aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΑΠΟΕΛ, ασυγκρίτως ανώτερος

ΑΠΟΕΛ, ασυγκρίτως ανώτερος

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Σύμφωνοι. Η ανάγκη για ανάδειξη πρωτοκλασάτων Κύπριων παικτών είναι «πολυφορεμένη». Δεν μπορεί, όμως, να παραγνωριστεί ότι η ομάδα που βρίσκεται πιο κοντά στον τίτλο, έχει και στην τρέχουσα σεζόν πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από τους γηγενείς ποδοσφαιριστές. Ο ΑΠΟΕΛ στηρίχτηκε περισσότερο σε αυτούς, σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές του στη μάχη του τίτλου, την ΑΕΚ και τον Απόλλωνα.

Πάμε να κάνουμε τη σύγκριση, αρχίζοντας με τον πρωτοπόρο. Ο Πιέρος Σωτηρίου των 20 γκολ έχει 31 συμμετοχές. Οι Στάθης Αλωνεύτης και Γιώργος Εφραίμ, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν μάλιστα και από τραυματισμό, είχαν αντιστοίχως 26 και 24 παρουσίες με 3 και 8 γκολ. Σύνολο 31 γκολ από την κυπριακή επιθετική τριπλέτα.

Μεγάλη συμβολή, όμως, είχαν και στα μετόπισθεν οι Κύπριοι του ΑΠΟΕΛ. Με τους Γιώργο Μερκή και Νικόλα Ιωάννου να βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά στο κέντρο της άμυνας, κυρίως μετά την πώληση του Καρλάο στην Τορίνο και τη μέτρια παρουσία του Σεντρίκ Γιαμπερέ. Αντιστοίχως, μετρούν 19 και 16 συμμετοχές. Ο Μερκής πέτυχε και δύο γκολ. Παρών δήλωσε και ο αριστερός μπακ Νεκτάριος Αλεξάνδρου, όποτε χρειάστηκε με 11 συμμετοχές. Τέλος, σημαντική και η συμβολή του Κώστα Αρτυματά στο κέντρο, ο οποίος αγωνίστηκε 14 φορές.

Όσο για τη δεύτερη στη βαθμολογία ΑΕΚ, μόνο πέντε Κύπριοί της έχουν ικανοποιητική παρουσία. Πρώτος ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης με 21 παρουσίες, δεύτερος ο (δανεικός πλέον στη Νέα Σαλαμίνα) Νικόλας Εγγλέζου με 15, ενώ από 12 έχουν οι Αντώνης Γιωργαλλίδης, Νέστορας Μυτίδης και Ηλίας Χαραλάμπους. Όλοι μαζί πέτυχαν από εφτά τέρματα.

Τέλος, τρεις συμπατριώτες μας είχαν σημαντική συμβολή στην πορεία του Απόλλωνα. Οι Χαράλαμπος Κυριάκου, Γιώργος Βασιλείου και Μάριος Στυλιανού, με 24, 21 και 12 συμμετοχές αντιστοίχως. Οι πρώτοι δύο πέτυχαν από ένα γκολ. Δύο φορές σκόραρε ο Αγγελής Αγγελή, ο οποίος όμως λόγω τραυματισμού έμεινε στις πέντε παρουσίες, όσες και ο Ιωάννης Πίττα που πέτυχε ένα τέρμα. Σύνολο πέντε κυπριακά τέρματα για τους κυανόλευκους.

Η ανωτερότητα του ΑΠΟΕΛ λοιπόν δεν επιδέχεται αμφισβήτησης αναφορικά με τη χρησιμοποίηση Κύπριων παικτών. Δεν είναι υπερβολή: Η ποσότητα ποιοτικών γηγενών ποδοσφαιριστών, τον ξελάσπωσε από τη μετριότητα αρκετών μετεγγραφών, που υποτίθεται θα έκαναν τη διαφορά. Συμπέρασμα: το αξιόπιστο ντόπιο έμψυχο δυναμικό αποτελεί πλεονέκτημα, που προσφέρει ακόμα και την… πολυτέλεια αποτυχίας σε μετεγγραφικές επιλογές ξένων-κοινοτικών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ