aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΠαναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: «Πράσινη» κυριαρχία στην πρωτεύουσα…

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ: «Πράσινη» κυριαρχία στην πρωτεύουσα…

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ ολοκλήρωσαν χθες την προετοιμασία τους για το σημαντικό αποψινό (19:00) μεταξύ τους αγώνα στο ΟΑΚΑ και αναμφίβολα οι δύο μονομάχοι «καίγονται» για τη νίκη. Το «τριφύλλι» από τη μία επιδιώκει να ανέβει στο πέμπτο σκαλοπάτι της βαθμολογίας κι ακολούθως να δει αν μπορεί να κοιτάξει ψηλότερα.

Ανοίγοντας μία παρένθεση, να υπενθυμίσουμε πως αν ο Παναθηναϊκός στο τέλος της τρέχουσας σεζόν στη Σούπερ Λίγκα, τερματίσει σε θέση η οποία οδηγεί στο Γιουρόπα Λιγκ, δεν θα δικαίωμα συμμετοχής, διότι είναι τιμωρημένος και κληθεί θα εκτίσει την ποινή του. Η ΟΥΕΦΑ στα τέλη του 2017 έδωσε σανίδα σωτηρίας στον Παναθηναϊκό να γλιτώσει τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό, αλλά η διοίκηση του Γιάννη Αλαφούζου ούτε πλήρωσε, ούτε διακανόνισε τις οφειλές της ΠΑΕ και έτσι η τιμωρία από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο τον Απρίλιο του 2018, μιας συμπεριφοράς που θα μνημονεύεται αιώνια στην ιστορία του συλλόγου! Έτσι, ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ για μία χρονιά μέσα στην τριετία 2018-2021, όταν και όποτε καταφέρει να εξασφαλίσει μέσα από το πρωτάθλημα ή το κύπελλο την έξοδο του στην Ευρώπη.

Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να πάρει το διπλό ισχυροποιώντας τη θέση του για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και κάνοντας ακόμη ένα βήμα προς τον μεγάλο του στόχο.

Όσον αφορά στην στατιστική πλευρά του ντέρμπι, σπανίως ο «Δικέφαλος του Βορρά» κατηφορίζει ως φαβορί στην πρωτεύουσα για ντέρμπι με το «τριφύλλι», όπως μαρτυρούν οι αριθμοί των τελευταίων ετών. Ακόμα και τη δεκαετία του 1970, όταν διέθετε την κορυφαία φουρνιά της ιστορίας του, ο ΠΑΟΚ δεν είχε νικήσει ποτέ τον Παναθηναϊκό στην πρωτεύουσα (σ.σ. στις 18/3/1973 πήρε το ματς στα χαρτιά).

Τα τελευταία χρόνια δε, ο «δικέφαλος» δεν έχει αποδείξει την αγωνιστική ενδυνάμωση, που του έχει χαρίσει τα δύο τελευταία Κύπελλα. Αν απομονωθούν τα 10 πιο πρόσφατα ματς στην πρωτεύουσα, ο Παναθηναϊκός κατέχει τη συντριπτική μερίδα του λέοντος κόντρα στον ΠΑΟΚ. Εξαιρείται ο τελικός Κυπέλλου του 2014 που κι αυτός με σκορ 4-1 υπέρ των «πρασίνων» έληξε.

Ξεκίνημα με το 2-1 της 9ης Φεβρουαρίου 2014 και συνέχεια με το 1-1 των πλέι οφ της ίδιας σεζόν, σε ένα ματς που καταγράφηκαν θλιβερά επεισόδια. Έπειτα, οι φίλοι του «τριφυλλιού» έχασαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πιο χορταστικό ντέρμπι των τελευταίων ετών (8/3/2015). Το 4-3 (χατ-τρικ ο Μάρκους Μπεργκ) διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στο «Απόστολος Νικολαΐδης», λόγω τιμωρίας των «πρασίνων».

Ακολούθησε το 2-0 (31/5/2015), το 2-2 (από 2-0) στις 21/2/2016, το 1-1 (15/5/2016) και το 1-0 στις 4/12/2016. Εν συνεχεία το 2-0 για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου στις 12/4/2017 (σ.σ. στη ρεβάνς ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε 4-0). Ακολούθησε το περιβόητο ματς με το κουτάκι μπύρας στο κεφάλι του Βλάνταν Ίβιτς (1-0 στο χορτάρι, 0-3 στα χαρτιά).

Στο συγκεκριμένο ντέρμπι, μάλιστα, ο Μάρκους Μπεργκ σημείωσε το τελευταίο του εν Ελλάδι γκολ, το οποίο αποδείχθηκε ως μη γενόμενο. Τέλος, στις 29 Απριλίου 2018, ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε 3-0 και πανηγύρισε τη μοναδική νίκη του στην Αθήνα εντός αγωνιστικού χώρου. Η προηγούμενη είχε καταγραφεί στις 4 Μαρτίου 2012, όταν είχε επικρατήσει 2-0 σε κεκλεισμένων των θυρών αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ