aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEH γέννηση ενός Θρύλου, του Ολυμπιακού (pics)

H γέννηση ενός Θρύλου, του Ολυμπιακού (pics)

O Ολυμπιακός συμπληρώνει σήμερα 94 χρόνια ζωής. O σύλλογος ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου του 1925 και έχει γράψει στην πορεία όλων αυτών των χρόνων μια θρυλική πορεία διακρίσεων στα γήπεδα και στην ελληνική κοινωνία. Για τους πολυάριθμους φίλους του, ο Ολυμπιακός είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα αθλητικό σωματείο, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι συνόδεψαν και συνοδεύουν αυτή την διαδρομή του με εκδηλώσεις λατρείας και συναισθήματα πάθους.

Δημιουργήθηκε για να αποτελέσει το… ανάχωμα στις ομάδες της Αθήνας, προασπίζοντας αξίες και ιδανικά μιας κοινωνίας με διακριτές τάξεις. Υπήρχε μια τεράστια μάζα, δίχως φωνή, δίχως τρόπους έκφρασης και διαφυγής από την σκληρή καθημερινότητα μέσα στην οποία διαβιούσε. Αυτή η κοινωνία, είχε ανάγκη εκείνο τον συνδετικό κρίκο, που θα μπορούσε να ενώσει την φωνή της και να καταδείξει με τρόπο εμφατικό ότι μέσα από την πλατιά λαϊκή μάζα μπορούν να αναδυθούν στον αφρό όλα εκείνα τα αυθεντικά στοιχεία που υποδουλώνουν παράλληλα το πάθος, την ευγενή άμιλλα, το δίκαιο.

Επειδή μάλιστα ο αθλητισμός αποτελεί μια μικρογραφία της εκάστοτε κοινωνίας, η ίδρυση ενός συλλόγου που να περικλείει όλα τα προαναφερθέντα, αποτελούσε μια ανάγκη στα μέσα της δεκαετίας του ’30 την προηγούμενη εκατονταετία και η προσπάθεια αυτή πήρε “σάρκα και οστά” στις 10 Μαρτίου του 1925. Μια μεγάλη παρέα, γεμάτη όρεξη και πάθος, συναντήθηκε στην ταβέρνα του Μοίρα στον Πειραιά και αποφάσισε να μετουσιώσει σε πράξη την σκέψη αυτή. Εκείνη την ημέρα “Συνίσταται εν Πειραιεί υπό τον τίτλον Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς σωματείον, ούτινος σκοπός είναι η ανάπτυξις της σωματικής αγωγής παρά τη νεολαία και η κατά πάντα φίλαθλον τρόπον εξύψωσις αυτής”.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ, ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ
Αυτό ήταν. Ο Ολυμπιακός ήταν πλέον γεγονός, αν και ουδείς γνωρίζε εκείνη την εποχή το τι θα επακολουθούσε και το πώς αυτός ο σύλλογος θα μπορούσε να διαδραματίσει τέτοιο ρόλο στα αθλητικά δρώμενα της χώρας. Ο Ολυμπιακός δημιουργήθηκε μέσα από τη συγχώνευση δύο πειραϊκών σωματείων, του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς (Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς. Το όνομα, το εμπνεύστηκε ο πρώτος αντιπρόεδρος του συλλόγου, Νότης Καμπέρος, έπειτα από συνεχείς διαβουλεύσεις και διαφωνίες στις συναντήσεις που είχαν προηγηθεί. Ο Μιχάλης Μανούσκος, πρόσθεσε το “Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς” και ο τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα απ’ όλα τα ιδρυτικά μέλη. Ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς έμελλε να αλλάξει για τα καλά πλέον τον αθλητικό χάρτη του τόπου!

Το όνομα του νέου συλλόγου επιλέχθηκε, ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο λεγόμενο ολυμπιακό ιδεώδες. Υπό το πρίσμα αυτό, επιλέχθηκε και ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος ως σύμβολο του ολυμπισμού, με χρώματα το κόκκινο και το λευκό. Το πρώτο είναι το χρώμα του πάθους και το δεύτερο της αγνότητας και της καθαρότητας. Ο Ολυμπιακός ξεκινούσε πλέον το δικό του μακρινό ταξίδι, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα…

ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Για το ιστορικό του πράγματος και για όσους θέλουν να γνωρίζουν τους ανθρώπους εκείνους που δημιούργησαν αυτόν τον τεράστιο σύλλογο, που όμοιός του δεν υπάρχει σε τούτο τον τόπο, ούτε και αναμένεται να υπάρξει στο μέλλον, ισχυρός άνδρας ήταν ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος. Επιφανείς παράγοντες του Πειραιά στήριξαν την ίδρυση του Ολυμπιακού, μεταξύ άλλων, ενεργή συμμετοχή είχαν οι Μιχάλης Μανούσκος, βιομήχανος της πόλης, ο Νότης Καμπέρος, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο Σταύρος Μαραγκουδάκης, διευθυντής του Ταχυδρομείου, ο Νίκος Ανδρόνικος, έμπορος, ο Δημήτρης Σκλιάς, αξιωματικός του Στρατού, ο Νικόλαος Ζαχαρίας, δικηγόρος, ο Αθανάσιος Μέρμηγκας, συμβολαιογράφος, ο Ιωάννης Κεκκές, χρηματομεσίτης και όλη η οικογένεια των Ανδριανόπουλων.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
Με αφορμή τα σημερινά γενέθλια του Ολυμπιακού, η ελλαδική ιστοσελίδα sport24.gr μπήκε εκεί που χτυπάει η καρδιά του, εκεί που είναι συγκεντρωμένη όλη η ιστορία του, στο Μουσείο του συλλόγου στο γήπεδο “Γ. Καραϊσκάκης”. Τα τρόπαια σε όλα τα σπορ, οι θρυλικές μορφές του, το δράμα της 8ης Φεβρουαρίου 1981 που δεν θα ξεχαστεί ποτέ και από κανέναν. Όλα είναι μαζεμένα εκεί, σε έναν πολύ όμορφο χώρο, όπου ο κάθε φίλος του Ολυμπιακού θα πρέπει κάποια στιγμή να επισκεφτεί, ώστε να καταλάβει το τι έχει πετύχει ο σύλλογος αυτά τα 94 χρόνια και τι μπορεί να πετύχει και στο μέλλον, ενιαίος και αδιαίρετος.

Η αυθεντική ιδρυτική διακήρυξη που έδωσε “σάρκα και οστά” στον Ολυμπιακό στις 10 Μαρτίου 1925

Ποδοσφαιρικά παπούτσια της προ-πολεμικής εποχής και τραγιάσκα που φορούσε ο τερματοφύλακας για τον ήλιο

Αυτή την εμφάνιση φορούσε ο θρυλικός Σάββας Θεοδωρίδης κάτω από τα γκολπόστ του Ολυμπιακού

Η πρώτη συλλογή τροπαίων στην ιστορία του Ολυμπιακού. Ακολούθησαν εκατοντάδες σε όλα τα σπορ

Το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου την σεζόν 1979-80 επί ηγεσίας Σταύρου Νταϊφά

Οι τίτλοι είναι συνυφασμένοι με την ιστορία του Ολυμπιακού και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο

Υπέροχος πίνακας για έναν αγαπημένο των φίλων του Ολυμπιακού, τον Αλεχάντρο Τσόρι Ντομίνγκες

Η ερυθρόλευκη και ριγωτή φανέλα την περίοδο που στον Ολυμπιακό αγωνιζόταν ο Λάγιος Ντέταρι

“Στη Ρώμη και στον τελικό, σηκώσαμε ευρωπαϊκό…”, όπως λέει και το σύνθημα για τον άθλο του 1997

Αέρας στα πανιά του σπουδαίου (και ερυθρόλευκου) ιστιοπλόου, Αιμίλιου Παπαθανασίου

Δεν ξεχνά, και πάντα τιμά τα 21 αδικοχαμένα θύματα της Θύρας 7 την αποφράδα 8/2/1981

Κομμάτι τσιμέντο από το παλιό Στάδιο Καραϊσκάκη που έδωσε τη θέση του στο νέο στολίδι του Ολυμπιακου

Λιλιπούτειοι φίλοι του Ολυμπιακού έφτιαξαν ζωγραφιές για την αγαπημένη τους ομάδα

Σε κάδρο χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα από το επίσημο περιοδικό του Ολυμπιακού που έβγαινε παλαιότερα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ