aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΣαββίδης: «Σαν το σπίτι της Νέας Φιλαδέλφειας, δεν έχει για την ΑΕΚ»

Σαββίδης: «Σαν το σπίτι της Νέας Φιλαδέλφειας, δεν έχει για την ΑΕΚ»

Μία – μία (σαν τους φαντάρους) μετρούν όλοι τις ημέρες και τις ώρες στον οργανισμό της ΑΕΚ.

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την είσοδο της Ένωσης στο νέο γήπεδό της κι όλα στην κοινωνία των «κιτρινόμαυρων» κινούνται γύρω από την ιστορική επιστροφή στα χώματα της Νέας Φιλαδέλφειας.

Η ΑΕΚ βάζει τέλος στα 19 χρόνια… προσφυγιάς και την προσεχή Παρασκευή (30/9) πραγματοποιεί τα επίσημα εγκαίνια της «Αγιά – Σοφιάς» .

Από τη συγκεκριμένη ημέρα ορόσημο δεν θα μπορούσαν ασφαλώς να απουσιάζουν ένδοξες μορφές του παρελθόντος κι άλλοτε ποδοσφαιριστές του συλλόγου που έγραψαν τις δικές τους ξεχωριστές σελίδες στην ιστορία του κλαμπ.

Ο Γιώργος Σαββίδης είναι ένα από τα «παλιοσείρια» που έχουν προσκληθεί επισήμως από την διοίκηση της ΑΕΚ, θα πραγματοποιήσει check in στα εγκαίνια της «Αγιά – Σοφιάς» και θα τιμηθεί για την προσφορά του.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές, ο Κύπριος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, υπήρξε ο αρχηγός της ΑΕΚ που κατέκτησε το ιστορικό πρωτάθλημα του 1989 αλλά και αυτό του 1992.

Ο «Κουμπάρος» ήρθε στην Ένωση από την Ομόνοια Λευκωσίας το 1987 και αγωνίστηκε ως το 1992 σε 160 αγώνες, σημειώνοντας 41 γκολ.

ΣΑΒΒΙΔΗΣ2 0

Η ιστοσελίδα SDNA επικοινώνησε μαζί του στην Κύπρο και λίγες ημέρες προτού μπει στο αεροπλάνο με προορισμό την Ελλάδα και τερματικό σταθμό τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Για το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό σκεπτόμενος όσα έζησε ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια:
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως όταν ήρθα στην ΑΕΚ το 1987 το πρώτο μου παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν με αντίπαλο την Παναχαϊκή μπροστά σε 30.000 θεατές. Είχε προηγηθεί η πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα ενώπιων 40.000 θεατών. Μιλάμε για ασύλληπτα νούμερα.

Στην πρώτη μου προπόνηση στη Νέα Φιλαδέλφεια πετάχτηκε κάποιος από την εξέδρα και μου είπε “έλα ρε Σαββίδη, θα κλείσεις σπίτια”. Αμέσως μετά πετάχτηκε ένας άλλος και φώναξε… “ μόνο το δικό μας να μην κλείσεις Σαββίδη” (γέλια).

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το δέσιμο του κόσμου της ομάδας. Η Νέα Φιλαδέλφεια είναι αυτό που στην ποδοσφαιρική διάλεκτο ονομάζουμε έδρα με όλη τη σημασία της λέξης έδρα. Παίζαμε μέσα στο σπίτι μας και αυτό ήταν κάτι που μετέδιδε ξεχωριστή δυναμική στην ομάδα και μετρούσε σε πολύ μεγάλο βαθμό αγωνιστικά. Τ

ο σπίτι μιας ομάδας είναι το σπίτι της. Είναι άλλο να παίζει στο ΟΑΚΑ κι άλλο στη Νέα Φιλαδέλφεια και στην ιστορική έδρα της που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παρελθόν και γενικότερα την ιστορία του συλλόγου. Σαν το σπίτι της Νέας Φιλαδέλφειας δεν έχει για την ΑΕΚ».

Για το παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια που έχει μείνει πιο έντονα χαραγμένο στη μνήμη του:
«Σίγουρα το παιχνίδι με την Ντιναμό Δρέσδης τον Σεπτέμβρη του ΄89. Σε εκείνο το ματς είχα πετύχει 2 γκολ, κερδίσαμε 5-3 και προκριθήκαμε. Επειδή το ματς δεν είχε τηλεοπτική κάλυψη ο κόσμος είχε κατακλύσει το γήπεδο. Ήταν πραγματικά ένα συγκλονιστικό, αξέχαστο ματς.

Από εκεί και πέρα θυμάμαι ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό όπου πήρα την μπάλα από την σέντρα του γηπέδου κι έβαλα γκολ, καθώς κι ένα άλλο τέρμα που είχα σημειώσει σε ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ».

Για την πιο δύσκολη στιγμή που έζησε στη Νέα Φιλαδέλφεια:
«Μετά από μια ήττα από τον Ολυμπιακό την περίοδο του Κοσκωτά. Είχαμε μείνει μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στα αποδυτήρια μετά το τέλος του αγώνα».

ΣΑΒΒΙΔΗΣ3 0

Για όσα θα προσφέρει στην ΑΕΚ η είσοδος στο νέο γήπεδό της:
«Είμαι απόλυτα βέβαιος πως θα της δώσει ξεχωριστή ώθηση και δυναμική. Ο κόσμος έχει τεράστια δίψα να παρακολουθήσει την ΑΕΚ να αγωνίζεται ξανά στο σπίτι της κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται και τις από τον μεγάλο αριθμό των εισιτηρίων διαρκείας που πουλήθηκαν.

Θα επιστρέψει ξανά μετά από 19 χρόνια αυτό το δυνατό δέσιμο του κόσμου και της ομάδας θα επανέλθει. Οι φίλοι της ΑΕΚ υποστηρίζουν με πάθος την ομάδα τους και σίγουρα περιμένουν πολλά».

Για τη…γεύση που του αφήνει η αγωνιστική εικόνα της φετινής ΑΕΚ:
«Φαίνεται μια καλή ομάδα που προσπαθεί να βρει τα πατήματά της και την αγωνιστική ταυτότητα που θέλει να της δώσει ο προπονητής της. Η επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια όπως προανάφερα θα της προσφέρει μεγάλη δυναμική».

Για τον Ματίας Αλμέιδα και τον παίκτη που του έχει κάνει πιο έντονα θετική εντύπωση:
«Ο Αλμέιδα δείχνει ένας ικανός προπονητής που αρχίζει μέρα με τη μέρα να προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στο νέο περιβάλλον. Ο Πινέδα που έχει κάνει πολύ καλή εντύπωση. Πρόκειται για έναν ποιοτικό παίκτη με μεγάλη εκρηκτικότητα και πλούσιες ικανότητες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ