aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ελληνικό Πρωτάθλημα | Ποδοσφαιρικά Νέα απο ΕλλάδαSUPERLEAGUEΕπέστρεψε ο Αραούχο και η ΑΕΚ στις νίκες στα ντέρμπι!

Επέστρεψε ο Αραούχο και η ΑΕΚ στις νίκες στα ντέρμπι!

Φώναξε παρών ο Σέρχιο Αραούχο και η ΑΕΚ πανηγύρισε, επιτέλους, σε ντέρμπι!

Με τον Αργεντινό φορ να σκοράρει για πρώτη φορά, μετά την τρίτη επιστροφή του στην Ελλάδα, η ΑΕΚ «λύγισε» τον Παναθηναϊκό (1-0) και πήρε το πρώτο της φετινό ντέρμπι στην Super League 1. Φοβερό γκολ από τον Αραούχο, ο οποίος την τελευταία φορά που αντιμετώπισε τους «πράσινους» είχε σκοράρει ξανά και μάλιστα δύο τέρματα!

Εξαιρετικό στήσιμο από τον Μάσιμο Καρέρα, ο οποίος πήρε αυτό που ήθελε στο πρώτο ημίχρονο και στην επανάληψη άλλαξε την τακτική του, κλείνοντας τους διαδρόμους προς την εστία του Μπάρκα και διατηρώντας το προβάδισμα της ομάδας του μέχρι το φινάλε. Ανεβασμένος στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός, πήρε τον έλεγχο και πίεζε διαρκώς για την ισοφάριση αλλά κατάφερε να φτιάξει μόλις μία μεγάλη φάση με τους Μακέντα και Χατζηγιοβάνη να μην καταφέρνουν να σκοράρουν!

Στους 44 βαθμούς, πλέον, η ΑΕΚ και στο +7 από τον τέταρτο Παναθηναϊκό, «κλείδωσε» ουσιαστικά την τρίτη θέση στην κανονική διάρκειας του πρωταθλήματος. Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» αγωνίζεται την ερχόμενη αγωνιστική η ομάδα του Καρέρα, με αυτή του Δώνη να υποδέχεται τον Παναιτωλικό στο ΟΑΚΑ. Πρωτού συμβεί αυτό, βέβαια, αναμένεται να επικεντρωθεί στη ρεβάνς του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, με τους «πράσινους» να δείχνουν σήμερα πως είχαν περισσότερο εκεί το μυαλό τους.

Έτσι ξεκίνησαν

Πρόβλημα της τελευταίας στιγμής για την ΑΕΚ, με τον Τσιγκρίνσκι να νιώθει ενοχλήσεις και να… πηγαίνει κερκίδα με τον Σβάρνα να παίρνει τη θέση του στην ενδεκάδα. Ο Μπάρκας ήταν κάτω από τα δοκάρια, με τους Μπακάκη, Βράνιες, Σβάρνα και Λόπες στην τετράδα της άμυνας. Ο Κρίστισιτς καθαρός κόφτης, με τους Σιμάνσκι και Μάνταλο να είναι οι εσωτερικοί μέσοι. Λιβάγια και Βέρντε ήταν στα δύο άκρα, πλαισιώνοντας τον Αραούχο στην επίθεση, με τον Μάσιμο Καρέρα να επιλέγει ως διάταξη το 4-3-3.

Με τέσσερις αλλαγές σε σχέση με το περασμένο ματς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ παρέταξε τον Παναθηναϊκό ο Γιώργος Δώνης. Ο Διούδης ήταν στην υπεράσπιση της εστίας, με τους Γιόχανσον, Σένκεφελντ, Πούγγουρα και Χατζηθεοδωρίδη στην άμυνα. Δώνης και Ανουάρ το δίδυμο στα χαφ, με τον Μπουζούκη να έχει πιο ελεύθερο ρόλο μπροστά τους και τους Χατζηγιοβάνη, Μπεκ να πλαισιώνουν τον Καμπετσή στην τριπλετά της επίθεσης.

Το ματς

Με τα… μπούνια μπήκε στο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός, που πίεσε υπερβολικά στο πρώτο πεντάλεπτο και είχε την πρώτη φάση αλλά το σουτ του Χατζηθεοδωρίδη από τα όρια της περιοχής πέρασε άουτ. Αυτή η φάση λειτούργησε ως «ξυπνητήρι» για τους γηπεδούχους, που αφυπνίστηκαν και πήραν τα ηνία… χτυπώντας στην πρώτη τους τελική στον αγώνα. Κρίστισιτς, Λιβάγια και Αραούχο άλλαξαν ωραία την μπάλα, με τον τελευταίο να γίνεται κάτοχός της έξω από την περιοχή και με εξαιρετικό, φαλτσαριστό, πλασέ με το αριστερό να μην αφήνει κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Διούδη για το 1-0.

Αυτό το γκολ έδωσε μία άγρια ομορφιά στο ματς. Ο ρυθμός ήταν γρήγορος, η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω και οι δύο ομάδες έπαιζαν ανοιχτά, χωρίς να βάζουν σκοπιμότητα στο παιχνίδι τους. Η μπάλα σηκωνόταν ελάχιστες φορές από το χορτάρι, οι βαθιές μπαλιές ήταν λιγοστές και ο διαιτητής βοηθούσε το παιχνίδι, αφού δεν σφύριζε συχνά. Ο Μπουζούκης απείλησε στο 17’ με σουτ έξω από την περιοχή, όμως, ο Μπάρκας έπεσε και έδιωξε στην αριστερή του γωνία, ενώ ο Διούδης από την άλλη μεριά είχε εξαιρετική αντίδραση στο σουτ του Μπεκ (20’).

Η ΑΕΚ πίεζε στα 3/4 του γηπέδου, με τον Αραούχο να βάζει δύσκολα στα αντίπαλα στόπερ και να έχει ορισμένες φορές το στήριγμα του Μάνταλου που έπαιρνε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Βέρντε και Λιβάγια κρατούσαν τις θέσεις τους, ο Σιμάνσκι είχε οπισθοχωρήσει και έπαιζε δίπλα στον Κρίστισιτς, ενώ αρκετές φορές τα δύο μπακ (Μπακάκης, Λόπες) ανέβαιναν στο αντίπαλο μισό και δημιουργούσαν υπεραριθμίες. Από την άλλη μεριά, ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να βάλει αρκετά στο παιχνίδι του τον Μπουζούκη, με την μπάλα να περνάει συχνά από τα πόδια του Έλληνα μεσοεπιθετικού. Την ίδια ώρα, Μπεκ και Χατζηγιοβάνης έκλειναν αρκετά προς τον άξονα και λειτουργούσαν λιγότερο ως εξτρέμ, δίνοντας τον χώρο στα δύο μπακ (Γιόχνασον, Χατζηθεοδωρίδης) για να παίρνουν τις πλευρές.

Μπουζούκης και Χατζηθεοδωρίδης απείλησαν την αντίπαλη εστία με διαδοχικά σουτ αλλά δεν κατάφεραν να βρουν στόχο και το 1-0 που είχε διαμορφωθεί από την γκολάρα του Αραούχο, ήταν και το σκορ του ημιχρόνου. Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε χωρίς παρεμβάσεις από τους δύο προπονητές αλλά με διαφορετική τακτική. Ο Παναθηναϊκός μπήκε με άκρως επιθετικούς προσανατολισμούς, που έγιναν ακόμη μεγαλύτεροι μετά την είσοδο των Μακέντα, Ζαχίντ και Νάγκι, με την ΑΕΚ να παίζει πιο «σφιχτά» και να περιμένει στο μισό γήπεδο τους φιλοξενούμενους, θέλοντας να κλέψει μπάλες και να χτυπήσει στην κόντρα-επίθεση με την γρήγορη μεσοεπιθετική της γραμμή.

Με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα, πάντως, οι φιλοξενούμενοι «άγγιξαν» την ισοφάριση! Μετά από κλέψιμο της μπάλας στον χώρο της μεσαίας γραμμής και γρήγορο επιθετικό transition, ο Δώνης έβγαλε τον Μακέντα απέναντι στον Μπάρκα σε μία φάση καρμπόν με το γκολ του Ιταλού στο παιχνίδι των δύο ομάδων στον πρώτο γύρο, αλλά αυτή τη φορά ήταν εκεί ο Βράνιες για να τον κόψει με υπέροχο τάκλιν. Στην εξέλιξη της φάσης δε, ο Μακέντα έστρωσε στον Χατζηγιοβάνη που έκανε μια προσποίηση και σουτ μέσα από την περιοχή αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Μπάρκα.

Τα λεπτά περνούσαν, ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να βρει το γκολ της ισοφάρισης αλλά δεν το κατάφερνε αφού οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν εξαιρετικά στημένοι στον χορτάρι. Έκλειναν τους διαδρόμους προς την εστία του Μπάρκα και δεν επέτρεπαν στους αντιπάλους τους να τους… τρυπήσουν από τον άξονα, οδηγώντας το παιχνίδια στα πλάγια. Και μπορεί οι πάσες που είχαν οι παίκτες του Δώνη μέχρι το 80ο λεπτό να ήταν σχεδόν διπλάσιες (271-533), όπως και η κατοχή σαφώς περισσότερη (31%-69%) αλλά αυτό δεν αποτυπωνόταν στο τελευταίο τέταρτο του γηπέδου, μιας και οι φιλοξενούμενοι ήταν ακίνδυνοι στο τελευταίο 15λεπτο! Κάπως έτσι, οι «κιτρινόμαυροι» κατάφεραν να κρατήσουν και να διαχειριστούν το προβάδισμά τους μέχρι το φινάλε, παίρνοντας μια νίκη γοήτρου, που ουσιαστικά «κλειδώνει» και την τρίτη θέση!

ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Σβάρνας, Λόπες, Κρίστισιτς, Σιμάνσκι, Μάνταλος, Βέρντε (68’ Αλμπάνης), Λιβάγια (85’ Οικονόμου), Αραούχο (77’ Κλωναρίδης).

Παναθηναϊκός (Γιώργος Δώνης): Διούδης, Γιόχανσον, Σένκεφελντ, Πούγγουρας, Χατζηθεοδωρίδης, Δώνης, Ανουάρ, Χατζηγιοβάνης (65’ Νάγκι), Μπουζούκης (59’ Ζαχίντ), Μπεκ, Καμπετσής (59’ Μακέντα).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ