aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΆνοιξε το μετεγγραφικό παράθυρο, τι ισχύει για τις κυπριακές ομάδες

Άνοιξε το μετεγγραφικό παράθυρο, τι ισχύει για τις κυπριακές ομάδες

Σημαδιακή είναι η 1η Ιουνίου, καθώς σηματοδοτείται και επίσημα η έναρξη της μετεγγραφικής περιόδου. Το… τρίτο ημίχρονο της απόφασης για οριστική διακοπή του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε με νικητές και χαμένους ή καλύτερα με αδικημένους και μη. Πλέον, οι κυπριακές ομάδες μετράνε τις ζημιές που αφήνει οικονομικά η πανδημία του κορωνοϊού και οι πλείστες βλέπουν την επόμενη μέρα με πρώτιστο μέλημα το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών τους.

Από τα μεσάνυχτα της 31ης Μαΐου έμειναν ελεύθεροι όσοι ποδοσφαιριστές είχαν συμβόλαιο έως το τέλος της λήξασας σεζόν. Μίκου, Ακιντόλα, Παντίλιμον (Ομόνοια), Ρούβεν Ράγιος, Τζάνο Ανανίντζε, Αντώνης Γιωργαλλίδης (Ανόρθωση), Στάθης Αλωνεύτης, Μπόι Βάτερμαν, Βιντ Μπέλετς (ΑΠΟΕΛ) Ρούβεν Χουράδο και Άντναν Αγκάνοβιτς (ΑΕΛ), Έκτος Χέφελ (ΑΕΚ) είναι μερικά από τα πιο ηχηρά ονόματα της συγκεκριμένης κατηγορίας. Οι πλείστοι εξ αυτών αποχωρούν από τις ομάδες τους, ενώ άλλοι διαπραγματεύονται ή θα το πράξουν στο άμεσο μέλλον νέο συμβόλαιο.

Από σήμερα όσοι είχαν συμφωνία με άλλη ομάδα μπορεί να τεθεί σε ισχύ. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν, για παράδειγμα, οι περιπτώσεις των Ανδρέα Μακρή (συμφώνησε με την ΑΕΚ), Βασίλη Παπαφώτη (συμφώνησε με την ΑΕΛ) και Ελουντού – Κορέια (συμφώνησαν με την Ανόρθωση).

Η μετεγγραφική περίοδος στην Α’ Κατηγορία δεν διαφοροποιείται από την πανδημία του κορωνοϊού. Άλλωστε η ΚΟΠ προσανατολίζεται να ορίσει ως ημερομηνία έναρξης του νέου πρωταθλήματος στις 21-22-23 Αυγούστου. Το «παράθυρο» των μετεγγραφών άνοιξε και επίσημα τη Δευτέρα 1/6 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου. Επίσης, υπάρχει δικαίωμα για απόκτηση άνεργου ποδοσφαιριστή έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά τι αναφέρει η προκήρυξη του πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε (όπου 2019 βάλτε 2020, και όπου 2020 βάλτε 2021. Ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στην προκήρυξη του πρωταθλήματος)

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Α

8. Κάθε σωματείο θα δικαιούται να εγγράψει στον Κατάλογο Α μέχρι 25 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ηλικίας πέραν των 22 ετών κατά την 1 Ιανουαρίου 2019.

9. Στον Κατάλογο Α θα πρέπει απαραίτητα να εγγράφονται και τουλάχιστον 10 ποδοσφαιριστές που κατά το 18ο έτος της ηλικίας τους ή προηγούμενα να ήταν εγγεγραμμένοι ως ποδοσφαιριστές στο αρχείο ποδοσφαιριστών της ΚΟΠ, διαφορετικά ο μέγιστος αριθμός των 25 επαγγελματιών ποδοσφαιριστών θα πρέπει να μειωθεί κατά τον αριθμό που υπολείπεται για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 10 ποδοσφαιριστών.

10. Ο Κατάλογος Α θα πρέπει να υποβάλλεται με φαξ ή email (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) στην ΚΟΠ με κοινοποίηση στα Σωματεία που λαμβάνουν μέρος στο Πρωτάθλημα στις πιο κάτω ημερομηνίες μόνον. Σε περίπτωση που η κοινοποίηση στα Σωματεία δεν αποσταλεί εμπρόθεσμα, δεν αποτελεί λόγο ένστασης.

10.1. Οποιαδήποτε ημέρα Παρασκευή (μέχρι τις 13.00 το μεσημέρι) εντός του Αυγούστου,

10.2. Στις 06 Σεπτεμβρίου 2019

10.3. Οποιαδήποτε ημέρα Παρασκευή (μέχρι τις 13.00 το μεσημέρι) εντός του Ιανουαρίου 2020,

10.4. Την 1 Φεβρουαρίου 2020.

11. Παράλειψη Σωματείου να υποβάλει Κατάλογο Α στις πιο πάνω ημερομηνίες συνεπάγεται ότι το Σωματείο θα αγωνίζεται με τους ποδοσφαιριστές που ήταν εγγεγραμμένοι στον τελευταίο κατάλογο που υποβλήθηκε.

12. Άνεργοι Ποδοσφαιριστές μπορούν να εγγράφονται μόνο μέχρι τις 06.09.2019, νοουμένου ότι δεν συμπληρώθηκε το ρόστερ της ομάδας όπως προβλέπεται πιο πάνω. ∆εν μπορούν να μεταγράφονται άνεργοι ποδοσφαιριστές σε αντικατάσταση άλλου ποδοσφαιριστή.

13. Κανένα Σωματείο δεν θα δικαιούται να προβαίνει σε αλλαγή του Καταλόγου Α, συμπλήρωση του ή αντικατάσταση ποδοσφαιριστή μετά τις 06 Σεπτεμβρίου 2019. Εξαιρούνται περιπτώσεις μεταγραφής η οποία ενώ έχει νομότυπα υποβληθεί υπάρχει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της για την οποία όμως καθυστέρηση δεν φέρει ευθύνη το Σωματείο. Έκτακτα η Εκτελεστική Επιτροπή μπορεί να επιτρέψει μία φορά κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου εκτός μεταγραφικών περιόδων την αντικατάσταση ενός τερματοφύλακα με άνεργο τερματοφύλακα, δεδομένου ότι έχει έμπρακτα πεισθεί ότι τερματοφύλακας που ευρίσκεται στον Κατάλογο Α έχει τραυματιστεί και δεν μπορεί να αγωνίζεται για διάστημα πέραν των 3 μηνών και θα εξεταστεί από ιατρό που θα υποδείξει η Ομοσπονδία για επιβεβαίωση των πιο πάνω.

14.∆ιαγραφή ποδοσφαιριστή μπορεί να γίνει μετά τις 06 Σεπτεμβρίου 2019 δεδομένου ότι το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή με το Σωματείο έπαυσε να ισχύει. ∆εν επιτρέπεται η συμπλήρωση της κενής θέσης ποδοσφαιριστή που θα δημιουργηθεί στον Κατάλογο Α μετά από διαγραφή ποδοσφαιριστή.

15. Κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου Ιανουαρίου, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 31η Ιανουαρίου και των δύο ημερομηνιών συμπεριλαμβανομένων, τα Σωματεία μπορούν να προβούν σε αντικατάσταση μέχρι 4 ποδοσφαιριστών που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στον Κατάλογο Α σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Εγγραφών και Μεταγραφών Ποδοσφαιριστών της ΚΟΠ. Εξαιρείται η περίπτωση ποδοσφαιριστών που διαγράφηκαν από τους καταλόγους των Σωματείων μετά τις 06.09.2019, λόγω μεταγραφής στο εξωτερικό μέσω του διεθνούς συστήματος μεταγραφών (TMS). Σ’ αυτή την περίπτωση το Σωματείο που ανήκε ο ποδοσφαιριστής μπορεί να τον αντικαταστήσει χωρίς να διαγράψει άλλο, είναι όμως μία από τις μεταγραφές που δικαιούτο το Σωματείο. Απαγορεύεται η συμπλήρωση του καταλόγου αν ο κατάλογος Α δεν είναι συμπληρωμένος. Απαγορεύεται επίσης η συμπλήρωση του καταλόγου από τυχόν κενά που έχουν δημιουργηθεί από διαγραφές ποδοσφαιριστών. ∆ιευκρινίζεται ότι το σύνολο των μεταγραφών επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που δικαιούνται τα Σωματεία Α’ Κατηγορίας τον Ιανουάριο είναι 4, πέραν των περιπτώσεων που δεν μετρούν σαν μεταγραφή.

16. ∆εν υπάρχει μεταγραφική περίοδος για άνεργους ποδοσφαιριστές μετά τις 06.09.2019.

17. Για να μπορεί Σωματείo να μεταγράψει ποδοσφαιριστές στην δύναμη του τον Ιανουάριο, θα πρέπει να καταθέσει πρώτα την εξ’ συμφώνου διακοπή του Συμβολαίου του ποδοσφαιριστή που θα διακόψει το συμβόλαιο του. Σε αντίθετη περίπτωση για να μπορεί να γίνει μεταγραφή θα πρέπει ο Πρόεδρος του Σωματείου να καταθέσει εγγυητική επιστολή στην Ομοσπονδία ότι αναλαμβάνει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό της αποζημίωσης που θα δικαιούται ο ποδοσφαιριστής από τη διακοπή του συμβολαίου του και/ή της διαγραφής του από τον κατάλογο των ποδοσφαιριστών που δικαιούνται να αγωνίζονται. Το ίδιο ισχύει και το Καλοκαίρι όταν γίνεται διακοπή συμβολαίου διαγραφή ποδοσφαιριστή.

18. Οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να αρχίζουν τους αγώνες τους έχοντας στην ενδεκάδα δύο ποδοσφαιριστές που κατά το 18ο έτος της ηλικίας τους ή προηγούμενα να ήταν εγγεγραμμένοι ως ποδοσφαιριστές στο μητρώο ποδοσφαιριστών της ΚΟΠ. Για κάθε αγώνα που δεν έχουν κανένα από τους δύο ποδοσφαιριστές θα παραπέμπεται το σωματείο στην ∆ικαστική Επιτροπή για επιβολή προστίμου €8.500 ευρώ και εάν έχουν ένα πρόστιμο €2.000,00 ευρώ. Η μη χρησιμοποίηση των πιο πάνω ποδοσφαιριστών δεν θα έχει καμία άλλη επίπτωση στον αγώνα εκτός του χρηματικού προστίμου. Νοείται ότι οι ποδοσφαιριστές αυτοί θα πρέπει να είναι νομότυπα δηλωμένοι στους καταλόγους της ομάδας.

19. Σωματείο θα μπορεί να υποβάλλει 24 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα συμπληρωματικό κατάλογο Α με την συμπλήρωση μέχρι δυο (2) ποδοσφαιριστών, νοουμένου ότι υπάρχει θέση και νοουμένου ότι είναι εντός της περιόδου που μπορεί να υποβάλλει κατάλογο.

Κατάλογος Β

20. Κάθε Σωματείο θα δικαιούται να εγγράψει απεριόριστο αριθμό ερασιτεχνών ή επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στον Κατάλογο Β δεδομένου ότι οι ποδοσφαιριστές που εγγράφονται δεν έχουν συμπληρώσει το 22ο έτος της ηλικίας τους κατά την 1η Ιανουαρίου 2019. Ξένοι ποδοσφαιριστές που τυχόν θα εγγραφούν στον κατάλογο Β των Σωματείων θα λογαριάζονται στον αριθμό ξένων που δικαιούνται τα Σωματεία. (Πέντε 5).

21. Ο Κατάλογος Β θα πρέπει να αποστέλλεται στην ΚΟΠ με φαξ ή email (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) σε οποιαδήποτε ημέρα Παρασκευή (μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι) με κοινοποίηση σε όλα τα Σωματεία που λαμβάνουν μέρος στο Πρωτάθλημα. Σε περίπτωση που η κοινοποίηση στα Σωματεία δεν αποσταλεί εμπρόθεσμα, δεν αποτελεί λόγο ένστασης.

22. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ομάδα χρησιμοποιεί ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές τους οποίους αμείβει σαν επαγγελματίες, τότε θα θεωρείται αντικανονική συμμετοχή, είτε υποβληθεί ένσταση, είτε όχι και η ομάδα θα μηδενίζεται σ’ όλους τους αγώνες που έλαβαν μέρος τέτοιοι ποδοσφαιριστές.

23. Σωματείο θα μπορεί να υποβάλλει 24 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα συμπληρωματικό κατάλογο Β με την συμπλήρωση μέχρι δυο (2) ποδοσφαιριστών και νοουμένου ότι είναι εντός της περιόδου που μπορεί να υποβάλλει κατάλογο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ