Αδειάζει Παπαχαραλάμπους: «Θα πρόκειται περί σκανδάλου, ο καθένας εκπροσωπεί τον εαυτό του»

Ως μία πολύ λυπηρή εξέλιξη που πλήττει το κύρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού χαρακτήρισε ο Χάρης Σαββίδης την παραίτηση τριών μελών της Επιτροπής, μιλώντας στον Active (107,4 & 102,5) και την εκπομπή «Βάλε ένα γκολ» με τους Ιάκωβο Κακουρή και Πανίκο Θεοδοσίου.

Ο δικηγόρος και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας σημείωσε πως συνεχίζεται η λήψη καταθέσεων και αξιολόγησης του υλικού με σκοπό την σύνταξη πορίσματος στις υπό διερεύνηση υποθέσεις.  Αποκάλυψε ότι μπήκε στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής η διαδικασία ορισμού και αξιολόγησης διαιτητών και παρατηρητών, έμμεσα άδειασε τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, ενώ τόνισε ότι θα πρόκειται περί σκανδάλου εάν όλες αυτές οι έρευνες που διεξάγει εκ της θέσεως του  ερευνώντος λειτουργού πήγαιναν βρόντο.

Η Επιτροπή είναι σε λειτουργία; Μπορεί να λειτουργήσει με δεδομένο ότι έχουν παραιτηθεί τρία μέλη της, ενώ είναι πενταμελής; «Σε ότι αφορά τη συνέχιση του έργου της λήψης καταθέσεων, αξιολόγησης του υλικού και σύνταξης πορίσματος σε επίπεδο ερευνώντος λειτουργού αυτό συνεχίζεται και επί του προκειμένου έχοντας την ιδιότητα του ερευνώντος λειτουργού είναι δουλειά δικιά μου η οποία συνεχίζει να γίνεται. Τώρα, σε επίπεδο αξιολόγησης πορίσματος από την Επιτροπή και απόφασης κατά πόσο το πόρισμα θα εγκριθεί και θα διαβιβαστεί ανάλογα εκεί που πρέπει και λειτουργίας της επιτροπής προς αυτή την κατεύθυνση προφανώς και δεν μπορεί αφού δεν υπάρχει απαρτία. Δεν υπάρχουν μέλη, εκτός του προέδρου».

Άρα, ουσιαστικά η Επιτροπή είναι υπό μερική λειτουργία; «Αν εννοούμε μερική λειτουργία το κομμάτι της συνέχισης, ναι. Και αυτό σας το λέω εγώ γιατί τυγχάνει να είμαι εγώ ο ερευνών λειτουργός και ο νόμος ο ίδιος αναφέρει ότι κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του ερευνώντος λειτουργού αυτός που επιβάλλεται με τις ίδιες αρμοδιότητες και εξουσίες που έχει η Επιτροπή και αποφασίζει κατά τη δικιά του διακριτική ευχέρεια για τους ποιους θα καλέσει για κατάθεση και τι θα ζητήσει. Άρα, έτσι διασώζεται το ζήτημα της καθημερινής λειτουργίας της Επιτροπής, αλλά σίγουρα δεν διασώζεται το ζήτημα της τελικής απόφασης Επιτροπής, μιας και δεν έχει νόμιμη συγκρότηση αυτή την στιγμή».

Αυτό δηλαδή μπορεί να είναι και αιχμή ότι εσείς παραμένετε εκεί με την ιδιότητα του ερευνώντος λειτουργού; Δηλαδή, αν δεν ήσασταν ερευνών λειτουργός θα μπορούσε να είχατε παραιτηθεί και εσείς; «Θα σας πω το εξής. Τα τρία μέλη που έχουν παραιτηθεί και αυτό το λέω με πλήρη γνώση, πρόκειται περί τριών προσώπων των οποίων η εντιμότητα και των τριών, η αμεροληψία, οι γνώσεις είναι στο ύψιστο επίπεδο και σίγουρα αποτελεί μια πολύ λυπηρή εξέλιξη που αυτά τα πρόσωπα αναγκάστηκαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους και σε καμία περίπτωση να είστε βέβαιοι ότι δεν θα είχα ούτε και εγώ τη διάθεση να συνεχίσω εάν δεν ένιωθα ότι έχω αυτή την στιγμή καθήκον να προσφέρω για να δικαιώσω τις προσδοκίες όλων αυτών οι οποίοι στο διάστημα που ήμασταν στην Επιτροπή μου εμπιστεύθηκαν ως ερευνών λειτουργός πάρα πολλά και πάρα πολύ σοβαρά στοιχεία. Τα οποία θέλω να τα φέρω εις πέρας, να συντάξω τα πορίσματά μου και από εκεί και πέρα η Επιτροπή όποια και να είναι όταν συγκροτηθεί να πάρει τις τελικές της αποφάσεις».

Το κύρος της Επιτροπής δεν έχει πληγεί από την στιγμή που τρία πρόσωπα έχουν αποχωρήσει; «Η ύπαρξη και η λειτουργία της Επιτροπής αναμφίβολα έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσει. Σε καμία περίπτωση η όποια εξέλιξη έχει προκύψει σε σχέση με τα πρόσωπα που απαρτίζουν αυτή την Επιτροπή δεν πρέπει να αντανακλάται στο κύρος της Επιτροπής ως ένας νέος θεσμός στο χώρο του αθλητισμού. Σίγουρα, όμως, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, ασχολίαστο και μας λυπεί όλους το ότι αναγκάζονται εξέχοντα πρόσωπα με γνώσεις στο αντικείμενο να παραιτούνται και να μένει η Επιτροπή όπως έχει μείνει σήμερα και δικαιολογημένα απορεί ο κόσμος για το πώς προχωρούν οι έρευνες και ποια κατάληξη θα έχουν».

Μπορείτε να μας πείτε τι εκκρεμεί ενώπιον σας ως ανακριτής; Ποιες υποθέσεις τρέχουν και για να καταλάβουμε εάν έρθει κάποιος άλλος ανακριτής δεν θα ισχύουν οι καταθέσεις που λήφθηκαν ενώπιον σας; Θα δημιουργηθεί και θέμα στην αξιοπιστία της διαδικασίας; «Να μου επιτρέψετε να μην τοποθετηθώ τώρα γι’ αυτό το πράγμα διότι δεν ξέρουμε ούτε τι εξέλιξη θα υπάρχει στο κομμάτι έρευνας και συνέχισης ερευνών αυτό που έχει δημιουργηθεί τώρα με την Επιτροπή, ούτε ποια πρόσωπα θα έρθουν. Δεν είναι απλό το ζήτημα. Θα σας πω κάτι και ο νοών νοείτω. Εύκολα μπορεί να διερωτηθεί κάποιος “καλά εάν τώρα τους 6-7 μήνες η Επιτροπή αυτή έχει αρχίσει να έχει σημαντική ροή πληροφοριών και καταθέσεων και άτομα του χώρου, αθλητικοί παράγοντες και άλλοι, έχουν επιδείξει μια διάθεση και έχουν μπει και στη διαδικασία, με δική τους πρωτοβουλία, να δώσουν κατάθεση και να μιλήσουν τότε ας μας προβληματίσει γιατί δεν γινόταν προηγουμένως αυτό το πράγμα για τόσα χρόνια και τι είναι αυτό που άλλαξε».

Αυτή την στιγμή, τι έχετε σήμερα ενώπιον σας; Η υπόθεση Λαρένα είναι υπό διερεύνηση; «Αυτές ήταν υποθέσεις πριν το δικό μας διορισμό που είχε ξεκινήσει τη διερεύνηση η Αστυνομία. Δεν μας έχουν διαβιβαστεί σε εμάς και αυτό θα γίνει και σε συνεννόηση με τη Γενική Εισαγγελία ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα μείνουν οι υποθέσεις στην Αστυνομία ή αν θα δοθούν στη δικιά μας την Επιτροπή».

Δηλαδή για να εξηγούμαστε, από τότε που άρχισε η υπόθεση Λαρένα και λέγαμε ότι θα πάει στην Επιτροπή, ακόμα δεν έχει αποφασισθεί εάν θα σας παραπέμψουν αυτή την υπόθεση; Και θέλουμε να την εξιχνιάσουμε γρήγορα και τάχιστα όπως επικαλούνται κάποιοι;  «Όχι, δεν ήρθε».

Εκκρεμούν αυτοί οι φάκελοι με τα δύο φιλικά παιχνίδια της Καρμιώτισσας με Απόλλωνα και ΑΕΛ. Έχετε κάνει ανακρίσεις σε αυτό; «Έχω κάνει και συνεχίζονται οι έρευνες και οι ανακρίσεις σε αυτό το θέμα. Επιπρόσθετα είναι και άλλα θέματα».

Η καταγγελία κατά του Κώστα Χριστοδούλου («Καραβίδα»); «Με αυτήν ολοκληρώσαμε την έρευνα. Ό,τι έχει να πει η Επιτροπή το λέει στο πόρισμά της το οποίο διαβιβάστηκε στη Γενική Εισαγγελία. Απ’ εκεί και πέρα είναι και δύο άλλα κεφάλαια θα το έλεγα, και όχι συγκεκριμένες υποθέσεις, κεφάλαια πάρα πολύ σημαντικά που έχουν να κάνουν γενικότερα με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος διοργάνωσης και εξέλιξης ενός ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, και των επί μέρους αγώνων, τα οποία δεν θέλω να πω περισσότερες λεπτομέρειες τώρα γιατί η έρευνα θα είναι σε πολλά επίπεδα και εάν δεν έχουμε οποιοσδήποτε άλλες αρνητικές εξελίξεις…».

Θα το αφήσουμε έτσι να αιωρείται; «Ένα κεφάλαιο που είδε το φως της δημοσιότητας και αυτό θα πω είναι το ζήτημα της Επιτροπής Διαιτησίας και γενικότερα του τρόπου ορισμού διαιτητών – παρατηρητών και γενικότερα του τρόπου λειτουργίας της διαιτησίας και των οργάνων. Εγώ θέλω και εκφράζω την Επιτροπή ως θεσμό σε αυτό το θέμα. Εμείς θέλουμε να ξέρουμε τα πάντα που έχουν να κάνουν με το πώς, ποιος και με ποια κριτήρια αξιολογεί και βαθμολογεί διαιτητές, παρατηρητές στους ποδοσφαιρικούς αγώνες».

Αυτή η έρευνα έχει αρχίσει μετά από καταγγελία ή αυτεπάγγελτα από την Επιτροπή; «Μετά από καταγγελία».

Επειδή έχετε δηλώσει στο παρελθόν ότι «υπάρχουν σημαντικά ευρήματα στις καταγγελίες Παπασταύρου», είναι σε εξέλιξη και οι έρευνες των καταγγελιών του μεγαλομετόχου της Ομόνοιας; «Με τον κ. Παπασταύρου δεν χάθηκε η επαφή, ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος και όσα είχε να πει μέχρις εκείνο το σημείο στην κατάθεσή του, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι και με τον κ. Παπασταύρου και με άλλους παράγοντες είμαι σε διαρκή επικοινωνία. Και στοιχεία συμπληρώνονται, διευκρινίζονται…».

Άρα, μπορεί να κληθεί ο κ. Παπασταύρου και για δεύτερη κατάθεση; «Δεν νομίζω να δικαιολογεί δεύτερη κατάθεση. Περισσότερο είναι διευκρινιστικά και συμπληρωματικά στοιχεία. Ένα μικρό μέρος των στοιχείων που μας έχει δώσει έχει ήδη αξιοποιηθεί και προτιθέμεθα να αξιοποιήσουμε στο έπακρο και τα πολλά άλλα στοιχεία που μας έχει δώσει».

Πόσοι παράγοντες που εμπλέκονται στο οικοδόμημα του ποδοσφαίρου έχουν δώσει κατάθεση για την έρευνα που αφορά τη διαιτησία; Έχουν καταθέσει πρόσωπα της διαιτησίας και της επιτροπής διαιτησίας; «Έχουν κλητευθεί. Κάποιοι έχουν περάσει ήδη, σε κάποιους άλλους έχουν εκδοθεί κλήσεις και εκκρεμεί η παρουσία τους ενώπιον μας. Οι κλήσεις μπορεί να είναι για να προσέλθει κάποιος να δώσει κατάθεση, αλλά αν κρίνω ότι μπορεί κάποιος να δώσει στοιχεία γραπτά μπορεί να το κάνει. Άρα, είναι και σε αυτό το θέμα».

Κ. Σαββίδη, περνάει από το μυαλό σας ότι τελικά όλος αυτός ο κόπος μπορεί με τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, με τα νέα δεδομένα που πολλές φορές οδηγούν σε αδιέξοδο να σας οδηγήσουν εσάς σε κάποια φάση να πείτε ότι πάει ο κόπος σας άδικα; Είστε μόνος κ. Σαββίδη. Ουσιαστικά αυτή την στιγμή δουλεύει μόνο το ανακριτικό κομμάτι της Επιτροπής. Όλο το υπόλοιπο δεν υπάρχει πλέον. Για να το διευκρινίσουμε κιόλας, εσάς σας διορίζει το υπουργικό συμβούλιο; «Μάλιστα, ναι. Ο καθένας εκπροσωπεί τον εαυτό του και τη δικιά του την προσωπικότητα σε αυτό το ρόλο που μας έχει τιμήσει η Πολιτεία με το διορισμό στην Επιτροπή. Εγώ θα πω το εξής. Εάν φτάσουμε στο σημείο οι υπό εξέλιξη έρευνες προχωρούν και ολοκληρώνονται και καταλήγουν να είναι του βρόντου που λέμε, τότε όχι απλά θεωρώ είμαστε άξιοι της μοίρας μας θα πρόκειται περί ενός ακόμη ενδεχομένως σκανδάλου».

Τώρα, αυτό είναι μπηχτή; Η λειτουργία της Επιτροπής πρέπει να συνεχίσει με βάση το νόμο έτσι; Δεν μπορούμε ως τόπος να μην έχουμε Επιτροπή Προστασίας του Αθλητισμού σωστό; «Σωστό, ναι».

Γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο όλες αυτές οι έρευνες να πάνε του βρόντου; «Εάν δεν συσταθεί Επιτροπή να επανέλθει η ομαλότητα να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το έργο της, τότε θα πρόκειται περί σκανδάλου».

Υπάρχει χρονικό περιθώριο που πρέπει να συμπληρωθεί η Επιτροπή; «Όχι, δεν υπάρχει από το νόμο. Όμως, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από το να συμπληρωθεί το συντομότερο δυνατό».

Ο κ. Παπαχαραλάμπους μετά την παραίτηση και του κ. Καρτακούλη δεν έχει αντιδράσει; Ουσιαστικά είστε ο μόνος που έχει μείνει στην Επιτροπή. Δεν σας έχει πει κάτι; «Δεν το έχει πράξει, ρωτήστε τον».

Εγώ εάν ήμουν ο κ. Παπαχαραλάμπους θα προβληματιζόμουν μετά από τρεις παραιτήσεις… «Τι να σας πω; Ο ίδιος έχει ενημερωθεί για τους λόγους των παραιτήσεων».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ