aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΜλαντένοβιτς: Μουντιαλικός, πρωταθλητής και στο peak του, έτοιμος για το επόμενο βήμα (vids)

Μλαντένοβιτς: Μουντιαλικός, πρωταθλητής και στο peak του, έτοιμος για το επόμενο βήμα (vids)

Ο Παναθηναϊκός είναι δεδομένο πως κυνηγά την ενίσχυση και στη θέση του αριστερού οπισθοφύλακα, με έναν παίκτη αξίας που θα προσθέσει άμεσο ανταγωνισμό στον Χουάνκαρ ενόψει και της απαιτητικής σεζόν που ακολουθεί. Και σύμφωνα με πολωνικά δημοσιεύματα, ο εδώ και καιρό «στόχος» των Πρασίνων, Φίλιπ Μλαντένοβιτς αναμένεται να είναι ο εκλεκτός, αν και προς το παρόν τίποτα δεν είναι επίσημο ή επιβεβαιωμένο.

Ένα πράγμα, όμως, μοιάζει βέβαιο. Ο Σέρβος μπακ κουμπώνει ιδανικά στο «job description» του ποδοσφαιριστή που ψάχνουν οι Πράσινοι. Συνήθης σε συνθήκες πρωταθλητισμού και τροπαιούχος φέτος, στο peak της καριέρας του μετά από μια άκρως επιτυχημένη τριετία στη Λέγκια Βαρσοβίας αλλά και την παρουσία στο πρόσφατο Μουντιάλ, ο 32χρονος ταχυδυναμικός μπακ με έφεση στο γκολ και στην επιθετική δημιουργία, όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται για ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του. Κι ανεξαρτήτως συλλόγου, θα το κάνει φορώντας τις δάφνες του καλύτερου αριστερού μπακ της πολωνικής Λίγκας.

«Λιμάνι» η Λέγκια και Παίκτης της Χρονιάς στην Πολωνία
Η συνέπεια και η σταθερότητα ήταν οι λέξεις που έψαχνε διαρκώς στην καριέρα του ο Μλαντένοβιτς. Χαρακτηριστικό ότι μέχρι να μετακομίσει στην Πολωνία τον Γενάρη του 2018 για χάρη της Λέχια Γκντανσκ, δεν είχε ξεπεράσει σε κανέναν σύλλογο τις 80 συμμετοχές. Ξεκίνησε από την ομάδα της γενέτειράς του, Μπόρατς στις μικρότερες κατηγορίες της Σερβίας και το 2011 πήρε μεταγραφή στον Ερυθρό Αστέρα, όπου παρά το τετραετές συμβόλαιο που υπέγραψε αποχώρησε τον Νοέμβριο του 2013 ως ελεύθερος έπειτα από προσφυγή, λόγω των πολλών οικονομικών προβλημάτων που μάστιζαν τότε τους Ερυθρόλευκους.

Η αποχώρηση μεσούσης της σεζόν τον οδήγησε να υπογράψει στη λευκορωσική ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, με την οποία αγωνίστηκε ως το 2016 και συμμετείχε σε δύο σερί σεζόν στους ομίλους του Champions League, σκοράροντας μάλιστα και δύο φορές τη σεζόν 2015-16 (κόντρα στη Ρόμα). Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις είχαν ως αποτέλεσμα να πάρει την πρώτη «μεγάλη» μεταγραφή της καριέρας του, υποχρεώνοντας την Κολωνία να καταβάλει 1,5 εκατομμύριο ευρώ στους Λευκορώσους για την απόκτησή του.

Στη Bundesliga έμεινε για μόλις έναν χρόνο και αποχώρησε εκ νέου με μεταγραφή για τη Σταντάρ Λιέγης τον χειμώνα του 2017, όπου ούτε εκεί δεν στέριωσε για παραπάνω από 12 μήνες. Η Πολωνία, όμως, αποδείχθηκε το «λιμάνι» του.

Δύο χρόνια στη Λέχια Γκντανσκ καταφέρνοντας να θέσει ξανά τα πρότερα στάνταρ του και από το 2020 στη Λέγκια Βαρσοβίας, όπου πάτησε το κουμπί της εκτόξευσης.

Ο 32χρονος πλέον Σέρβος ήταν επιλογή του Ραντοσλάβ Κουχάρσκι, νυν αθλητικού διευθυντή της ΑΕΚ, επιλογή για την οποία ο Πολωνός παράγοντας δικαιώθηκε απόλυτα. Ο Μλαντένοβιτς καθιερώθηκε στη Λέγκια, κατέκτησε πρωτάθλημα στην πρώτη του χρονιά με σούπερ απολογισμό 7 γκολ και 6 ασίστ σε 29 συμμετοχές και αναδείχθηκε παίκτης της χρονιά στην Ekstraklasa. Όλα αυτά ως αριστερός μπακ. Η επόμενη χρονιά σήμανε την επανεμφάνισή του σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης παίζοντας πέντε ματς στο Europa League με απολογισμό ένα γκολ και μία ασίστ.

Η φετινή σεζόν ήταν η τελευταία που προέβλεπε το τριετές συμβόλαιό του. Και αν πράγματι αποχωρήσει, θα το έχει κάνει με το καλύτερο δυνατό φινάλε. Τουλάχιστον σε αγωνιστικούς όρους. Δεύτερη εξαιρετική σεζόν, 6 γκολ και 6 ασίστ σε 26 ματς και αποκορύφωμα η κατάκτηση του Κυπέλλου Πολωνίας, αν και «μουτζούρωσε» την σχεδόν αψεγάδιαστη χρονιά του με την τρίμηνη τιμωρία που δέχθηκε από την πολωνική ομοσπονδία για το βίαιο περιστατικό στο οποίο πρωταγωνίστησε μετά τον τελικό του Κυπέλλου, χτυπώντας τρεις παίκτες της αντιπάλου, Ρακόβ.

Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι αναγνωρίζει πόσο λάθος ήταν η συμπεριφορά του και ζήτησε συγγνώμη, θέλοντας να αφήσει πίσω του αυτή την κακή παρένθεση.

Επιστρέφοντας στο αγωνιστικό, πάντως, η πολωνική ιστοσελίδα Weszlo στην ετήσια ανάλυση για τους κορυφαίους της Ekstraklasa, τον ανακήρυξε Νο1 στη θέση του αριστερού οπισθοφύλακα.

Από το ντεμπούτο επί Μιχαΐλοβιτς, βασικός σε Μουντιάλ
Η εθνική ομάδα αποτελεί εξίσου σημαντικό κεφάλαιο στην πορεία του Μλαντένοβιτς, ο οποίος πρόσφατα συμπλήρωσε έντεκα χρόνια από το ντεμπούτο του με το εθνόσημο: το πραγματοποίησε τον Μάιο του 2012 ως φουλ μπακ σε ένα φιλικό κόντρα στη Γαλλία, επί ημερών του αείμνηστου Σίνισα Μιχαΐλοβιτς.

Από τότε χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια για να κληθεί και πάλι από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, δίχως να παραμείνει στις πρώτες επιλογές κι ως εκ τούτου να δε το Μουντιάλ του 2018 από την τηλεόραση. Από το 2019 όμως, όταν και είχε ήδη ανέβασει ρυθμούς στην Πολωνία με τη Λέχια, έχει γίνει τακτικό μέλος της εθνικής Σερβίας και το 2022 ήταν η χρονιά του, εξαργυρώνοντας την πρόοδο με τη Λέγκια Βαρσοβίας στην παρθενική του μεγάλη διοργάνωση, το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Ο Μλαντένοβιτς ξεκίνησε βασικός στο εναρκτήριο παιχνίδι του ομίλου απέναντι στη Βραζιλία κι αγωνίστηκε για 66 λεπτά, παίρνοντας όλη την αριστερή πλευρά σε σύστημα 3-5-2. Προσωπικός του αντίπαλος ήταν ο Ραφίνια, αλλά και ο Βινίσιους που επί Τίτε συνηθίζει να αλλάζει πλευρές με τον ανάποδο εξτρέμ.

Τα επόμενα δύο ματς τα είδε από τον πάγκο και η πορεία των Σέρβων εν τέλει δεν είχε συνέχεια. Ο ίδιος ωστόσο παραμένει διεθνής και ήταν παρών στα πρόσφατα ματς των προκριματικών του Euro, αγωνιζόμενος και στα 90′ της νίκης επί του Μαυροβουνίου και ανοίγοντας μάλιστα τον δρόμο, σερβίροντας ασίστ στο 1-0 του Βλάχοβιτς στο 79′.

Montenegro 0-1 Serbia – Dusan Vlahovic 78′
by u/Meladroite in soccer

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ