aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαSERIE AΠοδόσφαιρο, μαφία, οπαδοί, εκβιασμοί και απειλές σε δημοσιογράφους

Ποδόσφαιρο, μαφία, οπαδοί, εκβιασμοί και απειλές σε δημοσιογράφους

Στις 7 Ιουλίου 2016, κάτω από αερογέφυρα στον αυτοκινητόδρομο, Τορίνο-Σαβόνα, εντοπίστηκε το πτώμα του αυτόχειρα Ραφαέλο Μπούτσι, ηγετικού στελέχους των Drughi, του μεγαλύτερου συνδέσμου οπαδών της Γιουβέντους.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο άνδρας αυτός είχε κληθεί από την αστυνομία για να καταθέσει στο πλαίσιο έρευνας για τη σχέση του ποδοσφαίρου με το οργανωμένο έγκλημα. Είχαν ακολουθήσει συλλήψεις 18 ατόμων. Μία από τις κατηγορίες στη συγκεκριμένη υπόθεση, είχαν να κάνουν και με τη διάθεση κάποιων εισιτηρίων των «μπιανκονέρι» από συγκεκριμένα άτομα της curva Sud.

Το σημείο στο οποίο βρέθηκε νεκρός ο Μπούτσι μια ιδιαίτερη σημασία… Ήταν στη «γέφυρα των αυτοκτονιών», εκεί που στις 15 Νοεμβρίου 2000, αυτοκτόνησε κατεβαίνοντας από το αυτοκίνητο του και πηδώντας στο κενό, γράφοντας το τέλος σε ηλικία 46 ετών, ο Εντοάρντο Ανιέλι, ο μοναχογιός του Τζιάνι Ανιέλι.

Η ζωή και ο θάνατος του Μπούτσι ήταν απόλυτα συνδεδεμένοι με τους Ανιέλι, με τη Γιουβέντους. Γεννήθηκε στο Σαν Σεβέρο, 850 χιλιόμετρα νότια του Τορίνο, μεγάλωσε βλέποντας τον Πλατινί, τον Μπάτζιο, τον Ραβανέλι, τον Βιάλι, τον Ντελ Πιέρο και η Γιουβέντους έγινε εμμονή του. Παράτησε το σχολείο και περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μετακόμισε στο Τορίνο. Μπορεί να μην είχε πτυχία, αλλά διέθετε μπόλικη όρεξη και φαντασία… Και έτσι «έμπλεξε» με την πώληση εισιτηρίων για ποδοσφαιρικά παιχνίδια στη μαύρη αγορά: πρώτα στους φίλους του, κατόπιν στους φίλους των φίλων του και ο κύκλος άνοιξε.

Δεν είχε κακό σκοπό, ήθελε μόνο να βγάλει τα προς το ζην και ίσως να καταφέρει κάποια μέρα να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του: να δουλέψει στη Γιουβέντους. Και τα κατάφερε, καθώς προσελήφθη από τους «μπιανκονέρι» περίπου δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του.

Στην πορεία ο Μπούτσι εκδιώχθηκε από τους Drughi μετά από έναν καυγά με τον Ντίνο Μοτσιόλα, τον διαβόητο αρχηγό τους, ο οποίος είχε περάσει 20 χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία ενός αστυνομικού και στον οποίο είχε απαγορευτεί η είσοδος στα γήπεδα, και φερόταν να λειτουργεί ως πληροφοριοδότης των μυστικών υπηρεσιών…

Όπως αναφέρει στην κατάθεση του στέλεχος της Digos, της υπηρεσίας της ιταλικής αστυνομίας που ασχολείται με τους οπαδούς, ο Μπούτσι ήταν άνθρωπος του από το 2010 ως το 2015. Την ημέρα της αυτοκτονίας του μάλιστα, όπως καταθέτει ο ίδιος αστυνομικός, ο Ραφαέλο είχε ραντεβού μαζί του, αλλά δεν εμφανίστηκε ποτέ: «Μιλήσαμε στο τηλέφωνο επειδή είχε αργήσει στο ραντεβού μας και μου είπε ότι τελείωνε από μία δουλειά και θα ερχόταν».

Στις 22 Οκτωβρίου 2018, σε εκπομπή της Rai3, παρουσιάστηκε έρευνα που αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά όχι μόνο αυτήν, καθώς ήρθε και πάλι στο προσκήνιο η σχέση που αναπτύσσουν γενικά οι οπαδοί των ομάδων στην Ιταλία με τον υπόκοσμο και τη μαφία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσιογραφική έρευνα, το τηλέφωνο του Μπούτσι παρακολουθούνταν, καταγράφονταν τα πάντα, αλλά τις τελευταίες ώρες πριν από την αυτοκτονία υπήρξε πρόβλημα με τον σέρβερ και δεν καταγράφηκε τίποτα… Ουδείς, λοιπόν, μπορεί να γνωρίζει με ποιον-ους μίλησε και τι είπε τις τελευταίες ώρες της ζωής του.

Τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, ένας από τους δημοσιογράφους της Rai που συμμετείχαν στην έρευνα, ο Φεντερίκο Ρούφο, δέχθηκε επίθεση στο σπίτι του. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, άγνωστοι περιέλουσαν με βενζίνη την είσοδο του σπιτιού του και τράπηκαν σε φυγή καθώς χτύπησε ο συναγερμός.

Και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι που εργάστηκαν γι’ αυτό το ρεπορτάζ κατήγγειλαν απειλές εναντίον της ζωής τους…   Στο μεταξύ, η εκπομπή έχει προαναγγείλει ότι ακολουθεί έρευνα και για τις σχέσεις των οπαδών της Νάπολι με τη μαφία.

Σε ό,τι αφορά τον θάνατο του Μπούτσι, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2017, η πρώην σύζυγος και ο δικηγόρος του δήλωσαν έτοιμοι να καταθέσουν αίτηση για να ανοίξει ξανά ο φάκελος του θανάτου του. Η Εισαγγελία του Τορίνο αναζήτησε στοιχεία που ίσως αποδείκνυαν ότι τον… αυτοκτόνησαν: σημάδια πολύ πρόσφατου ξυλοδαρμού στο πτώμα του, αίμα στο αυτοκίνητό του.

Τι γινόταν με τα εισιτήρια; Η σχετική έρευνα άρχισε τον Ιούνιο του 2016, δηλαδή μερικές εβδομάδες πριν από τον θάνατο του Μπούτσι. Όπως προέκυψε, η Γιουβέντους έδινε εκατοντάδες εισιτήρια στους συνδέσμους οπαδών σε κάθε αγώνα, σε αντάλλαγμα για την καλή συμπεριφορά τους.

Κάθε σύνδεσμος πήγαινε στα γραφεία του συλλόγου εκατοντάδες φωτοτυπημένες ταυτότητες και διαβατήρια ανθρώπων που δεν επρόκειτο να πάνε στο γήπεδο στην αρχή της σεζόν και έπαιρνε ένα πακέτο 300 εισιτηρίων διαρκείας. Στη συνέχεια, τα νοίκιαζε σε κάθε αγώνα σε όποιον έδινε τα περισσότερα χρήματα. Κι αυτό, φυσικά, απαγορεύεται.

Προφανώς, άλλος ήταν ο φερόμενος κάτοχος του εισιτηρίου και άλλος αυτός που έμπαινε στο γήπεδο, αλλά οι υπεύθυνοι ασφαλείας έτσι κι αλλιώς ήταν στο κόλπο. Μπορεί εύκολα να υπολογίσει κάποιος τα έσοδα των συνδέσμων για 300 εισιτήρια διαρκείας κάθε αγωνιστική (πρωτάθλημα, κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ κλπ) έναντι 50 ευρώ κατά μέσο όρο…

Μια πολύ καλά στημένη κομπίνα, στην οποία η μαφία ήταν απέξω. Όχι για πολύ. Ο Σαβέριο Ντομινέλο και ο γιος του, Ρόκο, αρχηγοί της Pesce-Bellocco, του παρακλαδιού της μαφίας της Καλαβρίας, της περίφημης Ντραγκέτα, δημιούργησαν ένα νέο σύνδεσμο οπαδών, τον Gobbi. Εκείνη την περίοδο προσελήφθη από τη Γιουβέντους ο Μπούτσι, σε μια προσπάθεια του συλλόγου να γνωρίζει εκ των έσω τι συμβαίνει στους συνδέσμους.

Μαφιόζοι, αστυνομία, ποδόσφαιρο και κάπου εκεί και ο Μπούτσι: να προσπαθεί να κάνει σωστά τη δουλειά του, να μιλά με τους συνδέσμους, να μεταφέρει πληροφορίες στη Γιουβέντους, αλλά να έχει αποκτήσει πια δεσμούς και με τις αρχές. Δύο φορές πριν από τον θάνατό του έπεσε θύμα ξυλοδαρμού. Ήταν, μάλλον, η προειδοποίηση.

Την 1η Ιουλίου 2016, οι Ντομινέλο, πατέρας και γιος, οδηγήθηκαν στη φυλακή διάφορες από τις μαφιόζικες δραστηριότητές τους. Ο Μπούτσι κλήθηκε από την εισαγγελία για να καταθέσει. Και μετά… αυτοκτόνησε.

Στη δίκη των Ντομινέλο κατέθεσε και ο Αντρέα Ανιέλι. Όσο καιρό γινόταν η έρευνα, το αφεντικό των «μπιανκονέρι» αρνιόταν οποιαδήποτε σύνδεση. «Με κάθε σεβασμό στα σώματα που διεξάγουν τις έρευνες, θέλω να δηλώσω ότι ποτέ δεν συναντήθηκα με αφεντικά της μαφίας. Ό,τι διάβασα είναι ψευδές» έγραφε ο Ανιέλι στο twitter.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο πρόεδρος της «Γηραιάς Κυρίας» κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε αυτό το δίκτυο παράνομης πώλησης εισιτηρίων. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ιταλίας καταδίκασε τον Ανιέλι σε μονοετή αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο και πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ, ενώ η ομάδα κλήθηκε να πληρώσει αποζημίωση 300.000 ευρώ. Παράλληλα, τιμωρήθηκαν ακόμα τρία στελέχη, ενώ η ιδιοκτησία του συλλόγου προχώρησε σε καθαίρεση του Ανιέλι από τη θέση του προέδρου.

Και η πρακτική με τα εισιτήρια δεν σταμάτησε ούτε μετά την αυτοκτονία του Μπούτσι, ούτε μετά τις συλλήψεις των Ντομινέλο, ούτε μετά την καταδίκη του Ανιέλι. Όπως ανέφερε η έρευνα του Rai3, τα εισιτήρια του αγώνα με την Τότεναμ, τον περασμένο Μάρτιο για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, κόστιζαν 35 λίρες και πωλήθηκαν προς 850 λίρες στη μαύρη αγορά, δηλαδή 24 φορές περισσότερο από την αρχική τιμή τους.

Δεν συνδέεται (ή δεν συνδεόταν) μόνο η Γιουβέντους με τη μαφία. Η Ντραγκέτα, για παράδειγμα, είχε επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον χώρο του catering με τα μέλη της να έχουν αναλάβει την διαχείριση της τροφοδοσίας του «Σαν Σίρο» για τις εντός έδρας αναμετρήσεις της Μίλαν και της Ίντερ.

Τον Οκτώβριο του 2016, συνελήφθησαν σαράντα άτομα με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στις δραστηριότητες ή ότι ήταν μέλη συμμορίας που είχε σχέση με τη μαφία της Καλαβρίας.  Οι κατηγορίες περιελάμβαναν την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, την διακίνηση ναρκωτικών, τη διαφθορά και τον εκβιασμό. Το εφετείο του Μιλάνου επιβεβαίωσε τις ποινές για τους έξι κατηγορούμενους που είχαν επιλέξει την τακτική διαδικασία, με τον Βιτσένσο Μαρτίνο και τον αδερφό του Ντομένικο, οι οποίοι θεωρήθηκαν επικεφαλής της οργάνωσης, να καταδικάζονται σε 20 χρόνια και 11 χρόνια και 3 μήνες αντίστοιχα.

Από τη μαφία στην Ιταλία, εξάλλου, δεν γλίτωσε ο Ντιέγο Μαραντόνα, ο Μάρκο Μποριέλο είδε τον πατέρα του να δολοφονείται από μαφιόζους, ο Φαμπρίτσιο Μίκολι χρησιμοποιούσε φιλαράκια του μαφιόζους για να απειλεί καταστηματάρχες, η καριέρα του Φάμπιο Κουαλιαρέλα στη Νάπολι καταστράφηκε λόγω της μαφίας, ο Βιντσέντζο Ιακουίντα καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση για διασυνδέσεις με τη Ντραγκέτα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ