aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΓΙΑ ΝΑΠΑAφιέρωμα σε Κουτσοκούμνη: Ένας τρελός που αποφάσισε να τα βάλει με τα θηρία

Aφιέρωμα σε Κουτσοκούμνη: Ένας τρελός που αποφάσισε να τα βάλει με τα θηρία

TOY ΒΑΣΙΛΗ ΣΑΜΠΡΑΚΟΥ

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της σύνθεσης της διοικούσας επιτροπής της ΕΠΟ από τον υπεύθυνο της FIFA για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης Κωστάκη Κουτσοκούμνη, έχει μεγάλο νόημα να καταγραφούν τα δεδομένα της στιγμής, πριν από μια ιστορική στιγμή. Είναι η πρώτη φορά που η ευχή πολλών απηυδισμένων, εξοργισμένων ή και ξενερωμένων ποδοσφαιρόφιλων γίνεται πραγματικότητα. Η τύχη και η προοπτική του ελληνικού ποδοσφαίρου φεύγουν για λίγο από τα διεφθαρμένα ή/και τα ανίκανα χέρια και περνούν στα χέρια και την ευθύνη της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. Για ότι κι αν συμβεί στο ποδόσφαιρο τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σεζόν την ευθύνη θα φέρει πλήρως η FIFAκαι μόνον αυτή. Οχι η παράγκα, ούτε το λυόμενο, ούτε η μεζονέτα, ούτε η βίλα, ούτε η εγκληματική του χθες, ούτε η εγκληματική του αύριο. Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει αν αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε ημέρες πιο καθαρές συγκριτικά με τις προηγούμενες. Ποιος άλλωστε μπορεί να εμπιστεύεται απόλυτα την FIFA με το παρελθόν της; Είναι όμως μια αλλαγή. Κι ίσως η μόνη εξέλιξη που θα μπορούσε να δημιουργήσει σήμερα προοπτική εκτόνωσης, εξομάλυνσης, ειρήνευσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ολο αυτό που συμβαίνει έχει έναν μεγάλο νικητή, τον Σταύρο Κοντονή, ο οποίος βλέπει αυτές τις ημέρες να γίνεται πραγματικότητα η βασική του επιδίωξη σε σχέση με το ποδόσφαιρο, το “FIFA έλα και ανέλαβε εσύ την ευθύνη της διεφθαρμένης ομοσπονδίας σου που έχει διαλύσει το άθλημα στην Ελλάδα”. Η νίκη του μάλιστα έχει αποκτήσει την μέγιστη δυνατή ουσία, δεδομένου ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει καταφέρει να συντονιστεί με τον υπεύθυνο της FIFA για την διαχείριση του προβλήματος. Είναι online με τον Κουτσοκούμνη, συνεννοούνται, καταλαβαίνονται και αυτό δημιουργεί την προσδοκία “να βγάλουν άκρη”, δηλαδή να συμφωνήσουν επί των αναγκαίων αλλαγών στο καταστατικό της ΕΠΟ αλλά και στον νόμο που δεν εξαιρεί το ποδόσφαιρο, προκειμένου να είναι όλοι ικανοποιημένοι: η Ελληνική Πολιτεία θα δει νέες προδιαγραφές στο ποδόσφαιρο και προοπτική κάθαρσης, η FIFA θα μείνει χαρούμενη επειδή η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, όλα καλά.

Είναι να απορεί κανείς πού βρίσκει το κουράγιο ο Κουτσοκούμνης για να αναλάβει μια τόσο μεγάλη ευθύνη και να αποφασίσει να μπλέξει με τα θηρία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Κύπριος παράγοντας όμως το αποφάσισε, έμπλεξε, και στο εξής οι ευθύνες για το ελληνικό ποδόσφαιρο προσωποποιούνται στο ονοματεπώνυμό του. Ο Κουτσοκούμνης και ο Γιώργος Μπίκας, δηλαδή η επιλογή της FIFA για την ελληνική διαιτησία θα είναι στο εξής οι πρωταγωνιστές. Ολοι οι υπόλοιποι, όσοι και αν είναι τελικά αυτοί που θα στελεχώσουν την επιτροπή θα είναι κομπάρσοι, είτε είναι γνωστοί είτε είναι παντελώς άγνωστοι, είτε είναι σχετικοί με το ποδόσφαιρο είτε εντελώς άσχετοι. Την πίεση, τα παράπονα, τις απειλές, τα ξεφωνητά, τη λέζα θα την υποστούν ο Κουτσοκούμνης και ο Μπίκας.Αυτοί θα έχουν την φθορά, αυτοί θα πάρουν και τα εύσημα στην περίπτωση που επιτύχουν τον στόχο τους, ο οποίος είναι να ολοκληρώσουν ένα όσο το δυνατόν πιο ειρηνικό και πολιτισμένο πρωτάθλημα και συγχρόνως να ολοκληρώσουν τις αλλαγές σε καταστατικό και νόμο ώστε να ετοιμάσουν το έδαφος για τις εκλογές στην ΕΠΟ.

Εχει κίνδυνο φθοράς ο Κουτσοκούμνης στα μάτια της FIFA; Υπό κανονικές συνθήκες όχι, δεν διατρέχει απολύτως κανέναν κίνδυνο, δεδομένου ότι ο Τζιάνι Ινφαντίνο, που έχει προσωπική αντίληψη για την ελληνική κατάσταση, του έχει αφήσει εν λευκώ τους χειρισμούς, όπως άλλωστε και τις επιλογές των προσώπων που θα απαρτίζουν την διοικούσα επιτροπή και θα κληθούν να υλοποιήσουν την στρατηγική της FIFA. Επιπλέον βεβαίως ο Κουτσοκούμνης έχει και θα έχει την πλήρη κάλυψη του Θόδωρου Θεοδωρίδη. Συνεπώς στην πραγματικότητα ο κίνδυνος που διατρέχει ο Κύπριος παράγοντας είναι μόνο ένας: ο πολυδιάστατος κίνδυνος που διατρέχει κάποιος που μπλέκει με τα θηρία, τον κόσμο και τον υπόκοσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δεν θα είναι βεβαίως ένα εύκολο θύμα για τα θηρία ο Κουτσοκούμνης. Διότι δεν θα μασήσει από δημοσιεύματα, ούτε από παρασκηνιακές πιέσεις. Τι να του πουν τα δημοσιεύματα από στρατευμένα media που θα επιχειρήσουν να τον πλήξουν σε όλα τα επίπεδα; Η FIFA θα αδιαφορεί για αυτά, και ο ίδιος φαίνεται ότι κουβαλάει αρκετή τρέλα για να τα αντέξει.

Εδώ άντεξε και αντέχει όσα άκουσε επειδή φόρεσε τον περασμένο Απρίλιο τούρκικη φανέλα σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι μεταξύ προέδρων ομοσπονδιών, δεν θα αντέξει τις πληρωμένες καταχωρήσεις εναντίον του; Μετά από 15 χρόνια στην προεδρία της Κυπριακής Ομοσπονδίας, ο 60χρονος παράγοντας είναι πολύ περισσότερο “κωλοπετσωμένος” από όσο χρειάζεται να είναι κάποιος προκειμένου να αντέχει σε αυτού του είδους τις δημόσιες πιέσεις. Οσο για τις παρασκηνιακές, ουδείς έχει τόσο ισχυρές που να φτάνουν μέχρι την ηγεσία της FIFA ώστε να τον ρίξουν.

Ο Κουτσοκούμνης δείχνει με το “καλημέρα” ότι δεν νοιάζεται για τις εντυπώσεις και τα καλοπιάσματα, με την επιλογή του Αλέξη Δέδε. Σε αυτόν ο Κύπριος είδε έναν άνθρωπο της εμπιστοσύνης του, λόγω της δοκιμασμένης σχέσης ετών, η οποία έχει δομηθεί από τον καιρό που ο Δέδες εργαζόταν για την UEFA και συνεργαζόταν με τον Κύπριο πρόεδρο στις πάρα πολλές φορές που βρέθηκε στην Κύπρο ως ο έχων την ευθύνη για την διεξαγωγή ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων. Ο Κουτσοκούμνης αδιαφόρησε για τις εντυπώσεις και τα παράπονα που γεννά η επιλογή του να πάρει για “δεξί χέρι” ένα – μέχρι σήμερα – στέλεχος της ΠΑΕ ΑΕΚ. Αυτόν ήξερε, αυτόν εμπιστεύεται, και δεν τον νοιάζει τι θα διαβάσει στα διαφόρων αποχρώσεων πρωτοσέλιδα και κείμενα.

Μπορεί να είναι τόσο απλό και να υπάρχει ένας που κουβαλά αρκετή τρέλα για να τα βάλει με όλα τα θηρία και να τα αναγκάσει να καθίσουν φρόνιμα και να παίξουν νόμιμα ποδόσφαιρο; Είναι πάρα πολύ νωρίς για τέτοιες εκτιμήσεις. Δεν είναι όμως νωρίς για να υπογραμμίσει κανείς ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλάζει, έστω για μερικούς μήνες, καθεστώς και ότι η FIFA αναγκάζεται από την ελληνική κυβέρνηση, έστω για μερικούς μήνες, να πατάξει τη διαφθορά και να αλλάξει τις προδιαγραφές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ούτε είναι νωρίς για να σχολιάσει κανείς ότι ο Κουτσοκούμνης “έμπλεξε” και ανέλαβε τον κίνδυνο να φτάσει να αναγκαστεί να ζήσει με προσωπική ασφάλεια για τον ίδιο αλλά και για τα μέλη της οικογένειάς του. Μαγκιά του που έχει το κουράγιο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ