aekaelanorthosisapoelapollonarisethnikos achnasΠΑΡΑΛΙΜΝΙkarmiotissasalaminaΟΜΟΝΟΙΑ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥomonoiaΟΜΟΝΟΙΑ 29ΗΣ ΜΑΙΟΥpafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΧέρι στα οικονομικά του ποδοσφαίρου

Χέρι στα οικονομικά του ποδοσφαίρου

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΜΑΚΡΙΔΗ

Απόκτηση ανακριτικών εξουσιών, ανεξαρτησία, διεύρυνση αρμοδιοτήτων και επιβολή τιμωρητικών μέτρων.

Σ΄ αυτούς τους πυλώνες κινείται η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, σε ό,τι αφορά τις προσπάθειές της για τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που διέπει την ίδρυση, τις αρμοδιότητες και τον ρόλο της.

Όπως εγκύρως πληροφορείται ο «Φ», τα μέλη της Επιτροπής έχουν επεξεργαστεί τον Νόμο «περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων», κι έχουν καταλήξει σε ένα κείμενο για τις τροποποιήσεις που θα προωθήσουν στο κοινοβούλιο το προσεχές φθινόπωρο.

Πρόκειται για προτεινόμενες διαφοροποιήσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία, που θα δώσουν όπλα στην Επιτροπή, προκειμένου να καθαρίσει τον στάβλο του Αυγεία στον αθλητισμό. Είναι χαρακτηριστική προωθούμενη τροποποίηση σε σχέση με τις αρμοδιότητες της Επιτροπής. Βάσει της συγκεκριμένης πρόνοιας η Επιτροπή θα μπορεί να θέτει υπό προσωρινή διαχείριση ελεγχόμενους συλλόγους ή Ομοσπονδίες, μέχρι να ολοκληρωθεί η σε βάρος τους έρευνα.

Μια άλλη προωθούμενη αλλαγή προβλέπει ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας, σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να τεθεί υπό καθεστώς διαχείρισης ένας αθλητικός οργανισμός, να μπορεί να προχωρήσει μονομερώς και να δεσμεύσει οποιοδήποτε ποσό προορίζεται από το κράτος (επιχορήγηση) για την Ομοσπονδία ή το σωματείο.

Με αυτό το τελευταίο μέτρο, επιχειρείται να πληρώνει τίμημα, έστω και εμμέσως, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Η τελευταία απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας (βλ. διεθνές καθεστώς και φιλοσοφία FIFA). Με την προωθούμενη τροποποίηση, όμως, η Επιτροπή θα μπορεί, για παράδειγμα, να δεσμεύσει ποσά που προέρχονται από δικαιώματα στοιχημάτων και καταβάλλονται σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους μέσω της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων (ΕΑΣ).

Ακόμη, στο κείμενο με τις προωθούμενες τροποποιήσεις προβλέπεται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα, επιδιώκεται να επεκταθεί το πεδίο ελέγχου και ερευνών που θα μπορεί να κάνει. Να μην περιορίζεται, δηλαδή, σε ζητήματα διαφθοράς, αλλά να κάνει αυτεπάγγελτα έρευνα και για θέματα κακοδιαχείρισης.

Στο εισηγητικό σχέδιο με τις τροποποιήσεις που έχει ετοιμάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά για το μείζον ζήτημα, που είναι η απόκτηση ανακριτικών εξουσιών. Η εισήγηση είναι να καταργηθεί η σχετική παράγραφος του άρθρου της νομοθεσίας και να γίνει προσθήκη ούτως ώστε ο ερευνών λειτουργός να έχει ανακριτικές εξουσίες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ