aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΜπροστάρης ο «Μπίδης»

Μπροστάρης ο «Μπίδης»

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Σε ένα μήνα ακριβώς, η ΑΕΚ θα αρχίσει το πέμπτο ευρωπαϊκό ταξίδι της ιστορίας της, στο πλαίσιο του α’ προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λιγκ. Αν και οι παράγοντές της δηλώνουν πως πρώτος στόχος στη σεζόν θα είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος, δεν λένε «όχι» σε μια επιτυχημένη πορεία στη διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ.

Αν, μάλιστα, δοθεί η ευκαιρία για συμμετοχή στη φάση των ομίλων, θα τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Εκτός από την ποιότητα, το ταλέντο και την κατάσταση της ομάδας, σημαντικό ρόλο στις δύσκολες μάχες της Ευρώπης διαδραματίζει η εμπειρία των παικτών της. Γι’ αυτό και το «Goal» παρουσιάζει αναλυτικά την ευρωπαϊκή ταυτότητα των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ.

Το κεφάλαιο «διεθνής εμπειρία σε συλλογικό επίπεδο», αρχίζει από έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος βρίσκεται προ των πυλών (απομένει μόνο η ανακοίνωση της απόκτησής του). Στο ρόστερ έχει προστεθεί ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης (φωτό αριστερά) κι αυτό σημαίνει τα εξής: 84 ευρωπαϊκά ματς στην πλάτη του, με τη φανέλα κυρίως του ΑΠΟΕΛ και πολύ λιγότερο του Παναθηναϊκού, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο «Μπίδης» δεν είναι ο μόνος, όμως, που έχει διεθνή εμπειρία σε συλλογικό επίπεδο από τους ποδοσφαιριστές των κιτρινοπρασίνων. Σε σχέση με πέρσι, στα υπέρ είναι και η παρουσία των Ιβάν Τρισκόφσκι, Άντερ Μουρίγιο και Ντάνιελ Μοϊσόφ.2ΒΑΝΣΑΝ ΛΑΜΠΑΝ

Στο πρώτο ματς με την Μπορντό (0-3) πριν από έναν χρόνο, απουσίασε λόγω τιμωρίας. Στη νέα σεζόν, όμως, η ΑΕΚ θα έχει στη διάθεσή της τον κυπριοποιημένο Γάλλο από την αρχή. Έχει 46 συμμετοχές, τις πλείστες με την Ανόρθωση (33), με την οποία αγωνίστηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ έγραψε και 12 παρουσίες με την Άστρα.

ΙΒΑΝ ΤΡΙΣΚΟΦΣΚΙ

Μόνο και μόνο που πήρε μετεγγραφή στην Κλαμπ Μπρουζ λόγω της συμβολής του στην πορεία του ΑΠΟΕΛ στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, δεν χρειάζεται να γραφτούν πολλά για τον Ιβάν Τρισκόφσκι. Έλαμψε εκείνη την περίοδο, ενώ πλέον μετρά 41 παρουσίες στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ: ΑΠΟΕΛ 18, Λέγκια 6, Βάρνταρ 6, Ραμποτνίτσκι 6, Κλαμπ Μπρουζ 3 και Ερυθρός Αστέρας 2.4ΗΛΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Η συμμετοχή που έγραψε απέναντι στην Μπορντό με τη φανέλα της ΑΕΚ, ασφαλώς δεν είναι η μοναδική για τον Ηλία Χαραλάμπους στην Ευρώπη. Συνολικά έχει 31 με την Ομόνοια (23), τον ΠΑΟΚ (5), τη Βασλούι (3) και την ΑΕΚ (1).

ΑΝΤΕΡ ΜΟΥΡΙΓΙΟ

Ο τραυματισμός του δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί πέρσι. Ο Άντερ Μουρίγιο, όμως, είχε πέντε παρουσίες στην πορεία της ΑΕΚ στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (2011-12), ενώ αγωνίστηκε εφτά φορές στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με την Μπιλμπάο. Σύνολο, 12 συμμετοχές.

ΧΟΡΧΕ ΛΑΡΕΝΑ

Ήταν ενδεκαδάτος και στα δύο ματς με την Μπορντό, ωστόσο, δεν ήταν τα πρώτα ευρωπαϊκά γι’ αυτόν. Ο Χόρχε Λαρένα έλαβε μέρος τέσσερις φορές στο Γιουρόπα Λιγκ με τη Θέλτα, ενώ έχει εμπειρία και από το Ιντερτότο με την Ατλέτικο (3). Σύνολο, 9 ματς.

ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΜΥΤΙΔΗΣ

Ήταν 20 χρόνων ο Νέστορας Μυτίδης, όταν η ΑΕΚ πραγματοποίησε την είσοδό της στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Έστω και κατά κανόνα ως αλλαγή τότε, έγραψε έξι συμμετοχές (σκόραρε μάλιστα στο 8-0 επί της Φλοριάνα). Με τις αναμετρήσεις κόντρα στην Μπορντό μετρά οκτώ παρουσίες.7«ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ»

Προτού γράψουν τις δύο συμμετοχές τους στα παιχνίδια με την Μπορντό, είχαν ευρωπαϊκή παρουσία με προηγούμενες ομάδες τους. Ο Αντρέ Άλβες μετρά οκτώ συμμετοχές με τη Βίντεοτον (4), την Ομόνοια (2) και την ΑΕΚ (2), ενώ εφτά έχει ο Βλάντιμιρ Μπόλιεβιτς με τη Ζέτα (5) και την ΑΕΚ (2). Εφτά έχει και ο Ντάνιελ Μοϊσόφ, ο οποίος ακόμη δεν αγωνίστηκε με τους κιτρινοπράσινους σε διεθνές επίπεδο. Ο Σκοπιανός είχε παρουσίες με τη Μακεδόνια (5) και τη Βοϊβοντίνα (2).

ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ

Οι Τόνιο Ραμίρεζ, Νταβίδ Καταλα, Τζοάν Τομάς, Τέτε και Χουάν Ορτίθ είναι ανάμεσα στα γερά χαρτιά της ΑΕΚ, ωστόσο η εμπειρία τους στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ είναι μικρή. Πήραν το βάπτισμα του πυρός στις περσινές αναμετρήσεις απέναντι στην Μπορντό, γράφοντας τις δύο πρώτες τους ευρωπαϊκές συμμετοχές. Οι εμπειρίες τους απέναντι σε μία ισχυρή αντίπαλο, ίσως αποδειχτούν πολύτιμες στη νέα προσπάθεια των Λαρνακέων για ευρωπαϊκή διάκριση.

ΒΟΗΘΗΤΙΚΗ

Εκτός από το ματς με την Μπορντό στη Γαλλία, ο Κωνσταντίνος Μιντίκκης έγραψε και μία συμμετοχή με την Ανόρθωση στο Γιουρόπα Λιγκ, στην εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της αρμενικής Μπάναντς στις 8 Ιουλίου 2010 (μπήκε στο γήπεδο στο 62’). Ακόμα και η μικρή εμπειρία, είναι βοηθητική.

ΜΑΚΡΙΝΗ

Πριν από έναν χρόνο, ο Τόμας Κρίστιανσεν δεν του έδωσε την ευκαιρία να κάνει ευρωπαϊκό ντεμπούτο με την ΑΕΚ. Εντούτοις, ο Νικόλας Εγγλέζου έχει μία μακρινή εμπειρία. Με τη φανέλα της άλλης ΑΕΚ της ζωής του, αυτής των Αθηνών, αγωνίστηκε σε φάση ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ (2011-12) απέναντι σε Άντερλεχτ (90λεπτο) και Στουρμ Γκρατς (54 λεπτά).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ