aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΟλυμπιακός-Παναθηναϊκός: Οι πιο αξέχαστοι πανηγυρισμοί σε ντέρμπι «αιωνίων» (vids)

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Οι πιο αξέχαστοι πανηγυρισμοί σε ντέρμπι «αιωνίων» (vids)

Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκού, σήμερα. Ντέρμπι «αιωνίων». Θα μπορούσε κανείς να μείνει στις δύο αυτές λέξεις και ό,τι αυτές συνεπάγονται για να περιγράψει την… περίσταση.

Ιστορία, τίτλοι, πρεστίζ αλλά και νεύρα, ένταση, πάθος. Οι αγώνες των Πειραιωτών με το «τριφύλλι» έχουν όλα τα παραπάνω. Πάντοτε! Ανεξαρτήτως των υπολοίπων δεδομένων…

Μέρος των προηγούμενων αλλά και με ξεχωριστή σημασία για την γλύκα ή την… πίκρα που προσφέρουν, ανάλογα από την πλευρά που βρίσκεται ο καθένας, είναι και οι πανηγυρισμοί με τους οποίους συνοδεύονται τα γκολ των εκάστοτε ντέρμπι.

Πανηγυρισμοί που έμειναν στην ιστορία και μνημονεύονται ακόμα και σήμερα, προσφέροντας ταυτόχρονα… άφθονο υλικό για «ανύψωση» ή πικάρισμα!

Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και με την υποσημείωση πως ενδεχομένως να υπήρξαν κι άλλοι που μας ξέφυγαν, το sport-fm.gr κάνει βουτιά στο παρελθόν και θυμάται.
Από την φανέλα του Νίκου Λυμπερόπουλου, την ανταπόδοση του Μιχάλη Γεωργάτου και τα φιλάκια του Γιώργου Ανατολάκη, μέχρι τα πιστόλια του Ντάνιελ Πράνιτς και το τόξο του Μεντί Αμπέντ…

Ο «δυνατός» Δημόπουλος

Τελικός κυπέλλου Ελλάδας της σεζόν 1987-88, στο κατάμεστο Ολυμπιακό στάδιο. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι «πράσινοι» προηγούνται με πέναλτι του Δημήτρη Σαραβάκου μετά το ημίωρο, για να έρθουν δύο άλλα πέναλτι του Χουάν Αλμπέρτο Φούνες και το 2-1, στην παράταση. Ο Παναθηναϊκός παίζει με 10 παίκτες από το 80’ λόγω αποβολής
του Κώστα Μπατσινίλα και ο Ολυμπιακός είναι μια ανάσα από την κούπα.

Ωστόσο, έρχεται ο Χρήστος Δημόπουλος σε ρόλο… λυτρωτή στο 102’ για να φέρει το παιχνίδι στα ίσα. Βέβαια, ο… εξτρίμ πανηγυρισμός του «φονιά» που έκανε μια άσεμνη χειρονομία, θέλοντας να δείξει την… δύναμη του παραμένει ακόμα και τώρα άγνωστο σε ποιον απευθυνόταν, ενώ ο τίτλος πήγε υπέρ της ομάδας του στα πέναλτι!

Στα… κάγκελα ο Καλαντζής

Οι μετακινήσεις ποδοσφαιριστών από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό και τούμπαλιν, είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Μια ιστορία από μόνες τους! Ωστόσο, έστω και από… σπόντα μια εξ αυτών ταιριάζει γάντι και στην περίπτωσή μας…
Για τον Κρις Καλαντζή ο λόγος, με τον ομογενή άσο να αφήνει το «τριφύλλι» για να κατηφορίσει στον Πειραιά, την σεζόν 1992-93 και δη τον Δεκέμβρη.

Την αμέσως επόμενη χρονιά, λοιπόν, ο Καλαντζής όχι μόνο δίνει το παρόν στο ντέρμπι των «αιώνιων» στο ΟΑΚΑ, για την 18η αγωνιστική, αλλά σκοράρει κιόλας.

Με το όμορφο σε εκτέλεση τέρμα του, στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημίχρονου, όχι μόνο δίνει το προβάδισμα στον Ολυμπιακό αλλά βρίσκει και την ευκαιρία να… ανέβει στα κάγκελα, μετά το 0-1!

Φιλάκια από τον Ανατολάκη!

Μένουμε στο Ολυμπιακό στάδιο, αυτή την φορά με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό, ενώ το ματς γίνεται ξανά σε επίπεδο πρωταθλήματος, την σεζόν 1999-00. Με κόσμο και από τις δύο ομάδες στις κερκίδες, σημειωτέον, ακόμα…

Μιλάμε για το ντέρμπι που κρίνει εν πολλοίς την κατάκτηση του τίτλου. Συμπληρώστε και το γεγονός ότι ο Γιώργος Ανατολάκης δεν συνηθίζει να βρίσκει συχνά δίχτυα κι έχετε τους λόγους που έκαναν τον σκληροτράχηλο αμυντικό της ομάδας του Αλμπέρτο Μπίγκον να… ξεσπάσει.

Δευτερόλεπτα μετά την κεφαλιά του, για το 1-0 στο 9ο λεπτό, ο Ανατολάκης ζητάει από τους οπαδούς των φιλοξενούμενων να σωπάσουν και μετά τους στέλνει… φιλάκια!

Η φανέλα του Λυμπερόπουλου…

Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις πανηγυρισμών είναι αυτή του Νίκου Λυμπερόπουλου, την σεζόν 2000-01.

Ο ΠΑΟ αντιμετωπίζει τον αιώνιο «εχθρό» του για το Κύπελλο Ελλάδας και δη τα προημιτελικά της διοργάνωσης, στο «Σπύρος Λούης», με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς να ανοίγει το σκορ με πέναλτι, πριν το ημίωρο για τον ΟΣΦΠ.
Όλα αυτά μέχρι να έρθει ο Νίκος Λυμπερόπουλος και, με ένα ασύλληπτο βολέ να παραβιάσει την εστία του -ανίκητου εκείνη την βραδιά- Δημήτρη Ελευθερόπουλου, κάνοντας το 1-1 στο 88’!

Μάλιστα, φροντίζει να το πανηγυρίσει δεόντως, ή αν προτιμάτε διαφορετικά, δείχνοντας τη φανέλα και συγκεκριμένα το όνομά του στους οπαδούς του Ολυμπιακού που τον αποδοκιμάζουν…

και το… ξαναέλα της κερκίδας χάρη στον Γεωργάτο!

Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια, ωστόσο. Φαίνεται, πως το ποδόσφαιρο είναι ένα εξ αυτών… Πώς αλλιώς να εξηγηθούν, άλλωστε, όλα όσα έλαβαν χώρα στη ρεβάνς της Λεωφόρου;

Εκεί όπου η ομάδα του Τάκη Λεμονή πετυχαίνει μια… εκκωφαντική νίκη, με 4-1, έχοντας δει προηγουμένως τον Αλέκο Αλεξανδρή να κάνει το 0-1 στο… 6’ και τον Λουτσιάνο το 0-2 τρία λεπτά μετά, παίρνοντας παράλληλα την πρόκριση για τα ημιτελικά της διοργάνωσης!

Τα όσα είχαν γίνει με τον Λυμπερόπουλο, δε, προκαλούν και την «απάντηση» του Γρηγόρη Γεωργάτου, ο οποίος μαζεύει τους συμπαίκτες του μπροστά από την «ερυθρόλευκη» εξέδρα και όλοι μαζί πανηγυρίζουν… δείχνοντας τις φανέλες τους! Για να ακολουθήσει το περίφημο σύνθημα «Νικολάκη ξαναέλα, ξαναέλα να μας δείξεις τη φανέλα».

Έβγαλαν τα… όπλα Πράνιτς και Αμπέντ!

Για να φτάσουμε στην τελευταία αξιομνημόνευτη σκηνή πανηγυρισμού με… πιπεράτη γεύση, που έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων των οπαδών, θα λέγαμε και των δύο ομάδων.

Ο λόγος για την σπουδαία εκτός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού στο «Καραϊσκάκης» με το εντυπωσιακό 3-0 την περίοδο 2013-14, για το πρωτάθλημα.
Κόντρα στο προγνωστικά, το «τριφύλλι» παίρνει το προβάδισμα στην τελευταία φάση πριν την ανάπαυλα, με τον Ντάνιελ Πράνιτς να σκοράρει και να βγάζει τα… πιστόλια «σημαδεύοντας» τους φίλους των γηπεδούχων, ενώ πίσω του ο Αμπντούλ Ατζαγκούν τους ζητάει να κάνουν ησυχία!

Μεσολαβεί το 0-2 από τον Μάρκους Μπεργκ, ενώ οι σκηνές με… οπλοκατοχή επαναλαμβάνονται στο 88ο λεπτό, όταν με απευθείας εκτέλεση φάουλ ο Μεντί Αμπέντ κάνει το 0-3 βγάζει το τόξο του…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ