aekaelakritasanorthosisapoelapollonarisdoksakarmiotissasalaminaomonoiaolympiakosparalimnipafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΑΤΗΚ: Ζημιώνει, αλλά χρυσώνει τα σωματεία

ΑΤΗΚ: Ζημιώνει, αλλά χρυσώνει τα σωματεία

Σε χρυσό αιμοδότη κάποιων από τα ποδοσφαιρικά σωματεία της Κύπρου αναδείχθηκε η ΑΤΗΚ μέσω της Cytavision, βάζοντας μάλιστα από την τσέπη -και σε ζημιά της- πολλά εκατομμύρια για τηλεοπτικά δικαιώματα. Στο πρωτάθλημα 2015-2016 έδωσε €10,6 εκατ. και για το πρωτάθλημα 2016-2017 αναμένεται να φτάσει στα €10,2 εκατ.

Είναι ο κύριος χορηγός για διαφήμιση στις φανέλες των πλείστων ποδοσφαιρικών ομάδων Α’ Κατηγορίας, καθώς και άλλων αθλητικών σωματείων, σημειώνει ο Γενικός Ελεγκτής στην απόρρητη έκθεσή του προς το δ.σ. και τη Διεύθυνση του οργανισμού, από την οποία αφού αφαιρεθούν αναφορές που θεωρούνται επιχειρηματικά εμπιστευτικές θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ώρες.

Ενδεικτικό της σημαντικότητας των ποσών που δίδονται για τον αθλητισμό είναι το γεγονός ότι τα ποσά των συμβολαίων τηλεοπτικών δικαιωμάτων αποτελούν το 38% του κονδυλίου απόκτησης περιεχομένου (€3,2 εκατ. για αθλητικό περιεχόμενο και €0,6 εκατ. για θεματικό περιεχόμενο) για την Cytavision και οι αθλητικές χορηγίες το 24% του κονδυλίου διαφήμισης για το 2016. Το κόστος για την Αρχή αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο κατά την τριετία 2016-2019, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την ΚΟΠ για την αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων 20 κυπριακών ομάδων Α’ και Β’ Κατηγορίας έναντι του ποσού των €5,9 εκατ. για κάθε ποδοσφαιρική περίοδο.

Το έγγραφο φωτίζει και σημαντικές πτυχές των ενεργειών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την απόκτηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τα πρωταθλήματα της περιόδου 2019-2022.

«Μετά από εσωτερικές συναντήσεις και σχετικές οδηγίες της ιεραρχίας, η υπηρεσία Cytavision άρχισε διαπραγματεύσεις με τον ΑΠΟΕΛ, την Ομόνοια, την Ανόρθωση και την ΚΟΠ για την αγορά/ανανέωση τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετά το 2019.

Η υπηρεσία Cytavision, σε σχετικές εκθέσεις της προς τον διευθυντή Καταναλωτικής Αγοράς, εισηγείται: 

(α) Την άμεση εξασφάλιση των δικαιωμάτων του ΑΠΟΕΛ και την υπογραφή προσύμφωνου μέχρι να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες του συμβολαίου διάρκειας πέντε χρόνων.

(β) Να γίνει γραπτή πρόταση στην Ομόνοια με χρονοδιάγραμμα αποδοχής δύο μηνών και με ξεκάθαρη τη θέση της ΑΤΗΚ ότι η πρόταση ισχύει ως πακέτο (κυπριακό πρωτάθλημα, κύπελλο, εντός έδρας φιλικοί αγώνες, ευρωπαϊκοί προκριματικοί αγώνες).

(γ) Την άμεση εξασφάλιση των δικαιωμάτων της Ανόρθωσης και την υπογραφή προσύμφωνου μέχρι να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες του συμβολαίου διάρκειας τριών χρόνων.

(δ) Την υποβολή έγγραφης πρότασης στον Απόλλωνα».

Το δ.σ. της ΑΤΗΚ, όπως αποκαλύπτεται στο έγγραφο, έδωσε οδηγίες στην υπηρεσιακή ηγεσία της Cytavision να προχωρήσει, αλλά το συνολικό ετήσιο κόστος για το κυπριακό ποδόσφαιρο για την περίοδο 2019-2024 να μειωθεί ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμείνει στο ίδιο ύψος με το υφιστάμενο.

Πρόσθετα, το δ.σ. του οργανισμού κάτω από την εξαιρετική πίεση κάποιων σωματείων για προκαταβολές στα συμβόλαια των δικαιωμάτων 2019-2022, προφανώς για έγκαιρη κάλυψη των κριτηρίων ΟΥΕΦΑ, έδωσε οδηγίες όπως η αρμόδια υπηρεσία σε συνεργασία με τις νομικές υπηρεσίες και τον νομικό σύμβουλο της ΑΤΗΚ «επιβεβαιώσουν ότι όσες ομάδες έχουν δεσμεύσεις με άλλο πάροχο για τα τηλεοπτικά δικαιώματά τους, έχουν αποδεσμευτεί από αυτές για την περίοδο μετά το 2019 και έχουν απρόσκοπτα τα δικαίωμα να συνάψουν συμφωνία με την ΑΤΗΚ. Η επιβεβαίωση να είναι γραπτή και να αποτελεί προϋπόθεση για την υπογραφή συμφωνίας με τις εν λόγω ομάδες».

Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι «με όσες ομάδες προσυμφωνήθηκε προκαταβολή, η προκαταβολή που θα καταβληθεί σε περίπτωση τελικής συμφωνίας θα υποστηρίζεται από αντίστοιχες δικλίδες ασφαλείας από τις ομάδες, αφού θα δοθούν προκαταβολές για δικαιώματα μέχρι και πέντε ή επτά χρόνια μπροστά».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει στην ίδια έκθεση ότι «πρέπει να διαπιστώνεται οικονομική ανταποδοτικότητα, να καθοριστούν κριτήρια όπως ο αριθμός των φιλάθλων κάθε ομάδας, η κατάταξη στα τελευταία πρωταθλήματα και η αξιολόγηση των ωφελημάτων που προέκυψαν από τη χορηγία που δόθηκε παλαιότερα».

Προπληρωμές χωρίς εξασφάλιση

Στους λογαριασμούς της Αρχής, για το έτος που έληξε στις 31/12/2016, περιλαμβάνονται προκαταβολές ύψους €3,8 εκατ. που αφορούν στο κόστος απόκτησης περιεχομένου για επόμενα χρόνια. Για τις «προπληρωμές δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε τραπεζικές ή άλλου είδους εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας μέρους ή ολόκληρου του πιο πάνω ποσού», σημειώνει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Το 2016, προπληρώθηκαν στην ΚΟΠ €1,47 εκατ. στο πλαίσιο συμφωνίας με την ΚΟΠ ώστε η ΑΤΗΚ να καταστεί χορηγός του παγκύπριου πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας για τις τέσσερις ποδοσφαιρικές περιόδους από το 2015 μέχρι το 2019. Στον ΑΠΟΕΛ προπληρώθηκαν €625.000, στην ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ €105.000, στην ΠΑΦΟ €35.000, για το FA Premier League €689.640 και για το UEFA QUALIFIERS €18.000. Στην ΑΝΟΡΘΩΣΗ, προπληρώθηκαν €180.000, εκ των οποίων οι €120.000 για τα τηλεοπτικά δικαιώματα εννιά ευρωπαϊκών αγώνων ποδοσφαίρου, ενώ μέχρι τις 31/12/2016 η εν λόγω ομάδα συμμετείχε μόνο σε τρεις ευρωπαϊκούς αγώνες ποδοσφαίρου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ