aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Αθλητικά Νέα ΠοδοσφαίρουΔιεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαΤσεφέριν: «Το τέλος της European Super League ήταν η πιο σημαντική νίκη του 2021»

Τσεφέριν: «Το τέλος της European Super League ήταν η πιο σημαντική νίκη του 2021»

Τον δικό του απολογισμό της χρονιά έκανε με δήλωσή του ο Αλεξάντερ Τσεφέριν. Ο πρόεδρος της UEFA αναφέρθηκε σε όσα συνέβησαν μέσα στο 2021 και έκανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια δημιουργίας της European Super League.

Μάλιστα, χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη νίκη του το γεγονός ότι σταμάτησαν το σχέδια των μεγάλων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου το οποίο «επικεντρώθηκε μόνο στο γέμισμα των τραπεζικών λογαριασμών ορισμένων συλλόγων».

«Κοιτάζοντας πίσω σε μια αξέχαστη χρονιά για την UEFA και την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική κοινότητα, είναι δύσκολο να εντοπίσουμε το μεγαλύτερο επίτευγμά μας. Η λίστα με τους “νικητές” είναι απλώς πολύ μεγάλη. Οι αρχηγοί των συλλόγων και των Εθνικών ομάδων έχουν κερδίσει τρόπαια UEFA σε τουλάχιστον επτά διοργανώσεις: EURO 2020, Nations League, Champions League ανδρών και γυναικών, Europa League, τελικούς Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U21 και Futsal Champions League.

Η έναρξη των νέων γύρων των διασυλλογικών διοργανώσεων έχει δημιουργήσει μια κατάσταση νίκης τόσο για το γυναικείο όσο και για το αντρικό ποδόσφαιρο. Οι εκτεταμένες αλλαγές στο Champions League Γυναικών έχουν βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστική του ισορροπία, την έκθεση και το κύρος του, ενώ η έναρξη του Europa Conference League έχει κάνει τις ανδρικές διοργανώσεις μας πιο περιεκτικές, με αρκετούς συλλόγους να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στην ευρωπαϊκή σκηνή.

Το ποδόσφαιρο διασφάλισε τις δικές του αθλητικές νίκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αρχικά διοργανώνοντας τόσους πολλούς αγώνες κατά τη διάρκεια της χρονιάς εν μέσω διαρκώς μεταβαλλόμενων υγειονομικών κανονισμών. Δεύτερον, δείχνοντας ότι οι φίλαθλοι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα γήπεδα. Τους τελευταίους 12 μήνες, κάθε μέλος της κοινότητάς μας συνέβαλε σημαντικά σε αυτές τις εξαιρετικές επιτυχίες: εθνικές ομοσπονδίες, παίκτες, εθνικά πρωταθλήματα, σύλλογοι, προπονητές, υπεύθυνοι αγώνων, φίλαθλοι, οι συνεργάτες μας και τα μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό μας επίτευγμα αξίζει περισσότερης αναγνώρισης: η προστασία του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου που καθοδηγεί την αποστολή της UEFA, των ενώσεων-μελών της και αμέτρητων άλλων αθλητικών οργανώσεων. Βασισμένο σε μια δομή πυραμίδας που συνδέει το ποδόσφαιρο βάσης από κάτω με τους κορυφαίους συλλόγους πάνω, το μοντέλο λειτουργεί σε μια διπλή προϋπόθεση. Όχι μόνο τα έσοδα από επαγγελματικούς αγώνες επανεπενδύονται στο παιχνίδι. Λίγοι οργανισμοί ενσωματώνουν τις αξίες του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου πιο έντονα από την UEFA. Κάθε τέσσερα χρόνια, το Ευρωπαϊκό μας Πρωτάθλημα διοχετεύει ένα μεγάλο ποσοστό εσόδων σε έργα ανάπτυξης ποδοσφαίρου σε όλη την ήπειρο μέσω του προγράμματος HatTrick.

Από το 2020-24, έσοδα 775,5 εκατομμύρια ευρώ από το EURO 2020 θα ωφελήσουν όλα τα επίπεδα της ποδοσφαιρικής πυραμίδας: από την εκπαίδευση προπονητών μέχρι την υποστήριξη συλλόγων βάσης και την εκπαίδευση νέων ταλέντων που ονειρεύονται να αγωνιστούν στο μελλοντικό EURO. Ομοίως, η δέσμευση του μοντέλου στον ανοιχτό ανταγωνισμό ήταν βασικός παράγοντας για τη δημιουργία του Europa Conference League. Και οι 55 εθνικές ομοσπονδίες έχουν πλέον εγγυημένη εκπροσώπηση σε τουλάχιστον μία διοργάνωση της UEFA ανά σεζόν.

Η ατυχής προσπάθεια του περασμένου Απριλίου να ξεκινήσει μια κλειστή Super League, η οποία επικεντρώθηκε μόνο στο γέμισμα των τραπεζικών λογαριασμών ορισμένων συλλόγων, απείλησε τις αξίες που βρίσκονται στην καρδιά του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου και της αποστολής της UEFA. Το τέλος της, οδηγούμενο από την πολιτική και λαϊκή καταδίκη ολόκληρης της ηπείρου, ήταν η πιο σημαντική και κοινή μας νίκη το 2021.

Θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική μου ευγνωμοσύνη σε καθέναν από εσάς που ήσασταν στην UEFA σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Η υποστήριξή σας έχει εξασφαλίσει ότι όλα τα επιτεύγματά μας τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να χτίζουν ένα βιώσιμο μέλλον για το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ