aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Champions Rich League 2018

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Η πτώση του Μισέλ Πλατινί από την UEFA, με την ταμπέλα της διαφθοράς και με το βάρος του οκταετούς αποκλεισμού από κάθε ποδοσφαιρική ενασχόληση, δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη από τους τεχνοκράτες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ελίτ. Μία από τις πρώτες κινήσεις των οποίων, όπως αναμενόταν, ήταν να βουτήξουν το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι ή αλλιώς στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Από το 2018, ο τρόπος διεξαγωγής της διοργάνωσης επανέρχεται στη βάση της φιλοσοφίας της εποχής Λέναρντ Γιόχανσον, «τα λεφτά στους πλούσιους». Το επιχείρημα (τους) πως όσες περισσότερες ομάδες από το πάνω ράφι μπουν στους ομίλους, τόσο ψηλότερος θα είναι ο ανταγωνισμός και το θέαμα, έχει μια λογική.

Από την άλλη όμως, δεν έχει αποδειχθεί πως η είσοδος συλλόγων από τις μικρές χώρες στους ομίλους, στερείται ανταγωνιστικών παιχνιδιών, εκπλήξεων και προκρίσεων. Πιθανόν αυτός ο τομέας να θεωρείται ως δευτερευούσης σημασίας από τη νέα ηγεσία της UEFA αφού το δέλεαρ των μεγάλων συμφερόντων είναι το οικονομικό. Και -πιστεύουν πως- μπορεί να τους αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη εάν λιγοστέψουν οι εκπρόσωποι φτωχογειτονιών από τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια ή άλλο μέρος.

Γι’ αυτό το λόγο, από το 2018, οι 26 από τις 32 ομάδες θα προκρίνονται απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Συγκεκριμένα, η κάτοχος του τροπαίου, η κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ, συν άλλες 24 από τις χώρες που βρίσκονται στο τοπ-10 της κατάταξης της UEFA. Επίσης, άλλες δύο θέσεις για τους ομίλους της διοργάνωσης θα διεκδικούν οι τρίτες ομάδες των χωρών που θα βρίσκονται στις θέσεις 5 και 6, καθώς και οι δεύτερες ομάδες των χωρών που θα βρίσκονται στις θέσεις 7 ως 15.

Τι απομένει για τους υπόλοιπους; Οι πρωταθλήτριες των χωρών από τη 11η μέχρι τη 55η θέση θα διεκδικούν μόλις 4 εισιτήρια. Οι δε προκριματικοί γύροι, συμπεριλαμβανομένων των πλέι οφ, αυξάνονται από τέσσερις σε πέντε. Με τα άλλα 28 εισιτήρια να κόβονται για συλλόγους της ευρωπαϊκής ελίτ, πιθανόν όλα για το τοπ-10, καθίσταται πλέον πασιφανής η προσπάθεια των μεγάλων να ξεφορτωθούν τους μικρούς. Συμφέρει και στους χορηγούς-μεγαθήρια, να κουνούν οι μεγάλοι το σεντόνι και οι μικροί τον καναπέ του σπιτιού τους.

Σήμερα, στο τοπ-10 της κατάταξης της UEFA βρίσκονται οι ακόλουθες χώρες: Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ουκρανία, Βέλγιο, Τουρκία. Ακολουθεί η πεντάδα Τσεχία, Ελβετία, Ολλανδία, Ελλάδα, Αυστρία. Η Κύπρος βρίσκεται στο σκαλοπάτι αριθμός 25.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ