aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΠροσεχώς στο Παγκόσμιο Κύπελλο: Περισσότερες Συντριβές

Προσεχώς στο Παγκόσμιο Κύπελλο: Περισσότερες Συντριβές

Ένα πράγμα έγινε ξεκάθαρο μετά από 1,5 εβδομάδα Παγκοσμίου Κυπέλλου: η ποιότητα των αδύναμων ομάδων του τουρνουά, έχει πέσει δραματικά. Μέχρι την Κυριακή, 7 ομάδες είχαν σκοράρει μόλις μια φορά. Άλλες 2 ακόμη να σκοράρουν.

Η Σαουδική Αραβία δέχθηκε 6 γκολ σε 2 παιχνίδια. Στον ίδιο αριθμό παιχνιδιών, η Τυνησία δέχθηκε 7 γκολ αλλά είναι 3η στον όμιλο της γιατί ο Παναμάς δέχθηκε 9. Στατιστικά όπως αυτά ισχυροποιούν τα επιχειρήματα αυτών που είναι ενάντια στην αύξηση των ομάδων του Μουντιάλ σε 48, κάτι που θα γίνει το 2026, αν όχι νωρίτερα.

Οι πολέμιοι της αύξησης των ομάδων μάλλον θα χάρηκαν την Κυριακή το απόγευμα, όταν είδαν την Αγγλία να συντρίβει τον Παναμά με 6-1, ενώ είχε προηγηθεί με 5-0 μόλις στο 37ο λεπτό.

«Είμαι περήφανος που δεν ήταν χειρότερο», είπε ο προπονητής του Παναμά, Ερνάν Γκόμες για το σκορ. «Προκριθήκαμε», πρόσθεσε. «Πρέπει να πανηγυρίζουμε».

Αυτό είναι και το πιο δυνατό επιχείρημα που έχει ο Ινφαντίνο και όλοι όσοι επιθυμούν την αύξηση των ομάδων: ότι με αυτό τον τρόπο θα δώσουν την ευκαιρία σε χώρες που έμεναν συνέχεια έξω, να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό πάρτι.

Παρόλα αυτά, το Αγγλία-Παναμάς ήταν μόνο ένα από τα παιχνίδια όπου υπήρχε τεράστια διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των ομάδων. Η σκέψη ότι η διοργάνωση θα μεγαλώσει κατά 50% και οι συμμετέχοντες θα προέρχονται από ακόμη πιο χαμηλές θέσεις στην κατάταξη της FIFA προκαλεί προβληματισμό.

Σε ένα τουρνουά 48 ομάδων η Ασία θα παίρνει 8 θέσεις αντί 4.5 που παίρνει τώρα, η Αφρική 9 αντί 5, Κεντρική και Βόρεια Αμερική 6 αντί 3.5, Νότια Αμερική 6 αντί 4.5 και Ευρώπη 16 αντί 13. Η Ωκεανία, της οποίας οι ομάδες πρέπει να περάσουν από διηπειρωτικό αγώνα playoff για να βρεθούν στο Μουντιάλ, θα έχει 1 εξασφαλισμένη θέση.

Η επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποτελεί προτεραιότητα για τον πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος θέλει να μεταδώσει τη δημοτικότητα του αθλήματος σε περισσότερες χώρες και να αυξήσει τα έσοδα του.

«Είμαστε στον 21ο αιώνα και πρέπει να κτίσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 21ου αιώνα», είπε το Γενάρη του 2017, μετά την απόφαση για την αύξηση των ομάδων. «Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Το ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο».

O Ράινχαρτ Γκρίντελ, πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του ότι καταλαβαίνει το σκεπτικό του Ινφαντίνο, όμως πρόσθεσε: «Από την άλλη, θα έχουμε την αρνητική συνέπεια του ότι η ποιότητα των παιχνιδιών κατά τη διάρκεια των ομίλων θα πέσει».

Αυτοί που υποστηρίζουν την αύξηση των ομάδων πιστεύουν ότι το θέμα είναι πολύ πιο περίπλοκο από το να βγάζεις συμπεράσματα από ένα σκορ σε αγώνα Αγγλία-Παναμάς. Ο Αλέξη Λάλας, πρώην Αμερικανός διεθνής και νυν σχολιαστή στο FOX, είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει πως η συμμετοχή ομάδων όπως η ΗΠΑ, η Χιλή, η Ολλανδία, η Γκάνα και η Ιταλία που έμειναν εκτός φέτος, θα επηρέαζε αρνητικά την ποιότητα των παιχνιδιών.

«Κοιτάξτε τι έγινε μετά το γκολ του Παναμά», είπε αναφερόμενος στους τρελούς πανηγυρισμούς των Παναμέζων μετά το πρώτο γκολ της χώρας του σε Μουντιάλ. «Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν πρέπει να είναι ελεημοσύνη, όμως είναι πολύ περισσότερα από ένα σκορ. Μπροστά στην πιθανότητα του να συμμετάσχουν στη διοργάνωση, πολλές ομάδες αναγκάζονται να βελτιωθούν για να δείξουν τον καλύτερο τους εαυτό στον κόσμο».

Παρόλα αυτά, εθνικές όπως ο Παναμάς έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους. Μετά τη συντριβή της Κυριακής, ο Γκόμες περιέγραψε τα ρόστερ των αντιπάλων του, Αγγλίας και Βελγίου ως «τρομακτικά».

«Αυτού του είδους τα παιχνίδια», είπε, «θα σου δείξουν που στέκεσαι».

Μετάφραση: Στέλιος Μαραθοβουνιώτης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ