aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΠαναθηναϊκός: 47 χρόνια από το έπος το Γουέμπλεϊ

Παναθηναϊκός: 47 χρόνια από το έπος το Γουέμπλεϊ

Συμπληρώνονται 47 χρόνια από την πιο «χρυσή» σελίδα στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

Οι «πράσινοι»  αντιμετώπισαν στις 2 Ιουνίου του 1971 τον Άγιαξ, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ και γνώρισαν την ήττα με 2-0 από την θρυλική ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ.

Προπονητής του «τριφυλλιού» στην ξέφρενη πορεία μέχρι τον τελικό, ήταν ο αείμνηστος Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος ανέλαβε επίσημα την τεχνική ηγεσία της ομάδας στις 2 Ιουνίου του 1970. Ο Ούγγρος, θρύλος για το άθλημα του ποδοσφαίρου, έδινε μεγάλο βάρος στην ψυχολογία των παικτών, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη δήλωση του Μίμη Δομάζου πως «το τροπάριό του ήταν άκρως αποτελεσματικό, δεν είχαμε κανένα κόμπλεξ απέναντί τους».

Ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τέσσερις ομάδες για να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, πετυχαίνοντας 16 γκολ στην πορεία του, ενώ δέχθηκε 10. Ο Μίμης Δομάζος ήταν «το μυαλό» της ομάδας, αλλά αυτός που έδινε τις επιθετικές λύσεις ήταν ο Αντώνης Αντωνιάδης. Ο «ψηλός» σημείωσε τα 10 από τα 16 τέρματα, επίδοση που του χάρισε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης.

Το πρώτο «εμπόδιο» ήταν η Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο, την οποία οι «πράσινοι» νίκησαν δύο φορές, 2-1 εκτός έδρας και 5-0 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ακολούθησαν οι αναμετρήσεις με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας από την -τότε- Τσεχοσλοβακία. Ο Παναθηναϊκός έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι, εκεί όπου επικράτησε με 3-0, με αποτέλεσμα η ήττα του 2-1 στην Μπρατισλάβα στη ρεβάνς να έχει… γλυκιά γεύση.

Στους προημιτελικούς το «τριφύλλι» αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον και απέσπασε ισοπαλία 1-1 στο «Γκούντισον Παρκ». Το εκτός γκολ του Αντωνιάδη αποδείχθηκε «χρυσό», καθώς στη ρεβάνς οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα (0-0), με το αποτέλεσμα αυτό να στέλνει τον Παναθηναϊκό στους «4».

Εκεί, οι παίκτες του Φέρεντς Πούσκας αντιμετώπισαν τον Ερυθρό Αστέρα. Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν 4-1 στο Βελιγράδι, αλλά το γκολ του Αριστείδη Καμάρα αποδείχθηκε καθοριστικό. Και αυτό, γιατί στη ρεβάνς ο Παναθηναϊκός νίκησε 3-0 με δύο γκολ του Αντωνιάδη και ένα του Καμάρα και πήρε το «εισιτήριο» για τον τελικό με αντίπαλο τον Άγιαξ.

Ο «Αίαντας» του Ρίνους Μίχελς, στο ρόστερ του οποίου δέσποζε ο Γιόχαν Κρόιφ, αποδείχθηκε αξεπέραστο «εμπόδιο» για τον Παναθηναϊκό στον τελικό στις 2 Ιουνίου του 1971 (21:45 ώρα Ελλάδας, μέρα Τετάρτη) στον «ναό» του ποδοσφαίρου, τον οποίο παρακολούθησαν 83.176 θεατές. Ο Βαν Ντάικ με κεφαλιά έδωσε νωρίς το προβάδισμα στον Άγιαξ, ενώ το όνειρο για το «τριφύλλι» έλαβε τέλος με το αυτογκόλ του Άνθιμου Καψή, μετά από σουτ του Χάαν, τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα.

Ο Μίμης Δομάζος μετά τη λήξη του αγώνα δήλωσε: «Αν και δεν σηκώσαμε το Κύπελλο, νιώσαμε όλοι υπερήφανοι. Το όνομα της χώρας μας ακούστηκε σε όλη τη Γη. Μακάρι να ξαναβρεθεί κι άλλη ελληνική ομάδα, να πετύχει αυτό τον άθλο».

Οι συνθέσεις του τελικού:

ΑΓΙΑΞ: Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ, Χούλσοφ, Ράιντερς (46΄ Μπλάνγκενμπουργκ), T. Μιούρεν, Νέεσκενς, Σβαρτ (46΄ Χάαν), Φαν Nτάικ, Κρόιφ, Κάιζερ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Oικονομόπουλος, Tομαράς, Bλάχος, Eλευθεράκης, Kαμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Kαψής

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ