aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΑΕΚ: Κρατά νίκη και πρόκριση, μάθημα για τη συνέχεια

ΑΕΚ: Κρατά νίκη και πρόκριση, μάθημα για τη συνέχεια

ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ ΒΑΣΟΥ (ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΕΑΚ)

Έστω και με μέτρια εμφάνιση, η ΑΕΚ πέτυχε το ζητούμενο, ζευγάρωσε τις νίκες της σε βάρος της Πέτροκουμπ (2-0 συνολικό σκορ) και πέρασε στον 2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Πλέον την περιμένει η Λέφσκι Σόφιας, μία σαφώς πιο δυνατή αντίπαλος σε σχέση με την Πέτροκουμπ. Η χθεσινή εμφάνιση της ΑΕΚ το «Σταντιονούλ Ζίμπρου» δεν ξεπέρασε τη μετριότητα και το μόνο που κρατούν οι κυνικοί Λαρνακείς είναι την εκτός έδρας νίκη – πρόκριση με 1-0. Σαφέστατα, όμως, η ομάδα χρειάζεται βελτίωση και ενίσχυση ενόψει της συνέχειας.

Η ΑΕΚ παρατάχθηκε με το προσφιλές της 3-4-3, σε σχέση με το 4-4-2 που εφάρμοσε στο πρώτο παιχνίδι. Η ομάδα της Λάρνακας μπήκε δυνατά στον αγώνα και από τα πρώτα λεπτά ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ήταν η ομάδα που πατούσε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, κέρδισε τη μάχη της μεσαίας γραμμής, κυκλοφορούσε σωστά την μπάλα, δεν είχε όμως τη σωστή τελική πάσα στις καλές προϋποθέσεις που δημιούργησε.

Οι κιτρινοπράσινοι έδειχναν πιο επικίνδυνοι από τη δεξιά τους πτέρυγα με τους Ακοράν και Γιάννου, οι οποίοι ναι μεν είχαν διάθεση, τους έλειψε όμως η ουσία. Η ΑΕΚ είχε καλές στιγμές στο 5’ με κεφαλιά του Γκονθάλεθ, στο 13’ με τον Χέφελ να μην μπορεί να πλασάρει από ευνοϊκή θέση, ενώ η μεγάλη φάση για τους φιλοξενούμενους έγινε στο 34’, όταν μετά από βολέ του Τέτε έξω από την περιοχή, η μπάλα κτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι. Η Πέτροκουμπ ήταν καλά οργανωμένη στα μετόπισθεν και περίμενε κάποια αντεπίθεση ή από στατική φάση για να απειλήσει. Μόνο στο 28’ με μακρινό σουτ του Κοτζοκάρι απείλησε κάπως τον Τόνιο που μπλόκαρε στο πρώτο 45λεπτο.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με τρεις καλές φάσεις για την Πέτροκουμπ με πρωταγωνιστή τον Άμπρος, ο οποίος με τη συμπλήρωση του 50’ πρόλαβε να απειλήσει ισάριθμες φορές τον Τόνιο, αλλά ευτυχώς για την κυπριακή ομάδα δεν βρήκε στόχο από επίκαιρες θέσεις. Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά και φάνηκαν πιο απειλητικοί (με καλύτερη φυσική κατάσταση) σε αυτό το διάστημα, σε αντίθεση με την ΑΕΚ που δεν είχε καλή εικόνα, αδυνατούσε να κρατήσει μπάλα και έδειχνε εντελώς ακίνδυνη και ασύνδετη. Όσο περνούσαν τα λεπτά, ο τεχνικός της Πέτροκουμπ Λίλιαν Ποπέσκου έπαιρνε τα ρίσκα του, «φρέσκαρε» την επιθετική του γραμμή, σε αντίθεση με τον Ιμανόλ Ιδιάκεθ, ο οποίος περίμενε ώς το τελευταίο τέταρτο για να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.

Η ΑΕΚ συνέχισε να μην είναι καλή και μόνο στο 87’ κατάφερε να απειλήσει σοβαρά με τον Τρισκόφσκι, το κοντινό πλασέ του οποίου από πλάγια θέση μάζεψε ο Αβράμ. Τελικά, η χρυσή αλλαγή του Ιδιάκεθ, ο Ασούμπρε, έδωσε τη λύση στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων (δύο λεπτά μετά την είσοδό του στον αγώνα), όταν πρωταγωνίστησε στη φάση από την οποία η ΑΕΚ με αυτογκόλ του Ποτιρνίτσε πέτυχε το νικητήριο γκολ.

Μ’ ένα σύστημα 3-4-3 (φάνηκε να της ταιριάζει καλύτερα σε σχέση με το 4-4-2 του πρώτου αγώνα), η ΑΕΚ έδειχνε να ελέγχει το ματς. Ειδικά στο πρώτο 45λεπτο, ήταν η ομάδα που κυκλοφόρησε την μπάλα και που έφτιαξε τις προϋποθέσεις για το γκολ. Οι πλείστες καλές της στιγμές προήλθαν από το δεξί της άκρο, με τους Γιάννου και Ακοράν, οι οποίοι ναι μεν ήταν δραστήριοι, αλλά δεν είχαν ουσία στο παιχνίδι τους. Γενικά, σ’ αυτό το διάστημα η ΑΕΚ δεν είχε τη σωστή τελική πάσα, ώστε να καταφέρει να πάρει από νωρίς προβάδισμα στο σκορ και ν’ απλοποιήσει τα πράγματα γι’ αυτήν. Μ’ εξαίρεση το πρώτο 15λεπτο της επανάληψης, οι Μολδαβοί δεν μπόρεσαν να απειλήσουν σοβαρά την εστία του Τόνιο. Περίμεναν μια κόντρα επίθεση ή μια στημένη φάση για να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η άμυνα της ΑΕΚ στάθηκε καλά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ