aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΠΑΟΚ: Πρώτη φορά χωρίς χειμωνιάτικα «ψώνια» μετά από 30 χρόνια!

ΠΑΟΚ: Πρώτη φορά χωρίς χειμωνιάτικα «ψώνια» μετά από 30 χρόνια!

Συνολικά 105 ποδοσφαιριστές έχουν έρθει από το 1981 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019 (ο Γιάννης Ψαρράς ήταν ο πρώτος, ο Ίνγκι Ίνγκασον ο τελευταίος) στην Τούμπα μεσούσης της περιόδου, ωστόσο φέτος οι πρωταθλητές Ελλάδας έμειναν στο… μηδέν!

Οι «ασπρόμαυροι» δεν κινήθηκαν, λόγω και του FFP, όπως θα ήθελαν στο χειμερινό παζάρι, αποχώρησε μόλις ένας ποδοσφαιριστής από το ρόστερ της ομάδας (ο νεαρός Αντώνης Γαϊτανίδης πήγε δανεικός στον Απόλλωνα Σμύρνης), ο Γιάννης Μυστακίδης έλυσε το συμβόλαιο του για να συνεχίσει την καριέρα του στην Ολλανδία (Ντε Γκράαφσαπ), ενώ ο Ροδρίγο Ρέι πήγε δανεικός στη Γοδόι Κρουζ.

Οι… μηδέν παίκτες του φετινού χειμερινού παζαριού είναι ένα σπάνιο φαινόμενο για τα δεδομένα του συλλόγου, το συναντάμε σε τέσσερις περιόδους τη δεκαετία του ’80 (1982-83, 1983-84, 1985-86, 1986-87) και ασφαλώς δεν θυμίζουν σε τίποτα τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη των προηγούμενων χειμώνων (μέχρι και το 1995 η μεταγραφική περίοδος ήταν το μήνα Δεκέμβριο και από το 1997 άρχισε να γίνεται το μήνα Ιανουάριο).

Από τον χειμώνα του 2013 μέχρι και πέρσι είχαν αγοραστεί, συνήθως πολύ ακριβά, 26 ποδοσφαιριστές, με κορυφαία την αγορά του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς από την Λέγκια Βαρσοβίας αντί 1,9 εκατ. ευρώ, όμως φέτος πλην ελαχίστων περιπτώσεων (Ράφα Σοάρες, Νεμάνια Νίκολιτς) ο «Δικέφαλος» δεν ασχολήθηκε και ιδιαίτερα παρά το γεγονός ότι ο Αμπέλ Φερέιρα πίεσε, όσο μπορούσε από την πλευρά του, προκειμένου η ομάδα να ενισχυθεί στις θέσεις του αριστερού μπακ και του σέντερ φορ.

Είναι δεκάδες οι ιστορίες και τα πρόσωπα που σχετίζονται με τα χειμερινά «ψώνια» του «Δικεφάλου», με τον Κώστα Φρατζέσκο και τον Λίνο να είναι, μετά τον Πρίγιοβιτς, οι πιο πετυχημένες κινήσεις που καταγράφηκαν τέτοιο καιρό πριν από πολλά χρόνια. Υπάρχουν και ποδοσφαιριστές, που ήρθαν στην Τούμπα στα μέσα της σεζόν, έδειξαν ότι θα μπορούσαν να αφήσουν… εποχή, αλλά για διαφορετικούς λόγους δεν έμειναν αρκετά στον ΠΑΟΚ. Ένας από αυτούς, ο καλύτερος Ολλανδός που έχει ποτέ φορέσει, την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Ο Φρανς Φαν Ρόι αποκτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1994, δανεικός από την Σταντάρ Λιέγης και σε 21 αγώνες έβαλε 7 γκολ.

Σπουδαίες ήταν οι πρώτες κινήσεις με την υπογραφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς το 2000. Στην Τούμπα ήρθε ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, Δημήτρης Ναλιτζής από τον Πανιώνιο, ο Βασίλης Μπορμπόκης «επαναπατρίστηκε» για να παίξει δίπλα στον αγαπημένο του προπονητή, ο οποίος φυσικά χρεώνεται και το φιάσκο με τον Σέρβο Βίντακ Μπράτιτς, ο οποίος κόστισε 700 εκατομμύρια δραχμές, αλλά έπαιξε ελάχιστα ματς. Ένα χρόνο νωρίτερα οι μεταγραφές των Αδόλφο Βαλένσια και Μπόμπαν Κρτσμάρεβιτς προκάλεσαν τριγμούς στις σχέσεις διοίκησης και Αγγελου Αναστασιάδη, ουσιαστικά από τη μέρα που αποκτήθηκαν, ο Ελληνας τεχνικός μετρούσε αντίστροφα…

Αν και πολύ ψηλά στη βαθμολογία τον χειμώνα του 2004 ο «Δικέφαλος» του Γούμενου και του Αναστασιάδη αποφάσισε να κάνει εννιά, ναι καλά διαβάσατε, μεταγραφές τον Ιανουάριο! Ανάμεσα τους ένας αμυντικός από την Κατερίνη, που άκουγε στο όνομα Στέλιος Μαλεζάς, ο έτερος Αμαεφούλε, ο Θένγκοντ, με τον αδερφό του Ναπολέον να έχει αποχωρήσει τον Δεκέμβριο, αλλά και ο Λιάσος Λουκά από την Σαλαμίνα. Όμως, το καλοκαίρι ο Κύπριος έπαιξε κατά της Μακάμπι Τελ Αβίβ για τα προκριματικά του Champions League, ξεχνώντας πως είναι τιμωρημένος από αγώνα του στο Ιντερτότο, με αποτέλεσμα την τιμωρία του ΠΑΟΚ με τον μηδενισμό του στο εντός έδρας παιχνίδι με τους ισραηλινούς!

Σ’ εκείνη τη μεταγραφική περίοδο αποκτήθηκαν τρεις ποδοσφαιριστές στη θέση του τερματοφύλακα (Ανδριόπουλος, Λαμπάκης, Φερνάντες) φτάνοντας στους επτά στο ρόστερ του μαζί με τους Ατματσίδη, Τοχούρογλου, Πουρλιοτόπουλο και Βασιλειάδη! Ένα χρόνο αργότερα οι «ασπρόμαυροι» έκαναν νέο… ρεκόρ προχωρώντας στα μέσα της σεζόν στη λύση των συμβολαίων με εννιά (Αμαεφούλε, Κανακούδης, Χάγκαν, Κούτσης, Μάρκος, Γαρπόζης, Βόκολος, Λαμπάκης, Ατματσίδης) ποδοσφαιριστές.

Το 2008 ο ΠΑΟΚ αποκτώντας το πλεονέκτημα της παράτασης της μεταγραφικής περιόδου κατά μια ημέρα, που αποφάσισε η ΕΠΟ λόγω του τετραήμερου εθνικού πένθος που κηρύχθηκε στη χώρα μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, κατάφερε να κάνει το «colpo grosso», αποκτώντας τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ στα 33 του χρόνια, όσο κι αν έψαξε δεν είχε βρει ομάδα, ο Ζήσης Βρύζας το γνώριζε και τελικά υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον «Δικέφαλο» διάρκειας 1,5 έτους (6 μήνες+1 χρόνο).

Ένα πρόσωπο των ημερών, με την απόφαση του να πάει κόντρα στην κυβέρνηση της ΝΔ αντιδρώντας μετά την εισήγηση της ΕΕΑ για τον ΠΑΟΚ, ο Θόδωρος Ζαγοράκης ήρθε κι αυτός χειμώνα στην Τούμπα. Η μεταγραφή του από την Καβάλα, ας είναι καλά ο Χρήστος Χιονάς και τα χρήματα που πήρε ο συγχωρεμένος Θωμάς Βουλινός από την πώληση του στην Ξάνθη, σηματοδότησε την αρχή μιας σπουδαίας καριέρας ενός ποδοσφαιριστή, που σημάδεψε με την προσωπικότητα και την αξία του, όχι μόνο τον ΠΑΟΚ, αλλά κι ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι μια περίοδος, που στη Θεσσαλονίκη, οι φίλοι του «Δικεφάλου» βρίσκονται στα χαρακώματα εξαιτίας (και) των νέων επαφών με την οικογένεια Βαρδινογιάννη για να την πώληση του Γιώργου Τουρσουνίδη στον Παναθηναϊκό.

«Την ημέρα εκείνη, που έμαθα για την πρόταση του ΠΑΟΚ, είχα ένα δύσκολο πρωϊνό στην προπόνηση. Ο προπονητής της Καβάλας, ο Τέλης Μπατάκης, μας είχε εξουθενώσει και υπήρξε γενικά και μία ένταση μεταξύ μας. Λίγο μετά με ενημερώνουν οι άνθρωποι του ΑΟΚ, ότι πρέπει να πάω στην Ελευθερούπολη να τους συναντήσω. Είπα, πάει αυτό ήταν! Τελικά όμως ήταν για καλό, αφού με ενημέρωσαν για την πρόταση του ΠΑΟΚ. Ως τότε δεν είχα ιδέα ότι με ήθελε ο ΠΑΟΚ», θυμάται ο Ζαγοράκης, που συμφώνησε παρουσία του Βουλινού και του προέδρου του ΑΟΚ, Χρήστου Μπάτση στην Ελευθερούπολη Καβάλας και τρεις ημέρες αργότερα έκανε το ντεμπούτο του με το «10» στην πλάτη, σ’ έναν αγώνα κυπέλλου κόντρα στη Δόξα Δράμας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ