aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Γιατί αυτή η Ισπανία δαγκώνει (πάρα) πολύ

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο… αποκρυπτογραφεί στο gazzetta.gr τη νέα και φιλόδοξη Ισπανία, πρώτη αντίπαλος της Ελλάδας στον δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ (25/3, 21:45, Cosmote Sport HD, Open Beyond HD)

Στις 17 του περασμένου Νοεμβρίου, οι Έλληνες φίλαθλοι, όπως και οι υπόλοιποι ποδοσφαιρόφιλοι ανά την Υφήλιο, είδαν έκπληκτοι την Ισπανία να διαλύει την Γερμανία με το ιστορικό 6-0 και να προκρίνεται πανηγυρικά στο Final Four της πρώτης κατηγορίας του Nations League.

Και, είκοσι ημέρες αργότερα, οι Έλληνες φίλαθλοι είδαν με (λογική) απογοήτευση την κληρωτίδα να φέρνει τους Φούριας Ρόχας στον δρόμο της εθνικής μας ομάδας για το πρώτο αραβικό Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας και το πρώτο που θα διεξαχθεί εν μέσω ευρωπαϊκού χειμώνα, αυτού του Κατάρ. Τα… ευχάριστα για την επιστροφή του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στην Εθνική Σουηδίας επρόκειτο να έρθουν αρκετά αργότερα…

Στα χαρτιά, η ομάδα του Λουίς Ενρίκε είναι το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση του δεύτερου ομίλου (και το απευθείας εισιτήριο για τα τελικά), στον οποίο κάνει πρεμιέρα απόψε κόντρα στην Ελλάδα στο «Νουέβο Λος Κάρμενες» της Γρανάδα (25/3, 21:45, Cosmote Sport HD, Open Beyond HD), ένα παιχνίδι που, θεωρητικά, είναι χαμένο από χέρι για την ομάδα του Τζον Φαν’τ Σιπ.

Οι λόγοι; Τους αναλύουμε στη συνέχεια…

Ο ΡΑΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ «ΠΑΙΔΙΑ» ΤΟΥ

Για να βρούμε την τελευταία κόντρα Ισπανίας και Ελλάδας, πρέπει να πάμε 13 ολόκληρα χρόνια πίσω και, συγκεκριμένα, στις 18 Ιουνίου του 2008, όταν οι δύο ομάδες είχαν τεθεί αντιμέτωπες στην τελευταία αγωνιστική της φάσης ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξήχθη σε Αυστρία και Ελβετία.

Για την ιστορία, μια Ισπανία γεμάτη αναπληρωματικούς, επειδή είχε εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκρισή της στα προημιτελικά με νίκες επί Ρωσίας και Σουηδίας, επικράτησε 2-1 με ανατροπή, εις βάρος μιας Ελλάδας που παρέδιδε το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης και, κατά σύμπτωση, σε ματς με την ομάδα που την διαδέχθηκε στον θρόνο.

Στον πάγκο των αναπληρωματικών, αφού ήταν ήδη βασικός για τον αξέχαστο Λουίς Αραγονές, ο 22χρονος Σέρχιο Ράμος, ο οποίος τότε αγωνίζονταν ακόμα ως δεξί μπακ. Έκτοτε, βεβαίως, ο Σεβιλιάνος εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς στον κόσμο και, στα 34 του πλέον, είναι ο αρχηγός και ο πρώτος σε συμμετοχές ποδοσφαιριστής στην ιστορία των Φούριας Ρόχας (178).

Από εκείνη την ομάδα, ο κάπτεν (και) της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο μοναδικός επιζών, αλλά και ο μόνος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, με εξαίρεση τους Σάντι Καθόρλα και Νταβίδ Σίλβα, οι οποίοι όμως βρίσκονται στην τελική ευθεία της καριέρας τους και πλέον δεν υπολογίζονται για την εθνική ομάδα.

Ο Ράμος είναι και αυτός σε… προχωρημένη ποδοσφαιρική ηλικία, αλλά σε εξαιρετική κατάσταση και έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι ο ηγέτης, με την συμπαράσταση παικτών που έχουν φάει τα γήπεδα με το… κουτάλι (Σέρχιο Μπουσκέτς, Τζόρντι Άλμπα, Τιάγκο Αλκάνταρα, Κόκε…) μιας νεανικής εθνικής ομάδας, στην οποία ο Λουίς Ενρίκε προσθέτει συνεχώς νέο, πολύ ποιοτικό αίμα.

Στην τελευταία του κλήση, ο «Λούτσο» συμπεριέλαβε τρεις πολλά υποσχόμενους ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν, βάσει ηλικίας, να είναι ακόμα και… παιδιά ή έστω μικρά αδελφάκια του Ράμος: Τον 18χρονο μέσο – πολυεργαλείο της Μπαρτσελόνα, Πέδρι, τον 20χρονο εξτρέμ της Σεβίλλης (δανεικός στην Έιμπαρ) Μπράιαν Χιλ και τον 21χρονο δεξιό μπακ – χαφ της Μάντσεστερ Σίτι (δανεικός στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας), Πέδρο Πόρο.

ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ ΜΕ (ΠΟΛΥ) ΓΚΟΛ

Το ποδόσφαιρο αλλάζει συνεχώς. Οι θέσεις είναι απλώς μια ονομασία και, με εξαίρεση αυτή του τερματοφύλακα, δεν αποδίδουν απαραιτήτως την ιδιότητα και τον χώρο δράσης του εκάστοτε ποδοσφαιριστή μέσα στο γήπεδο.

Στο εμφατικό, ιστορικό 6-0 επί της Γερμανίας, μόλις ένα γκολ σημειώθηκε από «καθαρόαιμο» επιθετικό (Άλβαρο Μοράτα), ενώ τα τέσσερα είχαν την υπογραφή δύο εκ των πιο ταλαντούχων μεσοεπιθετικών που έχει στην διάθεσή του ο Λουίς Ενρίκε, του Φεράν Τόρες (3) και του Μίκελ Ογιαρθάμπαλ (1).

Ο άσος της Μάντσεστερ Σίτι είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα «όπλα» σε δημιουργία – σκοράρισμα μαζί με τον απόντα λόγω τραυματισμού Ανσού Φατί, η παρουσία του οποίου στην 23άδα του Euro μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί, ύστερα από τα τελευταία, άσχημα μαντάτα.

Ακόμα και έτσι, ο «Λούτσο» έχει τον «γλυκό» πονοκέφαλο να διαθέτει όχι δύο, αλλά ενδεχομένως και τρεις πολύ δυνατές 11άδες, από τις οποίες μπορεί να διαλέξει την καλύτερη σύνθεση για να επιτύχει τους στόχους της εθνικής ομάδας.

Εκτός από τον Φατί, στην αποστολή δεν συμπεριλαμβάνεται λόγω τραυματισμού ο (επί της ουσίας βασικός δεξιός μπακ) Ντάνι Καρβαχάλ, ο πολυθεσίτης (και πολύτιμος) Σέρτζι Ρομπέρτο, αλλά και δύο ποδοσφαιριστές που, σε άλλες εθνικές ομάδες, ενδεχομένως να ήταν βασικοί και αναντικατάστατοι: Ο τερματοφύλακας Κέπα (ο πιο ακριβός στην ιστορία του ποδοσφαίρου) και ο πολυπόθητος από πολλούς εξτρέμ Ανταμά Τραορέ.

ΠΛΗΘΩΡΑ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

Με μακρόχρονη θητεία (ως ποδοσφαιριστής) σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, ο Λουίς Ενρίκε έχει γαλουχηθεί σε ομάδες που ήθελαν να κυριαρχούν, να έχουν την μπάλα και να επιβάλλουν το παιχνίδι τους μέσα από την κατοχή.

Με το πέρασμα των ετών, όμως, ο Αστουριάνος τεχνικός κατάλαβε ότι η μπάλα δεν είναι πανάκεια και έψαξε (και βρήκε) τρόπους για να κάνει ζημιά στον αντίπαλο και μέσω των αντεπιθέσεων ή, αν προτιμάτε, του σωστού transition άμυνας – επίθεσης, μετά το κλέψιμο της μπάλας, ανεξαρτήτως σε ποιο σημείο του γηπέδου το καταφέρνουν οι παίκτες του.

Η Μπαρτσελόνα του δεύτερου τρεμπλ (την σεζον 2014-15) χρησιμοποίησε με μεγάλη επιτυχία αυτή την εναλλακτική και το ίδιο κάνει ο «Λούτσο» και στην εθνική ομάδα, εκμεταλλευόμενος τα νιάτα και την ταχυδύναμη πολλών ποδοσφαιριστών του.

Στην πρεμιέρα κόντρα στην Ελλάδα, όπως εξήγησε και ο ίδιος, θα δούμε μια ομάδα που θα επιδιώξει να έχει την κατοχή της μπάλας, να δώσει αυτή τον ρυθμό που την εξυπηρετεί και να ψάξει να βρει κενά στην ελληνική άμυνα, είτε μέσω της γρήγορης (και σωστής) κυκλοφορίας, «χτυπώντας» κάθετα και από το κέντρο, είτε εκμεταλλευόμενη την δεδομένη ικανότητα από τα άκρα, τόσο των μπακ, όσο και των εξτρέμ.

Η τωρινή Ισπανία δεν μπορεί ακόμα να «βαφτιστεί» άξια διάδοχος της παρέας των Τσάβι, Ινιέστα και Σία που σάρωσε τα πάντα την τετραετία 2008-2012, κατακτώντας διαδοχικά δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο (η μοναδική που το έχει καταφέρει ποτέ).

Διαθέτει, όμως, έναν προπονητή που ξέρει πώς να εκμεταλλεύεται το ταλέντο που έχει στα χέρια του και ποιότητα αρκετή για να φτάσει και πάλι (πολύ) ψηλά. Το πρώτο μεγάλο τεστ θα λάβει χώρα το καλοκαίρι στο Euro, για το οποίο η (άτυπη) πρόβα τζενεράλε είναι τα τρία πρώτα παιχνίδια της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ, με πρώτο αυτό στο «Νουέβο Λος Κάρμενες» της Γρανάδα με την εθνική μας ομάδα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ