aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ουζουνίδης για όλα

Για τον κορμό που παλεύει να κρατήσει τα… κουτάκια που έχει κάνει με θέσεις και ονόματα στην μεταγραφική λίστα με το Νίκο Λυμπερόπουλου, τους διαλόγους του με τον Γιάννη Αλαφούζο, τα ματς με ΠΑΟΚ, τον Ίβις, ακόμα και για μπάσκετ και Ομπράντοβιτς, μίλησε ο Μαρίνος Ουζουνίδης σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Sport Fm.

Αναλυτικά όσα είπε:

-Για τα μηνύματα ενθουσιασμού του κόσμου του Παναθηναϊκού μετά και τη χθεσινή νίκη και γιατί πανηγύρισε και ο ίδιος τα γκολ και τη νίκη: «Ήταν και οι συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί πριν το ματς. Με τον ΠΑΟΚ υπήρχαν θέματα και στον ημιτελικό Κυπέλλου και στο πρώτο ματς των play offs. Περιμέναμε μια αντίδραση, ο εγωισμός μας είχε θιχτεί και θέλαμε να δείξουμε ότι δεν το αξίζαμε όλο αυτό. Είχαμε πολλές απουσίες, με πολλά νέα παιδιά και μάλιστα είχα πει μήπως να είναι ο κ. Σάμιος στον πάγκο. Όλα αυτά μας έβγαλαν μια ένταση, είχαμε καλό κλίμα πριν το παιχνίδι και το είπα στα παιδιά.

Το τι είπα θέλω να το κρατήσω για μας. Είπα ότι Παναθηναϊκός σημαίνει μαχητική ψυχή κι έτσι έπρεπε να μπούμε στο παιχνίδι. Με τα προβλήματα που είχαμε δεν ήταν εύκολο να βγάλουμε πολλή ποιότητα, οπότε έπρεπε να αντιδράσουμε κάπως αλλιώς. Με επηρέασε πολύ και η συνέντευξη του Βιγιαφάνιες, που είπε πως πρέπει να παίξουμε σαν άντρες. Το χρησιμοποίησα στην ομιλία μου. Νομίζω πως αντιδράσαμε και χάρηκα πάρα πολύ, γιατί έβλεπα και πριν το ματς πώς ετοιμάζονταν τα παιδιά. Το χάρηκα ακόμη περισσότερο στο τέλος του αγώνα, στο πώς πανηγυρίζαμε. Μπορεί βαθμολογικά να μην ήταν πολύ σημαντικό για μας, αλλά θα μπορούσε να είναι αν κέρδιζε ο Πανιώνιος. Μου αρέσει που γινόμαστε ομάδα, που έχουμε αυτό το δέσιμο, υπάρχει σεβασμός μεταξύ μας, είτε παίζει είτε δεν παίζει και το έχουν εκτιμήσει σε μένα οι παίκτες, γιατί ο μόνος λόγος που κάποιος δεν παίζει είναι αγωνιστικός. Είχα πει στους παίκτες πως θα έχουν έναν δίκαιο προπονητή».

-Για τη μεταστροφή της ψυχολογίας της ομάδας: «Μάλλον είμαι καλός (γέλια). Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Γενικά είμαι αληθινός, αυτό που πιστεύω το βγάζω και φαίνεται. Με έβλεπαν ακόμη και μετά από κάτι άσχημο με αυτοπεποίθηση. Η εικόνα του προπονητή επηρεάζει τον παίκτη. Ποτέ δεν ήμουν λυπημένος, σκεπτικός, προσπαθούσα να βγάζω μια θετική αύρα και οι παίκτες μου ήταν θετικοί δέκτες».

-Για την κατάσταση που παρέλαβε την ομάδα: «Υπήρχαν αρκετά προβλήματα, από άποψη ψυχολογίας, νοοτροπίας, φυσικής κατάστασης. Μπορώ να δικαιολογήσω την προηγούμενη κατάσταση γιατί ίσως έδωσαν περισσότερη βαρύτητα για την πρόκριση στους ομίλους. Ίσως όμως έπρεπε στη συνέχεια να δουλευτεί καλύτερα η ομάδα εκεί. Δεν ήταν στα στάνταρ που θέλαμε, γιατί κι εγώ θέλω να πιέζει η ομάδα μου. Αν βλέπατε την ομάδα από το πώς έτρεχε τότε και πώς τρέχει τώρα, θα καταλάβετε τη διαφορά. Γι’ αυτό κι έγινε η αλλαγή. Πάντως κανένας προπονητής δεν θέλει να κάνει κακό σε μια ομάδα. Μπορεί να κάνει λάθη και τα πράγματα να μην έρθουν όπως θέλει, αλλά κανένας δεν θέλει να κάνει κακό στην ομάδα του».

-Για την αποχώρηση του Λέτο: «Σεβασμός, μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα για μας. Δεν θέλω να μιλήσω για τους λόγους (σ.σ. που αποχωρεί). Σε όλα τα ματς που ήμουν εγώ σε όσα ματς τον χρειαζόμουν ήταν εκεί. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση έπρεπε να πάρουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Ίσως αυτή να ήταν η δυσκολότερη».

-Για το κομβικό σημείο που θεωρεί πως άρχισε η ομάδα του να παίζει καλά: «Ήμασταν τρεις ομάδες. Στην αρχή με Ιμπάρμπο, Γουακάσο και όλους αυτούς. Ξαφνικά δημιουργήθηκε το θέμα που δεν ήθελαν να έρθουν στη Λάρισα και εκεί για μένα είχαν τελειώσει, γιατί δεν αλλάξανε κιόλας. Άλλο να σου ζητήσει κάποιος συγγνώμη. Από τη νοοτροπία που έβγαζαν στις προπονήσεις για μένα είχαν τελειώσει. Άλλο να χάσεις έναν ή δύο παίκτες κι άλλο όλη την ομάδα. Δεν μπορώ να συνεργαστώ με παίκτες που δεν θέλουν να παίξουν. Τότε δεν ήθελαν να παίξουν. Το Γενάρη ήταν μια άλλη ομάδα, με τις αποχωρήσεις παικτών και το Κόπα Άφρικα. Έπαιξαν παίκτες που ήταν πολύ καιρό έξω και δεν μπορούσαν να παίζουν Κυριακή-Τετάρτη. Για μένα κομβικό ματς ήταν με τον Λεβαδειακό.

Μετά το ματς είπα “εγώ φταίω”. Δεν είχα επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα, αλλά στην εικόνα. Κατάλαβα πως δεν θα μπορούσαμε να παίξουμε όπως ήθελα, γι’ αυτό έπρεπε να πάμε σε ένα διαφορετικό στυλ. Εκεί άλλαξε όλο το σκεπτικό μου πάνω στην αγωνιστική ταυτότητα που έπρεπε να δώσω στον Παναθηναϊκό. Ήθελα ένα διαφορετικό στυλ, που οι υπάρχοντες παίκτες δεν μπορούσαν να μου δώσουν. Είχα όμως στο μυαλό μου πως με τους παίκτες που έρχονται θα έκανα άλλα πράγματα. Ο Εμποκού πριν φύγει για το Κόπα Άφρικα έδειξε πως μπορεί να μου δώσει πράγματα. Άρχισε η αλλαγή από το παιχνίδι με τον ΠΑΣ κι εκεί άρχισαν και οι παίκτες να πιστέψουν παραπάνω. Βρήκαμε και λίγο παραπάνω χρόνο να δουλέψουμε, γιατί πριν είχαμε κάθε τρεις μέρες παιχνίδι. Επικεντρωθήκαμε τότε πολύ στη δουλειά, πώς θα κάνουμε επιθέσεις με 4-2-3-1, πώς θα παίζουμε με 3-5-2 και με τις προσθήκες, όπως του Κλωναρίδη, που μπορεί να μην έκανε κλικ στον κόσμο αλλά θεωρούσα ιδανικό για τον Μπεργκ, άλλαξε η εικόνα της ομάδας».

-Για την παρουσία του Κλωναρίδη: «Τον Βίκτωρα ήθελα να τον πάρω στον Πανιώνιο. Δεν τον σκεφτόμουν για τα άκρα, θεωρώ πως μπορεί να δώσει περισσότερα δίπλα στον επιθετικό. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο θέλει ταχύτητα και η παρουσία του έκανε πιο ελεύθερο το παιχνίδι του Μπεργκ. Αυτό μας βοήθησε. Ο Μπεργκ βρήκε το άλλο του μισό στον Βίκτωρα. Στα προηγούμενα παιχνίδια που ήταν σχεδόν μόνος του μπροστά είχε πρόβλημα, γιατί η ομάδα δεν είχε το καθαρό δεκάρι. Ακόμη και με τον Εμποκού, οπότε έπρεπε να βρω έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά που έπρεπε για να φτιάξουμε μια καλή ομάδα».

-Για τα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα: «Μπορούσαμε να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν θα επικεντρωθώ σε διαιτησίες κλπ. Αλλά μπορούσαμε βάσει εικόνας να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα, όπως με Ηρακλή ή Ξάνθη. Δεν είναι λογικό να έχουμε άλλο πρόσωπο στη Λεωφόρο και διαφορετικό εκτός έδρας. Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη πίστη. Αυτό σιγά-σιγά το αλλάξαμε».

-Για όσους τον θεωρούσαν αμυντικό προπονητή: «Στον Πανιώνιο πέρσι δεχτήκαμε τις λιγότερες τελικές. Είναι ανάλογα με την ομάδα που έχεις. Πάντως στους μήνες που ήμουν ζήτημα ήταν να έκανα μια προπόνηση αμυντική. Όλες μου οι προπονήσεις αφορούσαν στην επίθεση και στην πίεση στην μπάλα. Αλλιώς επιτίθεσαι με τον Πανιώνιο και αλλιώς με τον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει δέκα αμυντικούς και οι άλλες ομάδες πέντε. Γι’ αυτό άλλαξε πολλά μετά το ματς με τον ΠΑΣ. Το ‘εγώ φταίω’ που είχα πει μετά το ματς με τον Λεβαδειακό δεν ήταν τυχαίο. Έπρεπε να αλλάξω πράγματα και το νέο στυλ παιχνιδιού έδωσε στους παίκτες μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Να παίζουμε μπάλα, να είμαστε κυρίαρχοι και έχοντας φυσική κατάσταση για να μπορέσουμε να το στηρίξουμε αυτό καταφέραμε σιγά-σιγά να αλλάξουμε».

-Για το μήνυμα ενός φιλάθλου πως εμπνέει τον κόσμο του Παναθηναϊκού όπως ο Γιάννης Κυράστας και γενικά την εκτίμηση των φιλάθλων: «Ίσως επειδή είμαι αληθινός. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να με θεωρούν σε αυτό το επίπεδο. Μακάρι να συνεχιστεί. Στο ποδόσφαιρο είναι δύσκολα τα πράγματα, τη μια στιγμή είσαι καλός και την άλλη όχι. Ο κόσμος πάντως θέλει κάποιον αληθινό στον πάγκο».

-Για την ήπια στάση του απέναντι στη διαιτησία και την αποφυγή δηλώσεων: «Όταν ήμουν απέξω από την ομάδα έβλεπα πράγματα που δεν μου άρεσαν, όπως κάποιες δηλώσεις ή συμπεριφορές. Είμαστε σε μια μεγάλη ομάδα και μέσα στο γήπεδο πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα. Όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι, δεν πρέπει να χάνουμε το χρόνο μας. Εμείς πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με το ποδόσφαιρο. Νομίζω πως το κάναμε σε έναν μεγάλο βαθμό».

-Για τη στάση του μετά τον αποκλεισμό από τον ΠΑΟΚ με τη διαιτησία Κύζα: «Το περίμενα και είχα πει στους παίκτες πως ο μόνος τρόπος να δυσκολέψουμε τα πράγματα είναι να πετύχουμε κάποιο γκολ και να παίξομε ποδόσφαιρο. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να σκοράρουμε. Μετά τον αποκλεισμό παρά τα όσα έγιναν ήθελα να ξεφύγουμε από αυτή τη λογική. Σίγουρα είμαστε επαγγελματίες, χάνουμε έναν στόχο και μια ευκαιρία όπως η κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά από εκεί και πέρα όταν δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι δεν πρέπει να ασχολείσαι και να κάνεις ό,τι μπορείς να αλλάξεις για να γίνεις καλύτερος. Την επόμενη μέρα είπα στους παίκτες πως η κατάσταση είναι αυτή. Το εύκολο είναι να τα παρατήσουμε, το δύσκολο να παλέψουμε. Ήμουν ξεκάθαρος, τους είπα πώς έχουν τα πράγματα».

-Για τη στάση των παικτών του: «Ξέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Εύκολο δεν είναι, γι’ αυτό είναι περήφανος γι’ αυτά τα παιδιά. Παρά τα όσα έχουν συναντήσει μέσα στο γήπεδο έδωσαν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε κοντά στους παίκτες και ότι θέλουμε να βοηθήσουμε. Τα παιδιά το εκτίμησαν αυτό».

-Για το κουτάκι στον Ίβιτς: «Πρέπει να σέβεσαι τον αντίπαλό σου. Όση κόντρα κι αν υπάρχει. Αν δεν υπάρχει κάτι τόσο χοντρό, δεν υπάρχει λόγος να φύγεις. Το κουτάκι δεν ήταν κάτι τόσο χοντρό. Σίγουρα το καταδικάζουμε αυτό που έγινε, γιατί είναι επαγγελματίας και οικογενειάρχης. Η αντίδραση του προπονητή και του ΠΑΟΚ ήταν υπερβολική. Ο προπονητής από μόνος του δεν έκανε κάτι. Έτσι πιστεύω, δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή όχι. Σίγουρα εκείνη τη στιγμή από το χτύπημα έχεις το φόβο ότι μπορείς να πάθεις κάτι, αλλάο Ίβιτς έχει παίξει με δεμένο κεφάλι και με πολύ χειρότερα χτυπήματα. Εγώ στη θέση του δεν θα το έκανα αυτό, να είστε σίγουροι. Καταδικάζω την ενέργεια από τον οπαδό μας. Όλα τα άλλα κανείς μας δεν ξέρει».

-Για το θέμα του Μολέδο: «Ο Μολέδο το μετάνιωσε, το κατάλαβε την ίδια μέρα, αλλά μετά ήταν αργά. Μου είπε πως δεν αισθάνεται καλά πριν την προπόνηση, ψυχολογικά. Εγώ του είπα μπράβο για τη συμπεριφορά του στον αγώνα με τον Πανιώνιο που έπαιζε με μάσκα. Το λόγο που είχε στο μυαλό του δεν τον ξέρω. Πολλές φορές επηρεάζεται από καταστάσεις και οι αντιδράσεις του ήταν παρορμητικές. Του είπα πως έκανε λάθος και δεν μπορούσα να τον πάρω στην αποστολή. Είναι κάτι που θα το δούμε μέσα στην ομάδα. Είναι άλλο να τιμωρηθεί κι άλλο να του πάρουμε το κεφάλι. Θα μιλήσουμε. Έχει δείξει ότι ήθελε να παίξει τρεις μέρες πριν. Έκανε λάθος, το πώς θα το χειριστούμε είναι μέσα στην ομάδα. Δεν τελειώνεις κάποιον επειδή έκανε ένα λάθος. Όλοι κάνουμε λάθη. Το θέμα είναι να το καταλάβει και να δείξει με τη συμπεριφορά του πως είναι 100% εκεί. Για παράδειγμα χθες ο Βιγιαφάνιες δεν μπορούσε να παίξει. Τέτοιους παίκτες θέλω. Ίσως επειδή είχε και κάτι οικογενειακά θέματα και επηρεάστηκε».

-Για τον Γουακάσο: «Αγωνιστικά ο Γουακάσο είναι ένας πολύ καλός παίκτης, αρκεί να θέλει να παίξει για την ομάδα. Εκείνο το διάστημα δεν ήθελε. Αν θέλει είναι ένας πολύ καλός παίκτης για την ομάδα. Αυτά θα τα χειριστεί ο Λυμπερόπουλος. Δεν μπορείς να κάψεις έναν παίκτη της ομάδας, που έχει συμβόλαιο. Θα δούμε, είναι θέματα που θα τα χειριστεί ο τεχνικός διευθυντής».

-Για τον πανηγυρισμό του με Σαραβάκο, Λυμπερόπουλο και Ουζουνίδη: «Είναι το αγωνιστικό μέλλον του Παναθηναϊκού (γέλια). Τον Δημήτρη πάντα τον εκτιμούσα, τον πέτυχα στα ποδοσφαιρικά του τελειώματα. Έχουμε καλή συνεργασία, μιλάμε, σεβόμαστε ο ένας το ρόλο του άλλου. Με τον Νίκο υπάρχει καλή συνεργασία, υπάρχουν και διαφωνίες, αλλά προσπαθούμε να βρούμε το καλύτερο για την ομάδα. Είναι λογικό. Είναι πολλά που συμφωνούμε και λίγα που διαφωνούμε, αλλά προσπαθούμε να παίρνουμε την καλύτερη απόφαση για το σύλλογο».

-Για το πώς γίνονται οι επιλογές παικτών: «Ο Λυμπερόπουλος είναι κοντά στον προπονητή, αλλά κοντά και στη διοίκηση. Ανάλογα και με τα οικονομικά δεδομένα, εγώ έχω πει τις θέσεις που θέλουμε ενίσχυση. Εκείνος θα προσπαθήσει να βρει τους παίκτες, θα μου φέρει μια επιλογή παικτών και στο τέλος θα αποφασίσω εγώ. Αν πέσει στην αντίληψή μου κάποιος, όπως ο Κουρμπέλης, που τον είχα ξεχωρίσει και ήμουν 1005 σίγουρος, μπορώ να επιλέξω κι εγώ. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας, επειδή ξέρουμε και τα οικονομικά δεδομένα».

-Για το ρόστερ και τις μεταγραφές: «Μπορεί να μην πάρουμε 6-7-8 παίκτες, αλλά να πάρουμε 4-5 που να είναι πολύ καλοί. Μέσα στο μπάτζετ παίζουν και οι παίκτες που φύγουν. Θα πρέπει και οικονομία να κάνουμε και καλούς παίκτες να πάρουμε. Θα είναι δύσκολο καλοκαίρι, γιατί δεν είναι εύκολο να βρεις παίκτες φθηνούς στο επίπεδο που θέλουμε εμείς για τον Παναθηναϊκό. Πιστεύω όμως πως στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Δεν γίνεται να πούμε σε ποιες θέσεις θα πάρουμε παίκτες. Θέλουμε συνολικά να έχουμε 22-24 παίκτες, ανάμεσα στους οποίους θα έχουμε και 3-4 μικρούς. Ο Ευαγγέλου και ο Χατζηγιοβάννης θεωρούνται μέλη της πρώτης ομάδας. Με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν δεν μπορούμε να έχουμε τόσο μεγάλο ρόστερ. Το έργο του τεχνικού διευθυντή δεν είναι εύκολο, γιατί πρέπει να ικανοποιήσει εμένα και τη διοίκηση. Ο προπονητής πάντα ζητά. Αν μου λένε έχεις δύο ευρώ, εγώ θα ζητήσω τέσσερα».

-Για τις «απαιτήσεις» του για τους παίκτες που θα έρθουν με συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα: «Θεωρώ ότι είμαι λογικός, καταλαβαίνω την κατάσταση που υπάρχει. Δεν μπορώ να πω ότι θέλω παίκτη 2,5 εκατ. όπως ο Ιμπάρμπο. Για μας είναι μια κατάσταση, υπάρχει η δική μας η θέση, αλλά υπάρχει και η θέση του κόσμου, που θέλει να βλέπει πράγματα, θέλει να βλέπει κι έναν καλό παίκτη που θα τον τραβήξει. Να μην σκεφτόμαστε μόνο νούμερα, αλλά και τον κόσμο. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι μόνο ο πρόεδρος, ο προπονητής ή ο τεχνικός διευθυντής. Είναι ο κόσμος. Γι’ αυτό λέω ότι δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο νούμερα».

-Για το τι μπορεί να πει στον κόσμο για τους στόχους του Παναθηναϊκού για τη νέα χρονιά: «Θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα έρχονται στο γήπεδο και θα φεύγουν με ψηλά το κεφάλι. Δεν μιλάω μόνο για το αποτέλεσμα, αλλά για την προσπάθεια. Όλα τα άλλα θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις που θα κάνουμε. Παναθηναϊκός είναι, δεν μπορείς να πεις ότι πάω να φτιάξω ομάδα. Πρέπει να διεκδικείς πράγματα».

-Για το αγωνιστικό πλάνο και τα παιδιά από τις ακαδημίες: «Θεωρούμε ότι με 17-18 παίκτες πρώτης γραμμής μπορούμε να προχωρήσουμε και αντί να έχουμε 23-24 που θα μεγαλώνουν το μπάτζετ να έχουμε νέα παιδιά. Δεν θέλουμε να ρίξουμε την ποιότητα, απλώς ο αριθμός δεν θα είναι τόσο μεγάλος. Αυτή τη στιγμή έχουμε εκτός αποστολής παίκτες με συμβόλαια εκατομμυρίων και δεν θέλουμε να κάνουμε τέτοια λάθη. Θέλουμε να εξελίξουμε παίκτες και ταυτόχρονα να μειώνεται και το μπάτζετ. Τα νέα παιδιά δεν τα βάζεις αλόγιστα. Πρέπει να τα προστατεύεις. Έβαλα σε ένα ματς τον Χατζηγιοβάννη, πήγε καλά, αλλά στο επόμενο δεν υπήρχε περίπτωση, τον άφησα έξω. Υπάρχει κίνδυνος να χάσουν το μυαλό τους. Είναι λογικό. Εγώ, ο Λυμπερόπουλος και ο Σαραβάκος προσπαθούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, γιατί έχουν ταλέντο. Πρέπει να διαχειριστούν αυτό το πράγμα, δεν είναι εύκολο να παίζεις στον Παναθηναϊκό και να είσαι πρωτοσέλιδο».

-Για τον Μαρινάκη: «Θα συζητηθεί. Είναι ένας παίκτης που έχει βελτιωθεί και μπορεί να μας δώσει λύσεις. Θεωρώ πως αξίζει να είναι στο ρόστερ, μπορεί να παίξει δεξί μπακ και αμυντικό χαφ. Μπορεί να εξελιχθεί, είναι ένα παιδί δικό μας, υπάρχουν και τα ευρωπαϊκά κριτήρια, μην ξεχνάμε. Θα δούμε».

-Για τον Εμποκού: «Ο Πολ θέλει να μείνει, εμείς θέλουμε να μείνει. Η Κιέβο έχει κάποια προβλήματα, δεν έχει τεχνικό διευθυντή και αυτό είναι πρόβλημα για μας. Ήδη έχουμε αρχίσει να ψάχνουμε σε αυτές τις θέσεις για έναν παίκτη. Αν φύγει ο Πολ θα πάρουμε δύο».

-Για τον Μπεργκ: «Έχουμε μιλήσει, ακόμη κι όταν βγήκε η τιμωρία του. Με ρώτησε τι θα έκανα αν ήμουν στη θέση του. Του είπα πως αν ήμουν 24-25 ετών δεν θα έμενα. Του εξήγησα κάποια πράγματα, γιατί είναι ένας οικογενειάρχης, ένας σοβαρός επαγγελματίας. Ο Μάρκους είναι ένας πολύ σοβαρός επαγγελματίας, δεν έχει χάσει προπόνηση. Προσπαθεί για το 100%, παρότι ακούγονταν κάτι βλακείες ότι είναι ξενερωμένος. Καθόταν μετά την προπόνηση και έκανε παραπάνω. Μόνο ξενερωμένο δεν το λες αυτό. Ελπίζω να μείνει κοντά μας. Μου έδειξε προβληματισμένος στη συζήτηση που κάναμε και είναι λογικό. Κακά τα ψέματα ο Παναθηναϊκός δείχνει μια ομάδα που όταν δεν παίξει καλά δεν θα κερδίσει, ενώ υπάρχουν πιθανότητες να μην κερδίσει ακόμη κι αν παίξει καλά με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι παίκτες θέλουν να κερδίζουν κι όταν τους στερείς κάτι… Δεν μιλώ μόνο για το ματς Κυπέλλου, δεν τα φορτώνω όλα στον ΠΑΟΚ. Αισθάνονται αδικημένοι και προβληματισμένοι οι παίκτες».

-Για τον Ρινάλντι: «Άλλοι είναι καλύτεροι από αυτόν. Υπάρχουν παιδιά που αξίζουν περισσότερες ευκαιρίες. Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που δεν έχεις περιθώριο να μην είσαι καλός σε 2, 3, 4 παιχνίδια. Περίμενα περισσότερα από κάποια παιδιά».

-Για τον Δώνη και τον Ατζαγκούν: «Θα δούμε, δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω για όλα. Προτεραιότητά μας είναι να διατηρήσουμε τον κορμό μας».

-Για τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο: «Είναι ένα παιδί που έχει δείξει βελτίωση. Είναι λογικό να μην τον θεωρούμε 100% έτοιμο. Όταν χρησιμοποιείς αυτά τα παιδιά περιμένεις ότι θα χάσεις και κάτι, αλλά έτσι εξελίσσεις τους νεαρούς. Τους δίνεις την ευκαιρία και εξαρτάται από αυτούς αν θα τις εκμεταλλευτούν. Εμείς του δώσαμε την ευκαιρία».

-Για τον Μασούντ: «Ενδιαφερθήκαμε τον Γενάρη. Πρέπει να δούμε και τις θέσεις των ξένων. Ο Μασούντ είναι ξένος. Κοιτάμε και άλλους ποδοσφαιριστές. Εμένα σαν ποδοσφαιριστής μου αρέσει, αλλά από εκεί μέχρι να έρθει υπάρχει διαφορά. Μπορείς να βρεις παίκτες με καλά στοιχεία και να τους εξελίξεις. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει, αλλά οι συνθήκες είναι τέτοιες. Αν δεν έχουμε απώλειες σε παίκτες βασικού κορμού, θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα για μας. Για παράδειγμα, αν φύγει Μολέδο δεν είναι εύκολο να βρεις έναν παίκτη τέτοιου επιπέδου. Αν φύγει ο Τελάντερ μπορεί να κοιτάξουμε μια ακόμη επιλογή στόπερ».

-Για τον Μολίνς: «Θα δούμε. Ο κ. Χιμένεθ πριν ήταν πιο ξεκάθαρος (γέλια). Σε εμάς πολλά θέματα είναι συνάρτηση κάποιων άλλων. Έχουμε αρκετά θέματα στα αποδυτήρια και θα πρέπει να τα λύσουμε πρώτα αυτά».

-Για το αν θα ήταν ο Παναθηναϊκός στον τελικό αν έπαιζε στη ρεβάνς με τον Άγιαξ το 1996: «Ναι, το πιστεύω. Αν έπαιζα, δεν υπήρχε περίπτωση να βάλει γκολ ο Λιτμάνεν. Είχα πάθει λουμπάγκο στο ματς με την ΑΕΚ που είχε προηγηθεί. Είχα ένα θέμα με τη μέση μου και δεν μπόρεσα να το ξεπεράσω. Ο προπονητής μού είπε έλα μαζί μας. Στο 1-0 μου λέει ‘σήκω για ζέσταμ’, του είπα δεν μπορώ και τότε μπήκε το 2-0. Αν έπαιζα τουλάχιστον δεν θα ήταν έτσι το σκορ, 0-3. Ο Άγιαξ ήταν υπερομάδα. Έκανε σε όλο το ματς μόλις 4 αβίαστα λάθη. Έγιναν και κάποιες άλλες αλλαγές θέσεων και χάσαμε. Όταν είσαι κοντά σε έναν τόσο μεγάλο στόχο δεν είναι εύκολο να αντέξεις αυτό το βάρος. Πριν το ματς με τον Άγιαξ στην Ολλανδία είχαμε κοιμηθεί στις 6 το πρωί, μια παρέα σε όλο το δωμάτιο. Αυτό δείχνει δέσιμο. Αν ξενυχτήσει ένας παίκτης με ενοχλεί, αν ξενυχτήσει όλη η ομάδα δείχνει δέσιμο».

-Για τους πανηγυρισμούς στα αποδυτήρια χθες: «Η ομάδα είναι ένα σύνολο ανθρώπων που δουλεύουν για τον ίδιο στόχο. Δεν είναι… τένις. Μέσα από την ομάδα μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος. Αλλά μόνο μέσα από την ομάδα».

-Για τους συνεργάτες του: «Είμαι πολύ τυχερός που έχω αυτούς τους συνεργάτες. Με τον Κόλλα και τον Γιάγκου ήμασταν και στο παρελθόν, έχω μαζί μου και τον Μαραγκό. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και με βοηθούν να κάνω κι άλλα πράγματα. Ο Γκαλίνοβιτς είναι ένα σοβαρό παιδί που κάνει τη δουλειά του όσο καλύτερα μπορεί. Τους ευχαριστώ όλους για τη βοήθειά τους. Εκτιμούν τη δουλειά που κάνω και είναι τέτοια η δουλειά τους που μου δίνει το χρόνο να ασχοληθώ και με άλλα πράγματα. Τώρα δεν χρειάζεται να ασχοληθώ τόσο με το επίπεδο της προπόνησης ή το ασκησεολόγιο. Ξέρουν πώς λειτουργώ και είναι πολύ πιο ξεκούραστα τα πράγματα για μένα».

-Για τους Σκανδιναβούς παίκτες: «Είναι πειθαρχημένα παιδιά και επαγγελματίες. Όπως και οι Αργεντινοί είναι μάγκες, έστω κι αν ξεφεύγουν καμιά φορά όπως ο Λούκας (γέλια)».

-Για τη διαμόρφωση της βαθμολογίας με δικαστικές αποφάσεις και το ποια θα ήταν η πιο δίκαια βαθμολογία: «Νομίζω πως με βάση τις συνθήκες εμείς ήμασταν οι καλύτεροι, μετά η ΑΕΚ, μετά ο Πανιώνιος και μετά ο ΠΑΟΚ. Θεωρώ πως ο ΠΑΟΚ ήταν απογοήτευση με βάση το ρόστερ που έχει. Ίσως χαλάρωσε μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, ίσως τους έφυγε η κάψα. Χθες μου φάνηκε να μην έχει πείνα. Ίσως να άδειασαν. Η εικόνα τους στα play offs ήταν από κακή ως πολύ κακή με βάση το ρόστερ και το βάθος που έχει».

-Για τον Νίνη και τον Μαυρία και το αν υπάρχει κάποιος νέος Κουρμπέλης: «Δεν είναι παιδιά που μας ενδιαφέρουν. Μας ενδιαφέρουν οι Έλληνες παίκτες. Θεωρώ πως κάποιος αντίστοιχος του Κουρμπέλη δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και δεν μπορείς να τον αγοράσεις».

-Για την επιλογή του Κουρμπέλη: «Τον παρακολουθούσα χρόνια και ήμουν σίγουρος για το μυαλό του. Θεωρώ ότι έχει αδικήσει πολύ τον εαυτό του. Πρέπει να δουλέψει κι άλλο, να πιέσει τον εαυτό του και αν δουλέψει σκληρά δεν θα αργήσει η στιγμή που θα έρθει πρόταση από το εξωτερικό. Αν δείτε χθες έκανε στα τελευταία λεπτά ποδιά σε αντίπαλο. Αυτό δείχνει την ποιότητά του. Πολλοί δεν ήθελαν να γίνει αυτή η μεταγραφή για οικονομικούς λόγους, αλλά πείστηκαν από αυτά που τους είπα και τον πήραμε».

-Για τον Βασιλακάκη και τον Βλάχο: «Είναι ένας πολύ καλός παίκτης, αλλά δεν ταιριάζει στο στυλ που θέλουμε. Ο Βλάχος είναι ένας πολύ καλός παίκτης, αλλά έχει συμβόλαιο και είναι δύσκολο. Για να αγοράσουμε έναν παίκτη θα πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι ότι μπορεί να βοηθήσει την ομάδα».

-Για το τι χρειάζεται για να γίνει Panathinaikos: «Σε αυτό θέλουμε μεγάλη βοήθεια από τη διοίκηση. Να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, να υπάρχει μεγαλύτερη συνέπεια, να νιώσουν οι παίκτες ότι έρχονται σε ένα μεγάλο κλαμπ. Πρέπει να δικαιολογήσουμε και τη διοίκηση, γιατί με όλα αυτά που έχουν γίνει, με τα κάπιταλ κοντρόλ, δεν είναι εύκολο να είσαι συνεπής. Όμως θέλουμε βοήθεια από τη διοίκηση, να είναι πιο συνεπής σε κάποια πράγματα για να πιέσουμε και να απαιτήσουμε. Τώρα αναγκαστικά είμαστε λίγο πιο ελαστικοί. Τα έχουμε ήδη συζητήσει αυτά τα πράγματα, κάναμε μια επαφή με τον πρόεδρο και μας υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα θα λύσει το πρόβλημα. Δεν έχουμε λόγο να μην τον πιστέψουμε. Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρουν τα νούμερα, αλλά το τι θα δουν στο γήπεδο».

-Για το μπάτζετ: «Το να βρεις έναν παίκτη 200.000 ελεύθερο, για να είναι πολύ καλός θα πρέπει να θεωρείς πως έχει προοπτική. Έτοιμο παίκτη δεν μπορείς να βρεις σε αυτά τα λεφτά. Παίκτες τύπου Κουρμπέλη είναι άλλη υπόθεση. Ο πρόεδρος μού είπε πως αν βρούμε κάτι, μπορούμε να προχωρήσουμε. Όλοι ξέρουμε ότι έχει βάλει ο πρόεδρος πολλά χρήματα στην ομάδα. Είναι στη διάθεσή του αν θα συνεχίσει να βάλει χρήματα όπως έβαζε. Εμείς θέλουμε να βάζει πολύ λιγότερα από όσα έβαζε, αλλά θέλουμε να βάζει. Αυτός είναι ο καπετάνιος, αυτός μας λέει το σχέδιο κι εμείς βλέπουμε αν μπορούμε να το εκτελέσουμε. Αν μας έλεγε ότι πρέπει να έχουμε μπάτζετ 5 εκατ. ευρώ, δεν θα μπορούσαμε να το δεχτούμε».

-Για το γεγονός ότι ο Γ. Αλαφούζος αναγνωρίζει τα λάθη του: «Η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης του δεν κάνουν για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν του αρέσουν τα παρασκηνιακά, δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς γι’ αυτό. Είναι ρομαντικός, θέλει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο με όποιο κόστος κι αν έχει αυτό. Το κόστος είναι μεγάλο, γιατί έχει βάλει πολλά χρήματα. Όμως για μένα καλά κάνει».

-Για το αν ο Παναθηναϊκός μπορεί να χτυπήσει πρωτάθλημα του χρόνου: «Αυτός θα είναι και ο στόχος μας, αλλά περισσότερα μπορούμε να πούμε μετά τις μεταγραφές. Από αύριο θα πρέπει να δούμε κάποια πράγματα».

-Για την προετοιμασία: «Οι παίκτες με ξεγέλασαν χθες, τους έδωσα παραπάνω μέρες. Στις 26 Ιουνίου θα συναντηθούμε. Θα πάμε στην Ολλανδία για κάποια φιλικά, στις 7, 11 και 14 Ιουλίου, και το τελευταίο τεστ θα γίνει εδώ πριν το πρώτο ματς της Ευρώπης. Θα πρέπει να γυρίσουν και οι διεθνείς. Θα έχω λίγες γκρίνιες, γιατί θα ζητούν λίγη παραπάνω άδεια».

-Για τις μεταγραφικές προτεραιότητες: «Η πρώτη μας προσπάθεια είναι να μείνει ο Εμποκού, να μείνει ο Κλωναρίδης, να τελειώσει το θέμα του Μολέδο. Αν μείνουν αυτοί οι παίκτες, θα είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα και θα πάμε για τις υπόλοιπες κινήσεις».

-Για τον Γιουνές: «Μου αρέσει, είναι καλός παίκτης. Ένας φορ με τόσα γκολ δεν είναι καλός; Καμιά φορά έχουμε τους παίκτες μπροστά μας και πάμε έξω».

-Για το αν υπάρχει προθεσμία για να κλείσουν οι μεταγραφές: «Δεν υπάρχει αυτό. Να μπορέσουμε να κάνουμε 2-3 κινήσεις για να έχουμε 15-16 παίκτες πρώτης γραμμής για τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια και αν περάσουμε θα έχουμε άνεση χρόνου και οικονομική για κάτι καλύτερο».

-Για τον Ζέκα: «Στο παιχνίδι με τη Λάρισα δεν ήταν σωστή η συμπεριφορά του. Το κατάλαβε και τιμωρήθηκε. Έχει αλλάξει αρκετά και έχει βοηθήσει την ομάδα. Τον βλέπουμε να πηγαίνει να τραβά τους άλλους όταν διαμαρτύρονται. Αν ο αρχηγός είναι προκλητικός ή σωστός θα είναι και οι άλλοι προκλητικοί ή σωστοί αντίστοιχα. Θεωρώ πως έχει βελτιωθεί και στο παιχνίδι του».

-Για το δίδυμο Ζέκα-Κουρμπέλη: «Τους υπολογίζω για βασικό δίδυμο στο κέντρο, αλλά θα ήθελα και έναν ακόμη παίκτη εκεί».

-Για το ότι έπαιζε δεκάρι στα νιάτα του: «Ήμουν καλός παίκτης, αλλά με είχαν σε τόσο μεγάλη εκτίμηση οι προπονητές μου και με πήγαν προς τα πίσω (γέλια)».

-Για τον γιο του, που παίζει ποδόσφαιρο: «Είναι καλός, αν και για τα παιδιά των παικτών είναι πάντα δύσκολα τα πράγματα. Ο Αλέξης έχει ένα καλό, έχει ποδοσφαιρικό θράσος».

-Για το αν είναι προετοιμασμένος για τα δύσκολα: «Τα ξέρω, τα έχω ζήσει και είμαι έτοιμος για όλα. Ποδόσφαιρο είναι. Το λέω και στους παίκτες μου. Μπορεί να χάσεις ένα ματς από ατυχία. Αν όμως δώσεις αυτό που μπορείς και φύγεις με το κεφάλι ψηλά δεν μπορεί να σου πει κανένας τίποτα. Θα υπάρξουν δυσκολίες, κριτική και σίγουρα δεν θα πηγαίνουν πάντα ρολόι. Μπορεί να κάνεις καλή ομάδα, αλλά οι ανταγωνιστές να κάνουν καλύτερη. Δεν σημαίνει ότι δεν κάνεις κάτι καλό εσύ. Καλό είναι ο κόσμος να μαζεύεται στο γήπεδο. Βλέπουν ότι προσπαθούμε, έχουμε τη διάθεση και όταν έχεις τον κόσμο δίπλα σου έχεις ένα έξτρα κίνητρο. Δεν είσαι Παναθηναϊκός μόνο όταν παίζεις με τον Ολυμπιακό. Τον Παναθηναϊκό δεν τον αγαπάς μόνο για τους τίτλους, αλλά για το σήμα του ή τη φανέλα του. Θα πας στο γήπεδο όχι για τα πρόσωπα».

-Για τα προπονητικά του πρότυπα: «Έχω πάρει από πολλούς, καλά και άσχημα. Ακόμη και από το μπάσκετ, τόσο σαν προπονητής όσο και σαν παίκτης. Το μπάσκετ είναι πάντα πιο μπροστά από το ποδόσφαιρο και μου δίνει πράγματα. Η προπονητική δεν αλλάζει. Μου αρέσει ο τρόπος που λειτουργεί ο Ομπράντοβιτς, αλλά, εντάξει, δεν έχω χάσει κι εγώ ματς για να μάθει η ομάδα μου. Από τους κορυφαίους πάντα παίρνεις».

-Για τον τελικό του μπάσκετ: «Θα το δω σίγουρα, δεν ξέρω αν θα πάω στο ΟΑΚΑ. Στο μπάσκετ σχεδόν πάντα, στο 99%, όποιος παίξει καλύτερα θα κερδίσει».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ