aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΑφιέρωμα: Η… πιο ισπανική ομάδα και μη αξιοποίηση των Κυπρίων!

Αφιέρωμα: Η… πιο ισπανική ομάδα και μη αξιοποίηση των Κυπρίων!

Ένας 17χρονος Γαλλοκύπριος μαθητής, ο Στέφαν Μέγιερ, ο οποίος αρέσκεται στο να συντάσσει ρεπορτάζ-αφιερώματα στα γαλλικά για το κυπριακό ποδόσφαιρο, μας έστειλε ένα πολύ ωραίο δημοσίευμά του το οποίο δημοσιεύτηκε στη γαλλική ιστοσελίδα «Footballski.fr» (δείτε το εδώ). Η εν λόγω ιστοσελίδα ασχολείται με το ποδόσφαιρο της ανατολικής Ευρώπης, αλλά και κάποιων χωρών της Μεσογείου όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα που αφορά στην ισπανική αποικία της ΑΕΚ, στο οποίο φιλοξενούνται αποσπάσματα από παλαιότερες συνεντεύξεις παικτών της ομάδας, αλλά και δηλώσεις που απέσπασε ο ίδιος από τον τεχνικό διευθυντή των κιτρινοπράσινων Τσάβι Ρόκα.

Γενικώς, ο Στέφαν όπως μας ενημέρωσε γράφει άρθρα για τις κυπριακές ομάδες, παίρνει συνεντεύξεις κτλ, με σκοπό να μάθουν περισσότερα πράγματα οι Γάλλοι αναγνώστες για το κυπριακό πρωτάθλημα το οποίο ανέβηκε επίπεδο τα τελευταία χρόνια, αλλά και για να εμπλουτίσει ο ίδιος τις γνώσεις του.  Για να δημιουργήσει αυτό το ρεπορτάζ-αφιέρωμα, ο Στέφαν είχε και τη βοήθεια του Στέλιου Μάρκου, ιδιοκτήτη της σελίδας «Cyprus Football» στο Twitter, η οποία ασχολείται με τα νέα του κυπριακού ποδοσφαίρου στην αγγλική γλώσσα.

«Η… πιο ισπανική ομάδα στην Ευρώπη. Έτσι θεωρείται η ΑΕΚ η οποία έχει στο ρόστερ της πολλούς Ισπανούς, τόσο ποδοσφαιριστές, όσο και μέλη του τεχνικού τιμ, ενώ σε κάθε της αγώνα η ομάδα της Λάρνακας αρχίζει με περισσότερους «ταύρους» στην ενδεκάδα της απ’ ότι η Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρσελόνα. Όπως οι πλείστες ομάδες της Κύπρου, έτσι και η ΑΕΚ δεν φημίζεται για τις ευκαιρίες που δίνει σε Κύπριους παίκτες, ενώ στο αφιέρωμα γίνεται λόγος και για αποχώρηση 9 γηγενών παικτών κατά τα τελευταία δύο χρόνια». Αυτά αναφέρονται αρχικά στο ρεπορτάζ.

Πέραν από αυτό, ο Στεφάν κάνει λόγο στο αφιέρωμά του για την ιστορία της ΑΕΚ Λάρνακας, το πώς ιδρύθηκε, από πού εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί της το έμβλημα της ομάδας και πως σχετίζεται με τη Λάρνακα ο Στρατηγός Κίμωνας του οποίου η προτομή βρίσκεται στο λογότυπο των κιτρινοπράσινων. Ακολούθως, γίνεται αναφορά στις σημαντικές πορείες της ΑΕΚ, εγχώριες και ευρωπαϊκές και μετά επανέρχεται στην στοιχείο της… ισπανοκρατίας! Επίσης, στο εν λόγω ρεπορτάζ-αφιέρωμα, «φιλοξενούνται» δηλώσεις του τεχνικού διευθυντή της ΑΕΚ Τσάβι Ρόκα.

«Έχουμε πολλούς Ισπανούς, αλλά πολλοί από αυτούς είναι εδώ πολύ καιρό με Και είναι πλήρως εγκλιματισμένοι με το σύλλογο και την Κύπρο», εξηγεί ο Καταλανός τεχνικός διευθυντής. Είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες έχουν κάνει ότι έχουμε πολύ περισσότερα Ισπανοί από ορισμένες ομάδες στην Ισπανία, αλλά είναι η πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης, που έχει φτάσει στο ποδόσφαιρο. «Μια παγκοσμιοποίηση που θέλει να ενσαρκώσει στην ΑΕΚ Λάρνακας.

«Είναι αλήθεια ότι οι περιστάσεις τα έφεραν με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε περισσότερους Ισπανούς από μερικές ομάδες της Ισπανίας, αλλά αυτό εντάσσεται στην πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης στην οποία περιήλθε το ποδόσφαιρο», πρόσθεσε. Παγκοσμιοποίηση την οποία θέλει να ενσαρκώσει στην ΑΕΚ. Ακολούθως ο Στεφάν αναφέρθηκε στη σχέση των Ιβήρων ποδοσφαιριστών και τη σημασία της ισπανικής γλώσσας στα αποδυτήρια της ΑΕΚ.

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ»

«Σε προσωπικό επίπεδο αισθάνομαι ότι αγαπιέμαι από τους οπαδούς της ΑΕΚ και γενικώς την κυπριακή κοινωνία. Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ και δεν μπορώ να ζητήσω περισσότερα». Αυτές είναι δηλώσεις που έκανε παλαιότερα ο Νταβίδ Καταλά στην ιστοσελίδα «Elespanol.com» και τις οποίες ο Στεφάν χρησιμοποίησε για να εμπλουτίσει το αφιέρωμά του.

«ΣΑΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΑΦΘΟΝΙΑ ΞΕΝΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ»

«Η ΑΕΚ είναι σαν μια ισπανική ομάδα με την αφθονία ξένων παικτών. Ο καθένας μιλάει αγγλικά. Είμαστε δέκα Ισπανοί παίκτες, αλλά έχουμε ένα πολύ καλό κλίμα στα αποδυτήρια. Οι άλλοι παίκτες στην ομάδα μας δέχτηκαν καλά», τονίζει ο Λαρένα ο οποίος επισημάνει επίσης πως γενικώς στην Κύπρο είναι μεγάλος ο αριθμός των Ισπανών παικτών και σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν Ισπανούς στο ρόστερ τους. «Έρχονται όλο και περισσότεροι. Στην Κύπρο αγαπούν πολύ το ποδόσφαιρο με στυλ τόκα (σ.σ. κοντινές και γρήγορες πάσες). Από τον καιρό που ήρθα εδώ, πρόσεξα πως αυτή την τακτική και φιλοσοφία προτιμούν οι προπονητές».

Όπως αναφέρθηκε από τον Λαρένα, η ΑΕΚ δεν είναι η μοναδική κυπριακή ομάδα που έχει παίκτες που προέρχονται από την Ισπανία. Και για καλό λόγο, η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα μαζί με την Αγγλία όπου αγωνίζονται περισσότεροι Ισπανοί από κάθε άλλο πρωτάθλημα (εξαιρουμένου του ισπανικού). Στο αφιέρωμα του Στεφάν γίνεται λόγος και για τους Ισπανούς της Ανόρθωσης, καθώς και στο ματς του α’ γύρου (4-1 η ΑΕΚ) όπου στο γήπεδο υπήρχαν 13 Ισπανοί παίκτες!

Η μη χρησιμοποίηση των Κυπριών παικτών γενικώς δεν ωφελεί στα οικονομικά των ομάδων, όπως και τα πρόστιμα που δέχονται οι ομάδες που δεν έχουν στην ενδεκάδα τους τουλάχιστον δύο γηγενείς. Πρόστιμα τα οποία ακολούθως μοιράζονται στις ομάδες και πάνε αποκλειστικά στα τμήματα υποδομής, σύμφωνα με την ΚΟΠ. Αυτά είναι στοιχεία για τα οποία επίσης ενημερώθηκε ο Στεφάν και τα δημοσιεύει στο ρεπορτάζ του.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;

Γιατί αυτός ο προορισμός; «Ζούμε καλά στην Κύπρο, η ζωή είναι ήσυχη. Είναι το κατάλληλο μέρος για να έρθεις με την οικογένειά σου. Και από την πλευρά του ποδοσφαίρου, το ισπανικό ποδόσφαιρο χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην Κύπρο», λέει ο Λαρένα.

Ο Αργεντινός πρώην άσος του ΑΠΟΕΛ, παλαιότερα σε συνέντευξή του στην «ole.com.ar» είπε: «Έχω επιλέξει την ποιότητα της ζωής και να είμαι σε θέση να παίξει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η Λευκωσία είναι μία από τις πέντε πιο ασφαλείς πόλεις στον κόσμο. Θέλω να δώσω στα παιδιά μου ευκαιρίες που δεν θα μπορούσαν να έχουν στην Αργεντινή. Όσο για το πρωτάθλημα, δεν είναι το πιο ανταγωνιστικό, αλλά ο ΑΠΟΕΛ θα παίξει στο Γιουρόπα Λιγκ, απέναντι σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες».

Ο ΡΟΚΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΜΟΝΟ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Στη συνέχεια γίνεται ξανά αναφορά στον Τσάβι Ρόκα ο οποίος εργάστηκε σε Βιγιαρεάλ και στην περίφημη «Μασία» της Μπαρσελόνα και γνωρίζει άριστα το ισπανικό πρωτάθλημα και το προφίλ των διαφόρων παικτών που παίζουν στην Ισπανία. Πριν από την άφιξή του, καταγράφονταν μόνο τρεις Ισπανοί παίκτες στην ομάδα.

«Ειλικρινά, έχω εξετάσει όλες τις αγορές και προτιμώ να μην έχω μεγάλο αριθμό παικτών από την ίδια χώρα. Όταν όμως, υπογράψει ένας παίκτης, δεν το κάνει μόνο βάσει των επιδόσεών του. Ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας και αυτό είναι σημαντικό. Με ένα υγιή και ενωμένο σύνολο κερδίζεις πολλά. Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησής μου κοιτάζω και την προσωπική ζωή του κάθε παίκτη, τον χαρακτήρα του, τον σεβασμό που τρέφει για τους συμπαίκτες του», δηλώνει ο Καταλανός τεχνικός διευθυντής.

Ο ΚΡΙΣΤΙΑΝΣΕΝ, ΤΟ ΕΙΔΥΛΛΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Στο αφιέρωμα φιλοξενούνται και δηλώσεις που είχε κάνει ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ Τόμας Κρίστιανσεν (νυν τεχνικός του ΑΠΟΕΛ): «Η οικονομική κρίση στην Κύπρο επηρέασε της ομάδες. Ο Ρόκα γνωρίζει το ισπανικό πρωτάθλημα αλλά η οικονομική ικανότητα να φέρει παίκτες είναι περιορισμένη, ενώ είναι ρίσκο να φέρει παίκτες από άλλες χώρες που δεν ξέρει απαραίτητα τον τρόπο που παίζουν και αυτό είναι λίγο επικίνδυνο. Έτσι επέλεξε αυτούς που ξέρει και ήξερε».

Το ειδυλλιακό περιβάλλον διαβίωσης και το αρκετά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα είναι παράγοντες που εκτιμούνται από τους Ισπανούς παίκτες στην απόφασή τους να έρθουν στην Κύπρο. Και οι ομάδες της Κύπρου ποντάρουν σε αυτό. Απλά πρέπει να δούμε την ποδοσφαιρική επίδραση της Ισπανίας σε παγκόσμια κλίμακα. Και σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι επιτυχίες της χώρας με την κατάκτηση του Μουντιάλ το 2010 και των δύο Ευρωπαϊκών κυπέλλων το 2008 και το 2012

«Το γεγονός ότι η Ισπανία κέρδισε δύο Euro και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν κάτι σαν ανταμοιβή για τους Ισπανούς ποδοσφαιριστές (σ.σ. που παίζουν στην Κύπρο). Είναι πιο ευπρόσδεκτοι στο νησί. Στο κυπριακό πρωτάθλημα, μπορεί να είναι μειωμένος ο αγωνιστικός ρυθμός και αυτό επιτρέπει σε βετεράνους παίκτες σαν εμένα να παρατείνουμε την καριέρα μας εδώ», τονίζει σε μία σημαντική τοποθέτησή του ο Λαρένα.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ: ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΡΟΚΑ!

Ωστόσο, η άφιξη των Ισπανών θέτει ένα ερώτημα σχετικά με τη μειωμένη εκτίμηση στους Κύπριους παίκτες στην ομάδα της Λάρνακας. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι Κύπριοι παίκτες δεν έχουν θέση σε μια ομάδα όπως η ΑΕΚ, η οποία αγωνίζεται για τον τίτλο για μερικά χρόνια τώρα. Βάσει αυτού, ο Τσάβι Ρόκα απάντησε: «Προσωπικά δεν μου λέει κάτι αυτό σχετικά με τον αριθμό των Ισπανών παικτών. Ούτε θέλω να δημιουργήσω μία ισπανική αποικία στη Λάρνακα. Στο τέλος αυτό που μετρά είναι η προσφορά. Η εθνικότητα δεν έχει σημασία.

Η πρόσληψη Κυπρίων παικτών είναι σχετικά χαμηλή. Ο Ρόκα μίλησε και γι’ αυτό, αλλά και για την πιθανότητα η ΑΕΚ να στραφεί στην Ακαδημία της. «Προσπαθούμε να μειώσουμε τη διαφορά επιπέδου μεταξύ της πρώτης ομάδας και της ακαδημίας, έτσι μόνο θα μπορούμε να βασιστούμε στους νεαρούς Κύπριους παίκτες. Η ζήτηση για τα θετικά αποτελέσματα είναι τόσο μεγάλη που σημαίνει ότι οι παίκτες της πρώτης ομάδας πρέπει να αποδίδουν άμεσα τα αναμενόμενα. Παρόλα αυτά, έχουμε τους παίκτες της ακαδημίας που προπονούνται με την πρώτη ομάδα και προσπαθούμε να τους βελτιώσουμε για να είναι σε θέση να τα χρησιμοποιηθούν. Για παράδειγμα ο Μιχαήλ Μουσικός και ο Γιάννης Μιχαήλ».

Τρία χρόνια έχουν περάσει από την άφιξη του αθλητικού διευθυντή Τσάβι Ρόκα, ο οποίος αναμφίβολα μετέτρεψε την ΑΕΚ Λάρνακας σε σπουδαία ομάδα. Ο πρόεδρος συλλόγου, Ανδρέας Καραπατάκης, ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2013 και προσέλαβε τον Ρόκα τρεις μήνες αργότερα ως αθλητικό διευθυντή, με την αποστολή να δώσει στην ΑΕΚ ένα νέο αέρα και να δημιουργήσει μία ομάδα που μπορεί να αγωνιστεί για τον τίτλο και για τις ευρωπαϊκές θέσεις. Αυτή η μεταμόρφωση του συλλόγου και η παρουσία του κάθε χρόνο στο βάθρο του κυπριακού πρωταθλήματος, εδραίωσαν την καλή ένταξη και τις σχέσεις μεταξύ της ΑΕΚ Λάρνακας και της ισπανικής αποικίας της.

«Υπάρχει τέλεια επικοινωνία στην ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον το πόσο διαφορετικές εθνικότητες υπάρχουν στα αποδυτήρια. Όλα αυτά είναι μια επιτυχία. Υπάρχει μια πολύ καλή σχέση μεταξύ των παικτών, και αυτό φαίνεται στο γήπεδο. Ο καθένας μιλάει αγγλικά και έτσι βοηθάει», εξηγεί ο Ρόκα ο οποίος καταληκτικά αναφέρθηκε και στο γεγονός πως ο κόσμος της ΑΕΚ είναι ευχαριστημένος από την προσφορά των Ισπανών παικτών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ