aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ65 χρόνια αθλητικός «Φ»: Αποκαλύψεις που συγκλόνισαν το παγκύπριο

65 χρόνια αθλητικός «Φ»: Αποκαλύψεις που συγκλόνισαν το παγκύπριο

Συνέχεια στα αφιερώματα για τα 65χρονα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος». Στην ιστορική πρώτη έκδοση, στις 7 Δεκεμβρίου 1955, είχαν και οι αθλητικές ειδήσεις την τιμητική τους. Η εκκίνηση και στην αθλητική Ιστορία του Φιλελευθέρου, δόθηκε με αποκλειστική συνέντευξη του προπονητή της Ομόνοιας και ένα κείμενο – αριστούργημα για τον Ιππόδρομο (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ). Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, με τον ανταγωνισμό στα ύψη, η αναβάθμιση του «Αθλητικού Φιλελεύθερου» ήταν επιβεβλημένη. Έγινε πράξη την περίοδο 1971-72, όταν, με εισήγηση του τότε βοηθού αρχισυντάκτη, Μιχαλάκη Μίτα, αποφασίστηκε να ενδυναμωθεί το αθλητικό τμήμα τη εφημερίδας. Έτσι καθιερώθηκε μια ολόκληρη σελίδα για τις αθλητικές ειδήσεις (διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ).

Η… διαρχία Πανίκου Τίτα και Άθου Καραγιάννη στα γραφεία του «Αθλητικού Φιλελεύθερου» που κρατούσε από τις αρχές του 1973, έσπασε έντεκα χρόνια αργότερα, όταν το αθλητικό τμήμα ενισχύθηκε με τον Μιχάλη Γαβριηλίδη, ο οποίος είχε συνεργαστεί για λίγο και στο παρελθόν με τον «Φ», γράφοντας αγγλικό ποδόσφαιρο. Από τον Αύγουστο του 1984, μόνιμος συντάκτης, πλέον, άρτι αφιχθείς από το Παρίσι, έφερε νέες ιδέες και καινοτομίες. Δωρεάν αφιέρωμα για το Euro, όπως αυτό του 1984, είναι αμφίβολο αν είχε δοθεί στο παρελθόν στον κυπριακό Τύπο. Οι αθλητικές σελίδες αυξήθηκαν σε δύο καθημερινά και τρεις κάθε Δευτέρα.

Ο Μιχάλης Γαβριηλίδης καταπιάστηκε με την στατιστική ανάλυση του ποδοσφαίρου μας και το ξένο ποδόσφαιρο, το ελεύθερο ρεπορτάζ, ενώ θυμάται έντονα μία τεράστια δημοσιογραφική επιτυχία, τη συνέντευξη με τον Σωτήρη Καϊάφα, την περίοδο που αποχωρούσε από τα γήπεδα. Κι επίσης, την πρώτη αποστολή στη Σόφια, το 1985, για την κάλυψη του αγώνα Λοκομοτίβ – ΑΠΟΕΛ. Άλλη μια πρωτιά του «Φιλελεύθερου» που έδινε το «παρών» σε όλα τα ευρωπαϊκά γήπεδα στους αγώνες των κυπριακών ομάδων στα Κύπελλα ΟΥΕΦΑ. Πάταγο είχε κάνει και η δημοσίευση σειράς σκίτσων του Σώτου Βοσκαρίδη (Αιπολίδης – Boss) με θέμα τους σικέ αγώνες (πάντα σε συνεργασία με το αθλητικό τμήμα) που ταλάνιζαν εκείνη την περίοδο το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Οι ανάγκες για το αθλητικό τμήμα, ολοένα και μεγάλωναν. Η δίψα των αναγνωστών, για αθλητική ενημέρωση αυξάνεται συνεχώς. Ο διευθύνων σύμβουλος του «Φιλελεύθερου», Χριστόφορος Ν. Παττίχης, λάτρης του κλασικού αθλητισμού ο ίδιος, ανταποκρίνεται στα μηνύματα της εποχής και η ενίσχυση συνεχίζεται. Γι’ αυτό και τον Ιανουάριο του 1988 προσλαμβάνεται ο Πέτρος Χατζηχριστοδούλου για να ενισχύει το «τιμ» ποικιλόμορφα και ποικιλοτρόπως: Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Στίβος, ολυμπιακά σπορ, ελεύθερο ρεπορτάζ, δίνουν στον αναγνώστη πολυδιάστατη ενημέρωση.

Δύο χρόνια αργότερα, τον Απρίλη του ’90, φτάνει στον «Φιλελεύθερο» ο Γιώργος Κυριάκου, με αρμοδιότητες στο ποδοσφαιρικό ρεπορτάζ στην Κύπρο, την Ελλάδα, και στο μπάσκετ. Η έκρηξη των Μέσων μαζικής Ενημέρωσης  λόγω της ελεύθερης ραδιοφωνίας και την ιδιωτικής τηλεόρασης που μπήκαν στη ζωή μας στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’90 βρίσκει πανέτοιμο τον «Φιλελεύθερο» και το αθλητικό τμήμα. Ο κύκλος των νέων προσώπων, της περιόδου εκείνης θα κλείσει με τον Ιάκωβο Κακουρή που αναλαμβάνει μεταξύ άλλων θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, έρευνες, βόλεϊ και στίβο.

Η τρίτη γενεά των εκδοτών του «Φιλελεύθερου», με τον Νίκο Χρ. Παττίχη και τη Μυρτώ Μαρκίδου στο πηδάλιο, απαντούν «ναι» στις προκλήσεις από το ραγδαία μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον και δημιουργούν τον κορυφαίο δημοσιογραφικό οργανισμό του τόπου. Κατά διαβολική σύμπτωση, που μάλλον μοιάζει με παράσημο, πολλές από τις νέες καινοτομίες αρχίζουν από το αθλητικό τμήμα. Οι… περίφημες γραφομηχανές Olivetti μπαίνουν πρώτα στα γραφεία των αθλητικών συντακτών. Οι ειδικές εκδόσεις για τις μεγάλες διοργανώσεις (τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα Μουντιάλ, τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, τα Κυπριακά Πρωτάθληματα), αρχίζουν από το αθλητικό τμήμα. Οι αναγνώστες περιμένουν πως και πως την κυκλοφορία τους. Τα πρώτα κομπιούτερ στο συγκρότημα χρησιμοποιούνται από το αθλητικό τμήμα.

Ο Πέτρος Χατζηχριστοδούλου έχει να λέει ότι το 1992 έστειλε ηλεκτρονικώς ματς από το Μακάρειο Στάδιο, ενώ λίγο αργότερα οι συντάκτες του «Φ» στέλνουν τις ανταποκρίσεις τους και φωτογραφίες από τους ΑΜΚΕ της Μάλτας το ’93 μέσω λαπτοπ! Όταν ο «Φιλελεύθερος» μπαίνει στις νέες τεχνολογίες της σελίδωσης, οι πρώτες νέες σελίδες που πάνε στο τυπογραφείο είναι οι αθλητικές… Κι όταν γίνονται οι πρώτες σκέψεις για την αλλαγή του σχήματος της εφημερίδας, πρώτος γίνεται «τάμπλοϊντ» ο «Φίλαθλος» του «Φιλελεύθερου».  Οι σελίδες αυξάνονται και πληθύνονται, νέες στήλες κάνουν την εμφάνισή τους και όλοι αναγνωρίζουν ότι ο «Αθλητικός Φιλελεύθερος», βασισμένος στις πάγιες αρχές της εφημερίδας από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της, ενημερώνει, ασκεί κριτική είναι ανεξάρτητος, είναι αντικειμενικός, είναι αιχμηρός, είναι μαχητικός, είναι δυναμικός και εμπνέει σεβασμό.

Σε αυτήν την περίοδο, του μεγάλου εκσυγχρονισμού, ο «Αθλητικός Φιλελεύθερος» αποκαλύπτει σκάνδαλα που συγκλονίζουν το παγκύπριο. Πρώτος καταγγέλλει δημόσια τον στοιχηματισμό Κυπρίων διεθνών στον αγώνα – ντροπή της Εθνικής Κύπρου με αντίπαλο τη Βουλγαρία το 1996 που προκάλεσε σάλο.

Ο πολύπειρος Πανίκος Τίτας εμπνέει και κατευθύνει, ο Μιχάλης Γαβριηλίδης παρακολουθεί το ρεπορτάζ και προβαίνει σε σωρεία αποκαλύψεων. Οι Πέτρος Χατζηχριστοδούλου και Ιάκωβος Κακουρής δημιουργούν μία από τις πιο δημοφιλείς παρααθλητικές στήλες στον κυπριακό Τύπο, τα «Λεπτολογώντας» που στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε… «Χατ Τρικ». Ο Πέτρος είναι απεσταλμένος σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες και ανακρίνει κορυφαίους αθλητές στον πλανήτη, μεταξύ των οποίων είναι ο Καρλ Λιούις, ενώ ο Ιάκωβος (κι αυτός κάλυψε τέσσερις Ολυμπιακούς) εξασφαλίζει αποκλειστικές συνεντεύξεις με την Γιάννα Αγγελοπούλου και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της τελετής έναρξης του Αθήνα 2004, Δημήτρη Παπαϊωάννου, που έχουν διεθνή αντίκτυπο.

Τα «Όσκαρ του Φιλελευθέρου»

Το 1990 το αθλητικό τμήμα  πρωτοπορεί με την καθιέρωση των «Όσκαρ του Φιλελευθέρου». Ένας ετήσιος θεσμός βράβευσης των κορυφαίων από  τον χώρο του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ και του βόλεϊ, με την ψήφο των αρχηγών των ομάδων και των συντακτών του «Φ». Θεσμοθετήθηκε, επίσης, το Έπαθλο «Χριστόφορου Παττίχη» για τον καλύτερο αθλητή στίβου και ειδικές βραβεύσεις αθλητικών προσωπικοτήτων. Η Γιορτή των «Όσκαρ του Φιλελευθέρου» αποτελούσε κάθε χρόνο μία από τις κορυφαίες αθλητικές εκδηλώσεις και διεξαγόταν στην παρουσία της πολιτικής και αθλητικής ηγεσίας του τόπου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ