aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΖ ΖΑΚΑΚΙΟΥΑπό τα σκ@τ@ στο ποδόσφαιρο: Χωρίς λευκά ποινικά μητρώα και με λερωμένη φωλιά!

Από τα σκ@τ@ στο ποδόσφαιρο: Χωρίς λευκά ποινικά μητρώα και με λερωμένη φωλιά!

TOY ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που άνθρωποι του υποκόσμου κάνουν κουμάντο στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Πάρα πολλά… Πολύ πριν καθίσει στην προεδρική καρέκλα της ΚΟΠ ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης. Επί προεδρίας του, ωστόσο, αυξήθηκε η παρουσία και η εμπλοκή ατόμων του υποκόσμου στα σωματεία.

Ορισμένοι -από αυτούς που είναι χωμένοι στα σκ@τ@- αναλαμβάνουν πόστο φανερά αλλά χωρίς να είναι γραμμένοι στο καταστατικό και κυκλοφορούν ελεύθερα στους αγωνιστικούς χώρους. Άλλοι κινούνται υπογείως χωρίς να φαίνεται κάπου το όνομά τους, ενώ αρκετοί «υπηρέτησαν» σε κάποια φάση της ζωής τους και ως κατάδικοι. Και έρχονται μετά με τουπέ και λένε στον κύκλο τους: «Εγώ βάζω τα λεφτά. Άρα εγώ παπάς, εγώ τατάς». Η γνωστή απάντηση-καραμέλα!

Πέραν από τη χειραγώγηση αγώνων (μέσω εταιρειών σε Μαλαισία, Σιγκαπούρη κ.ά.), ας μην ξεχνάμε πως τέτοιοι παράγοντες κάνουν και παρεμβάσεις σε ορισμούς διαιτητών, εκβιάζουν ποδοσφαιριστές όταν δεν μπορούν να τους αποδεσμεύσουν χωρίς αποζημίωση βάζοντάς τους το πιστόλι στον κρόταφο, ή πληρώνουν «φουσκωτούς» για εκφοβισμό. Πολλές φορές είναι και οι ίδιοι φουσκωτοί.

Επ’ ευκαιρίας των σκέψεων που γίνονται για άρση του απορρήτου (σ.σ. συλλογή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και αποκάλυψης λογαριασμών), διερωτώμαι αν ο Ιωνάς Νικολάου σε συνεργασία με την ΚΟΠ μπορούν να απαγορεύσουν την εμπλοκή στο ποδόσφαιρο ανθρώπων που έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους». Ή καλύτερα αν επιτρέπεται η ενασχόληση με σωματεία, μόνο σε άτομα με λευκό ποινικό μητρώο και οι κάρτες εισόδου στα γήπεδα να είναι ονομαστικές και να δίνονται μόνο από την Ομοσπονδία και όχι από τις ομάδες. Στα αφτιά μας ακούγεται καλό. Στην πράξη, όμως…;

Όλα τα πιο πάνω, άνετα δίνουν υλικό σε δημοσιογράφους να κάνουν έρευνα. Και σίγουρα δίνουν τροφή σε εισαγγελείς να επέμβουν και στην Πολιτεία να παρέμβει. Ωστόσο η προσπάθεια δεν μπορεί να γίνει μόνο από μερίδα δημοσιογράφων η οποία μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό των κυπριακών ΜΜΕ. Βλέπετε, η όρεξη για να ασχοληθούμε με τις celebrities φιλενάδες των παικτών και την προσωπική τους ζωή που επίτηδες διαφημίζουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (δίψα για προβολή), είναι μεγαλύτερη.

Ελλείψει στοιχείων που θα συγκλονίσουν, δεν μπορεί κανένας να κάνει τίποτα. Θυμάστε τον Μάριο Παναγή; Δεν ήταν τρελός… «Τρελός» έγινε όταν πίστεψε πως μπορεί με αυτά που είπε να κλείσει στη φυλακή όλους όσους αμαυρώνουν το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Η κάθαρση στο κυπριακό ποδόσφαιρο δεν θα έλθει άμεσα. Και αν επέλθει ποτέ, θα είναι το όγδοο θαύμα. Κι εγώ δεν πιστεύω στα θαύματα!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ