aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΗ επιμονή στο πλάνο του Γιοβάνοβιτς και το κρίσιμο διάστημα για την ποιοτική αναβάθμιση

Η επιμονή στο πλάνο του Γιοβάνοβιτς και το κρίσιμο διάστημα για την ποιοτική αναβάθμιση

Ο Διονύσης Δεσύλλας αναλύει στο sport-fm.gr όλα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα από τον Παναθηναϊκό και κυρίως όσα… πρέπει να δούμε στη συνέχεια.

*Έπειτα από 4 φιλικά προετοιμασίας (τα τρία επί ολλανδικού εδάφους και το ένα στην Ελλάδα) και πολλές ημέρες προετοιμασίας για τον Παναθηναϊκό, κάποια πρώτα δείγματα μπορούμε να πούμε ότι τα έχουμε. Οχι όσον αφορά στο ποια θα είναι η ομάδα της νέας σεζόν. Για αυτό απαιτούνται ακόμα μεταγραφές, για τις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω. Αλλά για το στιλ ποδοσφαίρου το οποίο προσπαθεί να παίξει το τριφύλλι στην εποχή Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

*Βλέποντας κάποιος την ομάδα από το πρώτο φιλικό κόντρα στην Αλ Τααβόν μέχρι και αυτό απέναντι στη Λοκομοτίβα, καταλαβαίνει ότι υπάρχουν διαφορές. Οι πράσινοι βελτιώνονται σε σημαντικούς τομείς, τους οποίους δουλεύει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, έχοντας, φυσικά, μπροστά τους πολύ δρόμο και ακόμα πιο σκληρή δουλειά. Τώρα, το καλοκαίρι βάζουν τις βάσεις. Τα υπόλοιπα θα μπαίνουν συνεχώς μέσα στη χρονιά, με σωστά, λάθη, μα με μοναδικό στόχο τη διαρκή εξέλιξη και πρόοδο, τόσο στο καθαρά ποδοσφαιρικά κομμάτι, όσο και σε αυτό της νοοτροπίας.

*Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει προχωρήσει σε μια μετάβαση από το… αντιποδόσφαιρο της περασμένης σεζόν, στο ποδόσφαιρο της επίθεσης και της κυριαρχίας. Ο σκοπός δεν είναι απλώς ένα κλέψιμο και το γρήγορο τρανζίσιον(το οποίο θα ήταν κι αυτό μια πρόοδος σε σχέση με τα περσινά). Αντιθέτως, αυτό που προσπαθεί να μεταδώσει ο Γιοβάνοβιτς στους ποδοσφαιριστές του είναι η συνεχόμενη κατοχή, το «πνίξιμο» του αντιπάλου, η πίεση, το πρέσινγκ ψηλά και η υπομονή μέχρι να ανοίξουν οι διάδρομοι. Θέλει να δημιουργήσει μια ομάδα που θα επιβάλλει τον ρυθμό της, θα κλείνει τον αντίπαλο και θα στοχεύει πάντα στη νίκη με επιθετική τακτική.

*Δεν θέλει το παιχνίδι να γίνεται στο μισό δικό του γήπεδο, αλλά σε αυτό του αντιπάλου. Το τελευταίο το ζητούσε επιτακτικά και σε ασκήσεις τακτικής στην Ολλανδία, κατά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Για ένα διάστημα στο τελευταίο φιλικό είδαμε τέτοιου τύπου αγωνιστικό στιλ. Κυρίως στο πρώτο ημίχρονο ή αν θέλετε μέχρι το 60′ της πρόσφατης αναμέτρησης. Απαιτείται, όμως, όπως αναφέραμε πολλή υπομονή, μα και επιμονή για να στηριχθεί το συγκεκριμένο πλάνο. Αν αυτό πετύχει, τότε ο Παναθηναϊκός θα παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και θα κοιτάζει όλο και πιο ψηλά. Θα παλέψει για να ξαναμπεί σε διαδικασία διεκδίκησης στόχων.

*Δεν αρκούν αυτά. Απαιτούνται, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ποιοτικές προσθήκες στο κρίσιμο χώρο της μεσοεπιθετικής λειτουργίας. Προς τα εκεί κινείται ο Παναθηναϊκός από εδώ και πέρα. Ναι, υπάρχει καθυστέρηση. Όχι καταστροφική, αλλά θα μπορούσε η ομάδα να έχει αποκτήσει τουλάχιστον δύο ποδοσφαιριστές ακόμα. Επιβεβαιώνεται, όμως, η φήμη που έχει Σέρβος για πολύ ψάξιμο για να καταλήξει στον εκλεκτό. Προσωπική άποψη είναι πως το κυρίαρχο σε αυτές τις περιπτώσεις -ειδικά όταν έχεις… καεί στο παρελθόν πολλές φορές- είναι η προσεκτική επιλογή. Το ζητούμενο είναι οι ποδοσφαιριστές που θα έρθουν να δώσουν το κάτι παραπάνω.

*Η εβδομάδα στην οποία μπήκαμε θα έχει σημαντική κινητικότητα στο πάρε-δώσε. Όπως και η επόμενη. Θα αποκτηθούν εξτρέμ, κεντρικός χαφ, ενώ πάντα ανοιχτό είναι του επιθετικού ή ακόμα και του τερματοφύλακα. Επίσης, είναι πιθανό, εδώ που βρισκόμαστε πλέον, να γίνει κάποια κίνηση ή και κινήσεις μετά την πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

*Οι παίκτες που θα έρθουν θα πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά που λείπουν από το υπάρχον ρόστερ. Θα πρέπει να αναβαθμίσουν ποιοτικά τον Παναθηναϊκό από τη μέση και μπροστά. Να του δώσουν το απρόβλεπτο, το γκολ, την ταχύτητα, το “ένας εναντίον ενός” που… αγνοείται εδώ και χρόνια. Αν συμβούν αυτά, σε συνδυασμό με την καλή δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις, τότε και μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για το πρώτο βήμα και την αρχή για τη δημιουργία μιας… νορμάλ Παναθηναϊκής ποδοσφαιρικής βάσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ