aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Τα συμβόλαια του Τότι

Υστερα από μήνες με πόλεμο δηλώσεων, κόντρες και αβεβαιότητα, οι τίτλοι του ευχάριστου τέλους έπεσαν στην Αιώνια Πόλη για τους τιφόζι της Ρόμα. Εχοντας κάνει μαγικά πράγματα στις τελευταίες αγωνιστικές της σεζόν 2015-16 και δείχνοντας στον Λουτσιάνο Σπαλέτι ότι μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά την Magica με γκολ και ασίστ, o θρύλος του κλαμπ της πρωτεύουσας ανανέωσε για έναν ακόμα χρόνο το συμβόλαιό του. Οπως ανακοινώθηκε, θα είναι το τελευταίο του σαν ποδοσφαιριστής και το 7ο σε αυτά τα 25 χρόνια της μυθικής καριέρας του. Με αφορμή το νέο deal του capitano, τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης έφεραν στο φως τα παλαιότερα που είχε υπογράψει και πάμε να τους ρίξουμε μια γρήγορη ματιά…
tott1

Στην ηλικία των 13 ετών έπαιζε στην Lodigiani, μικρό κλαμπ της Ρώμης, μέσω του οποίου τράβηξε τα βλέμματα και δημιούργησε το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων της Ιταλίας. Τα σενάρια για την ιστορία του 1989 είναι διαφορετικά. Κάποια λένε ότι οι άνθρωποι της Ρόμα πήγαν στους γονείς του για να τους πείσουν να υπογράψει σε αυτούς και άλλα ότι η μητέρα του, βαμμένη Ρόμα, πήγε στο κλαμπ και τους είπε ότι ‘τον θέλει όλη η Ιταλία, πρέπει να τον πάρετε εσείς’. Οπως και να ‘χει, το deal είχε ως εξής. Οι Τζαλορόσι έδωσαν 300 εκατ. λιρέτες (περίπου 150.000 ευρώ) στην Lodigiani συν δύο παίκτες και τον έκαναν δικό τους.

Τον Σεπτέμβριο του 1994 έγινε 18 χρονών και υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο. Αυτό, ύστερα από συζητήσεις του μάνατζέρ του, Φράνκο Τζαβάλια, με τον διευθυντή της Ρόμα, Εμιλιάνο Μασκέτι, του απέφερε περίπου 30.000 ευρώ ετησίως. Για δύο χρόνια, το σημερινό είδωλο της Ρόμα, έμπαινε συνήθως αλλαγή από τον Κάρλο Ματσόνε, ο οποίος τον χρησιμοποίησε περισσότερο τη σεζόν 1994-95 και πήρε 7 γκολ από το ταλέντο του.

Εχοντας γίνει πλέον βασικός και υπερπαίκτης στην Ρόμα, άρχιζε να χτίσει τον μύθο του στην πρωτεύουσα. Το 1997 πήρε τη φανέλα με τον αριθμό 10 και έναν χρόνο αργότερα και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα και τα δύο έχουν τον ίδιο κάτοχο. Αφού ολοκλήρωσε και το ‘θαύμα’ της κατάκτησης του Scudetto το 2001, υπέγραψε νέο 5ετές συμβόλαιο, το οποίο του απέφερε 4.5 εκατ. ευρώ τον χρόνο αν και ο τότε πρόεδρος, Φράνκο Σένσι, δεν είχε δείξει μεγάλη προθυμία για να κάνει τέτοιο.

tott2

Το 2005 ήταν μια χρονιά που οι τιφόζι της Ρόμα θα ήθελαν να ξεχάσουν, με τέσσερις προπονητές να περνούν από τον πάγκο και την ομάδα να τερματίζει στην 8η θέση. Ο Τότι είχε να «πει» τουλάχιστον κάτι αφού φτάνοντας τα 106 γκολ άφησε για πάντα πίσω στον Ρομπέρτο Προύτσο και έγινε ο πρώτος σκόρερ των Τζαλορόσι στην Serie A. Τότε υπέγραψε ξανά 5ετές συμβόλαιο και οι απολαβές του έφτασαν τα 10.4 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η Ρόμα ανακοίνωσε ότι έκανε δικά της τα δικαιώματα της εικόνας του capitano, κάτι που σήμαινε ότι ο ίδιος θα έβαζε ακόμα 520.000 ευρώ στον λογαριασμό του.

Από τότε, πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη του το Mundial του 2006 με την Ιταλία, 2 Coppa Italia, ενώ τερμάτισε 3 φορές στη 2η θέση του πρωταθλήματος. Τον Δεκέμβριο του 2009, πλέον στα 33 του, δέχθηκε μείωση και έπεσε στα 4.5 εκατ. ευρώ. Λίγο πριν κλείσει τα 37, υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο υπό την προεδρία του Τζέιμς Παλότα, που ήταν για δύο χρόνια και κατέβασε τον μισθό του στα 3.2 εκατ. ευρώ. Ο Τότι θα κλείσει την καριέρα του στην Ρόμα τη σεζόν 2016-17 και θα παίρνει 1.2 εκατ. πριν αναλάβει πόστο στη διοίκηση ως τεχνικός διευθυντής για 6 χρόνια.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ