aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣBλακώδες να χλευάζουμε τους ξένους διαιτητές, έφυγε η προκατάληψη

Bλακώδες να χλευάζουμε τους ξένους διαιτητές, έφυγε η προκατάληψη

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-19.00) ΤΗΛ. 22-744333

Οι ξένοι διαιτητές δεν ήταν αλάνθαστοι. Ούτε αναμέναμε άριστες διαιτησίες με την έννοια πως θα υπηρετούσαν το 90λεπτο χωρίς την παραμικρή υπόνοια λάθους. Γι’ αυτό και μετά το τέλος της αγωνιστικής υπάρχουν παράπονα για κάποιες αποφάσεις και τούτο το σκηνικό ήταν απολύτως φυσιολογικό να συμβεί. Όχι τόσο με τη δημοσιοποίηση των παραπόνων, αλλά κυρίως κρατώντας την ουσία ότι θα υπήρχαν όχι απλώς αμφισβητούμενες φάσεις, αλλά λάθος αποφάσεις.

Η ειδοποιός διαφορά των λαθών ξένων διαιτητών με τους Κύπριους είναι η προκατάληψη. Αυτό που ορισμένοι δεν κατανοούν είναι πως αν μία ομάδα εκφράσει έντονα παράπονα, η διαιτησία είναι στο επίκεντρο, αν έχει όμως, δικαιολογημένα παράπονα και δε φωνάξει τότε δίδεται από την κοινή γνώμη συγχωροχάρτι. Με την κάθοδο των ξένων δεν ελπίζαμε ότι θα εξαλείφονταν τα λάθη ή τουλάχιστον όσοι το ήλπιζαν. Γιατί μάλλον υπήρχαν και οι αιθεροβάμονες που πίστευαν πως με τους ξένους δε θα γίνουν λάθη. Το κέρδος ωστόσο, είναι πως ό,τι έγινε στους αγώνες της 20ής αγωνιστικής, δεν περιλούστηκε με το δηλητηριώδες αίσθημα της προκατάληψης, συνωμοσίας, δόλου ή και σκοπιμότητας. Τόσο απλά.

Οπότε το φτάνουμε στο άλλο άκρο και να χλευάζουμε και τους ξένους διαιτητές ότι υπέπεσαν και αυτοί σε λάθη είναι το λιγότερο βλακώδες. Ένας οξύνους αντιλαμβάνεται τη μεγάλη διαφορά που μπορεί να επιφέρει ο απόηχος μιας διαιτησίας όταν οι διαγωνιζόμενες ομάδες είναι ήδη κουμπωμένες από τους ορισμούς.

Γι’ αυτό και τα όποια παράπονα εκφράστηκαν ή θα εκφραστούν στο μέλλον θα είναι πάντα στο πλαίσιο της διαιτησίας αυτής καθ’ αυτής και όχι λόγω φημών ή πρότερου βίου του εκάστοτε διαιτητή.

Το μεγάλο πρόβλημα στην παρούσα φάση για το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι ότι οι πλείστοι έμπειροι και βετεράνοι διαιτητές έχουν σχεδόν καεί, και στους νέους δεν πρόκειται να δοθεί πίστωση χρόνου. Είναι και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε με μερική ευθύνη να έχουν και οι παλαιότεροι συνάδελφοι τους. Για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα βεβαίως δε φταίνε μόνο οι διαιτητές, αλλά και αρκετοί άλλοι που με κάθε τρόπο επιδιώκουν να τους πάρουν με το μέρος τους.

Οπότε με αυτά τα δεδομένα και με αρκετά εκατομμύρια πετάμενα στα σχέδια ανέλιξης και εκπαίδευσης νέων διαιτητών, δύσκολα βγαίνει και η επόμενη σεζόν. Δυστυχώς οι ξένοι αρχιδιαιτητές, παρά τα πλουσιοπάροχα συμβόλαιά τους, δεν φρόντισαν ή κατόρθωσαν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Και πάλι δυστυχώς, σήμερα τρέχουμε και δε φτάνουμε. Θα βγάλουμε τη χρονιά με ξένους και ας ελπίσουμε πως το VAR θα φανεί ικανοποιητικά βοηθητικό τη νέα αγωνιστική περίοδο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ