aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΕΚάρα με χιόνια και βροχές!

«ΑΕΚάρα σε χιόνια και βροχές»… λέει το γνωστό σύνθημα των φίλων της και οι παίκτες του Μάσιμο Καρέρα φρόντισαν να το επιβεβαιώσουν στο βροχερό «Arena St. Gallen»!

Παρότι πέταξε ένα ημίχρονο με κάκιστη εμφάνιση και δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πούμε πως… γλίτωσε από τουλάχιστον ένα τέρμα χάρη στον εξαιρετικό για ακόμη ένα ματς Τσιντώτα, η ΑΕΚ ανέβηκε στο δεύτερο μέρος, έβγαλε χαρακτήρα και πήρε την πρόκριση επικρατώντας με 1-0 της Σεντ Γκάλεν.

Πολύ θετική και ελπιδοφόρα εμφάνιση για τους «κιτρινόμαυρους» στο δεύτερο μέρος, όθρωσαν ανάστημα και κατάφεραν με τον Ολιβέιρα να βρουν το γκολ της νίκης-πρόκρισης στα πλέι-οφ του Europa League. Εκεί όπου θα υποδεχτούν την ερχόμενη Πέμπτη στο ΟΑΚΑ την ισχυρή Βόλφσμπουργκ, αλλά σε ένα ματς και με την εμφάνιση του δευτέρου μέρους όλα γίνονται!

Έχασε το πέναλτι αλλά πήρε το ριμπάουντ και σκόραρε ο Ολιβέιρα στο 71′, μεγάλο ματς από Τσιντώτα, Βασιλαντωνόπουλο, Σβάρνα και Μάνταλο, ανέβηκαν στην επανάληψη οι Κρίστισιτς, Λιβάγια!

Ντεμπούτο για τον Λέβι Γκαρσία που είναι… ταυρί, βάζει σωστά το σώμα του όταν ντριμπλάρει και προστατεύει σωστά την μπάλα, ενώ δείχνει ικανότατος στο ένας με έναν! Έπαιξε και ο Σάκχοφ αλλά δεν μπορεί να κριθεί, αφού χρησιμοποιήθηκε για τέσσερα λεπτά!

Έτσι ξεκίνησαν

Με 4-4-2 και ρόμβο στον άξονα παρέταξε τη Σεντ Γκάλεν ο Πίτερ Τσάιντλερ. Ο Ατί-Ζιγκί κάτω από τα δοκάρια, με τους Κράουτσι, Στεργίου, Φαζλιζι, Μουχάιμ στην τετράδα της άμυνας. Ο Κιντιγιά καθαρός κόφτης, οκτάρια οι Ρουίς, Γκέρτλερ και μπροστά τους σε ρόλο οργανωτή ο Στίλχαρτ. Ντουά και Γκιγεμενό αποτέλεσαν το επιθετικό δίδυμο.

Με 4-3-3 από την άλλη μεριά κατέβασε την ΑΕΚ ο Μάσιμο Καρέρα. Ο Τσιντώτας ήταν κάτω από τα δοκάρια, με τους Βασιλαντωνόπουλο, Σβάρνα, Τσιγκρίνσκι και Ινσούα στην τετράδα της άμυνας. Σιμόες και Κρίστισιτς στα χαφ, με τον Μάνταλο να είναι ο τρίτος στον άξονα αλλά να είναι πιο προωθημένος και να έχει επιθετικογενή ρόλο. Λιβάγια στο ένα άκρο, Ανσαριφάρντ στο άλλο και ο Ολιβέιρα στην κορυφή της επίθεσης.

Το ματς

Η Σεντ Γκάλεν επιβεβαίωσε το γεγονός πως είναι μια ισχυρή ομάδα, που έχει την κατοχή και κυκλοφορεί γρήγορα την μπάλα. Πολλές συνεργασίες, κάθετο ποδόσφαιρο και έντονο pressing στους παίκτες της ΑΕΚ όταν έχαναν την μπάλα. Μόλις στο 4ο λεπτό οι Ελβετοί απείλησαν, με τον Τσιντώτα να κάνει μεγάλη επέμβαση όταν ο Ινσούα λίγο έλειψε να σκοράρει στο τέρμα της ομάδας του, με τους γηπεδούχους να έχουν τον έλεγχο και να περιορίζουν στο μισό γήπεδο τους «κιτιρνόμαυρους».

Οι παίκτες του Καρέρα δυσκολεύονταν πολύ από το έντονο pressing των Ελβετών, δεν άλλαζαν τρεις πάσες και δεν μπορούσαν να ελέγξουν τον ρυθμό και να βάλουν… φρένο στις ορέξεις των αντιπάλων τους. Την ίδια ώρα βέβαια, οι γηπεδούχοι δεν είχαν φτιάξει τις μεγάλες φάσεις αλλά η υπεροχή τους στο βροχερό τερέν ήταν εμφανέστατη και έβαζαν δύσκολα στην ΑΕΚ. Η επιλογή του Καρέρα να βάλει τον Ανσαριφάρντ στο πλάι δεν του βγήκε, αφού ο Ιρανός δεν είναι καλός τακτικά και δεν βοηθούσε στα μετόπισθεν και είναι παίκτης για το… κουτί!

Ο Γκιγεμενό στο 25΄ απείλησε αλλά ο Τσιντώτας δήλωσε παρών, με την ΑΕΚ να φτιάχνει την πρώτη, μεγάλη και μοναδική της φάση στο πρώτο μέρος στο 32ο λεπτό όταν ο Λιβάγια έπιασε την κεφαλιά μετά την εκτέλεση φάουλ του Κρίστισιτς, αλλά η μπάλα πέρασε περίπου μισό μέτρο πάνω από το αριστερό «Γ» της εστίας. Λίγο μετά, στο 36′, ο Ολιβέιρα προσπάθησε να απειλήσει από τα πλάγια αλλά ο Ατί-Ζιγκί δεν του επέτρεψε να απειλήσει, με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται με μεγάλη φάση για την Σεντ Γκάλεν, αλλά ο Ντουά έκανε, ευτυχώς για την ΑΕΚ και δυστυχώς για την ομάδα του, κακό τελείωμα παρότι θα μπορούσε να πλασάρει και να σκοράρει, «σημαδεύοντας» τον Τσιντώτα που κράτησε το 0-0.

Η ΑΕΚ καλούνταν να αλλάξει την κακή της εικόνα, να κρατήσει περισσότερο την μπάλα στα πόδια της και να δημιουργήσει. Και το έκανε! Με τον Βασιλαντωνόπουλο να έχει αρκετά ανεβάσματα στο αντίπαλο μισό, τον Ινσούα επίσης χωρίς να κάνει καλό ματς αλλά να αποτελεί έναν έξτρα παίκτη στην επίθεση και τον Κρίστισιτς να ανεβάζει την απόδοσή του, η ΑΕΚ ανέβηκε γενικότερα στο γήπεδο και να απειλεί. Η ώρα περνούσε, η Σεντ Γκάλεν δεν μπορούσε να πάρει μέτρα και να πιέσει τους «κιτρινόμαυρους» και με τη συμπλήρωση 69 λεπτών της παρουσιάστηκε η μεγαλύτερή της ευκαιρία στον αγώνα.

Ο Μάνταλος πρόλαβε τον Κιντιγιά και με το εξωτερικό έβγαλε στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας τον Ολιβέιρα, που ανατράπηκε αρχικά από Στεργίου και στη συνέχεια από τον Ατί-Ζιγκί, με τον διαιτητή να δείχνει σωστά την άσπρη βούλα. Ο ίδιος, ο Πορτογάλος φορ ανέλαβε την εκτέλεση, ο Ατί-Ζιγκί το… έβγαλε στη δεξιά του γωνία αλλά ο Ολιβέιρα πήρε το ριμπάουντ για το 1-0! Η ΑΕΚ είχε πάρει το προβάδισμα και είχε 20 λεπτά μπροστά της για να το διαχειριστεί, ώστε να προκριθεί. Το ντεμπούτο του Λέβι Γκαρσία έδωσε στους «κιτρινόμαυρους» έναν ακόμη παίκτη που μπορούσε να κρατήσει μπάλα, με τον 23χρονο εξτρέμ να δείχνει πολύ θετικά στοιχεία. Παίκτης ταχυδυναμικός, «ταυρί» που λέμε, ο οποίος ξέρει να προστατεύει την μπάλα με το σώμα του και είναι ικανότατος στο ένας εναντίον ενός.

Η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα διαχειρίστηκε άψογα το παιχνίδι, δεν επέτρεψε στους αντιπάλους της να απειλήσουν στο δεύτερο μέρος και στην μοναδική φορά που πήγε να γίνει αυτό στο 87′ ο Βασιλαντωνόπουλος διάβασε την σκέψη του Καμπέρι και του μπλόκαρε την προσπάθεια μέσα από την περιοχή. Ο Σάκχοφ έκανε ντεμπούτο, επίσης, παίζοντας στα 4 τελευταία λεπτά, οι Ελβετοί τα είχαν… χαμένα και δεν μπορούσαν να φτιάξουν μία φάση για να πλησιάσουν την ισοφάριση και το τελικό σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τους φιλοξενούμενους να πανηγυρίζουν για μια σπουδαία πρόκριση στα πλέι-οφ του Europa League, όπου θα πρέπει να υπερβούν το υψηλό εμπόδιο της Βόλφσμπουργκ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ