aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΟ Παναθηναϊκός απήγαγε παίκτη με σκάφος για να μην πάει στον Ολυμπιακό!

Ο Παναθηναϊκός απήγαγε παίκτη με σκάφος για να μην πάει στον Ολυμπιακό!

TOY ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΟΥ

Αλήθεια πόσες και πόσες φορές σε μεταγραφικές περιόδους έχει διαβάσει κανείς ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός «μονομαχούν», προκειμένου να αποκτήσουν έναν νεαρό ταλαντούχο γηγενή ή έναν ποιοτικό παίκτη, ο οποίος αγωνίζεται εκτός συνόρων; Σχεδόν καταντάει κουραστικό θα σκεφτεί κάποιος, και όχι άδικα.

Ωστόσο, μια περίπτωση στο παρελθόν διαφέρει από τις υπόλοιπες, όταν δηλαδή ο Παναθηναϊκός απήγαγε με… σκάφος τον Ανδρέα Παπαεμμανουήλ για να μην υπογράψει στους «ερυθρόλευκους».

Γεννημένος στο Νέο Φάληρο στις 18 Φεβρουαρίου 1939 δίπλα στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ είχε άλλα εννέα αδέλφια. Η ομάδα στην οποία κάνει δειλά-δειλά τα πρώτα του βήματα, δεν είναι άλλη από τον Πειραϊκό. Το χαρίσματά του; Πασιφανή. Για αυτό το λόγο, αναρριχείται στην πρώτη ομάδα από τα 14 του χρόνια (!). Ο παλαίμαχος -σύμβολο του Ολυμπιακού- Αντρέας Μουράτης, που το σπίτι του βρισκόταν σε πολύ μικρή απόσταση από του νεαρού, αντιλαμβάνεται γρήγορα τις λαμπρές προοπτικές εξέλιξης του τελευταίου. «Τον πιτσιρικά και τα μάτια σας. Μην τον χάσουμε», εφιστά την προσοχή ο «Μιζούρι» στα υψηλά κλιμάκια, αλλά μάταια.

Το τηλεφώνημα στον Μαντζαβελάκη
Πλέον, είχε φτάσει στα 17. Στο βιβλίο «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 160», οι συγγραφείς Αριστοτέλης Μπενόγλου και Ανδρέας Οικονόμου, γράφουν χαρακτηριστικά: «Ενδιαφέρον για να τον αποκτήσουν δείχνουν και οι τρεις δυνάμεις της Π.Ο.Κ., όμως οι πιέσεις του Ολυμπιακού είναι ασφυκτικές. Οι ‘’ερυθρόλευκοι’’ δηλώνουν κατηγορηματικά στους ανθρώπους του Πειραϊκού ότι θα σταματήσουν να τους στηρίζουν, αν παραχωρήσουν τον παίκτη στον Παναθηναϊκό.

Παράλληλα, ασκείται κάθε δυνατή επιρροή και στον πατέρα της οικογένειας, από τα αφεντικά του, για να φορέσει ο γιος του την κόκκινη φανέλα.
Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός προσεγγίζει πιο ανθρώπινα την οικογένεια του ποδοσφαιριστή. Οι Σωτήρης Ασπρογέρακας και Αντώνης Μαντζαβελάκης έρχονται σε επαφή με τους γονείς και τα αδέρφια του και τους παρουσιάζουν το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο θέλουν να εντάξουν τον Ανδρέα. {…}

Παρόλα αυτά, ο ποδοσφαιριστής υποκύπτει στις πιέσεις του Ολυμπιακού. Το καλοκαίρι του 1958, τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου, ο Παπαεμμανουήλ δίνει άτυπα τα χέρια με τους «ερυθρόλευκους». Το πρωί πάει για ψάρεμα με έναν φίλο του και το απόγευμα δίνει ραντεβού για να επικυρωθεί η συμφωνία.

Όμως για κακή τύχη του Ολυμπιακού, μια από τις επτά αδερφές του ποδοσφαιριστή πληροφορείται τα μαντάτα και, δίχως να χάσει καιρό, τηλεφωνεί στον Αντώνη Μαντζαβελάκη.

Ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού δρα αστραπιαία. Κατεβαίνει στον Πειραιά, παίρνει ένα σκάφος από το λιμενικό και αναζητεί τον «κούνελο» -όπως ήταν το παρατσούκλι του παίκτη- στα φαληρικά ύδατα. Τον εντοπίζει και, δια θαλάσσης, τον μεταπείθει. Του ζητά να τον ακολουθήσει στην ακτή και στην πορεία, σε ένα αθηναϊκό ξενοδοχείο. Εκεί, περιμένουν στελέχη των «πράσινων» που, στο μεταξύ, κατόρθωσαν να αποσπάσουν την «ελευθέρας» του Πειραϊκού».

«Το απόγευμα υπογράφει στον Ολυμπιακό»
Ο εκλιπών πια «Παπακανόνης», ένα ακόμη προσωνύμιο που του κόλλησαν εξαιτίας των «κεραυνοβόλων» σουτ τα οποία εξαπέλυε από μακρινή απόσταση, διηγείται χαρακτηριστικά σε μια συνέντευξή του: «Ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1958, τρεις μέρες πριν τελειώσουν οι μεταγραφές των ‘’υποσχετικών’’. Εκείνη την ημέρα θα πήγαινα το απόγευμα να κάνω προπόνηση στον Ολυμπιακό και να υπογράψω. Το πρωί με παίρνει ο φίλος μου ο Γιώργος Μπόλμπασης και πάμε για ψάρεμα στο Νέο Φάληρο. Παίρνει τηλέφωνο τον κύριο Μαντζαβελάκη η αδερφή μου. Αφού είχαμε γνωριστεί, μας είχε αφήσει τηλέφωνα. Και του λέει: «Ο αδελφός μου είναι για ψάρεμα στο Φάληρο και το απόγευμα υπογράφει στον Ολυμπιακό».

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού δεν χάνει ούτε λεπτό, κατεβαίνει στον Πειραιά, παίρνει ένα σκάφος από το Λιμενικό και με κλέβει μέσα από τη θάλασσα και από την αγκαλιά του Ολυμπιακού. Με κλείνει σε ένα ξενοδοχείο τρεις μέρες. Όταν έληξαν οι μεταγραφές, είχα υπογράψει την «υποσχετική» και το καλοκαίρι την κανονική μεταγραφή».

Ο ίδιος έμελλε να αποτελέσει σημαία του συλλόγου, καθώς προσέφερε τις υπηρεσίες του για 11 χρόνια (1958-1969) ξεπερνώντας το φράγμα των 200 συμμετοχών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ