aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΖ ΖΑΚΑΚΙΟΥΑκαδημίες ποδοσφαίρου… κουβέντα να γίνεται

Ακαδημίες ποδοσφαίρου… κουβέντα να γίνεται

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

Ακαδημίες ποδοσφαίρου. Μεγάλο κεφάλαιο και χιλιοειπωμένο τα τελευταία χρόνια. Λειτουργούν; Προφανώς σε όλες τις ομάδες Α’ κατηγορίας. Αποδίδουν; Προφανώς όχι, ή τουλάχιστον όχι στον βαθμό που όλοι προσδοκάνε. Είναι τελικά ζημιογόνες; Κάποιες ναι. Πιθανόν και οι πλείστες.

Ο ΚΟΑ συνεισφέρει, η ΚΟΠ προσπαθεί στα… μέτρα των σωματείων, η αλήθεια είναι ότι ελάχιστες ομάδες δίνουν έμφαση στις ακαδημίες τους. Κανείς δεν νοιάζεται ή ελάχιστοι. Δεν είναι σχήμα λόγου. Ό,τι και αν λένε για εσωτερική κατανάλωση, για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες του φίλαθλου κόσμου, του Τύπου, των αξιωματούχων του ποδοσφαίρου ή και του Κράτους ακόμη, τίποτε δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση των ακαδημιών.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν αλλαγές προς ενίσχυση του Κύπριου ποδοσφαιριστή, με την αύξηση των ομάδων αλλά και την υποχρεωτική παρουσία δύο Κύπριων ποδοσφαιριστών στην ενδεκάδα. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έχουν βοηθήσει για να κερδίσουν θέσεις στις ενδεκάδες των ομάδων τους. Το φετινό παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό. Μια μικρή έρευνα στις ομάδες Α’ κατηγορίας αποδεικνύει τη γύμνια που υπάρχει.

Έχοντας ως όριο τουλάχιστον 360 λεπτά από τα 2.430 που έχουν δώσει μέχρι σήμερα οι ομάδες μας (2.340 Αναγέννηση και ΑΕΖ) είναι αρκούντως ικανοποιητικό να διαφανεί ποιες ομάδες επενδύουν στις ακαδημίες τους. Το αποτέλεσμα, τραγικό! Δόξα, ΑΕΖ, Άρης, Καρμιώτισσα, Ανόρθωση, Εθνικός, ΑΕΚ και ΑΕΛ δεν έχουν χρησιμοποιήσει ούτε έναν ποδοσφαιριστή των ακαδημιών τους στην πρώτη ομάδα. Ξεκαθαρίζουμε πως κάποιοι ποδοσφαιριστές έχουν αγωνιστεί αλλά με σαφώς λιγότερο χρόνο συμμετοχής, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Παπαγεωργίου του Εθνικού που μετρά δέκα συμμετοχές αλλά σε 184 λεπτά.

Μόλις ένα ποδοσφαιριστή πέραν των 360 λεπτών χρησιμοποίησαν η Αναγέννηση (Σιών Ιωάννου 374 λεπτά), ο Ερμής (Νικόλας Αλεξίου 451 λεπτά), η Σαλαμίνα (Ιωάννης Κούσουλος (1.580λεπτά) και ο ΑΠΟΕΛ (Νεκτάριος Αλεξάνδρου 813 λεπτά). Έντεκα μέχρι στιγμής ομάδες με συνολικό χρόνο 3.218 λεπτά στους παίκτες των ακαδημιών τους. Δύο παίκτες από τις ακαδημίες του με περισσότερα από 360 λεπτά έχει χρησιμοποιήσει ο Απόλλωνας. Τους Μάριο Στυλιανού (668 λεπτά) και Χάμπο Κυριάκου (1.213 λεπτά). Η ομάδα που έδωσε φέτος τον περισσότερο χρόνο σε ποδοσφαιριστές που βγήκαν από τις ακαδημίες της είναι η Ομόνοια. Συγκεκριμένα σε τέσσερις. Στους Θεοδόση Κύπρου (424 λεπτά), Φάνο Κατελάρη (1.153 λεπτά), Ανδρέα Φιλιώτη (436 λεπτά) και Μάριο Δημητρίου (360 λεπτά).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ