aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Σκάνδαλο ΦΙΦΑ με Έλληνα

Τον περασμένο Μάιο, ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της Παρί Σεν Ζερμέν, Νάσερ Αλ Κελαίφι είχε ανακηρυχθεί από το έγκυρο εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό «France Football ως «ο άνθρωπος με την πιο σημαντική επιρροή στον κόσμο του ποδοσφαίρου», μπροστά από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Λιονέλ Μέσι αλλά και τον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο.

Δεν είναι μόνο μια μεγάλη επιτυχία για έναν πρώην παίκτη του τένις, αλλά και ένα παράδοξο γεγονός , επειδή δεν είναι σίγουρο ότι ο πρώην νο 995ος παίκτης στην παγκόσμια κατάταξη του ATP, είναι ο πραγματικός Νο 1 στον σύλλογο που διοικεί, όχι μόνο την Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά ενδεχομένως επηρεάζει όλο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο Αλ Κελαίφι που μένει λίγο καιρό στο Παρίσι, αφήνει την οικονομική διαχείριση στον απόφοιτο του Χάρβαρντ, Ζαν- Κλώντ Μπλάν (άλλοτε οικονομικό διευθυντή της Γιουβέντους). Και τη διαχείριση των αθλητικών δρώμενων στον άλλοτε παγκόσμιο πρωταθλητή της εθνικής Βραζιλίας, Λεονάρντο. Αλλά αυτός, ο γιος ενός μέτριου ψαρά μαργαριταριών, έχει το αυτί αλλά και την εμπιστοσύνη του Εμίρη του Κατάρ.

Την προσεχή Δευτέρα λοιπόν, 14 Σεπτεμβρίου πρέπει να εμφανισθούν ενώπιον του Ελβετικού ποινικού δικαστηρίου στην αποκαλούμενη «Δίκη των Βαρόνων του ποδοσφαίρου, τρείς άνθρωποι: Ο Ζερόμ Βάλκε, πρώην νούμερο 2 (δηλαδή γενικός γραμματέας) της FIFA, ο Νάσερ αλ Κελαίφι , ιδιοκτήτης του BeIN Media Group (έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα πολλών ευρωπαικών και λατινοαμερικάνικων χωρών) και φυσικά είναι και ο πρόεδρος της γαλλικής, Παρί Σερν Ζερμέν και ο άνθρωπος έκπληξη.

Ο Έλληνας Ντίνο Ντέρης μία μεγάλη φυσιογνωμία όπως παρουσιάζεται του ελληνο-βαλκανικού αθλητικού μάρκετινγκ. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι η σκιερή πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Παγκοσμίων κυπέλλων, με αντάλλαγμα μία βίλλα στη Σαρδηνία ή πληρωμή μετρητών. Ευαίσθητη υπόθεση η οποία και ήδη αμφισβητείται.

Συγκεκριμένα οι κατηγορίες που βαρύνουν τους κατηγορουμένους, μπορούν να συνοψιστούν σε δύο ξεχωριστά κεφάλαια. Στο πρώτο μέρος, ο Ζερόμ Βάλκε και ο Νάσερ αλ Κελαίφι κατηγορούνται ότι σχεδίασαν να πάρει ο δεύτερος τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Παγκοσμίων κυπέλλων για το 2026 και το 2030 και από εκεί να μπορεί να τα πουλήσει στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Ο τότε Γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας ομοσπονδίας, θα ελάμβανε γι αυτό από το Κατάρ, παροχές αξίας περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, και την αποκλειστική χρήση της «Βίλλας Μπιάνκα» στο Πόρτο Τσέρβο. Δίχως η FIFA να το ανακοινώσει ποτέ και συνεπώς να προκαλεί ζημιά στον τελευταίο. Μάλιστα το επεισόδιο του ρολογιού Cartier, ένα δώρο που έμεινε σε ένα κρεβάτι ξενοδοχείου στη Ντόχα και το οποίο απέδωσε ο Ζερόμ Βάλκε (ευχαριστώντας τον με ένα αναπάντητο SMS) στη γενναιοδωρία του φίλου του Νάσερ, δεν έγινε δεκτό από τον ομοσπονδιακό Εισαγγελέα, ελλείψει αποδείξεων.

Το δεύτερο κεφάλαιο περιλαμβάνει τον Ζερόμ Βάλκε και τον Ντίνο Ντέρης , με φόντο διεφθαρμένες πληρωμές που στοχεύουν στο να διασφαλιστεί, ότι τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης στην Ιταλία και την Ελλάδα για διάφορες περικοπές που έχουν προγραμματιστεί μεταξύ 2018 και 2030 πηγαίνουν στο TAF Sports Marketing (δηλαδή στην εταιρεία του δεύτερου) . Οι προσπάθειες του πρώτου θα είχαν ανταμειφθεί με αρκετές πληρωμές συνολικού ύψους 1,25 εκ. ευρώ, στον λογαριασμό της Sportunited, μιας εταιρείας στο Τσούγκ, της οποίας ήταν ο μοναδικός πραγματικός ιδιοκτήτης.

Η υπεράσπιση μιλά για προσωπικά δάνεια. «Αυτές οι κατηγορίες, που προκύπτουν από παρεκτάσεις και παραδοχές που δεν βρίσκουν υποστήριξη στο αρχείο, αμφισβητούνται κατηγορηματικά», σημειώνει ο δικηγόρος, κ. Ρειμόν.

Ο πιο μυστηριώδης εκ των τριών

Είναι ο πιο μυστηριώδης από τους τρεις. Ο Κωνσταντίνος Ντέρης, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο. Ο Ντίνος Ντέρης παρουσιάζει τον εαυτό του,έναν 63χρονο Έλληνα υπήκοο, που είναι και το αφεντικό του TAF Sports Marketing. Μπροστά από την Εισαγγελία, του αρέσει να απεικονίζει την εταιρεία του ως «την πιο σημαντική και παλαιότερη στον τομέα της, στην Ελλάδα και γενικά στα Βαλκάνια».

Δραστηριοποιείται για 30 χρόνια στον κλάδο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, εξηγεί ότι έχει διαχειριστεί εκ μέρους της εταιρείας του, ή προσωπικά, τα μεγαλύτερα γεγονότα που μεταδίδονται στην περιοχή. Κυρίως ποδόσφαιρο και μπάσκετ, «τα δύο πιο δημοφιλή αθλήματα στην Ελλάδα». Από το 2014, αυτή η εταιρεία είχε επίσης ένα εξειδικευμένο κανάλι που μεταδίδει εθνικές συναντήσεις, με αναμετάδοση σε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Αναμένεται στη Μπελιντζόνα της Ελβετίας, τη Δευτέρα, ο Ντίνος Ντέρης, ο οποίος πάσχει από καρδιακά προβλήματα, και είναι πιθανό να μην δώσει το παρόν. Οι γιατροί του έχουν υπογράψει πιστοποιητικά που τον συμβουλεύουν να αποφεύγει τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας…

Το Δικαστήριο Ποινικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Στέφαν Τσένγκερ, πρέπει να περιμένει πρακτικές δυσκολίες και μια σειρά προκαταρκτικών ερωτήσεων. Για να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο μια δικαιολογία ή ένας πανδημικός περιορισμός – οι κατηγορούμενοι έχουν την κατοικία τους στην Ισπανία, το Κατάρ και την Ελλάδα. Μάλιστα για το λόγο αυτό το Δικαστήριο εχει ζητήσει μία εξαίρεση για τους υπόπτους από την καραντίνα, ώστε να μπορέσουν να δώσουν το παρόν τους. Κι αυτό γιατί ήδη στην πρώτη τους κλήση είχαν απουσιάσει… Οπότε ένα νέο φιάσκο όπως εκείνο του Απριλίου θα ήταν ότι το χειρότερο.

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS

Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ