aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Για τον ΠΑΟΚ υπάρχει μόνο Άρης

Πώς το λέει ο πιο επιτυχημένος προπονητής της ιστορίας του ΠΑΟΚ και ένας από τους καλύτερους στην Ελλάδα αυτόν τον αιώνα: «Game by game…». Η έννοια απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη αξία μετά την ηλεκτρονική κλήρωση των play-offs.

«Όλοι με όλους θα παίξουν…» αλλά μετά την ηλεκτρονική κλήρωση και τη σειρά των αγώνων όπως διαμορφώθηκε, ακόμη και στις στοιχηματικές εταιρίες, ο ΠΑΟΚ από απλό αουτσάιντερ που ήταν, καταποντίστηκε ακόμη περισσότερο. Στις προβλέψεις και στις αποδόσεις… Ο, τι και αν ισχύει, έχει δημιουργηθεί μία αίσθηση ότι ο ΠΑΟΚ… τελείωσε! Άλλος πιστεύει ότι τελείωσε γιατί… «θα στοχεύσει στο κύπελλο». Άλλος γιατί δεν θα ανταποκριθεί στο αρχικά βαρύ πρόγραμμα. Άλλοι θεωρούν ότι είναι «λίγος», «άπειρος», ασταθής και πολλά άλλα που οδηγούν τους περισσότερους στην ίδια εκτίμηση, η οποία ουσιαστικά βασίζεται στο -7. Το πώς (αντικειμενικά) διαμορφώθηκε αυτή η διαφορά, απασχολεί μόνο τον Λουτσέσκου, γι’ αυτό και οι τόσες εμμονικές εναντίον του απόψεις.

Ο Λουτσέσκου χαμογελά

Γιατί αν κούρασαν οι δηλώσεις του που περιγράφουν γεγονότα, από την άλλη έχουν κουράσει και οι εναντίον του αντιδράσεις. Τέλος πάντων αυτά δεν θα απασχολήσουν άλλο. Όλοι κρίνονται και όταν ξεφεύγει η κατάσταση, τότε υπάρχουν και οι Αρχές ώστε ο καθένας να καταφεύγει για να βρει το δίκιο του. Από την πλευρά μου επιμένω στην επιχειρηματολογία, κόντρα στους επιφανειακούς χαρακτηρισμούς που δείχνουν αδυναμία. Όπως αυτό το… «χωρίζει την Ελλάδα στη μέση» που αν κάποιος κληθεί να εξηγήσει τι σημαίνει πρακτικά, και ποια είναι η ουσία του, δεν θα ξέρει τι να απαντήσει. Απλά, το είπε ένας και οι άλλοι συνεχίζουν χωρίς να καταλαβαίνουν τι ακριβώς λένε.

Ο ΠΑΟΚ ξέρει τι παίζει

Η διαφορά υπάρχει όμως, στις πιθανότητες του ΠΑΟΚ κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει. Απλά ξεχνούν οι περισσότεροι ότι στο πρωτάθλημα υπάρχει και παίζεται η πρώτη θέση, η δεύτερη και η τρίτη. Ο ΠΑΟΚ το ξέρει. Το δέχεται. Το έχει συνειδητοποιήσει. Όταν και ΑΝ ο ΠΑΟΚ χάσει τις μαθηματικές του πιθανότητες για τον τίτλο, ΔΕΝ θα καταρρεύσει, όπως για παράδειγμα παθαίνουν οι ελληνικές ομάδες όταν από τα προκριματικά ή τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, υποβιβάζονται στις άλλες διοργανώσεις και βγάζουν αυτό το απαράδεκτο ξενέρωμα που τους καταστρέφει ολοκληρωτικά. Ο ΠΑΟΚ λοιπόν παίζει για ό,τι καλύτερο και αλήθεια είναι πως πρέπει να κοιτάει όσο πιο ψηλά και να διεκδικεί τα καλύτερα, με στόχο να αποφύγει τα χειρότερα. Για την ομάδα του Δικεφάλου που χτίζεται και ποντάρει πολλά στην επόμενη χρονιά, τα χειρότερα είναι η τέταρτη θέση που του «χαλάσει» και θα του επιβαρύνει πάρα πολύ το ερχόμενο καλοκαίρι.

Τέλος όμως οι υπολογισμοί και οι κάθε είδους θεωρίες. Τι σημασία έχουν όλα αυτά; Τι να μετρήσει ο ΠΑΟΚ και τι να υπολογίσει ενόψει των play-offs; Ποιον να κυνηγήσει βαθμολογικά και που να ποντάρει; Τι σημασία αν έχει το πιο δύσκολο ξεκίνημα και είναι ο μόνος με τρία ντέρμπι στις τρεις πρώτες αγωνιστικές; Θα τα παίξει όλα αντιμετωπίζοντας το καθένα από τα παιχνίδια του σαν τελικό, χωρίς να υπάρχει αύριο.

Κάπως έτσι για τον ΠΑΟΚ υπάρχει μόνο ο αγώνας κόντρα στον Άρη! Τι άλλο; Ένα πολύ δύσκολο ματς, στην έδρα μίας ομάδας που ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια έχει λίγες επιτυχίες, λιγότερες από άλλες δυνατές έδρες μεγάλων ελληνικών ομάδων (δεν γράφω «ομάδων της Αθήνας» μην θεωρηθεί ότι πάω να χωρίσω την Ελλάδα στη μέση…).

Η ομάδα του Λουτσέσκου πάει στο Κλεάνθης Βικελίδης με καλή φόρμα, παίζει σωστά, δημιουργεί, δεν της δημιουργούν, έχει επιστροφές παικτών και μάλλον θα της λείψει ο Ίνγκασον! Μεγάλη απώλεια, αν επιβεβαιωθεί μέχρι και το Σάββατο. Είναι ο αρχηγός και καθοδηγητής της ομάδας, είναι η ψυχή, είναι ο καλύτερος αμυντικός με όλη τη σημασία της έννοιας, είναι ένας πολύ καλός παίκτης σε στημένες μπάλες. Δεν είναι βέβαια ο κομβικός παίκτης για όλη τη λειτουργία της ομάδας και κυρίως για το πώς «χτίζει» ο ΠΑΟΚ το παιχνίδι του από πίσω. Όλοι θα έχουν θέματα, ας παίξει και ο ΠΑΟΚ τώρα στο δύσκολο ξεκίνημα χωρίς τον αρχηγό του.

Ενόψει Άρη δεν μπορεί τίποτα να πτοήσει ή να αποπροσανατολίσει τον ΠΑΟΚ. Μόνο ο Άρης υπάρχει για τον ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή και μόνο η σκέψη για το πώς η ομάδα θα κάνει το παιχνίδι της και θα βρει τον τρόπο να επικρατήσει.

* Ο Μάκης Μαυρομιχάλης, ο περίφημος «Μανάβης», είναι και θα είναι μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Έτσι απλά. Ο ΠΑΟΚ ως Σύλλογος μεγάλωσε ως όνομα και ως ιδέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσα κυρίως από την παρουσία του κόσμου και σε όλο αυτό το φαινόμενο (πώς δημιουργείς οπαδούς μέσα από τη δυναμική των οπαδών σου) ο Μανάβης έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Ευτυχώς για τον ίδιο έζησε αυτά τα τελευταία χρόνια και μετά την επιστροφή του στην Τούμπα την μεγάλη αποθέωση που του άξιζε από τον λαό του ΠΑΟΚ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ