aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΟλυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας: Πώς έγιναν «αδέλφια» (vids & pics)

Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας: Πώς έγιναν «αδέλφια» (vids & pics)

Λένε ότι οι δυνατές φιλίες αντέχουν στον χρόνο. Μία τέτοια είναι αυτή ανάμεσα στους οπαδούς του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα. Μία σχέση που ξεκίνησε διστακτικά το 1986 και λόγω… Παναθηναϊκού και όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο άντεξε, αλλά χτίστηκαν οικογενειακοί δεσμοί, με τις δύο πλευρές, «Θύρα 7» από τη μία και «Delije» από την άλλη, να αποκαλούνται «αδέλφια».
Εκείνη τη χρονιά, λοιπόν, ο Ερυθρός Αστέρας τέθηκε αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης (σ.σ. νυν Champions League), στο ποδόσφαιρο. Στην Αθήνα είχαν έρθει αρκετοί οπαδοί των «ερυθρόλευκων» του Βελιγραδίου για να υποστηρίξουν την ομάδα τους. Εκεί, λοιπόν, έγινε η πρώτη επαφή ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αντιπροσωπεία οργανωμένων φίλων του Ολυμπιακού επισκέφτηκε τους Σέρβους ομολόγους τους, ζητώντας τους εισιτήρια για να παρακολουθήσουν μαζί από την κερκίδα την αναμέτρηση απέναντι στο «τριφύλλι». Οι οπαδοί των Πειραιωτών αιτιολόγησαν την κίνησή τους αυτή αναφερόμενοι αρχικά στο ερυθρόλευκο στοιχείο, που είναι το κοινό χρώμα των δύο ομάδων και στη συνέχεια εξήγησαν τη μεγάλη αντιπαλότητά τους που υπάρχει με τον Παναθηναϊκό, συγκρίνοντάς την με αυτή που έχει ο Ερυθρός Αστέρας με την Παρτίζαν.

Η αρχική αντίδραση των Σέρβων ήταν διστακτική. Η κίνηση των οπαδών του Ολυμπιακού ήταν κάτι σπάνιο για τα δεδομένα της εποχής, αλλά στο τέλος οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα πείστηκαν να παραχωρήσουν ένα μέρος των εισιτηρίων τους. Και έτσι έγινε. Σε εκείνο το ματς του Παναθηναϊκού με τον Ερυθρό Αστέρα, τον Οκτώβριο του 1986, στην κερκίδα του ΟΑΚΑ ήταν και οπαδοί των Πειραιωτών, με αυτό να ήταν πρώτο βήμα μίας δυνατής φιλίας που κρατάει μέχρι σήμερα.

Έξι χρόνια μετά ο δεσμός ισχυροποιήθηκε

Τον Μάρτιο του 1992 η… μοίρα τα έφερε έτσι και ο Ερυθρός Αστέρας αντιμετώπισε ξανά τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης. Μάλιστα, αυτή τη φορά η υποστήριξη των οπαδών του Ολυμπιακού στους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου δεν έμεινε μόνο στο ΟΑΚΑ. Κι αυτό γιατί, στο παιχνίδι που έγινε στην πρωτεύουσα του Βελιγραδίου ταξίδεψαν από την Ελλάδα φίλοι των Πειραιωτών και βρέθηκαν στις εξέδρες του ιστορικού γηπέδου «Μαρακανά». Εκεί, αναρτήθηκε και ένα πανό που ανέφερε: «Good luck Red Star-Θύρα 7». Το παιχνίδι αυτό έμελλε να ήταν η… επικύρωση της αδελφοποίησης των δύο οπαδικών πλευρών.

Το ποδοσφαιρικό φιλικό στο Βελιγράδι το 1994

Olyfiliko1 135334

Η οπαδική φιλία ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Ερυθρό Αστέρα μεταφέρθηκε και σε συλλογικό επίπεδο. Το 1994 η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία μετρούσε τις πληγές της από τον πόλεμο, έχοντας πλέον διαλυθεί και χωριστεί σε ξεχωριστά κράτη. Παράλληλα, η UEFA είχε αποκλείσει όλες τις ομάδες της ευρύτερης περιοχής να συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις. Η διοίκηση του Ερυθρού Αστέρα ήθελε να στείλει το μήνυμα της ειρήνης στα Βαλκάνια και πως ο αθλητισμός ενώνει και δεν χωρίζει.

Olyfiliko 135334

Για τον λόγο αυτό, πρότεινε να δώσει ένα διεθνές φιλικό με τον Ολυμπιακό, στο Βελιγράδι. Οι «ερυθρόλευκοι» του Πειραιά αποδέχθηκαν την πρόσκληση και ταξίδεψαν στη σερβική πρωτεύουσα, με τους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα να υποδέχονταν εκείνους του Ολυμπιακού με ένα τεράστιο πανό στο «Μαρακανά», το οποίο ανέφερε: «Welcome Orthodox Brothers».

Η κοινή κερκίδα στο παιχνίδι της Ευρωλίγκας

Olysef1 135334

Μέχρι το 2014 ο Ολυμπιακός με τον Ερυθρό Αστέρα δεν είχαν τεθεί αντιμέτωποι στο μπάσκετ. Όμως, εκείνη τη χρονιά στην Ευρωλίγκα οι δύο ομάδες έκαναν την… αρχή και τον Νοέμβριο στην «Κόμπανκ Αρίνα» στήθηκε ένα μοναδικό σκηνικό σε οπαδικό επίπεδο. Με τις κερκίδες να φιλοξενούν πάνω από 18.000 οπαδούς και φόντο να ήταν άκρως ερυθρόλευκο οι φίλοι των δύο ομάδων ένωσαν τις φωνές τους, τραγουδώντας πότε στα ελληνικά και πότε στα σερβικά τα συνθήματά τους.

Περίπου έναν μήνα αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους ήταν η σειρά του Ολυμπιακού να υποδεχθεί στο ΣΕΦ τον Ερυθρό Αστέρα. Το γήπεδο ήταν άλλο, αλλά το… φόντο παρέμενε ερυθρόλευκο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ