aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΚούτρης: «Μεγάλο βήμα στην καριέρα μου ο Ολυμπιακός»

Κούτρης: «Μεγάλο βήμα στην καριέρα μου ο Ολυμπιακός»

«Με την μεταγραφή μου στον Ολυμπιακό κάνω ένα ακόμη βήμα στην καριέρα μου και ελπίζω να είναι το σκαλοπάτι για να κάνω κάτι παραπάνω», δήλωσε ο Λεονάρντο Κούτρης και στη συνέχεια μίλησε για την συνεργασία του με τον Γιάννη Πετράκη στον ΠΑΣ Γιάννινα, όπως και για την σχέση του με τον Γιώργο Χριστοβασίλη.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο νεαρός μέσος στην ηπειρώτικη εφημερίδα «Πρωινός Λόγος»

• Λεονάρντο, έγινε ένα μεγάλο βήμα στην καριέρα σου με την μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Όταν ξεκίνησες από την Ρόδο και την ομάδα της Νίκης Ρόδου περίμενες ότι μέσα σε έξι χρόνια θα έχει τόσο αλματώδη εξέλιξη η καριέρα σου;

– «Όχι, ειλικρινά δεν το περίμενα και εγώ τόσο γρήγορα να γίνουν τόσα βήματα. Η αλήθεια είναι ότι ασχολήθηκα από πολύ μικρός με το ποδόσφαιρο, είχα τρέλα με το άθλημα, ήθελα από μικρός να κάνω αυτό το πράγμα. Δούλεψα πάρα πολύ. Όταν πήγα από την Βραζιλία στη Ρόδο το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να γραφτώ σε ακαδημία ποδοσφαίρου, οπότε το είχα ως πρώτο στόχο να πετύχω σε αυτό το επάγγελμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα και εγώ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να έρθουν έτσι τα πράγματα, αλλά δόξα τω Θεώ πήγαν όλα όπως τα ήθελα. Με την μεταγραφή μου στον Ολυμπιακό κάνω ένα ακόμη βήμα στην καριέρα μου και ελπίζω να είναι το σκαλοπάτι για να κάνω κάτι παραπάνω».

• Επειδή έχεις βραζιλιάνικες ρίζες, ποιος από τους δύο γονείς σου είναι από την Βραζιλία;

– «Η μητέρα μου είναι Βραζιλιάνα, ο πατέρας μου είναι Έλληνας».

• Άρα έχεις και το DNA, μιας Βραζιλιάνοι και οι Αργεντινοί είναι οι μάγοι της μπάλας.

– «Η αλήθεια είναι ότι αλλιώς ζουν το ποδόσφαιρο στη Βραζιλία, είναι σαν θρησκεία εκεί και το λατρεύουν».

• Έχεις ζήσει ποδοσφαιρικά εκεί και έχεις παίξει μπάλα σε κάποια ομάδα;

– «Έφυγα επτά χρονών από τη Βραζιλία. Για να σου δώσω να καταλάβεις, τριών χρονών η μητέρα μου με έγραψε σε σχολή ποδοσφαίρου και κάθε μέρα στις αλάνες παίζαμε ποδόσφαιρο».

• Όταν διαλύθηκε ο Εργοτέλης, ποιο ήταν το στοιχείο που σε έκανε να επιλέξεις τον ΠΑΣ ως επόμενο ποδοσφαιρικό σταθμό;

– «Ήταν τέλη Γενάρη, δεν είχα και πολύ χρόνο στην διάθεση μου όταν διαλύθηκε ο Εργοτέλης. Υπήρχε ενδιαφέρον από τον ΠΑΣ Γιάννινα από το καλοκαίρι, αλλά υπήρχαν πολλά θέματα και δεν προχώρησε. Οπότε είχα στο μυαλό μου τον ΠΑΣ. Όταν διαλύθηκε ο Εργοτέλης, δέχθηκα και άλλες προτάσεις από ομάδες της Super League, αλλά ήταν και η έντονη επιθυμία του μάνατζερ μου που έχει καλές σχέσεις με την ομάδα. Σίγουρα έπαιξε ρόλο και η παρουσία του κ. Πετράκη στον ΠΑΣ που με είχε στον Εργοτέλη ένα χρόνο και είναι ο πρώτος άνθρωπος που με έβαλε να παίξω στη Super League. Δεν το σκέφτηκα πολύ και μόλις παρουσιάστηκε η ευκαιρία του ΠΑΣ Γιάννινα, μου άρεσε η ιδέα και πολύ γρήγορα τελείωσε η μεταγραφή».

• Ο Γιάννης Πετράκης στη συνέντευξη που μας παραχώρησε όταν ρωτήθηκε για εσένα είπε ότι ξέρεις τι θα κάνεις από εδώ και πέρα, ενώ εσύ τον έχει αποκαλέσει ποδοσφαιρικό σου πατέρα.

– «Ακριβώς. Ο κ. Πετράκης είναι εξαιρετικός άνθρωπος, άριστος προπονητής, μα πάνω από όλα καταπληκτικός χαρακτήρας. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Στον Εργοτέλη, όταν ήμουν μόλις 17 ετών, μου έδωσε να καταλάβω κάποια πράγματα για τη ζωή πρώτα από όλα, τα οποία με έκαναν καλύτερο άνθρωπο. Γιατί αυτό είναι το σημαντικότερο και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτά που μου έμαθε για την ζωή και στην συνέχεια για αυτά που μου έμαθε για το ποδόσφαιρο. Πώς να γίνω καλύτερος παίκτης και πιστεύω ότι 1,5 χρόνο στον ΠΑΣ έμαθα και άλλα πράγματα μαζί του που θα με βοηθήσουν στη συνέχεια και τον ευχαριστώ πάρα πολύ».

• Ενάμιση χρόνο στον ΠΑΣ. Πες μου τα συναισθήματα σου τόσο από την ζωή σου στα Γιάννινα όσο και μέσα στην οικογένεια του ΠΑΣ.

– «Αυτά που κατάφερα με την ομάδα σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι απίστευτα. Ο χρόνος είναι πολύ λίγος για αυτά που κάναμε. Θεωρώ ότι δικαιώθηκα για την επιλογή μου να έρθω στον ΠΑΣ. Ήρθα σε μια ομάδα που είναι οικογένεια, με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Ήξερα και κάποια παιδιά στην ομάδα και πιστεύω ενσωματώθηκα άμεσα».

• Παρότι στο πρώτο εξάμηνο δεν έπαιξες σχεδόν καθόλου.

– «Όχι δεν έπαιξα. Ήρθα κάπως απροετοίμαστος γιατί τον τελευταίο μήνα στον Εργοτέλη ήταν δύσκολα τα πράγματα, δεν κάναμε προπόνηση και για αυτό είχα μείνει απροπόνητος. Όταν πρωτοήρθα στον ΠΑΣ με έπιασε ο κ. Αλεξίου και δουλέψαμε μαζί δύο εβδομάδες για να έρθω εκεί που έπρεπε και να μπω στο κλίμα της ομάδας. Κατάφερα με την παρουσία του κ. Πετράκη, αλλά και με την παρουσία των άλλων παικτών που ήταν καταπληκτικοί και με βοήθησαν να προσαρμοστώ πολύ γρήγορα. Δεν έπαιξα πολύ το πρώτο εξάμηνο, αλλά αγωνίστηκα στο πιο σημαντικό παιχνίδι μέσα στην Ξάνθη. Δόξα τω Θεώ πήγαν καλά τα πράγματα και καταφέραμε να βγούμε στην Ευρώπη».

• Το γκολ που πέτυχε στη Νορβηγία θα μείνει στην ιστορία της ομάδας όσα χρόνια και αν περάσουν. Για πες μου τα συναισθήματα σου μετά την επίτευξη του γκολ.

– «Δεν καταλάβαινα που ήμουν όταν σκόραρα. Μόλις είδα την μπάλα να μπαίνει στα δίχτυα βρέθηκα σε άλλο κόσμο. Θυμάμαι να τρέχω προς τον κ. Αλεξίου να τον αγκαλιάσω, γιατί όταν μπήκα αλλαγή έκανα αμέσως φάση για γκολ και μου λέει ο κ. Αλεξίου κυνήγησε το είσαι καλά θα σκοράρεις. Έτσι μόλις πέτυχα το γκολ πήγα προς τον πάγκο, ήταν ο πρώτος που είχε σηκωθεί και πήγα προς αυτόν να πανηγυρίσω. Τα συναισθήματα ήταν απίστευτα, το παιχνίδι ήταν τρελό, από το ημίχρονο σκεφτόμασταν ότι πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο και πήγαμε να χάσουμε ένα δικό μας παιχνίδι».

• Μετά την Ευρώπη ξεκίνησε το πρωτάθλημα. Είχαμε ένα καλό πρώτο γύρο, αλλά έναν μέτριο δεύτερο. Τι πιστεύεις ότι έφταιξε;

– «Η περσινή σεζόν ξεκίνησε πολύ νωρίς και κάναμε μια πολύ σύντομη προετοιμασία γιατί είχαμε τα παιχνίδια της Ευρώπης νωρίς. Ξεκινήσαμε την προετοιμασία αρχές Ιουνίου και κάναμε 11 μέρες μια προετοιμασία που ήθελε 16 μέρες. Η δουλειά που έκανε ο κ. Αλεξίου με το τεχνικό τιμ ήταν καταπληκτική και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Θεωρώ ότι μπήκαμε στο πρωτάθλημα με κεκτημένη ταχύτητα από την Ευρώπη και με καλή ψυχολογία. Κάναμε ένα πάρα πολύ καλό πρώτο γύρο, ήμασταν σχεδόν πάντα μέσα στην πεντάδα ή κοντά σε αυτή και όταν ξεκίνησε ο δεύτερο γύρος. Μετά ήρθε λίγο η κούραση και κάποια αποτελέσματα που δεν περιμέναμε. Η αλήθεια είναι ότι πήραμε κιόλας βαθμούς εκεί που δεν το περιμέναμε, αλλά χάσαμε και κάποια παιχνίδια που δεν έπρεπε και ήταν στο χέρι μας να τα πάρουμε. Προς το τέλος θεωρώ ότι όταν χάθηκε και ο στόχος της πεντάδας, χάσαμε τον προσανατολισμό μας. Δεν υπήρχε το κίνητρο για να κυνηγήσουμε κάτι, έσβησαν οι μηχανές από μόνες τους, έπαιξε ρόλο και η κούραση. Θεωρώ όμως ότι η χρονιά είναι επιτυχημένη αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ομάδες που παίζουν για πρώτη φορά Ευρώπη την επόμενη χρονιά πάντα δυσκολεύονται να σωθούν ή πέφτουν, θεωρώ ότι σωθήκαμε εύκολα από τον πρώτο γύρο, κάναμε ένα καλό πρώτο γύρο, αλλά δεν κάναμε έναν ανάλογο δεύτερο, αλλά για εμένα η χρονιά είναι επιτυχημένη».

• Αν σου έλεγα να μου πεις τον MVP της ομάδας στη σεζόν που πέρασε, ποιος θα διάλεγες;

– «Δύο θα είναι. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης που έκανε απίστευτη σεζόν και ο Πέδρο Κόντε, που πέτυχε 13 γκολ».

• Το κεφάλαιο ΠΑΣ κλείνει για εσένα με την μεταγραφή σου στον Ολυμπιακό. Ποιος είναι ο αρχικός σου στόχος πηγαίνοντας σε μια ομάδα με πολλές απαιτήσεις;

– «Πάμε σε ένα άλλο επίπεδο τώρα. Ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα εδώ και χρόνια και μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Είναι μια πολλή μεγάλη πρόκληση για εμένα και ψυχολογικά είμαι έτοιμος να την αντιμετωπίσω. Πρώτα ο Θεός να έχω την υγεία μου, θέλω να δείξω ότι άξιζα αυτή τη μεταγραφή και να δείξω ότι μπορώ να προσφέρω και να έχω μια θέση στο ρόστερ».

• Θεωρείς ότι είναι υπέρ σου το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός θέλει να έχει περισσότερο ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ σε σχέση με παλιότερα;

– «Στόχος μου είναι να δείξω τι μπορώ να κάνω, να πάρω την ευκαιρία μου. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι μου, αν δείξω ένα καλό πρόσωπο και ικανοποιήσω τον προπονητή, γιατί όχι να μην πάρω και εγώ μια ευκαιρία και να δείξω τι μπορώ να κάνω».

• Πώς έγινε η συμφωνία με τον Ολυμπιακό;

– «Υπήρχε ενδιαφέρον από τον Ιανουάριο από κάποιες ομάδες της Super League, καθώς και προς το τέλος του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που έκανε την καλύτερη πρόταση για εμένα. Θεωρώ ότι οι συνθήκες για να αγωνιστείς στον Ολυμπιακό είναι πολύ καλύτερες από τις άλλες ομάδες και είναι το timing αυτό που με έκανε να επιλέξω τον Ολυμπιακό. Ήρθε η πρόταση και όταν σου κάνει πρόταση μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, τέτοιες ευκαιρίες στη ζωή δεν τις αφήνεις».

• Από αυτά που μας λες βγαίνει το συμπέρασμα ότι υπήρξε πρόταση και από άλλες ομάδες πλην Ολυμπιακού.

– «Υπήρξε ενδιαφέρον, τώρα πρόταση δεν ξέρω αν ήρθε».

• Πάμε τώρα στην Εθνική ομάδα. Αποτελεί ένα όνειρο ζωής για εσένα να αγωνιστείς στην Εθνική;

– «Εννοείται. Ποιος Έλληνας ποδοσφαιριστής δεν έχει όνειρο να αγωνιστεί στην Εθνική ομάδα της χώρας του;. Είναι ένας στόχος για εμένα και ελπίζω κάποια μέρα να φορέσω το εθνόσημο και να κάνω υπερήφανους και τον πατέρα μου που με στήριξε πάντα, αλλά και την μητέρα μου που είναι τα πάντα για εμένα. Ότι είναι αυτή τη στιγμή το χρωστάω σε αυτή, είναι το στήριγμα μου και όλη μου η δύναμη».

• Οι γονείς σου παίζουν ρόλο στις αποφάσεις που παίρνεις όσον αφορά την καριέρα σου;

– «Ναι. Η μητέρα μου πολύ περισσότερο, με τον πατέρα μου δεν έχουμε τόση επικοινωνία όσο με την μητέρα μου γιατί δεν μένουμε μαζί, αλλά η μητέρα μου πάντα θα με συμβουλεύσει, θα μου πει την γνώμη της και εννοείται ότι θα την ακούσω».

• Είσαι ένας παίκτης που δεν έχεις δεχθεί κόκκινη κάρτα στην μέχρι στιγμής καριέρα σου. Ποιο είναι το μυστικό;

– «Η αλήθεια είναι ότι φέτος δέχθηκα πολλές κάρτες και δεν το περίμενα, με έξι κάρτες τελείωσα το πρωτάθλημα. Δεν ξέρω και εγώ πως τις δέχθηκα. Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, παίζουν ρόλο πολλά, όπως ο αντίπαλος πως θα σε αντιμετωπίσει, ο διαιτητής. Εύχομαι να μην παίρνω συχνά κάρτες, γιατί φέτος από το ματς με την Λάρισα είχα συμπληρώσει έξι κίτρινες και αγωνίστηκα στα υπόλοιπα ματς με τον κίνδυνο να συμπληρώσω επτά κάρτες και να λείψω δύο αγώνες».

• Μπορεί ο ΠΑΣ να επαναλάβει το ευρωπαϊκό όνειρο και τι πρέπει να γίνει ώστε να ξαναζήσουν οι φίλοι του τέτοιες στιγμές;

– «Πιστεύω ναι. Από την στιγμή που πετύχαμε αυτό που πετύχαμε την προηγούμενη χρονιά και βρεθήκαμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι έχει και την ομάδα και τον προπονητή και την διοίκηση για να βρεθεί ξανά εκεί. Εύχομαι ολόψυχα τη νέα σεζόν να το πετύχει, γιατί το αξίζουν όλα τα παιδιά και η διοίκηση, αλλά και ο κόσμος του ΠΑΣ που είναι φανταστικός και μας βοήθησε πολύ φέτος, ειδικά στα παιχνίδια της Ευρώπης. Πάθαμε πλάκα όλοι εμείς και στη Νορβηγία και στην Ολλανδία που είδαμε ότι ταξίδεψε τόσος κόσμος για εμάς. Μακάρι να το πετύχει».

• Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΣ είναι και μη καλή κατάσταση των γηπέδων.

– «Όντως αυτή είναι η αλήθεια. Για τον ΠΑΣ Γιάννινα, για την ιστορία του, για τον κόσμο του, δεν αξίζει αυτό το γήπεδο που είχαμε φέτος. Χάσαμε πάρα πολλούς βαθμούς λόγω του γηπέδου. Θεωρώ ότι σαν ομάδα και σαν ιστορία ο ΠΑΣ Γιάννινα, αξίζει να έχει ένα γήπεδο αντάξιο της ομάδας που είναι και πιστεύω ότι πρώτα ο Θεός του χρόνου θα βελτιωθούν τα πράγματα και είναι καλύτερη η ομάδα, γιατί φέτος μπορούσε να παίξει πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο από αυτό που έδειξε ειδικά μέσα στα Γιάννινα, αλλά λόγω του γηπέδου δεν μπορούσαμε να βγάλουμε πράγματα που θέλαμε. Πιστεύω ότι αν όλα πάνε καλά τη νέα χρονιά ο ΠΑΣ θα δείξει το πραγματικό του πρόσωπο».

• Θέλω να μου χαρακτηρίσεις με δύο λέξεις κάποιους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκες στον ΠΑΣ.

Γιώργος Χριστοβασίλης: «Πάρα πολύ καλός άνθρωπος, πολύ καλός και αθόρυβος στη δουλειά του. Έχει βοηθήσει σημαντικά τον ΠΑΣ Γιάννινα και του οφείλουν πάρα πολλά. Ειδικά πιστεύω ότι η χρονιά στην Ευρώπη ήταν εξαιρετικά αφιερωμένη σε αυτόν γιατί έχει δώσει πάρα πολλά στην ομάδα».

Γιάννης Πετράκης: «Τι να πούμε για τον κόουτς, άμα ξεκινήσουμε να λέμε θα μας πάρει πολύ ώρα. Εξαιρετικός άνθρωπος, καταπληκτικός χαρακτήρας, πάρα πολύ καλός προπονητής και ποδοσφαιρικά είναι ο πατέρας μου. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα αυτά που μου έχει μάθει».

Βασίλης Αλεξίου: «Πιστεύω ότι του οφείλω πάρα πολλά για αυτό που είμαι αυτή τη στιγμή. Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος με «έφτιαξε» όταν πρωτοήρθα στον ΠΑΣ και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια του και για τις συμβουλές του εντός και εκτός γηπέδου. Η αλήθεια είναι ότι θα μου λείψει πάρα πολύ».

Δημήτρης Νιαρχάκος: «Ένας εξαιρετικός άνθρωπος και καταπληκτικός στη δουλειά του. Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να έχει η ομάδα έναν άνθρωπο σαν τον Δημήτρη, γιατί είναι πολύ καλός στη δουλειά του».

Χρήστος Τσελιόπουλος: «Καταπληκτικός στη δουλειά του. Η αλήθεια είναι ότι πριν τον παιχνίδι με την Ξάνθη ήταν ο μόνος που ήρθε και μου μίλησε και με έβαλε να σκεφτώ κάποια πράγματα και με βοήθησε σε αυτό το παιχνίδι γιατί είχα πάρα πολύ άγχος. Από την προηγούμενη μέρα μου μιλούσε στο ξενοδοχείο και μου έλεγε πράγματα που με βοήθησαν πάρα πολύ μέσα στο παιχνίδι και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για εκείνες τις συμβουλές».

• Από τους συμπαίκτες σου ποιος είναι αυτός που θα σου λείψει περισσότερο;

– «Η αλήθεια είναι ότι θα μου λείψουν πάρα πολύ, αλλά αυτός που θα μου λείψει πάρα πολύ είναι ο κολλητός μου ο Ηρακλής Γαρουφαλιάς, αλλά θα τον έχω από κοντά».

• Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη τι θα ήθελες να πεις στον κόσμο του ΠΑΣ.

– «Ένα μεγάλο ευχαριστώ πρώτα από όλα για την στήριξη που μου έδειξαν οι φίλοι του ΠΑΣ από την πρώτη ημέρα που ήρθα στην ομάδα. Ελπίζω ο κόσμος του ΠΑΣ Γιάννινα να ζήσει ξανά αυτό που έζησε το καλοκαίρι γιατί ήταν ανεπανάληπτο. Ήταν δίπλα μας σε όλη τη χρονιά, στη Νορβηγία, στην Ολλανδία, σε κάθε άκρη της γης ήρθε για εμάς, μας βοήθησε. Πάντα θα είναι στην καρδιά μου και ο κόσμος και η ομάδα, πέρασα πάρα πολύ ωραία στα Γιάννινα ενάμιση χρόνο, έζησα απίστευτες στιγμές και ευχαριστώ πάρα πολύ και τον κόσμο του ΠΑΣ και το σωματείο του ΠΑΣ Γιάννινα για αυτά που μου πρόσφεραν. Εύχομαι ολόψυχα αυτό το ευρωπαϊκό όνειρο να το ξαναζήσουν γιατί το αξίζουν».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ