aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

VAR-άτε με κι ας κλαίω!

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Ακούγαμε και διαβάζαμε διάφορα για τη χρήση του VAR (Video Assistant Referee). Για να ακριβολογούμε, από την εφαρμογή στο Μουντιάλ της Ρωσίας και εντεύθεν. Προ λίγων μηνών, όταν το 61ο πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας της Ελλάδας ξεκίνησε με την εν λόγω καινοτομία, αισθανόμασταν πως μπήκε ήδη στο… δικό μας σπίτι.

Κατά τις πρώτες έξι αγωνιστικές στην Ελλάδα, λοιπόν, γίνεται το «έλα να δεις». Ναι μεν πολλές φορές η χρήση του οδήγησε τους διαιτητές σε σωστές αποφάσεις, σε άλλες όμως όχι, παρότι μπήκαν στη διαδικασία να ελέγξουν το μόνιτορ. Και όταν ξαναβλέπεις μία φάση προσεχτικά σε ριπλέι, βγάζοντας εν τέλει λάθος απόφαση, οι αντιδράσεις είναι μοιραία πολύ μεγαλύτερες. Δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε, ενώ παρουσιάζονται ελλείψεις στη λειτουργία του.

Ενώ δαπανήθηκαν ένα κάρο λεφτά, έβαλαν το VAR χωρίς τη γραμμή του οφσάιντ επειδή χρειάζονται επιπλέον 5 εκατ. ευρώ! Επίσης, είδαμε το σύστημα να μην μπορεί να συνδεθεί με τα γήπεδα, όπως έγινε πριν από δυο αγωνιστικές με τα στάδια της Ξάνθης και του Περιστερίου. Οι ΠΑΕ ζήτησαν όπως ηχογραφούνται οι συνομιλίες των διαιτητών του αγωνιστικού χώρου με αυτούς στο VAR και να δίνονται κατόπιν στη δημοσιότητα, ενώ υπάρχουν οι σκέψεις να ζητηθεί η παρουσία ξένων διαιτητών στην αίθουσα του VAR και Ελλήνων στον αγωνιστικό χώρο!

Είναι πολλοί που ακύρωσαν το σύστημα πριν καλά-καλά δουλέψει, κάνοντας λόγο για «τζάμπα λεφτά», και άλλοι  ισχυρίζονται ότι «αφού είμαστε ανίκανοι να το εκμεταλλευτούμε όπως πρέπει, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το πληρώνουμε κιόλας».

Σίγουρα, το VAR από μόνο του δεν πρόκειται να αλλάξει το ποδόσφαιρο. Χρειάζονται κι άλλα πράγματα. Άλλο τόσο σίγουρο είναι ότι όπως οτιδήποτε καινούργιο μπαίνει στη ζωή του ανθρώπου, έτσι και η χρήση του άμεσου βίντεο στο ποδόσφαιρο, απαιτείται χρόνος για να αφομοιωθεί. Ασφαλώς θα γίνουν λάθη μέχρι να επιτευχθεί η ολόσωστη χρήση του, διευκολύνοντας έτσι το παιχνίδι, απονέμοντας παραλλήλως περισσότερη δικαιοσύνη.

Οι παραλείψεις και τα λάθη που καταγράφηκαν στην Ελλάδα κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του VAR επιβάλλεται να αποτελέσουν οδηγό και για εμάς ώστε να αποτραπεί η επανάληψή τους στα κυπριακά γήπεδα στη νέα αγωνιστική περίοδο.  Από την Άνοιξη του 2021, όταν δηλαδή θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στη χώρα μας (πλέι οφ), οφείλουν άπαντες να προετοιμαστούν καταλλήλως, αποφεύγοντας τα ρεζιλίκια. Οι διαιτητές πρέπει να είναι πλήρως επιμορφωμένοι και, ασφαλώς, να επιλεγούν οι καταλληλότεροι. Η εκπαίδευση στην απόκτηση των κατάλληλων δεξιοτήτων, ώστε να είναι σε θέση να βγάλουν το σωστό αποτέλεσμα, αποτελεί μέγα κεφάλαιο.

Όταν γίνουν τα πάντα όπως πρέπει, τότε το VAR θα συμβάλλει στη βελτίωση της «άρρωστης» κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Θα αποδοθεί μεγαλύτερη δικαιοσύνη σε ένα άθλημα με κανόνες, ώστε να διορθώνονται τα εξόφθαλμα λάθη. Το άμεσο βίντεο δεν σώζει μόνο τους διαιτητές, σώζει γενικότερα το ποδόσφαιρο. Αυτό ας το λάβουμε σοβαρή υπόψη, ιδιαίτερα τώρα που λαμβάνονται αποφάσεις και το νερό άρχισε να μπαίνει πλέον στο αυλάκι στη χώρα μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ