aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Δώνης: «Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο»

Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΟPEN, δίνοντας μία μεγάλη συνέντευξη γύρω από τον φετινό νεανικό Παναθηναϊκό. Ανέλυσε τον τρόπο παιχνιδιού κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης, αναφέρθηκε στο καλό κλίμα της ομάδας, τόνισε πως δεν είναι στο πλάνο οι μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών, αλλά η εξέλιξη των Ελλήνων, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για τους προσωπικούς του στόχους.

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

«Είχαμε δει τον Απόλλωνα στα προηγούμενα ματς. Παίζει 4-5-1 και ουσιαστικά όταν αμύνεται γίνεται 6-3-1 γιατί οι εξτρέμ ακολουθούν σαν man to man τα μπακ. Όταν λοιπόν είναι καλυμμένο το πλάτος του γηπέδου, πρέπει να βάλεις πολλούς παίκτες στον άξονα να παίξεις κάθετα, να έχεις τους μπακ σου ψηλά για να κυνηγήσεις πολλές πάσες στην πλάτη. Γι’ αυτό βάλαμε ρόμβο. Αν δείτε είχαμε τον Χατζηγιοβάνη και τον Μακέντα αρκετά ανοιχτά. Ώστε οι στόπερ του Απόλλωνα να μην έχουν παίκτες μπροστά τους. Να μένουν μεταξύ στόπερ-μπακ οι δύο μας φορ και να βλέπουν μόνο τον Μπουζούκη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τους αποπροσανατολίσουμε και βγάζαμε τον Χρήστο (σ.σ. Δώνη) και τον Κάτσε κάθετα για να εκμεταλλευτούμε σε κάποιες στιγμές του παιχνιδιού τον Γιόχανσον ή τον Ινσούα», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Ξεκινήσαμε πολύ δυνατά, είχαμε από το 10’ έως το 18’ πολλές λάθος πάσες και είχε κάποιες ευκαιρίες ο Απόλλωνας. Μόνο σε εκείνο το διάστημα ήταν απειλητικός. Εμείς είχαμε καλές συνεργασίες. Στο δεύτερο γκολ ξεκινά η φάση από τον Κότσαρη, ο Μακέντα είναι αριστερά και στην εξέλιξη της φάσης γίνεται κάθετη πάσα σε αυτόν που είναι στην περιοχή. Είναι πολλές οι πάσες. Γενικώς είχαμε καλές συνεργασίες και το ματς έγινε εύκολο μετά το 2-0. Μαζευτήκαμε όλοι μαζί την Πέμπτη λόγω των Εθνικών ομάδων. Κάναμε μια κουβέντα στα αποδυτήρια εκτός από την ανάλυση του αντιπάλου. Ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι πιστεύουν πως σε αυτά τα 10 ματς έχουμε θετικό κι αρνητικό. Τι πιστεύουν πως πρέπει να βελτιώσουμε. Όταν τελείωσε αυτή η κουβέντα, τα βρήκαν σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές. Εγώ είπα πως για μένα σε αυτά τα δέκα ματς συν του Κυπέλλου, όταν ετοιμάζουμε το πλάνο μπορεί να είναι διαφορετικό. Εμείς μπαίνουμε πάρα πολύ στον αντίπαλο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Κι αυτά τα παιδιά ανεξάρτητα απ’ την ηλικία αν κάποιοι είναι πιο νέοι ή πιο έμπειροι, το βγάζουν στο γήπεδο. Φεύγουν απ’ την προπόνηση, το σκέφτονται και την επόμενη μέρα έρχονται έτοιμοι. Γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε πάρα πολύ καλά και είναι άξιοι συγχαρητηρίων επειδή αυτό το πλάνο το εφαρμόζουν στο μέγιστο βαθμό».

Έπειτα ο Άγγελος Μπασινάς πήρε τον λόγο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο Παναθηναϊκός βγάζει υγεία με τα νέα παιδιά και δείχνει το δρόμο και στις άλλες Ελληνικές ομάδες για το πώς πρέπει να πορευτούν. Το πλάνο ήταν απ’ την αρχή ο Παναθηναϊκός να στηριχθεί εκεί; Το έχει κάνει κι άλλες φορές ο Παναθηναϊκός στο παρελθόν να στηριχθεί σε δικά του παιδιά και μεγαλούργησε, όπως το ’96 που ήσουν κι εσύ και το θυμάμαι ως ημιεπαγγελματίας τότε, όπως τη δεκαετία του 2000 που ήμουν εγώ. Δυστυχώς όμως έχει τάσεις αυτοκαταστροφής όλα αυτά τα χρόνια. Αυτά τα παιδιά πρέπει να στηριχτούν μέχρι τέλους, να «χτίσει» πάνω σε αυτά τα παιδιά και θα έρθουν πάλι μεγάλες στιγμές για τον Παναθηναϊκό».

«Να προσθέσω πάνω σε αυτό που λέει ο Άγγελος. Όταν είχε αναλάβει ο Νίκος (σ.σ. Νταμπίζας) κι όταν μίλησα με τον κ.΄Αλαφούζο το καλοκαίρι, εμένα ήταν όνειρό μου να δουλέψω κάποια στιγμή ως προπονητής στην ομάδα μου. Είχα στο μυαλό μου να ζητήσω κάποιες διαβεβαιώσεις. Πρέπει να πούμε στον κόσμο επειδή το ποδοσφαιρικό τμήμα λειτουργεί διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι, πως ο κ. Αλαφούζος στις διαβεβαιώσεις που μου έδωσε τις τηρεί όλες. Έχουμε μια σταθερότητα μέσα στο σύλλογο για να δουλεύουμε απερίσπαστοι», τόνισε από την πλευρά του ο προπονητής του Παναθηναϊκού.

«Στόχος μας η εξέλιξη της ομάδας»

Ο 49χρονος τεχνικός, σε ερώτηση που του έγινε για το αν θα επέστρεφε στη λύση των πολλών μεταγραφών, σε περίπτωση που υπήρχαν ξανά τα χρήματα στην ομάδα, απάντησε αρνητικά, τονίζοντας πως το πλάνο είναι η εξέλιξη των νεαρών ποδοσφαιριστών, ώστε ο Παναθηναϊκός να έχει και πάλι έναν ελληνικό κορμό, γιατί το παρελθόν έχει δείξει πως αυτό είναι το πιοπ πετυχημένο μοντέλο.

-Όλο αυτό όμως δείχνει να έγινε επειδή υπάρχουν τα οικονομικά προβλήματα, με πιθανότητα πώλησης κτλ…

«Έγινε κατ’ ανάγκη επειδή υπήρχαν οι περιορισμοί».

Αν ξαναβρείτε λεφτά θα πάτε πάλι στις πολλές μεταγραφές;

«Όχι υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο πάνω σε αυτό. Ο κυρίαρχος στόχος δεν είναι το που θα τερματίσουμε στον βαθμολογικό πίνακα. Ο κυρίαρχος στόχος είναι το πώς η ομάδα θα αποκτήσει σταθερότητα στην εξέλιξή της. Η εξέλιξή της σημαίνει πως αν θα έχουμε ρόστερ 27 ποδοσφαιριστών, οι 15 να είναι Έλληνες και απ’ τα σπλάχνα της ομάδας. Οι ξένοι που θα έρχονται να μας δίνουν κάτι διαφορετικό σε χαρακτηριστικά απ’ αυτούς που έχουμε. Να υπάρχει βάση Ελληνική, όπως στις σημαντικές πορείες που είχε ο Παναθηναϊκός».

Είδαμε πολλές φάσεις να γίνεται λάθος πάσα και ο συμπαίκτης να χειροκροτεί… Αυτό δείχνει το καλό κλίμα που λέμε.

«Πέρα απ’ το γεγονός πως είμαστε απ’ την αρχή ένα ενωμένο γκρουπ., αυτό έχει να κάνει με αγωγή και αγωνιστική φιλοσοφία. Η ατάκα που χρησιμοποιεί ο προπονητής τους μόνιμα, είναι πως προσπαθούμε να δίνουμε το 100% κι ας κάνουμε λάθη. Δεν πειράζει, ας κάνουμε λάθη. Όταν δίνεις το 100% θα έρθει αυτό που πρέπει. Απ’ την αρχή της σεζόν θέλαμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παιδιών, γιατί πολλές φορές δεν κερδίζεται με το μαστίγιο. Είναι ένα κομμάτι για μένα μαζί με τον Νίκο Νταμπίζα, που δουλέψαμε σκληρά για να μας εμπιστευτούν. Μετά είναι εύκολος ο δρόμος».

Όταν βλέπουν πως υπάρχει ανοχή στο λάθος, δεν εδραιώνεται αυτή η εμπιστοσύνη;

«Υπάρχουν πολλά που έχουν βελτιωθεί. Πρώτα απ’ όλα εγώ είμαι πολύ πιο ώριμος. Πιο ήρεμος. Ξέρω πως έχω να αντιμετωπίσω πολλά νέα παιδιά. Όταν δουν έναν προπονητή στον πάγκο που σε κάθε λάθος, σε κάθε διαιτητική απόφαση, συμπεριφέρεται με πίεση, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την ομάδα μου. Προσπαθώ να επέμβω στον εαυτό μου, ώστε η συμπεριφορά μου να είναι αυτή που θα βοηθήσει τα παιδιά.

Είναι μια όμορφη διαδικασία όλο αυτό. Πέρα απ’ τον προπονητή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ακόμη, ολόκληρο τιμ. Άνθρωποι που εξελίσσονται όπως εξελίσσομαι κι εγώ. Είμαστε ενωμένοι και κοιτά να βρισκόμαστε δίπλα σε αυτά τα παιδιά. Είναι ωραίο αυτό που ζούμε. Σκοπός μας είναι να το διατηρήσουμε, να το εξελίξουμε, να φτάσουμε αυτά τα παιδιά στα όριά τους και να τα ξεπεράσουν».

Ποιος είναι ο στόχος σου για να είσαι εσύ ικανοποιημένος;

«Να μιλήσω για τον εαυτό μου. Εγώ νιώθω ευτυχισμένος, χαρούμενος στον Παναθηναϊκό. Ξέρετε για ποιο λόγο; Στη ζωή μας οι αναμνήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο για το πόσο γεμάτος είσαι. Οι αναμνήσεις μου στην ομάδα ήταν τόσο όμορφες που ήθελα πάρα πολύ να γυρίσω ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Κάθε μέρα που με βλέπουν οι συνεργάτες μου και η οικογένειά μου, είμαι συνέχεια χαμογελαστός. Άσχετα από το αποτέλεσμα. Θέλω να πάω όσο πιο μακριά γίνεται και να το χαρώ. Δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει, προπονητικά δεν μπορείς να το ξέρεις αυτό».

Είναι ευκολότερο να διαχειρίζεται νεαρότερους ποδοσφαιριστές απ’ το να έχεις να κάνεις με φτασμένους;

«Ο προπονητής πρέπει να προσαρμοστεί. Να ξέρει πως θα διαχειριστεί έναν πιο έμπειρο που ίσως έχει δύσκολο χαρακτήρα και πως τα νέα τα παιδιά. Μπορεί σε έναν έμπειρο να του ζητάω άλλα πράγματα, ή να επέμβω στη διάρκεια του ματς με πιο σκληρό τρόπο. Η διαχείριση έχει να κάνει και με τον χαρακτήρα και με τις παραστάσεις. Οι απαιτήσεις μου όταν είχα τον Κατσουράνη για παράδειγμα, ήταν περισσότερες και ποδοσφαιρικά και για το πώς θα επέμβει μέσα στην ομάδα. Το δύσκολο για τον προπονητή είναι όταν έχεις έναν έμπειρο που δεν καταλαβαίνει πως έχει έρθει το τέλος του. Θέλει πάντα να παίζει, έρχονται συγκρούσεις, μου έχει τύχει σε πολλές ομάδες κι εκεί είναι το δύσκολο κομμάτι».

Πώς είναι να έχεις τον γιο σου παίκτη;

«Χαίρομαι πολύ που έχω τον Χρήστο και μακάρι κάποια στιγμή να έχω και τον Τάσο».

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να είναι ο ένας Ινσούα στον Παναθηναϊκό κι ο άλλος στην Στουτγάρδη και να είναι συμπαίκτες ο ένας με τον Χρήστο Δώνη και ο άλλος με τον Τάσο Δώνη;

«Αν δείτε τον αδερφό του Ινσούα, είναι ίδιοι! Είχα πάει να δω ένα ματς Στουτγάρδη-Βέρντερ Βρέμης. Ήμουν στο γήπεδο, είχα πάρει τις συνθέσεις. Και λέω σίγουρα είναι αδέρφια. Είναι ίδιοι στο στυλ. Περίεργο το στυλ που τρέχουν».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ