aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ«Δάσκαλε που δίδασκες…»

«Δάσκαλε που δίδασκες…»

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Αραχτός στην αναπαυτική πολυθρόνα, κάπου στη Γαλλία, έχοντας την άνεση τεσσάρων ολόκληρων ημερών, δεν θα είδε καμιά 100αριά φορές τη φάση στις καθυστερήσεις του αγώνα Ομόνοια-Πάφος FC; Δεν θα σταμάτησε άλλες τόσες (τουλάχιστον) φορές το βίντεο; Δεν θα άνοιξε το βιβλιαράκι των κανονισμών;  Ό,τι και να έπραξε ο Μπερτράντ Λαγιέκ, κατάφερε να τα κάνει μούσκεμα. Μιλάμε για τον άνθρωπο που κατέχει το νευραλγικό πόστο του προέδρου της διαιτησίας. Τον υπεύθυνο για την εκπαίδευση των διαιτητών μας, αυτόν που τους αξιολογεί και τους ορίζει σε αγώνες.

Το πρωί απέστειλε email αδειάζοντας το τμήμα διαιτησίας για την ανάλυση της επίμαχης φάσης και το απόγευμα, απέστειλε νέο… αδειάζοντας τον εαυτό του. Εν ολίγοις, φάσκει  και αντιφάσκει. Αρχικά, σημείωνε πως έπρεπε να δοθεί πέναλτι, χωρίς να πάει καν ο διαιτητής στο VAR και ακολούθως, απέδωσε το σφάλμα του «σε λάθος διατύπωση», κάνοντας αποδεκτή την ερμηνεία της φάσης από την ΚΟΠ για έμμεσο. Δημιουργήθηκε μοιραία νέο μπάχαλο και ο (ακριβολοπληρωμένος) Λαγιέκ «τρέχει» για να δώσει εξηγήσεις.

Το VAR ήλθε για να μειώσει την προκατάληψη, να θωρακίσει τους διαιτητές και να αποδώσει αν είναι δυνατόν δικαιοσύνη. Όταν, όμως, στην πρώτη δύσκολη φάση ο Βασίλης Δημητρίου τα κάνει μαντάρα και ο «αρχιδιαιτητής» τα θαλασσώνει, μοιραία συνεχίζεται η καχυποψία και γεννώνται σειρά ερωτημάτων. Στο… φτωχό μου μυαλό ένα πράγμα έχει ριζώσει: Το να βλέπεις ένα πέναλτι και να μην τον υποδεικνύεις, τουλάχιστον σημαίνει ότι βλέπεις την παράβαση. Να μην γνωρίζεις τους κανονισμούς, τότε είναι ανικανότητα. Δυστυχώς στην Κύπρο έχουμε (εδώ και χρόνια) κι από τα δύο.

Δεν ξέρω κατά πόσον  θα αντέξει -για αρκετό καιρό- το σχοινί τον Λαγιέκ. Αν θα προλάβει να συζητήσει με τους διαιτητές περισσότερα, όπως τους ανέφερε, γι΄ αυτή την κατάσταση στο επόμενο σεμινάριο. Λόγω κορωνοϊού, μάς στέλνει χαιρετισμούς από τη Γαλλία. Από εκεί κάνει κουμάντο στη διαιτησία. Κάτι που επίσης, προβληματίζει. Και μην μου πείτε πως είναι το ίδιο η φυσική παρουσία με τη διαδικτυακή, έτσι; Και μη χειρότερα…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ