aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΤο γήπεδο του Βοτανικού οι κορμοράνοι και τα όνειρα που έμειναν στις μακέτες

Το γήπεδο του Βοτανικού οι κορμοράνοι και τα όνειρα που έμειναν στις μακέτες

Πέρασαν 11 χρόνια (22/12/2005), από τότε που ο Δήμος Αθηναίων και η Εθνική Τράπεζα αποφάσιζαν να αγοράσουν το οικόπεδο στον Βοτανικό, για να χτιστεί εκεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και να διαμορφώσουν (αναπλάσουν) τη γύρω περιοχή.

Το μέρος είχε επιλεγεί απο τους εκπροσώπους του συλλόγου, αποκλείοντας το Γουδί και το Ελληνικό. Τα σχέδια παρουσιάστηκαν με κάθε επισημότητα οι μακέτες έκαναν την εμφάνιση τους η όρεξη όλων των Παναθηναϊκών άνοιξε. Το όνειρο ήταν τελικά… άπιαστο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχή τονέο «σπίτι» του συλλόγου, αναμενόταν να κάνει τα εγκαίνεια στα γενέθλια των 100 χρόνων. Ο τότε μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού Γιάννης Βαρδινογιάννης τα είχε βρει σε όλα με τον δήμαρχο Αθηναίων Θ. Μπεχράκη και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά. Τα έργα θα άρχιζαν αμέσως και το 2008 η ομάδα θα έμπαινε στο νέο σπίτι της…

Η τροπολογία που θα πέρναγε στην βουλή δεν αφορούσε μόνο τον Παναθηναϊκό, ήταν μία εξαιρετικά σημαντική Μητροπολιτική Παρέμβαση και συνδυασμένη αστική ανάπλαση και ανάπτυξη των περιοχών λεωφόρου Αλεξάνδρας και Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων

Η ρύθμιση προέβλεπε άλλωστε τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και αναψυχής στο ιδιαίτερα επιβαρημένο τμήμα των Αμπελοκήπων, ενώ ο νέος πόλος πολλαπλών λειτουργιών στον Βοτανικό, θα τροφοδοτούσε οικονομικά την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων σε μια περιοχή που βρίσκεται ακόμα και σήμερα σε αδράνεια, με εξασφάλιση των απαραίτητων χώρων πρασίνου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στον Βοτανικό, σε μία συνολική περιοχή περίπου 180.000 τμ, είχε επιτραπεί κάλυψη 40% και η δομημένη επιφάνεια θα κάλυπρε: για το γήπεδο ποδοσφαίρου 53.000 τμ, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ 8.500 τμ και το Δημοτικό Πολυλειτουργικό Κτίριο 42.500 τμ.

Η πολιτική κόντρα και η πτώχευση των εμπλεκόμενων

Ο Σύριζα του 4% τότε, ιδαίτερα ευαισθητοποιημένος, ένιωσε την ανάγκη να… «πολεμήσει τους εργολάβους και τους μεσίτες που πάνε να φάνε τα τελευταία κομμάτια της ελεύθερης γης του Ελαιώνα», όπως είχε δηλώσει ο υπεύθυνος με τα θέματα περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κωνσταντάτος.

Ενάντια της σύμβασης κινήθηκαν 131 ευαίσθητοι πολίτες (μεταξύ των οποίων βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίοι έκαναν λόγο για προστασία περιβάλλοντος και την υπάρξη κορμοράνων που κινδυνεύουν. Η μάχη που δόθηκε ήταν έντονη στην Βουλή και οδήγησε τελικά μετά από έντονες αντιπαραθέσεις στο ναυάγιο του έργου. Η εταιρεία που ενεπλάκησε στα έργα δήλωσε πτώχευση λίγο καιρό αργότερα.

Ο Παναθηναϊκός δεν απέκτησε νέο πολυτελές γήπεδο στον Βοτανικό (πλέον στόχος της διοίκησης Αλαφούζου είναι η αναβάθμιση της Λεωφόρου), αλλά παρ’ όλα αυτά οι κορμοράνοι δεν ζουν σε έναν ιδανικό υγροβιότοπο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Goal μετά από επίσκεψη στην περιοχή του κλιμακίου Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και ύστερα από αυτοψία που διενήργησαν διαπιστώθηκε ότι στο οικόπεδο (που θα γινόταν το γήπεδο) είχαν αποτεθεί απόβλητα ύψους 6 μέτρων, μεγάλο μέρος των οποίων χαρακτηρίστηκαν ως άκρως επικίνδυνα.

Ενδεικτικά, βρέθηκαν απόβλητα μεταλλουργικά, καταστροφής ή ανακύκλωσης toner, βαφείου υφασμάτων, πλαστικών μερών ανακυκλωμένων οχημάτων, μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων, φαρμακευτικά σκευάσματα. Ολα αυτά τα απόβλητα προκαλούσαν εκτεταμένη ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής, ενώ είναι άμεσος ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Εκεί που ζούνε οι κορμοράνοι…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ