aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΑυτό που κάνουν κάποιοι προπονητές, θέλει μαγκιά και «καρύδια»

Αυτό που κάνουν κάποιοι προπονητές, θέλει μαγκιά και «καρύδια»

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Θέλει μαγκιά να είναι κάποιος προπονητής και να ανακαλύπτει ποδοσφαιριστές οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν αγωνιζόμενοι σε περισσότερες από μία θέση. Είτε στο πλαίσιο μετεγγραφικής περιόδου, είτε για παίκτες που ήταν ήδη στο ρόστερ. Και μάλιστα μεγάλη μαγκιά και «καρύδια». «Καρύδια» με την έννοια να παίρνουν ρίσκα και να μην σκέφτονται την μουρμούρα και την «κλάψα» του κόσμου εάν δεν τους βγει μία απόφαση διαφοροποίησης σε κάποιους τομείς όταν αγωνίζεται η ομάδα τους.

Για παράδειγμα, ο Γιάννης Αναστασίου της Ομόνοιας έφερε στο τριφύλλι τον Δημήτρη Κολοβό, ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί ως «δεκάρι», επιθετικός κορυφής, κι εξτρέμ. Ο Χάρης Μαυρίας, μπορεί να καλύψει με επιτυχία τη θέση του δεξιού ακραίου αμυντικού, αλλά και του εξτρέμ, ενώ ο Αμπντούλ Ατζαγκούν, παίζει ως ανασταλτικός χαφ με λίγα οργανωτικά προσόντα («οκτάρι» δηλαδή), «δεκάρι», αλλά και στα άκρα της επίθεσης.

Ο Πάολο Τραμετσάνι του ΑΠΟΕΛ με τους Αντόνιο Γιάκολις, Αντρέ Βιντιγκάλ, Μικαέλ Φακινέτι και Ρομάν Μπέζιακ. Ο Κροάτης εξτρέμ, έδειξε ότι ανταποκρίνεται και ως δεξιός φουλ μπακ, ο Αγκολέζος παίζει σχεδόν παντού στην εμπροσθοφυλακή, ενώ ο Ελβετός με καταγωγή από την Κορσική ήρθε για να βοηθήσει στο αριστερό άκρο και στο κέντρο της άμυνας.

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, πέτυχε κι η φετινή Ανόρθωση έναν τέτοιο παίκτη, τον Νίκολας Στεφανέλι, ο οποίος απέδειξε στην «καμένη» σεζόν για την «Κυρία» ότι μπορεί να παίξει ως φορ, ακραίος επιθετικός και κυφός «κυνηγός». Βέβαια, τα φετινά χάλια των κυανόλευκων, δεν τον βοήθησαν να φανερώσει όλες τις ικανότητές του, αλλά φάνηκε πως πρόκειται για πολύ καλό παίκτη. Την παρουσία του στην Ανόρθωση θα την ξεχάσει νωρίς διότι ήλθε ως δανεικός.

Ο Απόλλωνας πήρε μόνο τους Μάρτιν Κερμπρ και Βαχίντ Σελίμοβιτς τον περασμένο Γενάρη οι οποίοι λόγω τραυματισμού (σοβαρού στην περίπτωση του Τσέχου), ελάχιστα αγωνίστηκαν. Ωστόσο, ο Σωφρόνης Αυγουστή στα χρόνια της παρουσίας του στο Κολόσσι, έδειξε πως ξέρει να βγάζει άσους από το μανίκι, κάνοντας κάποιους παίκτες να μπορούν να αγωνιστούν σε άλλες θέσεις με μεγάλη επιτυχία και αυτό είναι κάτι το οποίο δουλεύει πολύ στις προπονήσεις.

Όσο για τον Σάββα Πουρσαϊτίδη της Νέας Σαλαμίνας, αυτός είναι μάστερ του είδους, αν αναλογιστεί κανείς το αγωνιστικό μέγεθος των ερυθρόλευκων και το μπάτζετ που διέθεσαν το περασμένο Καλοκαίρι για τη διαμόρφωση του ρόστερ. Μπορεί να διδάξει από τόσο νωρίς νεαρότερους συναδέλφους του σε σεμινάρια γι’ αυτό, χωρίς υπερβολή.

Αυτά τα οποία αναφέραμε, είναι κάποια σημαντικά παραδείγματα διότι και ο Ντούσαν Κέρκεζ της ΑΕΛ δουλεύει με ανάλογο τρόπο με κάποιους παίκτες και ο Αντόνι Ιραόλα το έκανε σε μικρό βαθμό όσο ήταν στην ΑΕΚ και ο Ιμανόλ Ιδιάκεθ στις δύο θητείες του. Αξιόλογοι προπονητές σε μικρότερες ομάδες όπως ο Ζέλικο Κόπιτς της Πάφου, ο Κάριτ Φελκ του Παραλιμνιού και ο Κώστας Σακκάς της Αλκής, επίσης είναι τέτοιοι. Αναδεικνύουν δηλαδή παίκτες και σε άλλες θέσεις και κάνουν ενίοτε αρκετά καλό ανακάτεμα της τράπουλας.

Υπάρχουν επίσης, όπως προαναφέραμε και οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που ξεχώρισαν σε κάποιες άλλες θέσεις, πέραν από αυτές τις οποίες τους έχουμε συνηθίσει και αυτό αποτελεί καθαρά έμπνευση των προπονητών, μέσω δουλειάς στις προπονήσεις και των ρίσκων που απαιτούνται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Πολλές φορές, ρόλο παίζει και το «αετίσιο μάτι» των τεχνικών διευθυντών (για όσους το διαθέτουν βέβαια), αλλά δεν παύει η άποψη των προπονητών να είναι ισχυρή και ΓΙΑ να επιτύχουν οι μετεγγραφές χρειάζεται άψογη συνεργασία ανάμεσα στους δύο.

Εν κατακλείδι: Μεγάλο σεβασμό αξίζουν όσοι ψαρεύουν μεγάλα λαβράκια σε αχαρτογράφητα μετεγγραφικά νερά και ταλέντα από αγορές στις οποίες άλλοι δεν ρίχνουν ούτε βλέμμα. Τέτοιους χρειάζεται το κυπριακό πρωτάθλημα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ