aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Μάχη «Δικεφάλων» για την κούπα!

Οι δύο «Δικέφαλοι», ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, διασταυρώνουν τα ξίφη τους (ΟΑΚΑ, 20:30) για τρίτη σερί σεζόν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού! Το 2017 και το 2018 το Κύπελλο πήγε στη Θεσσαλονίκη. Φέτος, σε ποια χέρια θα καταλήξει;

Ο ΠΑΟΚ προέρχεται από μια ονειρική χρονιά στο πρωτάθλημα! Πρωταθλητής μετά από 34 χρόνια και μάλιστα αήττητος, κάτι το οποίο είχε να συμβεί από τον Παναθηναϊκό της σεζόν 1963-64. Επιπλέον, η επίδοσή του (26 νίκες – 4 ισοπαλίες) αποτελεί την καλύτερη στην ιστορία της Α’ Εθνικής από τη σεζόν 1959-60 που δημιουργήθηκε! Με τον αέρα του πρωταθλητή οι παίκτες του Ρασβάν Λουτσέσκου έχουν κυκλώσει τον αποψινό τελικό ως ένα ακόμη ραντεβού με την ιστορία, καθώς καμιά ομάδα δεν έχει κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος τρεις σερί χρονιές και επίσης ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν έχει κάνει το νταμπλ στα 93 χρόνια της ιστορίας του!

Στον αντίποδα, η Ένωση βλέπει τον τελικό του Κυπέλλου ως μια χρυσή ευκαιρία να ρεφάρει την μάλλον απογοητευτική της σεζόν. Μπήκε στην κούρσα του πρωταθλήματος ως πρωταθλήτρια αλλά όχι μόνο δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αλλά τερμάτισε και τρίτη πίσω από τον Ολυμπιακό. Οι κιτρινόμαυροι είναι αποφασισμένοι όμως να κλείσουν τη χρονιά με τίτλο και θα εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία που θα τους δοθεί για να το κάνουν.

Οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες πέντε φορές σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος με τους τρεις πρώτους τελικούς να ανήκουν στην ΑΕΚ (1939-1978-1983), αλλά την πρόσφατη προϊστορία να λέει ΠΑΟΚ μετά τις δύο τελευταίες συναπτές κατακτήσεις (2017-2018). Στο στρατόπεδο της «Ένωσης» είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν το κακό να τριτώσει! Ποιος Δικέφαλος θα βγει νικητής σε αυτή τη μονομαχία;

Όσον αφορά στα αγωνιστικά δεδομένα στον ΠΑΟΚ ο Λουτσέσκου είδε με ικανοποίηση τους Μάτος και Γιαννούλη να προπονούνται κανονικά. Η τετράδα στην άμυνα θα αποτελείται από τους Μάτος δεξιά, Βαρέλα και Κρέσπο στο κέντρο και Γιαννούλη αριστερά. Θέση διεκδικούν και οι Ινγκασον και Κρέσπο. Στη μεσαία γραμμή, ως ανασταλτικοί, σίγουρος ο Ολιβέιρα και θα τον πλαισιώσει ένας των Κάνιας και Σάκχοφ. Ζαμπά και Λημνιός διεκδικούν τη θέση του δεξιού εξτρέμ. Πέλκας αριστερά, Μπίσεσβαρ ως επιτελικός και Άκπομ στην κορυφή της επίθεσης, πρέπει να θεωρούνται σίγουροι.

Στην ΑΕΚ ο Μανόλο Χιμένεθ εξετάζει το ενδεχόμενο να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο με τη χρησιμοποίηση του Λούκας Μπογέ. Ο Αργεντινός έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του και έχει τεράστιο κίνητρο. Το ερώτημα, βέβαια, είναι ποιος θα μπορούσε να «θυσιαστεί». Κι αυτό γιατί η τετράδα των Μάνταλου, Μπακασέτα, Λιβάγια και Πόνσε έχει λειτουργήσει πολύ καλά στα τελευταία παιχνίδια. Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες θέσεις: ο Μπάρκας στο τέρμα, οι Τσιγκρίνσκι και Οικονόμου στόπερ, με τους Χουλτ αριστερά και Μπακάκη δεξιά, αλλά και τους Σιμόες και Κρίστισιτς σε ρόλο κεντρικών χαφ. Διαιτητής του τελικού θα είναι ο Γερμανός Φέλιξ Τσβάιερ.

Η ΕΚΤΗ ΦΟΡΑ

Είναι η 6η φορά που θα τεθούν αντιμέτωποι στον τελικό του Κυπέλλου η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, με την Ένωση να είναι κυρίαρχη στις τρεις από τις πέντε αναμετρήσεις. Ο ΠΑΟΚ επικράτησε για πρώτη φορά στον προπέρσινο τελικό και πήρε και τον περσινό. Βασικό χαρακτηριστικό των μεταξύ τους τελικών είναι πως πάντα ο νικητής πετυχαίνει 2 γκολ, αφού όλοι οι τελικοί έχουν λήξει 2-1 και 2-0.

Οι τελικοί με τους δύο φετινούς φιναλίστ:

1938-39: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-1
1977-78: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0
1982-83: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0
2016-17: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1
2017-18: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-0

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ