Αυτόπτης μάρτυρας μίας νέας εποχής

Ο Ανδρέας Μουσκάλλης γράφει τις εμπειρίες για τα πρώτα βήματα της ΑΕΚ Κίτιον. Το πράσινο και το κίτρινο χρώμα θα έπρεπε να έχουν τις ίδιες διαστάσεις. Η γκρίνια μεγάλη, ο θυμός τεράστιος και ο αρνητισμός καθημερινός…

ΤOY ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΥΣΚΑΛΛΗ                

Με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυση της Αθλητικής Ένωσης Κιτίου (ΑΕΚ) νιώθω την ανάγκη να αναφερθώ στα πρώτα βήματα της ομάδας μετά την ενοποίηση το 1994. Πρωτεργάτες και παρακινητές για την ενοποίηση των δύο ιστορικών ποδοσφαιρικών ομάδων της Λάρνακας, ήταν ο πρόεδρος του Πεζοπορικού Ντίνος Λευκαρίτης και ο πρόεδρος της ΕΠΑ Φοίβος Βωβίδης. Δύο προσωπικότητες της Λάρνακας με μεγάλη και σημαντική προσφορά στο ποδόσφαιρο και γενικά στην κοινωνία.

Για την ενοποίηση, υπήρξαν μεγάλες έντονες και διαχρονικές προσπάθειες των δύο αυτών παραγόντων. Στο τέλος οι προσπάθειές τους καρποφόρησαν παρά τις δυσκολίες και αντιξοότητες και γεννήθηκε το νέο Σωματείο, με το όνομα ΑΕΚ Κίτιον στις 18 Ιουλίου 1994. Μια επέτειος η οποία σηματοδότησε μεγάλες αλλαγές στο ποδόσφαιρο στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας και γενικά της Κύπρου. Η ενοποίηση δύο σωματείων με μακρά διαδρομή στον Αθλητισμό της Κύπρου αποτελούσε ένα μεγάλο και δύσκολο ομολογουμένως εγχείρημα, ιδιαίτερα την εποχή που διαδραματίστηκε.

Οι άνθρωποι των δύο σωματείων με διαφορετικές κουλτούρες, συναισθήματα, στόχους, οράματα, ψυχολογία και νοοτροπία, καλούνταν να ενωθούν σε μια οντότητα και να δημιουργήσουν ένα νέο σύνολο, με καινούργια κουλτούρα, στόχους, οράματα και οργάνωση. Ομολογουμένως ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα και θεωρώ ότι όσοι αναμίχθηκαν σ’ αυτή την προσπάθεια γνωρίζουν καλύτερα τα γεγονότα, καθώς και την τεράστια εμπειρία που απέκτησαν.

Θυμάμαι πολύ καλά ως προπονητής, τη διαχείριση της ποδοσφαιρικής ομάδας στα πρώτα στάδια της ενοποίησης. Χρειάστηκαν πάρα πολλές προσπάθειες, υπομονή και επίπονη ψυχολογική και κοινωνική επικοινωνία με τους ποδοσφαιριστές, τους παράγοντες και τους φιλάθλους. Η ενοποίηση των δύο ιστορικών σωματείων, φανέρωσε πραγματικά τη διάσταση του χαρακτήρα των δύο συνόλων, του Πεζοπορικού και της ΕΠΑ.

Οι φίλαθλοι μετρούσαν στο γήπεδο, πόσοι ποδοσφαιριστές συμμετείχαν στην ομάδα από κάθε σύλλογο. Οι φίλαθλοι παραπονιούνταν για τα χρώματα της ποδοσφαιρικής φανέλας. Το πράσινο και το κίτρινο χρώμα θα έπρεπε να έχουν τις ίδιες διαστάσεις. Η γκρίνια μεγάλη, ο θυμός τεράστιος και ο αρνητισμός καθημερινός. Είναι γεγονός όμως ότι οι ποδοσφαιριστές ενώθηκαν και συμβιβάστηκαν πιο γρήγορα, όμως η επικοινωνία με τους φιλάθλους επηρέαζε τις προσπάθειες για γρήγορη ενσωμάτωση. Να αναφέρω εδώ και τη σημαντική συμβολή της εφορείας ποδοσφαίρου που δημιουργήθηκε για το κτίσιμο καλού περιβάλλοντος.

Χαρακτηριστικά αναφέρω, ότι μια μέρα, μίλησα με τον πρόεδρο Ντίνο Λευκαρίτη και του είπα: «Αγαπητέ πρόεδρε, αντιλαμβάνομαι και δεσμεύομαι ότι ο στόχος για τον οποίο ιδρύθηκε η ΑΕΚ, δηλαδή να πρωταγωνιστεί, θα επιτευχθεί. Είμαι επίμονος και έμαθα να υλοποιώ τους στόχους που μου ανατίθενται διά πυρός και σιδήρου. Όμως, αγαπητέ Ντίνο, να σου πω κάτι. Ενώνω με κολλητική ταινία την ομάδα την ημέρα και ξεκολλά τη νύκτα»! Επειδή στη Λάρνακα δέσποζαν τα δύο αυτά σωματεία, του ΠΟΛ και της ΕΠΑ, οι συζητήσεις για την ενοποίηση ήταν τεράστιες και καθημερινές και επηρέαζαν τη συνοχή της ομάδας. Ήταν το κύριο θέμα των οπαδών των δύο ομάδων.

Στην προκειμένη περίπτωση η ποδοσφαιρική-τεχνοκρατική αξία του προπονητή δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, όσο η κοινωνική, ψυχολογική και πνευματική οξυδέρκεια, ικανότητα και η προσωπικότητά του. Ο προπονητής έπρεπε να ήταν ο καταλύτης όλων των αρνητικών δεδομένων και ο εμπνευστής της νέας οντότητας, της νέας πρωταγωνιστικής ομάδας της πόλης.

Την ποδοσφαιρική περίοδο 1994-1995, σεζόν ενοποίησης και της δημιουργίας της ΑΕΚ, προπονητής προσελήφθη ο Ολλανδός Φαφιέ, μετά ακολούθησε την ίδια σεζόν ο Ελλαδίτης Σπύρος Λιβαθηνός. Μετά τις συνεχείς αποτυχίες της νεοσύστατης ΑΕΚ, οι παράγοντες της ΑΕΚ προσέλαβαν τον υπογράφοντα για να βοηθήσω στα πρώτα σημαντικά βήματα της ομάδας, Συνεργάτης μου ήταν ο προπονητής Στάθης Κκολός.

Προσπαθήσαμε να επαναφέρουμε το καράβι σε ήρεμα λιμάνια. Χρησιμοποιώντας μεθόδους της ψυχολογίας του συναισθήματος και του οράματος. Μέχρι το τέλος της σεζόν μας απέμειναν εννέα αγωνιστικές. Η ομάδα κινδύνευε με υποβιβασμό. Ευτυχώς είχε μια μερική ανάκαμψη και παραμείναμε στην Α’ κατηγορία. Συνέχισα ως προπονητής και τις ποδοσφαιρικές περιόδους 1995-1996 και το 1996- 1997. Τη σεζόν 1995-1996 η ΑΕΚ κατετάγη 4η στη βαθμολογία και αγωνίσθηκε στον τελικό Κυπέλλου με τον ΑΠΟΕΛ, όπου έχασε στην παράταση με 2-0. Τη σεζόν εκείνη η ΑΕΚ αγωνίστηκε στην Ευρώπη, στο Κύπελλο Κυπελλούχων, λόγω του νταπλούχου ΑΠΟΕΛ, με αντίπαλο την Κοτάικ Αρμενίας. Πήραμε την Πρόκριση και αγωνιστήκαμε με τη φημισμένη Μπαρσελόνα. Χάσαμε στην Ισπανία 0-2 και φέραμε ισοπαλία 0-0 στην Κύπρο.

Την ποδοσφαιρική περίοδο 1996-1997, τερματίσαμε πάλι στην 4η θέση της βαθμολογίας και φθάσαμε μέχρι τα ημιτελικά στο Κύπελλο. Η ομάδα πλέον στα πρώτα της σημαντικά βήματα, άρχισε να σταθεροποιείται. Το μωρό άρχισε να περπατά και να μεγαλώνει… Την ποδοσφαιρική περίοδο 2003-2004 η νεαρή ομάδα της ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κύπρου, τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της, με προπονητές τον υπογράφοντα και τον Στάθη Κκολό. Μια ιστορική υποχρέωση ξεπληρώθηκε. Η κατάκτηση του κυπέλλου, από την ΑΕΚ το 2004, θεωρώ ότι ήταν ο δυνατός καταλύτης και το έναυσμα για πλήρη πλέον ανάκαμψη της ομάδας και την αρχή για μια συνεχή πρωταγωνιστική σταθερή πορεία.

Αυτό το γεγονός μαρτυρούσε ο τεράστιος συλλογικός και ενωμένος ενθουσιασμός και η προσέλευση του κόσμου στις εκδηλώσεις που ακολούθησαν την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ειλικρινά ξαφνιάστηκα από τον πελώριο ενθουσιασμό που εκδηλώθηκε. Είδα, πλέον, ότι ένας διχασμένος και αρνητικός κόσμος μετατράπηκε σ’ ένα ενωμένο, ενθουσιασμένο ποτάμι, αφήνοντας πίσω του τον θυμό, την άρνηση και τη νευρικότητα. Η κατάκτηση του Κυπέλλου το 2004 ήταν καθοριστικής σημασίας σταθμός για την ανάπτυξη της ομάδας.

Αφαίρεσε απ’ όλους τους φιλάθλους πλέον και την παραμικρή αμφιβολία για τις δυνατότητες της ομάδας για μια επιτυχημένη και πρωταγωνιστική πορεία. Πίστεψε ο κόσμος ότι πράγματι η νέα οντότητα αξίζει να βοηθηθεί να στηριχθεί και να αγαπηθεί για να πρωταγωνιστήσει και να τους προσφέρει ικανοποίηση, χαρά, ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση.

Βάλαμε μπροστά την ψυχή μας και την ανθρωπιά

Θέλω να αναφέρω τις τεράστιες μοναδικές εμπειρίες που απέκτησα ως προπονητής της ΑΕΚ το 1994, της πρώτης νομίζω ομάδας που προήλθε από ενοποίηση δύο ιστορικών Σωματείων στην Κύπρο. Η πρόκληση ομολογουμένως τεράστια. Οι ισορροπίες λεπτές και επικίνδυνες, η νεφελώδης κατάσταση διαρκής, οι συζητήσεις παντού τεράστιες και προκλητικές: Ο προπονητής καλείτο να διαχειρισθεί αυτή τη δύσκολη και  νεφελώδη κατάσταση. Θεωρώ ότι πετύχαμε στην αποστολή μας, μαζί με τους συνεργάτες μου.

Η υποστήριξη από το Συμβούλιο του Συλλόγου, θεωρώ ότι βοήθησε σθεναρά τα μέγιστα στη μεγάλη προσπάθεια για οικοδόμηση της νέας ομάδας. Χρησιμοποιήσαμε όλοι, όχι, μόνο την ποδοσφαιρική μας γνώση και τεχνικές, αλλά κυρίως βάλαμε μπροστά την ψυχή μας, την ανθρωπιά, την πίστη και την ενεργητικότητά μας. Ευχαριστώ την ΑΕΚ για αυτή την ευκαιρία που μου έδωσε να πορευθώ μαζί της στα πρώτα της βήματα και να ζήσω ανεπανάληπτες στιγμές και μοναδική εμπειρία. Η επιτυχία, αυτό επιδίωκα πάντα, αποτέλεσε την καλύτερη και ασφαλέστερη κολλητική ταινία, η οποία ένωσε πλέον για πάντα και με ασφάλεια την ομάδα, τους ανθρώπους της και την πορεία της.

Πολλά συγχαρητήρια στους πρωταγωνιστές αυτής της μεγάλης ιδέας για ενοποίηση των σωματείων του Πεζοπορικού και της ΕΠΑ, Ντίνο Λευκαρίτη και Φοίβο Βωβίδη, καθώς και σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους παράγοντες και φιλάθλους, που αγωνίσθηκαν για τον σκοπό αυτό ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια ίδρυσης της ομάδας. Η δικαίωση τους ήρθε και μάλιστα πολύ γρήγορα. Νιώθουν διπλά ευχαριστημένοι και περήφανοι γιατί βλέπουν σήμερα μια ομάδα όπως την οραματίστηκαν. Πρωταγωνιστική, ευρωπαϊκή, ευημερούσα, με ποιοτική οργάνωση και καλή διοικητική διαχείριση.

Η ΑΕΚ η ενωμένη πλέον ομάδα από το 1994, κουβαλά στις πλάτες της όλη την ιστορία και του ΠΟΛ και την ΕΠΑ και τιμά με τον καλύτερο τρόπο την πολύχρονη αθλητική τους διαδρομή, πρωταγωνιστώντας στο εγχώριο πρωτάθλημα με αξιοπρέπεια και Αρχές και συμμετέχοντας στις  ευρωπαϊκές τις υποχρεώσεις με επιτυχία.

Χρόνια Πολλά ΑΕΚ και πολλές, πολλές επιτυχίες…

ΜΕΣΩGoal.com.cy team
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ