aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΑΕΚ - Απόλλων: Ομιχλώδες τοπίο για την απόφαση του Αθλητικού Δικαστή

ΑΕΚ – Απόλλων: Ομιχλώδες τοπίο για την απόφαση του Αθλητικού Δικαστή

ΑΕΚ και Απόλλων μετρούν αντίστροφα για την έκβαση της νομικής τους «αναμέτρησης». Όπως είναι γνωστό η διοίκηση των κυανόλευκων της Λεμεσού έχει υποβάλει ένσταση στα αρμόδια όργανα της ΚΟΠ, σε σχέση με το κύρος του αγώνα με αντίπαλο τους Λαρνακείς που διεξήχθη στις 8 Ιανουαρίου 2022.

Ο αθλητικός δικαστής της ΚΟΠ, Αριστοτέλης Βρυωνίδης, αφού παρέλαβε από το υπουργείο Υγείας το πόρισμα της έρευνας για τα δείγματα των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, ζήτησε από τα σωματεία να αποστείλουν γραπτώς τις θέσεις τους επί του πορίσματος μέχρι σήμερα και αφού τις παραλάβει, θα προχωρήσει στην έκδοση απόφασης. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να έχουμε απόφαση ακόμη και σήμερα, με ανοικτό βέβαια το ενδεχόμενο να παραταθεί μερικές ημέρες.

Το πολυσυζητημένο και πολυαναμενόμενο πόρισμα της επιτροπής του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τη γενική διευθύντρια, Δρα Χριστίνα Γιαννάκη, που θεωρείται βασικό «εργαλείο» στην εκδίκαση της υπόθεσης, μάλλον έκανε περισσότερο ομιχλώδες το τοπίο. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η απόφαση του αθλητικού δικαστή, πιθανότατα, θα εξαρτηθεί από τον βαθμό «εμβάθυνσης» στο πόρισμα.

Με βάση το πόρισμα διαπιστώνεται ότι την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα οι δύο ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ (σ.σ. Ακοράν και Ροσάλες) είχαν στην κατοχή τους αρνητικό τεστ κορωνοϊού, αλλά «παραβίασαν τον αυτοπεριορισμό τους, κατά παράβαση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου και επισκέφθηκαν διάφορα εργαστήρια για επαναληπτικούς ελέγχους».

Το πόρισμα αποκάλυψε, επίσης, ότι τα δείγματα ημερομηνίας 3/1/2022 και των δύο ποδοσφαιριστών κρίθηκαν από το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας, που είναι το Εργαστήριο Αναφοράς, ως «θετικά με χαμηλό αριθμό ιικών σωματιδίων (που δεν είναι ικανό να μεταδοθεί σε άλλο άτομο). Με τη σημείωση ότι το δείγμα του Ροσάλες με ημερομηνία 5/1/2022, αξιολογήθηκε από το Εργαστήριο Αναφοράς, ως αρνητικό, ενώ από εργαστήριο στη Λάρνακα είχε χαρακτηριστεί ως θετικό.

«Είναι πιθανό οι εν λόγω ποδοσφαιριστές να είχαν παλαιότερα νοσήσει με ήπια ή χωρίς συμπτωματολογία. Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία αλλά και τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η ΜΕΕ&ΕΛΝ, η μεθοδολογία PCR είναι πιθανό σε κάποια άτομα να εντοπίζει υπολείμματα του ιού για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, με συνεπακόλουθα εναλλασσόμενα θετικά (με χαμηλό αριθμό ιικών σωματιδίων) και αρνητικά αποτελέσματα. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, η εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2 είναι αρνητική, δεν υπάρχει ενεργός λοίμωξη, ως ήταν και στην περίπτωση των εν λόγω ποδοσφαιριστών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα του υπουργείου Υγείας.

Ο Ροσάλες δεν εμφανίζεται πουθενά στα αρχεία του Κράτους ως «θετικός»!

«Δεν έγινε διαδικασία αποδέσμευσης, αφού δεν είχε δηλωθεί σαν θετικό κρούσμα», αναφέρει το πόρισμα

Ανάμεσα στα ευρήματα του πορίσματος του υπουργείου Υγείας είναι και το γεγονός ότι «το εργαστήριο δεν δήλωσε, ως όφειλε, τα ευρήματα των θετικών εξετάσεων που αφορούν τον Ρομπέρτο Ροσάλες για δείγματα που συλλέχθηκαν στις 3/1/2022 και 5/1/2022». Με απλά λόγια ο Ροσάλες δεν εμφανίζεται πουθενά στα αρχεία του Κράτους ως «θετικός» στον κορωνοϊό. Γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, διότι υπάρχουν σωρεία δημόσιων τοποθετήσεων ότι η ΑΕΚ απευθύνθηκε στο υπουργείο Υγείας και στην ΚΟΠ για «απελευθέρωση» – «αποδέσμευση» και του Ακοράν και του Ροσάλες. Οι Λαρνακείς, μάλιστα, ισχυρίζονταν ότι «το υπουργείο Υγείας απελευθέρωσε τους δύο ποδοσφαιριστές, γραπτώς».

Το πόρισμα αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας «ορθώς αποδέσμευσε τον Ακοράν Ρέγιες» και προσθέτει: «Η πλήρης ανάλογη διερεύνηση έγινε για τον Ρομπέρτο Ροσάλες, για τον οποίο δεν έγινε διαδικασία αποδέσμευσης, αφού, όπως προαναφέρθηκε, δεν είχε δηλωθεί σαν θετικό κρούσμα. Από έλεγχο στα αρχεία της ΜΕΕ&ΕΛΝ, η εν λόγω διαδικασία αποδέσμευσης ατόμων με αμφισβητούμενα εργαστηριακά αποτελέσματα έχει πολλάκις στο παρελθόν εφαρμοστεί και τα ανάλογα αποδεικτικά αρχεία υπάρχουν από την 1/1/2021».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ