aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΤο λεξικό του «αγαπούλα»: 7 λέξεις του Μάκη Ψωμιάδη που έγραψαν ιστορία!

Το λεξικό του «αγαπούλα»: 7 λέξεις του Μάκη Ψωμιάδη που έγραψαν ιστορία!

Συνήθως λένε για κάποιους ανθρώπους ότι η φωτογραφία τους θα έπρεπε να βρίσκεται στο λεξικό δίπλα σε κάποιο συγκεκριμένο επίθετο. Με τον συγχωρεμένο Μάκη Ψωμιάδη ωστόσο θα ήταν δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Εξάλλου, ως πληθωρική αν μη τι άλλο προσωπικότητα δεν θα γινόταν να περιγραφεί με ένα μόνο επίθετο. Ως αμφισβητούμενη φυσιογνωμία δύσκολα θα συμφωνούσαν όλοι σε συγκεκριμένο ορισμό.

Αν και όλα αυτά ουδόλως θα ενδιέφεραν τον ίδιο. Διότι διέθετε, άμα λάχει, το δικό του λεξικό. Με λήμματα προσωπικής επινοήσεως, έννοιες διασκευασμένες ποιητική αδεία (αν μπορούσε να μην του την έδινε την άδεια ο ποιητής) και άλλες αξέχαστες λέξεις που μόνο ο ίδιος χρησιμοποιούσε.

Όπως οι εξής:

Αγαπούλα: Η θρυλική προσφώνησή του. Ένα από τα σήματα-κατατεθέντα του. Δεν είχε σημασία αν απευθυνόταν σε αρσενικό -αν κάποιος άξιζε την οικειότητά του κατονομαζόταν ασυζητητί «αγαπούλα». Χωρίς αυτό να εγγυάται ότι η συνέχεια της κουβέντας θα εξελισσόταν επίσης με γλυκόλογα…

Μπίζνα: Στη συνέντευξη Τύπου μετά την εμπλοκή στην ΑΕΚ (και πριν συμπεριλάβει «στους παιχταράδες που κατέχει η ομάδα» τον Αμανατίδη) ερωτήθηκε για την απουσία του επενδυτή -και σωσία του Γονίδη- Αλεχάντρο Σκλαβενίτη. Και με ένα θρυλικό ενικό τον δικαιολόγησε ότι προερχόταν «από 15ωρη μπίζνα».

Φόλιας: Απαραίτητη ελληνοποίηση για να νιώσει άνετα ο νέος ποδοσφαιριστής. Για να αισθανθεί ένας από μας. Βάζοντας λοιπόν ένα σίγμα παραπάνω στην παρουσίαση του Αντόνιο Φόλια (μαζί με τον Ίλια Ίβιτς) άδειασε έπειτα τον Σάντος με το επικό «έκρινα εγώ προσωπικά ότι θα με βοηθήσουν στη συνέχεια του πρωταθλήματος».

(Ξαα)φιξάρω: Προσφορά επεξήγησης εννοιών της Μακικής που δεν έγιναν εξαρχής κατανοητές. Όταν, για παράδειγμα, αδυνατούσες να συλλάβεις ότι «κάθε εταιρεία πρέπει να εκμεταλλεύεται όλα τα δικαιώματα που της δίνει το δικαίωμα διαπραγμάτευσης των τηλεοπτικών της δικαιωμάτων», ήταν πρόθυμος να σου το «ξααφιξάρει».

Ντρέψου: Ο Μάκης δεν ήταν τύπος που δεχόταν υποδείξεις. Ούτε άνθρωπος που θα άφηνε κουβέντα εναντίον του να πέσει κάτω. Όταν λοιπόν κάποιος τόλμησε να του φωνάξει «θα έπρεπε να ντρέπεστε, κύριε Ψωμιάδη», εισέπραξε την προστακτική-κόλαφο «ντρέψου εσύ ρε».

Ιπποβέντουρι: Όπως έγινε σαφές και παραπάνω (βλέπε περίπτωση Φόλια) ο «Big Mac» αρνείτο πεισματικά να υιοθετήσει λατινικές βερσιόν ονομάτων. Ακόμα και αν αφορούσε εταιρείες δικών του συμφερόντων. Όπως η θρυλική Ippoventure, που βαφτίστηκε «Ιπποβέντουρι» σε ανάλυση των διοικητικών της ΑΕΚ.

Μπασκετμπολίστας του μπάσκετ: Ήταν η εποχή που μιλούσε με τον Σαμπόνις. Η εποχή που βρισκόταν σε συζητήσεις «με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο του μπάσκετ της Λιθουανίας». Και δήλωνε άνετα στο μικρόφωνο-σκουπόξυλο του Χάρη Αλευρόπουλου ότι με λίγη τύχη (κι είχε τύχη) αυτός ο «μεγάλος μπασκετμπολίστας του μπάσκετ» θα έπαιζε στην ΑΕΚ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ