aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Παρανομούν ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΕΛ.ΑΣ.

Σοβαρά ερωτηματικά και ζητήματα προκύπτουν από την έγγραφη απάντηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, στο αίτημα της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας, ότι το υλικό που κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα στο «Γ. Καραϊσκάκης» έχει σβηστεί. Βάση του νόμου αρμόδια για τη διαχείριση και διαφύλαξη του υλικού – σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις – είναι η αστυνομία.

Εξαιρείται από το νόμο το φαληρικό γήπεδο; Αν ναι με απόφαση τίνος; Η ΕΛ.ΑΣ. δεν εφαρμόζει το νόμο; Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και η ΓΓΑ τι άποψη έχουν; Το ζήτημα παρακολουθεί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία – σύμφωνα με πληροφορίες του SentraGoal.gr – φέρεται αποφασισμένη να φτάσει το θέμα στα άκρα.

Τον «ασκό του Αιόλου» φαίνεται πως ανοίγει η υπόθεση με τα επεισόδια στον ημιτελικό του κυπέλλου, μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, στο «Γ. Καραϊσκάκης». Αλλά και όσα κατήγγειλε η ΠΑΕ Πλατανιάς ότι συνέβησαν, στο ίδιο γήπεδο, στην αναμέτρηση πρωταθλήματος με τους «ερυθρόλευκους» (1/4).

Η απάντηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός – ότι το υλικό και στις δύο περιπτώσεις – έχει σβηστεί, αντί να «κλείνει» το θέμα, το «ανοίγει» περισσότερο. Γιατί προκύπτει σαφής παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Και μάλιστα, όχι μόνο για τη διαχείριση και διαφύλαξη του υλικού. Αλλά και για το αν τελικά η ΕΛ.ΑΣ έχει τον έλεγχο και εφαρμόζει – ως έχει υποχρέωση – το νόμο.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β 1802/20.08.2015) «οι χώροι που εποπτεύονται είναι: ο αγωνιστικός χώρος, οι κερκίδες, οι διάδρομοι των αποδυτηρίων, ο αμέσως εξωτερικά περιβάλλων χώρος, οι βοηθητικές εγκαταστάσεις όπως βοηθητικά γήπεδα, χώροι αναψυχής κ.ά.), οι εγγύς της αθλητικής εγκατάστασης χώροι προσέγγισης των θεατών προς την αθλητική εγκατάσταση και οι χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων» (άρθρο 2, παράγραφος 1).

«Η χρήση, και η λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας ανήκει αποκλειστικά στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία έχει τις υποχρεώσεις του υπεύθυνου επεξεργασίας, σύμφωνα με το Ν. 2472/1997» (άρθρο 6, παράγραφος 1). Πως λοιπόν η ΠΑΕ Ολυμπιακός έσβησε το υλικό;

«Τα δεδομένα, τα οποία έχουν καταγραφεί, αποθηκευτεί, και αναπαραχθεί με οποιοδήποτε τρόπο, τηρούνται και φυλάσσονται από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η συγκεκριμένη αθλητική εγκατάσταση, σε ειδικά προς τούτο διαμορφωμένο και φυλασσόμενο χώρο» (άρθρο 7, παράγραφος 1). Γίνεται αυτό; Αν ναι πως σβήστηκε το υλικό; Αν όχι γιατί δε γίνεται;

Το υλικό «καταστρέφεται με σχετικό πρωτόκολλο, μετά την πάροδο τριμήνου από την ημερομηνία διεξαγωγής της αθλητικής συνάντησης». Μόνο όμως εάν «κατά τη διεξαγωγή της αθλητικής συνάντησης δεν έχουν προκύψει ενδείξεις πράξεων βίας και τέλεσης ποινικών αδικημάτων» (άρθρο 7 παράγραφος 2)…

«Στις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί ενδείξεις βίας και αξιόποινων πράξεων, τα αποθηκευμένα δεδομένα διαβιβάζονται από το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα στο οικείο πειθαρχικό όργανο και, με τη σχετική δικογραφία, ως προανακριτικό υλικό, στην αρμόδια Εισαγγελική ή Ανακριτική Αρχή, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και ειδικότερα την παράγραφο 9 του άρθρου 2 του Ν. 4326/2015» (άρθρο 7 παράγραφος 3).

Το Αστυνομικό Τμήμα Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά – στην ευθύνη του οποίου είνα το «Γ. Καραϊσκάκης» – διαπίστωσε ενδείξεις βίας και αξιόποινες πράξεις; Αν όχι έχει ενημερώσει την Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας; Αν ναι ακολούθησε όσα επιτάσσει ο νόμος;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ