Αχ, αυτή η εμπειρία γηπέδου

Αφού η κάρτα δεν πέφτει, ας βελτιώσουμε τις συνθήκες στις εξέδρες για να φέρουμε κι άλλο κόσμο μέσα...

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 18.00-19.00) ΤΗΛ. 22-7444333

Το θέμα της κάρτας φιλάθλου όσες προσπάθειες και αν έγιναν, από μέρους ορισμένων σωματείων, για την κατάργησή της, δεν καρποφόρησαν, τουμπάροντας στον… μαντρότοιχο της κυβέρνησης. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αλλάξει, εφόσον δοθούν πειστικά επιχειρήματα από μέρους των διοικήσεων πως μπορούν και αναλαμβάνουν την ευθύνη για την τήρηση της τάξης στα στάδια και τον εκμηδενισμό της βίας. Η ρίζα για τις έντονες προσπάθειες κατάργησης της σχετικής νομοθεσίας πηγάζει από τη μείωση των οπαδών στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει η θέληση ή και η ικανότητα από την πλευρά των σωματείων για να πάρουν πάνω τους την ευθύνη για αυτό το χρόνιο πρόβλημα, φαίνεται να μην υπάρχει και η πρόθεση από μέρους των κυβερνώντων να αλλάξει κάτι. Οπότε το ζητούμενο της αύξησης των οπαδών στα γήπεδα παραμένει.

Εάν η κάρτα φιλάθλου δεν πέφτει με τίποτα, τότε θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή το «Plan B». Σύμφωνα με όλες τις έρευνες αλλά και χιλιάδων σχολίων οπαδών που έχουν απομακρυνθεί από τα στάδια, ο βασικός λόγος είναι οι άθλιες εγκαταστάσεις τους. Να, λοιπόν μια καλή αρχή για να αυξήσουμε τα εισιτήρια.

Το ποδόσφαιρο πρέπει να γίνει εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Αναγνωρίζεται απ’ όλους πως οι στημένοι αγώνες, η προκατάληψη, οι άσχημες διαιτησίες, ακόμη και τα πολλά τηλεοπτικά παιχνίδια σχεδόν σε καθημερινή βάση, όλα τούτα ήταν και παραμένουν επίσης σοβαρός παράγοντας απομάκρυνσης των φιλάθλων. Εδώ βέβαια, είναι θέματα που αφορούν περισσότερο την Ομοσπονδία και τη στρατηγική που θα πρέπει να εκπονήσει, έτσι ώστε να επαναφέρει την αξιοπιστία του προϊόντος, όχι μόνο στα μάτια στα οπαδών αλλά και στις… τσέπες των χορηγών.

Διαβάστε επίσης: «Αδιαφορία για την αδειοδότηση Σταδίων, κάποιοι δεν κατέθεσαν καν αίτηση»

Πρέπει άμεσα να γίνει προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών στα γήπεδά μας για τους οπαδούς. Ακόμη και από τα μικρά-μικρά. Τα αυτονόητα! Όπως οι πάγκοι των ομάδων να μη χώνουν το οπτικό πεδίο και να μειώνεται η θέαση των οπαδών. Αυτονόητα πράγματα είναι επίσης, μιας και οι πλείστοι αγώνες είναι νυκτερινοί, οι προβολείς να φέγγουν όχι μόνο για τους ποδοσφαιριστές αλλά και για τους φιλάθλους. Σε κάποια στάδια είναι τόσο σκοτεινά που χρειάζεσαι ενημέρωση από την απέναντι εξέδρα για το ποιοι ποδοσφαιριστές διεκδικούν την μπάλα.

Διαβάστε επίσης: Στον «αέρα» το πρωτάθλημα, «κόκκινο» της Αρχής Αδειοδότησης για πέντε Στάδια

Στα απλά και αυτονόητα είναι επίσης και τα όσα πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια των οπαδών. Τα πλείστα δεν είναι ορατά στο μάτι αλλά μια φορά ίσως τα χρειαστείς. Οι τιμές στις καντίνες, οι τουαλέτες… τουαλέτες. Όλα τούτα και άλλα πολλά μπορούν να φέρουν και άλλο κόσμο στο γήπεδο. Μια εκδήλωση πριν το παιχνίδι έξω από τα στάδιο για τα παιδιά, μια εκδήλωση μέσα στο στάδιο και για τους μεγάλους, στο ημίχρονο κάτι τέλος πάντως που να ομορφύνει την όλη ποδοσφαιρική παράσταση.