aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUE«ΠΑΟΚάρα είμαι χάρε μου, την ψυχή μου πάρε μου…» (pics-vids)

«ΠΑΟΚάρα είμαι χάρε μου, την ψυχή μου πάρε μου…» (pics-vids)

Όσα χρόνια και αν περάσουν, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την ημερομηνία αυτή 4-10-99, όταν η οικογένεια του ΠΑΟΚ βυθίστηκε στο πένθος.

«Δικέφαλέ μου κάποτε για σένα, έξι παιδιά φύγαν από τη ζωή. Τους πήρε η αγάπη τους για σένα, μα πάντα θα ναι ζωντανοί… Αδέρφια μας εκεί ψηλά που ζείτε, παρέα μας φωνάξτε δυνατά… Να ξέρετε, εσείς μας οδηγείτε από το ’99».

Με το παραπάνω σύνθημα ο κόσμος του ΠΑΟΚ τιμάει σε κάθε παιχνίδι αυτά τα έξι αδικοχαμένα αετόπουλα, για τα οποία η μοίρα έμελλε να παίξει το πιο άσχημο παιχνίδι.

Το χρονικό μιας τραγωδίας

Ήταν 4 Οκτωβρίου 1999, όταν ο κόσμος του Δικεφάλου αλλά και όλη η φίλαθλη Ελλάδα βυθίστηκε στο πένθος, παρατηρώντας αμήχανα μια ακόμα ανείπωτη τραγωδία.

Ο ΠΑΟΚ είχε καταφέρει να πάρει την ισοπαλία κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, χάρη σε γκολ του Νάγκμπε, με τον κόσμο του Δικεφάλου να ξεκινάει το ταξίδι της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη.

Περίπου δυο χιλιόμετρα πριν από τα Τέμπη, δηλαδή μιάμιση ώρα πριν τον τελικό προορισμό, συνέβη μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, όπου ο χρόνος… πάγωσε δια παντός.

Στις 04:30 τα ξημερώματα, το λεωφορείο της εταιρίας «Relax Travel», που μετέφερε 77 οπαδούς του ΠΑΟΚ, επιχείρησε προσπέραση, με αποτέλεσμα να μπει στο αντίθετο ρεύμα και να συγκρουστεί με διερχόμενο φορτηγό, θανατώνοντας ακαριαία τους Χαράλαμπο Ζαπουνίδη( 20 ετών}, Δημήτρη Ανδρεαδάκη (25 ετών), Χριστίνα Τζιόβα (18 ετών), Αναστάσιο Θέμελη (22 ετών), Γεώργιο Γκανάτσιο (22 ετών), Κυριάκο Λαζαρίδη ( 17 ετών) αλλά και τον άτυχο 68χρονο οδηγό του φορτηγού, Αστέριο Αγκζιώτη. Οι έξι αδικοχαμένοι οπαδοί των «ασπρόμαυρων» ήταν μέλη του Συνδέσμου Φίλων ΠΑΟΚ Κορδελιού.

Παράλληλα τραυματίστηκαν 33 οπαδοί στο σύνολο, με τον πιο σοβαρά από αυτούς, τον Χαράλαμπο Τσολακίδη, ο οποίος έχασε το αριστερό του πόδι στην τραγωδία των Τεμπών.

Σε εκείνο το μοιραίο βράδυ για την οικογένεια του ΠΑΟΚ, είχε γίνει γνωστό μετά το δυστύχημα, πως ο οδηγός του λεωφορείου Κ.Μ., άλλαξε θέση για να οδηγήσει ο 19χρονος τότε γιος του Γ.Ν., (σ.σ. είχε γίνει στάση στο Βελεστίνο) ο οποίος ήταν φαντάρος.

«Τέτοιες ώρες τα λόγια αποδεικνύονται ανίκανα να περιγράψουν τα συναισθήματα…»

Λίγη ώρα μετά την μοιραία σύγκρουση στα Τέμπη, ενημερώνονται ο Γιώργος Μπατατούδης (σ.σ. ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ) και ο Θανάσης Ακριβόπουλος (σ.σ. αντιπρόεδρος της ΠΑΕ), οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα δυσάρεστα νέα σε όλη την οικογένεια του ΠΑΟΚ.

Στην γραπτή του δήλωση, ο Γιώργος Μπατατούδης είχε αναφέρει: «Είμαι βαρύτατα συγκλονισμένος από την τραγωδία που έπληξε την οικογένειά μας. Τέτοιες ώρες η οδύνη είναι μεγάλη και κοινή για όλους μας, από τον πρόεδρο ως τον απλό φίλαθλο. Τέτοιες ώρες τα λόγια αποδεικνύονται ανίκανα να περιγράψουν τα συναισθήματα και είναι συνεπώς περιττά».

«Μια τραγική Δευτέρα μετά από ένα χαρούμενο Σαββατοκύριακο. Είναι ημέρα οδύνης για όλους μας. Ήταν παιδιά της οικογένειάς μας» σημείωνε την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ Θανάσης Κατσαρής, μη μπορώντας να αρθρώσει τον λόγο του.

Τα συλλυπητήρια και η κίνηση του «Super 3»

Εκείνη την ημέρα, τα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατακλύστηκαν από τηλεφωνήματα και τηλεγραφήματα και μεταξύ άλλων, τηλεγράφημα είχε στείλει και ο μεγαλύτερος σύνδεσμος του Άρη, ο «Super 3», όπου είχε εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια και σε ένδειξη πένθους δεν είχε πραγματοποιήσει την ραδιοφωνική εκπομπή που είχε τότε.

Η συγκλονιστική μαρτυρία του οπαδού του ΠΑΟΚ

Ένας από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ που βρισκόταν μέσα στο συγκεκριμένο λεωφορείο, ήταν ο Ηλίας Βλαχόπουλος, μέλος του Σ.Φ. ΠΑΟΚ Κορδελιού.

Από την πλευρά του είχε μιλήσει στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, Arena FM 89,4 και γυρνώντας το χρόνο πίσω, είχε αναφέρει: «Δεν μπορούν να ξεχαστούν, σου μένουν μια ζωή. Γυρνούσαμε από την Αθήνα, κοιμόμασταν γιατί ήταν πέντε παρά ξημερώματα. Το ασθενοφόρο ήρθε γρήγορα, αλλά ο θάνατος ήταν ακαριαίος.

Μέσα στον ύπνο….Οι πέντε ήταν στον πάνω όροφο. Ήμουν δυο θέσεις πίσω από τον Ανδρεαδάκη στον κάτω όροφο…Ο οδηγός είχε βάλει τον γιο του. Μιλούσαμε με τον οδηγό και του είπαμε αν είσαι κουρασμένος πάρε τηλέφωνο να στείλουν έναν άλλο. Ξεκινήσαμε με τον κανονικό οδηγό και στο δρόμο άλλαξε. Ήταν να γίνει. Το πανό εκείνο το έχουμε στο σύνδεσμο και δεν το βγάζουμε. Έχει αίματα πάνω, με αυτό σκεπάσαμε τα δυο παιδιά. Το έχουμε και δεν το βγάζουμε. Ισχύει ότι περνούν οπαδοί άλλων ομάδων και βάζουν δικά τους κασκόλ επάνω στο μνημείο των οπαδών. Και αυτοί οπαδοί είναι όπως και εμείς…».

«ΠΑΟΚΑΡΑ ΕΙΜΑΙ ΧΑΡΕ ΜΟΥ, ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΠΑΡΕ ΜΟΥ»

Λίγες ημέρες αργότερα από το δυστύχημα, η εφημερίδα της «Θύρας 4» είχε κυκλοφορήσει έχοντας εξώφυλλο με μεγάλα γράμματα «ΠΑΟΚΑΡΑ ΕΙΜΑΙ ΧΑΡΕ ΜΟΥ, ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΠΑΡΕ ΜΟΥ», αφιερώνοντας τον τίτλο στους έξι οπαδούς του Δικεφάλου που έχασαν τόσο άδικα την ζωή τους.

Στο μνημείο που έχει στηθεί στα Τέμπη, υπάρχουν τα ονόματα των έξι αδικοχαμένων φίλων του ΠΑΟΚ, με την επιγραφή “η αγάπη τους για τον ΠΑΟΚ τους έφερε εδώ, τους άφησε εδώ και συνεχίζει παραπέρα”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ