aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Αθλητικοί Αρθρογράφοι της Κύπρου | ΑΠΟΨΕΙΣΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ«Αν είναι να κερδίσω, θα συμμαχήσω και με τον διάβολο»!

«Αν είναι να κερδίσω, θα συμμαχήσω και με τον διάβολο»!

Τα τυπικά απομένουν για την επισημοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός που οδήγησε τον ΑΠΟΕΛ στη σπουδαιότερη επιτυχία της ιστορίας του αλλά και του κυπριακού ποδοσφαίρου με την πορεία στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ το 2012 επιστρέφει στα ευρωπαϊκά γήπεδα μετά από οκτώ χρόνια. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα όσοι συνεργάστηκαν με τον 58χρονο τεχνικό στον ΑΠΟΕΛ μίλησαν στα ελλαδικά Μέσα Ενημέρωσης για τα χαρακτηριστικά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο αρχισυντάκτης της «Goal», Iάκωβος Κακουρής αρθρογράφησε στην εφημερίδα «Livesports» για τον Σερβοέλληνα προπονητή.

Αναλυτικά το σχόλιο

Όταν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επέστρεψε για δεύτερη φορά στον ΑΠΟΕΛ, οι «απέναντι», οι άσπονδοί εχθροί των γαλαζοκιτρίνων της Λευκωσίας, δεν έδειχναν να ανησυχούν ιδιαίτερα: «Τι έχουμε να φοβηθούμε από έναν προπονητή που έριξε κατηγορία την Παναχαϊκή, ο οποίος ήταν στη… Δ’ Εθνική με τη Νίκη Βόλου και με τον Ηρακλή, κατάφερε να αποκλειστεί από την Ανόρθωση αν και πέτυχε τέσσερα γκολ;». Μόνο που ο Ιβάν του 2008 ήταν, πλέον, έτοιμος να διαγράψει τις όποιες κακές στιγμές του παρελθόντος και να πορευθεί σε ευρωπαϊκές λεωφόρους. Τα όσα πέτυχε με τον ΑΠΟΕΛ ξέφυγαν κι απ’ αυτήν ακόμη τη φαντασία του πιο αισιόδοξου Κύπριου ποδοσφαιρόφιλου. Θα τα ‘χετε διαβάσει πολλές φορές τις τελευταίες ώρες και δεν εξυπηρετεί τίποτα να τα επαναλάβω.

Πώς τα κατάφερε; Ο Ιβάν ήταν στα γερά θεμέλια, ήταν στην καρδιά, ήταν και στην κορυφή της πυραμίδας των επιτυχιών του ΑΠΟΕΛ. Πιο παραστατικά δεν γίνεται. Σκεφτείτε μόνο το σχήμα, το τρίγωνο. Έχοντας πάντα δίπλα του, ισχυρούς συμμάχους. Είχε τον τρόπο να τα βρει και να στηριχθεί από τους διοικούντες, τα έβρισκε με την πλειονότητα των ποδοσφαιριστών του σε βαθμό που να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες και -ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις- με τις επιτυχίες λατρεύτηκε απ’ τον κόσμο. Ακόμη κι οι… προπονητές της εξέδρας, έκαναν «εκεχειρία» για χατίρι του. Αυτούς τους τελευταίους, τούς την… είχε (συχνά φυλαγμένη, αλλά δεν ξέφυγε ποτέ. Ο Γιοβάνοβιτς δεν είναι Δώνης να τα πάρει στο κρανίο, επειδή κάποιος φώναξε «κάνε καμιά αλλαγή!». Ούτε Κετσπάγια ο οποίος είναι ικανός, για έναν τέτοιο λόγο, να μουλαρώσει για έξι εβδομάδες. Ο Γιαβόνοβιτς θα απαντήσει τη στιγμή που πρέπει.

Θα τα καταφέρει στον Παναθηναϊκό; «Παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο». Έτσι κι αλλιώς, τη βασική αρχή μου για την αλλαγή προπονητών δεν την αλλάζω: «Κορώνα – γράμματα»! Ούτε για τον Μουρίνιο (δηλώνω μέγας θαυμαστής του) ούτε για τον Γιοβάνοβιτς. Πόσο μάλλον όταν από τότε που «έφυγε» από την Κύπρο (στην πραγματικότητα δεν έφυγε ποτέ) έχει αλλάξει επίπεδο. Και στα οικονομικά του δεδομένα. Στα Εμιράτα, με αφεντικό τον Εμίρη του Ντουμπάι, κατάφερε να εξασφαλίσει και τα εγγόνια και τα δισέγγονά του. Κι όταν λέμε επιτυχία, στον Παναθηναϊκό τι ακριβώς εννοούμε; Να σαρώνει τους τίτλους με το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ; Αυτό είναι λιγάκι δύσκολο. Με μαγικό ραβδάκι δεν κυκλοφορούσε ποτέ. Η διαδρομή του στην Κύπρο ήταν δομημένη βήμα- βήμα, με προσεκτικές κινήσεις και ενίοτε με γενναιόδωρες επενδύσεις. Γι’ αυτό κι είχε (και) παικταράδες υπό την προπόνησή του.

Προσπαθώ εδώ και ώρα να εντοπίσω τα βασικά χαρακτηριστικά στο προφίλ του ανθρώπου και του προπονητή, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αλλά φοβάμαι ότι θα πλατειάσω. Αναμφίβολα πιάνει το μάτι του και θα κάνει καλές επιλογές ποδοσφαιριστών. Από κει και πέρα, είναι φανατικός ισορροπιστής, αποφεύγει τις εκρήξεις, δεν γυαλίζει το μάτι του και δεν είναι ποτέ παρορμητικός. Αντίθετα, έχει υπομονή γαϊδάρου. Προβλέπω ότι για το καλό του και το καλό της ομάδας , θα γίνει φίλος με τον Αλαφούζο, θα γίνει φίλος και με τον καντινιέρη έξω από τη Λεωφόρο. Με τους δημοσιογράφους θα κρατήσει μια απόσταση αλληλοσεβασμού.

Υ.Γ. Τη σεζόν 2008-09, ο ΑΠΟΕΛ κληρώθηκε με τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Στη συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποθέωσε τους γηπεδούχους με έναν απίστευτο διθύραμβο, τύπου «είστε οι καλύτεροι», «όλοι οι Σέρβοι είμαστε περήφανοι» κ.λπ. Την επόμενη σεζόν, σπάει ο διάολος το ποδάρι του και ο ΑΠΟΕΛ κληρώνεται με τη μισητή αντίπαλο του Ερυθρού Αστέρα, την Παρτιζάν. Ο Ιβάν αποθεώνει εκ νέου τους συμπατριώτες του με ακόμη μεγαλύτερη θέρμη. Το πειρακτήρι της παρέας των Κυπρίων δημοσιογράφων πλευρίζει πονηρά τον Σέρβο προπονητή: «Κόουτς, κάποιος θα θυμηθεί τι έλεγες πέρυσι, δεν φοβάσαι ότι θα σε παρεξηγήσουν;». Και πήρε πληρωμένη απάντηση: «Άμα είναι να κερδίσω, θα συμμαχήσω και με τον διάβολο»!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ