aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEFrance Football κατά Ινφαντίνο, Ολυμπιακού και Μαρινάκη!

France Football κατά Ινφαντίνο, Ολυμπιακού και Μαρινάκη!

Επίθεση κατά του Τζιάνι Ινφαντίνο εξαπέλυσε το κορυφαίο γαλλικό ποδοσφαιρικό περιοδικό France Football, κατηγορώντας τον -μεταξύ άλλων- και για «ανάρμοστες» σχέσεις με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Οι συντάκτες και γνωστοί ερευνητές-δημοσιογράφοι Ερίκ Σαμπέλ και Φιλίπ Οκλέρ αναφέρουν ότι ο Ινφαντίνο «απέκτησε μέσα σε 100 μέρες στην προεδρία της FIFA τόσο κακή φήμη όση ο προκάτοχός του, Σεπ Μπλάτερ, είχε αποκτήσει μέσα σε 30 χρόνια»!

Το France Football επιτίθεται και εναντίον του Ολυμπιακού, αφήνοντας αιχμές για τη μη τιμωρία του από την UEFA, εμπλέκοντας τους Ινφαντίνο και Θόδωρο Θεοδωρίδη…

Το σχετικό άρθρο του γαλλικού περιοδικού αναφέρει τα εξής

«FIFA: Ο Τζιάνι Ινφαντίνο ήδη παραπαίει στον θρόνο του

Την ώρα που την Κυριακή ο Τζιάνι Ινφαντίνο συμπληρώνει 100 μέρες στην προεδρία της ΦΙΦΑ, ήδη αντιμετωπίζει την παγκόσμια καχυποψία, την έλλειψη εμπιστοσύνης και την ένταση ακόμα και στο εσωτερικό του διεθνούς σώματος. Από την Ρώμη στην Μόσχα, μία προσωπική ακρόαση από τον Πάπα Φραγκίσκο, μετά σε μία μιντιακή έξοδο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τζιάνι Ινφαντίνο ταξίδεψε πολύ τις τελευταίες ημέρες.

Σε τέτοιο βαθμό που παρερμήνευσε και ξέχασε ίσως ότι δεν πρόκειται για έναν πρέσβη, αλλά τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ; «Περπατάει καμαρωτός και βγάζει φωτογραφίες με τους μεγάλους ηγέτες αυτού του κόσμου, αλλά πού είναι οι προεκλογικές του δεσμεύσεις;», αναρωτιέται μία εσωτερική πηγή.

Ο πρώην γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ εξελέγη στην προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στις 26 Φεβρουαρίου κυρίως γιατί αντιπροσώπευε κάτι εναλλακτικό στο σύστημα Μπλάτερ και τα χρόνια της ηγεσίας του.

Αυτή την Κυριακή θα υπογραφούν οι πρώτες 100 μέρες από την άφιξη του Ινφαντίνο στην κεφαλή της πιο απαιτητικής αθλητικής ομοσπονδίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο 46χρονος Ελβετός, ο οποίος γεννήθηκε σε ένα χωριό του Valais, πολύ κοντά σε αυτό όπου ο Σεπ Μπλάτερ είδε το πρώτο φως της ημέρας! Οι πιο ευφάνταστοι διαβεβαιώνουν ότι ο Ινφαντίνο πίεσε εδώ και καιρό, πολύ καιρό τον μιμητισμό σε ότι αφορά τις πρακτικές του… γείτονά του: «Σήμερα, ήδη έχει την ίδια φήμη που καταδιώκει τον Μπλάτερ μετά από 30 χρόνια στην ηγεσία».

Η δήλωση είναι υπερβολική, αλλά δείχνει τέλεια το παρόν κλίμα δυσπιστίας και την ένταση στο εσωτερικό της ΦΙΦΑ. Κυρίως όμως δίνει μία ιδέα του μεγέθους της ακροβασίας σχετικά με την τρέχουσα νομοθεσία, αλλά την μολυσματικότητα που επικρατεί ακόμα και στα πιο μικρά κλιμάκια: «Ο Ινφαντίνο δεν έχει καταλάβει ότι βρίσκεται κάτω από υψηλή επιτήρηση και ότι πρέπει να δείξει περισσότερη πολιτική δράση», προσθέτει η εσωτερική πηγή.

Η υποψηφιότητα της Σενεγαλέζας, Φατίμα Σαμουρά στο πόστο του γενικού γραμματέα θεωρήθηκε ως η αρχή για μία ρήξη με το κατεστημένο. Ωστόσο, αυτή η πρόσληψη-έκπληξη στην πραγματικότητα γέννησε μόνο αμφιβολίες σε ότι αφορά τις πραγματικές επιδιώξεις του Ινφαντίνο. Η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει ένα τέτοιο πόσο, η παλιά υπεύθυνη ανθρωπιστικής δράσης των Ηνωμένων Εθνών θα αναλάβει τα καθήκοντα της στις 20 Ιουνίου, αλλά είναι εντελώς νέα σε αυτό το μέσο και δεν έχει την παραμικρή εμπειρία σε ότι αφορά την διακυβέρνηση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Αυτή θα συμπληρωθεί από δύο βοηθούς, τον Μάρκο Βίλιγκερ σε ό,τι αφορά στο διοικητικό κομμάτι και τον Ζβόνιμιρ Μπόμπαν σε ό,τι αφορά στο ποδόσφαιρο, οι οποίοι κυρίως θα έχουν ως σκοπό να περιορίσουν το πεδίο δράσης της. Για την ακρίβεια να την θέσουν υπό κηδεμονία.

Ένα κόλπο για να διώξουν τον Ντομένικο Σκάλα;

Οι πρώτες σκιές γύρω από την απίστευτη και μετεωρική άνοδο του Τζιάνι Ινφαντίνο ξεκίνησαν να εμφανίζονται στις 6 Απριλίου. Εκείνη την ημέρα, η τοπική ελβετική αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία της ΟΥΕΦΑ στην Νιόν. Ήθελε να βρει τα συμβόλαια που αφορούν την παραχώρηση των οπτικοακουστικών δικαιωμάτων του Champions League, του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ για την Λατινική Αμερική στην εταιρία Cross Trading, το όνομα της οποίας την περασμένη ημέρα είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο Panama Papers.

Η τοπική γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung είχε αποκαλύψει ότι ο νυν πρόεδρος της ΦΙΦΑ είχε υπογράψει το 2006 και το 2007 εμπορικά συμβόλαια στο όνομα της ΟΥΕΦΑ με αυτή την off-shore εταιρία που ελέγχεται από τους Hugo και Mariano Jinkis, μέσα μίας δορυφορικής εταιρίας. Αυτοί οι δύο Αργεντινοί επιχειρηματίες τέθηκαν υπό περιορισμό και ανακρίθηκαν τον Μάιο του 2015 από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς της Νέας Υόρκης με την κατηγορία ότι διέθεσαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκία με αντάλλαγμα τα τηλεοπτικά δικαιώματα των διοργανώσεων της ΦΙΦΑ για την Λατινική Αμερική. Αυτά τα δικαιώματα αυτόματα μεταπωλήθηκαν σε μία άλλη εταιρία για ένα ποσό τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό για το οποίο αγοράστηκαν από την ΟΥΕΦΑ!

Η κρίση έχει τελειώσει;
Στην έναρξη του 66ου συνεδρίου της ΦΙΦΑ στο Μεξικό, ο Ινφαντίνο επανέλαβε στις 207 ομοσπονδίες-μέλη που ήταν παρούσες (το Κουβέιτ και η Ινδονησία απουσίαζαν λόγω τιμωρίας) ότι η ΦΙΦΑ μπήκε σε μία νέα εποχή, μεταλλαγμένη και ειρηνική. Η συνέχεια αυτής της πολύ μεγάλης ετήσιας συνάντησης ήταν διαφορετική.

Στην έκδοση της 30ης Μαΐου η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) δημοσίευσε ενοχοποιητικά απομαγνητοφωνημένα πρακτικά από τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις εργασίας. Σε αυτές υιοθετείται η θέση για να ακολουθηθεί ένα κόλπο για να εκδιωχθεί ο Ντομένικο Σκάλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής ελέγχου και συμμόρφωσης από το 2013. Από την εκλογή του Ινφαντίνο, αυτός ο ασυμβίβαστος και γεμάτος επιρροή άνθρωπος ζήτησε εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις και είχε επισημάνει τα όρια των οικονομικών υποσχέσεων από τον υποψήφιο της ΟΥΕΦΑ (Ινφαντίνο) μετά την τιμωρία του Μισέλ Πλατινί.

Άραγε ο Σκάλα το είχε πάει πολύ μακριά; Άραγε είχε γίνει πολύ ενοχλητικός; Άραγε είχε γίνει ένας ξεκάθαρος αντίπαλος; Άραγε να πλήρωσε την καταγγελία του στην επιτροπή δεοντολογίας; Άραγε ήταν ένα θύμα ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών; Πιθανότατα όλα αυτά, δίχως αμφιβολία…

Όταν του ζητήθηκε να εγκαταλείψει οικειοθελώς τα καθήκοντά και την θέση του με αντάλλαγμα την υπόσχεση για ένα standing ovation στο Συνέδριο, ο Σκάλα προτίμησε να κλείσει την πόρτα! Ως πρόσχημα το ψήφισμα ενός προηγούμενου συνεδρίου της ΦΙΦΑ -παλιά εκτελεστική επιτροπή- που του έδινε το δικαίωμα να ονομάζει και να απολύει μέλη από διαφορετικές ανεξάρτητες επιτροπές.

Αλλά ο Ντομένικο Σκάλα είχε μπει σε αυτή την δυσμένεια εδώ και αρκετές εβδομάδες. Κατά την διάρκεια αυτών των ηχογραφήσεων ακούμε τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ να διαφωνεί με τον μισθό του που ορίστηκε στα 2 εκατομμύρια φράγκα από την επιτροπή αποδοχών: «Δεν έχω υπογράψει το συμβόλαιο που μου προτάθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής Ελέγχου και Συμμόρφωσης», λέει ο Ινφαντίνο: «Δεν δέχθηκα την πρόταση τους. Είναι μία πρόταση που την βρίσκω προσβλητική».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το σύνολο των μισθών και των μπόνους που έλαβε ο Σεπ Μπλάτερ το 2014 ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Επομένως μοιάζει ενοχλητικό να έχει μισθό με μονοψήφιο αριθμό εκατομμυρίων φράγκων…

Ήδη με την απειλή τιμωρίας!

«Ο Ινφαντίνο βρίσκεται υπό τον κίνδυνο τιμωρίας με 90ήμερη καθαίρεση από το πόστο του»! Αυτή η πληροφορία έκανε χθες τον γύρο των καλά πληροφορημένων γερμανικών και ελβετικών δημοσιογραφικών γραφείων. Οι λόγοι αυτής της βαριάς απειλής; Ο Ινφαντίνο φαίνεται ότι έδωσε εντολές για να διαγραφούν mail με αρχεία που αφορούσαν την συνεδρίαση του Μεξικού, όπου γινόταν αναφορά στην αποπομπή του Σκάλα. Αν και αυτή η ανταλλαγή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι αρκετά σημαντική, η FIFA υποστήριξε ότι πρόκειται για αντίγραφα αλληλογραφίας που είχαν τοποθετηθεί σε λάθος φακέλους. Οι αυθεντικές καταγραφές φέρεται να είναι διαθέσιμες.

Αυτό είναι και αυτό που εύχεται ο νυν πρόεδρος της FIFA. Αν αυτά τα ευαίσθητα αρχεία έχουν καταστραφεί μετά από δική του αίτηση, τότε ο Ινφαντίνο μπορεί να τιμωρηθεί με προσωρινή παύση από τα καθήκοντα του για 90 μέρες, μέχρι την λήξη της έρευνας! Πάντα πολύ προσεκτικά η επιτροπή Δεοντολογίας δεν ήθελε να τοποθετηθεί πάνω σε αυτές τις «φήμες». Δεν τοποθετείται ποτέ επίσημα πάνω σε προκαταρκτικές έρευνες. Το κάνει μόνο, όταν μία επίσημη έρευνα μπαίνει σε εφαρμογή. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί πολύ σύντομα αν το περιεχόμενο των «5 ή 6» καταγγελιών που εστάλησαν στο γραφείο έρευνας σχηματοποιηθούν και τεκμηριωθούν.

Μία από αυτές προέρχεται από τον Markus Kattner, τον πρώην γενικό γραμματέα εσωτερικών υποθέσεων. Στις 23 Μαΐου, αυτός έστειλε μετά από «μία εσωτερική έρευνα αποκάλυψε ελλείψεις σε ότι αφορά τις οικονομικές ευθύνες του σε σχέση με τα καθήκοντά του». Η πλήρης επιστολή του που έχει μέγεθος 16 σελίδες αναφέρει πολλές κατηγορίες εναντίον του Τζιάνι Ινφαντίνο και επικεντρώνεται στην ανάμειξη ανάμεσα στα ιδιωτικά έξοδα και των λειτουργικών δαπανών. Μία άλλη κατηγορία τοποθετήθηκε σε ένα παχύ δέμα 11 φύλλων ου αφορούν κυρίως ταξίδια με ιδιωτικά τζετ στο Κατάρ και την Ρωσία και επιδοτήσεις από τις διοργανώτριες χώρες των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022.

Τα προβλήματα του Ινφαντίνο είναι πολύ πιθανό μόλις να… άρχισαν!

Η σέντρα για την προεκλογική εκστρατεία για την διαδοχή του Μισέλ Πλατινί στην προεδρία της ΟΥΕΦΑ, μπορεί πολύ γρήγορα να βγάλει κι άλλα… πράγματα από το ντουλάπι! Πολυάριθμα media ερευνούν το επίπεδο πληροφόρησης και τον ρόλο που έπαιξε ο Ινφαντίνο στην αδιαφανή ανάθεση του Euro 2012 στην Πολωνία και την Ουκρανία στις 18 Απριλίου του 2007. Ερωτήσεις έχουν τεθεί επίσης στην θέση και τον ρόλο του στο αδιέξοδο που έχει μπλέξει το ελληνικό ποδόσφαιρο από τότε που ξέσπασε το Κoriopolis (σκάνδαλο στημένων αγώνων) το 2011.

Στην πιο πρόσφατη έκθεση της ελληνικής δικαιοσύνης (2015) ένα κλαμπ είναι στο κέντρο ενός εγκληματικού συστήματος και έχει τον πλήρη έλεγχο της ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου με δωροδοκίες και απειλές: Ο Ολυμπιακός Πειραιά!
Ωστόσο είναι εντυπωσιακό ότι κατάφερε να διαφύγει από κάθε ποινή από την UEFA! Μάλιστα είναι τέτοια η περίπτωση, που ο σύλλογος από τον Πειραιά συνεχίζει να συγκεντρώνει τίτλους με ατιμωρησία. Άραγε αυτό να γίνεται επειδή έχει φίλους υψηλά ιστάμενους και με επιρροή εντός της ΟΥΕΦΑ; Ο Ινφαντίνο -για παράδειγμα- ο οποίος είναι ένας κοντινός άνθρωπος στον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη (όπως εξάλλου και ο Μισέλ Πλατινί); Ή ακόμα ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, ο σημερινός γενικός γραμματέας του ευρωπαϊκού σώματος, ο οποίος είναι επίσης ο γιος του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού;

«Ο Ινφαντίνο πιάστηκε και κάηκε», τονίζει ήδη ένας από τους επικριτές του. Η ανακοίνωση του ενταφιασμού είναι ακόμα πρόωρη. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Δέχεται επίθεση από όλες τις πλευρές, στο στόχαστρο πολλών σημαινόντων ανθρώπων στο παρασκήνιο, ήδη παραπαίει μόλις μετά από 100 μέρες εξουσίας. Άραγε θα βρει την δύναμη να το αποφύγει όλο αυτό και να μην τελειώσει με το δικό του Βατερλό;».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ