aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΟ τόνος ενόψει Παναθηναϊκού έχει δοθεί ήδη στην ΑΕΚ που πλέον δεν... καταστρέφεται

Ο τόνος ενόψει Παναθηναϊκού έχει δοθεί ήδη στην ΑΕΚ που πλέον δεν… καταστρέφεται

Τις πρώτες της μέρες μετά από τη βαρύτερη ήττα της σεζόν βιώνει η ΑΕΚ. Πικρή ήττα για τον «κιτρινόμαυρο» οργανισμό και τους φίλους της «Ένωσης». Τόσο εξαιτίας του αντιπάλου, όσο (κυρίως) λόγω του μέρους. Από τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα του «δικεφάλου» στο νέο του παλάτι, στην OPAP Arena.

Ένα βαρύ αποτέλεσμα, το μέγεθος του οποίου φαίνεται και από τους πανηγυρισμούς των νικητών. Ίσως μάλιστα σ’ ένα σημείο, περισσότερο να χαροποίησε τους «ερυθρόλευκους» (χωρίς αυτό να είναι μεμπτό) παρά να στεναχώρησε τους «κιτρινόμαυρους». Προσοχή: Φυσικά συνέβη το τελευταίο, προφανώς στην ΑΕΚ (εντός και εκτός κλαμπ) δεν το πήραν αψήφιστα (ίσα-ίσα), αλλά σε καμία περίπτωση δεν τα… έβαψαν μαύρα, δεν τους κατέβαλε. Και αυτό διότι πολύ απλά υπάρχει πίστη στην ομάδα λόγω των φετινών της πεπραγμένων. Γιατί -εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια- η «Ένωση» πλέον δεν καταστρέφεται από τέτοιες βραδιές!

Εξού και ο τόνος για την επόμενη μέρα δόθηκε στις αμέσως επόμενες στιγμές από το τελευταίο σφύριγμα του Μαουρίτσιο Μαριάνι. Και αυτή η επόμενη μέρα γράφει βραχυπρόθεσμα «Παναθηναϊκός» και μακροπρόθεσμα (ως στόχος τουλάχιστον) «πρωτάθλημα και Κύπελλο».

Ο τόνος που δόθηκε από εξέδρα και Αλμέιδα
Μονάχα σύνηθες δεν είναι μετά από μετά τέτοια ήττα (όπως της ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό), ο κόσμος σου να μένει και να αποθεώνει. Οι φίλοι της ΑΕΚ το έκαναν. Γιατί πιστεύουν. Όχι απλά γενικά και αόριστα στο έμβλημα και τη φανέλα, αλλά ειδικά σ’ αυτό το σύνολο. Τους έχουν «αναγκάσει» ο Ματίας Αλμέιδα και οι παίκτες του να πιστεύουν. Γι’ αυτό και από τις εξέδρες -ακόμα και αρκετή ώρα μετά τη λήξη (με τον κόσμο που παρέμεινε στα δύο πέταλα)- δόθηκε το έναυσμα για νταμπλ και νίκη από το αμέσως επόμενο παιχνίδι. Ο πρώτος «τόνος» ενόψει Παναθηναϊκού.

Ο δεύτερος δόθηκε από τον ίδιο τον προπονητή και αφορούσε τη δουλειά αλλά και τη συμπεριφορά που πρέπει να δείξει η ομάδα του. Από τη μία, δηλαδή, να πέσει πάνω από τα λάθη που έκανε κόντρα στους Πειραιώτες. Από την άλλη, να παραμείνει ψύχραιμη, όπως ήταν και ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου. Με διάθεση ακόμα και να αστειευτεί. Χωρίς φυσικά να ωραιοποιεί καμία κατάσταση και έχοντας πλήρη γνώση της σημασίας του εν λόγω αρνητικού αποτελέσματος.

Η ουσία είναι ότι η ΑΕΚ διαθέτει γερές βάσεις για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα μετά από μία τέτοια ήττα. Εξάλλου, το έχει αποδείξει όλες τις προηγούμενες φορές που χρειάστηκε μέσα στη σεζόν ύστερα από κακά αποτελέσματα (με Βόλο, Παναθηναϊκό, Αστέρα, ΠΑΣ Γιάννινα και ΠΑΟΚ). Και αυτό καλείται να πράξει κι ενόψει της πρεμιέρας των playoffs.

Και τώρα… Παναθηναϊκός
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα ντέρμπι διπλής ευκαιρίας για την ΑΕΚ, αυτό απέναντι στους «πράσινους».

Μια ευκαιρία αντίδρασης: Να αφήσει πίσω της μια (βαριά) ήττα με μια μεγάλη νίκη. Όπως συνέβη δηλαδή και σε προηγούμενες περιπτώσεις που χρειάστηκε. Άλλωστε, αυτή η δυνατότητα μετάβασης «τρέφει» και χαρακτηρίζει τις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό. Και, αν μη τι άλλο, η φετινή ΑΕΚ τέτοιο σύνολο είναι.

Και μια βαθμολογική ευκαιρία: Αφενός να προσπεράσει τον Παναθηναϊκό, να ανέβει στην κορυφή και να μεταφέρει κι άλλη πίεση (που βέβαια σ’ αυτό το σημείο έχουν όλοι ακόμη), αφετέρου να κάνει μια καλή αρχή στο δύσκολο πρόγραμμα που έχει στο ξεκίνημα.

Επί χόρτου
Σε ό, τι αφορά τώρα το αγωνιστικό σκέλος, παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον η προσέγγιση που θα έχει η ΑΕΚ.

Η ομάδα του Αλμέιδα ποτέ δεν κάνει πίσω στις αγωνιστικές της αρχές. Κάτι που βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν τις προσαρμόζει όταν το κρίνει απαραίτητο. Όπως για παράδειγμα είχε πράξει στο προηγούμενο αθηναϊκό ντέρμπι στην OPAP Arena στις αρχές Γενάρη. Εκεί όπου οι «κιτρινόμαυροι» επέλεξαν να ασκήσουν το αγαπημένο τους πρέσινγκ σε πιο χαμηλά μέτρα, έχοντας «διαβάσει» τόσο την ικανότητα των «πρασίνων» να… τιμωρούν στην κόντρα, όσο και τον κυνισμό τους.

Θα προσπαθήσει να επαναλάβει το ίδιο μοτίβο ο Αργεντινός τεχνικός -σκεπτικό άλλωστε που του βγήκε (1-0) στο προαναφερθέν ματς με το «τριφύλλι»- ή θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς; Μένει να φανεί. Όπως και τα πρόσωπα, στα οποία θα καταλήξει για τον καταρτισμό της αρχικής ενδεκάδας. Δεδομένη είναι η απουσία του τιμωρημένου Βίντα, όπως πιθανότατα και η αντικατάστασή του με τον Μήτογλου.

Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Αλμέιδα λαμβάνει υπόψη και τα χαρακτηριστικά του αντιπάλου (σημαντική παράμετρος η παρουσία ή μη του Μπερνάρ στην αρχική σύνθεση του Παναθηναϊκού) αλλά και τις ανάγκες διαχείρισης του αγώνα. Όπως επέλεξε τον Πινέδα για παρτενέρ του Αραούχο στην επίθεση κόντρα στον Ολυμπιακό (για να σχηματίζει ο Μεξικανός χαφ τριγωνάκι πίεσης μαζί με τους Σιμάνσκι και Γιόνσον) αλλά και τον Τσούμπερ να έρθει από τον πάγκο. Το σημαντικό για τον «Πελάδο» είναι ότι πλέον έχει όλο το ποιοτικό ρόστερ της ΑΕΚ στη διάθεσή του (πλην του τιμωρημένου Βίντα και του τραυματία Μαχαίρα).

Παρένθεση: Τόσο το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν χαλιέται με το «Χ» (λόγω πρώτης θέσης και δύσκολης έδρας) όσο και η προσέγγιση των δύο αντιπάλων στο προηγούμενο μεταξύ τους ντέρμπι, καθιστούν πιο πιθανή την περίπτωση ενός κλειστού ματς και την Κυριακή. Ωστόσο, ένα γκολ -πόσω μάλλον γρήγορο- ή μια κίνηση αιφνιδιασμού ενός εκ των δύο, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Επιστρέφοντας ωστόσο στα της ΑΕΚ, επειδή… μπάλα είναι και το «τριφύλλι» βρίσκεται σε καλό μομέντουμ (πέρα φυσικά από την πρώτη θέση), ο Αλμέιδα -εφόσον χρειαστεί- πρέπει να παρουσιάσει την ομάδα του… μαθημένη από το πάθημά της. Σε περίπτωση δηλαδή που δεν της βγει το αρχικό της σχέδιο και βρεθεί πίσω στο σκορ, να είναι πνευματικά έτοιμη και να μην αποδιοργανωθεί όπως με τον Ολυμπιακό.

Κυρίως όμως είναι υποχρεωμένος και αυτός και οι παίκτες του να επιβραβεύσουν και επί χόρτου το χειροκρότημα που έλαβαν από τους οπαδούς τους την περασμένη Κυριακή. Το οφείλουν και στον ίδιο τους τον εαυτό και στα όσα έχουν παρουσιάσει μέχρι στιγμής τη φετινή σεζόν…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ